Mala by som nastúpiť do práce, pretože potrebujeme peniaze ale neviem sa rozhodnúť. Mám obavy, že ma malinký už nebude mať tak rád ako má (viem, asi to vyznie hlúpo). Bojím sa predovšetkým toho, že to bude mať naňho zlý vplyv.
@laurinka448 s laskou k tebe to nebude mat nic spolocne..urcite sa neda nijako pausalizovat, ze mamicky co su s detmi doma do 3 rokov su lepsie alebo ze ich deti maju viac radi....ono ja mam pocit, ze vacsi je tlak spolocnosti ako samotny fakt, ze deti potrebuju mat matku pri sebe 3 roky...na Slovensku to je ako to je, mamicky maju moznost byt doma 3 roky, ale to je skor svetovy unikat ako bezna prax. Kdekolvek vo vyspelych krajinach nastupuju do prace po 2-3 ci 6 mesiacoch a deticky idu k opatrovatelkam, do jasliciek, k starym rodicom...a neznamena to, ze ich deti maju za to menej rady ako nase slovenske deti nas a ze im v zivote bude chybat laska.
Pre dietatko je uzasne mat mamicku doma co najdlhsie, urcite to buduje uzasny vztah a aj pre nas matky je tazke nechat maleho chrobacika cudzim ludom...ale zalezi aj akou formou to spravis,kto sa bude o drobca starat, kolko hodin budes pracovat, ako si to cele zariadis..lebo ver mi, nejde vzdy o kvantitu casu stravenu s dietatom, ale o kvalitu..a kludne moze tvoje dieta citit tvoju pritomnost a mat tvoju pozornost ovela viac ako niektore ine, co je cely den doma s maminou...
Mnohe deti co su skor v kolektive, alebo nie su naviazane len na mamicke skor ako v 3 rokoch praveze beru kolektiv ako samozrejmost, nemaju take velke ataptacne problemy....ja vidim skor take negativum trebars jasliciek to, ze dietatko je chore uz skor, ked je malicke, vtedy je to tazsie, pricom vacsina deti si zacne vacsiu chorobnost "uzivat" az v skolke..v takom pripade je dobre dat drobca k opatrovatelke napriklad, alebo pani co ma 2-3 deticky v opatere, ci k starej mame ak je to mozne...musis si zvazit vsetky moznosti a zial doba je taka, ze nejedna maminka musi ist pracovat....som si ista, ze aj ked sa tak rozhodnes, tak tvoj drobec ta bude stale rovnako lubit
Velmi pekne vam dakujem za vase odpovede-prispevky 🙂 Urcite to chcem naplanovat co najlepsie pre maleho 🙂 Chcela by som mu najst opatrovatelku a tu tiez riesim dilemu ci nejaku starsiu pani alebo mlade dievca, kedze nasa stara mama este pracuje nepripada do uvahy. A taktiez chcem aby nam ho strazila u nas doma. Vedeli by ste mi odporucit nejaku dobru agenturu alebo stranku kde by som nasla opatrovatelku?
boože neblázni, do 65 sa narobíš ešte ako kôň..oddychuj, vychutnávaj si dieťa..to su jedinečné okamihy, kt. máš možnosť zažiť raz, možno 2 krát za život,ak sa rozhodneš aj pre ďalšie dieťa..
@laurinka448
@laurinka448 Kto nepotrebuje priniest peniazky domov, nepochopi to, ja som tiez velmi skoro nastupila do prace, ale davkovala som to postupne. Predtym som pocitala s tym, ze mi pomoze mamka, ale dostala cievnu mozg. prihodu :( Takze asi od pol roka som ju postupne nechavala mamke a obcas jaslicky, na chvilku, ale vzdy ten isty cas a tie iste, aby si zvykla, na moje prekvapenie, asi v roku vobec z jasliciek nechcela ist domov. Ale je tam najmladsia, vzdy sa tesi a ked nemoze babka, je tam. Inak som za celodenne a pravidelne pobyty, lebo inak ma v tom dietatko chaos, u nas to tak funguje a sme obe v pohode. V podstate dopoludnia spinka hodinku a pol, potom su skoro stale vonku, obed, ide spinkat, pohraje sa a uz sme spolu 🙂 Starsia mi chodila do skolky od 2 rokov a nelutujem to, ani teraz 🙂 A este dodam, moja generacia - my sme boli v jasliach od roka bezne, lebo vtedy neboli take moznosti...
@laurinka448 ahoj, ja som sa tiez vratila do prace kvoli peniazom, dcera mala 9 mesiacov... ale poviem ti, ze je to velmi individualne, vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody... nasa je velmi sociabilna, takze jej jasle velmi prospievaju... dokonca niektore dni ani nechce ist domov.... rozdiel vidim aj v tom, ze na rozdiel od inych deti je zvyknuta na kolektiv..napr. boli sme v detskom centre a kazde jedno dieta ked prislo s nasou do kontaktu boli povedzme "agresivne", nasa sa hrala s gulickami, prisiel chlapec a chvilku to bolo v pohode, no po chvile jej zacal robit zle, normalne mi na nu skocil, dalsie dievca jej zacalo brat gulicky rovno z ruky, pritom ich tam bolo veeeeeeeeeeeeela... takze toto beriem ako vyhodu... deti sa vyhraju, su zvyknute delit sa a hlavne myslim, ze problem odputat sa od matky nemaju deti ale rodicia.... nevyhod - ano si s dietatom malo.... ale to hned neznamena ze nebude dobre vychovane, alebo ta nebude mat rado.... hovorim dolezite je ake je to DIETA.... a hlavne nerob si vycitky, ked musis ist do prace.. ja som si to zazila, viem co to je v kuse pocuvat zazobane mamicky: ja by som ho nedala, ja by som toto, ja by som hento.... hovorim: ked neplatis moje ucty, nehovor mi ako mam zit.... ten cas co budes s malym si budes vazit viac ako ine mame a bude ti vzacny... neboj prve dni su tazke, ale da sa to... 🙂
@laurinka448 neviem koľko ma drobec ročkov ale ja som za materskú ved čo je krajšie ked si možeš tie najkrajšie chvíle s drobcom vychutnať všetko strašne letí a ty potom budeš banovať, že ti ušlo je ho dalšie slovo alebo iný pokrok, ktorý práve teraz urobil.ved peniaze niesu všetko ale láska sa kúpiť nedá 🙂
Vobec sa neviem rozhodnut...Mam dobru prilezitost zamestnat sa lenze neviem,ci to mam zobrat...Mam 4 rocnu dcerku a 1,5 rocneho synceka a neviem,ci sa dokazem od nich odputat,som dost precitlivena...Strazila by ich moja mama a pracovat by som mala na 6 hodin...Budem s nimi musiet stale behat,ale penazi nemame nazvys, ako vela ludi v tejto dobe,kazde euro pomoze...Je to sebecke,ze od nich odidem skor ako musim kvoli peniazom..???.Ale zas sa bojim toho, ze sa na maleho naviazem este viac a potom to bude este horsie,ked uz si nebudem moct vyberat...Skuste mi prosim poradit niekto,lebo sa fakt neviem rozhodnut...Ved deti zostanu spolu a moju mamu maju velmi radi,neviem ci im tym neblizim obidvom,ked pojdem robit..Ci je to vlastne vo mne,ze som taka precitlivena!??Ja fakt neviem...Bojim sa,ze ked to odmietne,uz sa mi taka prilezitost nenaskytne...
@laurinka448 ahoj. ja tiez len moj priklad -od malej som nastupvala do prace ked mala 15 mesiacov. do 2.5 roka bola doma s opatrovatelkou - podla mna ale uz od 2 och tokov bola pripravena na skolku - to sa mi pptvrdilo aj pri jej adaptacii - ziadne problemy , ziadne place.... malinka bola od zaciatku nadsena.
teraz je predskolacka - velmi sikovna, spokojna a sebavedoma , taktiez patri medzi najoblubenejsie dievcatka v skolke - tak medzi detmi ako aj medzi ucitelkami...
doma je samozrejme moje dievcatko a mojkadlo - ja v tom ale nevidim ziaden problem - rada sa mojkam s mojimi detmi , vecer nema problem zaspat sama ale mnohokrat ja si idem k nej lahnut a porozpravat sa s nou este pred spinkanim.
ono asi vela zalezi od povahy dietatka - su deti nepripravene do skolky aj v 4roch rokoch a deti co v pohode separaciu zvladnu ak boli predtym dobre naviazane.
ja robim
v nadnarodnej firme kde sa zeny zo zvysku europy a ameriky vracaju do prace po par tyzdnoch , najviac zostvaju doma rom na vlastnu ziadost - nestretla som sa s dlhsou materskou u nich - a ich deti su v pohode, rodi ou lubia a su castokrat sebavedomejsie a samostarnejsie ako nase deti...
u nas ti ten zly pocit nahovara casto spolocnost a jej ocakavania - keby nebola zp zakona platena rodicovska 3 roky ale len rok napr. tam by si videla kolko matiek zrazu by islo fo prace a neriesili by - teda tie co maju fajn pracu... nechcem urazat upratovacky ci nezamestnane - ale oni ti samozrejme budu vykrikovat ze mas aj 5 rokov zostat doma aby si bola dobrou matkou ( aj taka tema je tu na mk) len preto ze oni sa nemaju kam ci pteco vratit do prace....
skus sa od tychto konvencii odputat a rozhodnut podla potrieb a moznosti svojej rodiny - v spokojnej a lsskyplnrj rodine vyrastaju zdrave a spokojne deti - kasli na susedu a cely mk oni tvoj zivot neziju... ak ale citis zeby to nebolo pre vas dobre tak radsej zatnite zuby a este chvilu vydrzte obmedzovanie...
@laurinka448, to je tazka dilema. ja ti poviem svoj pripad. Od syna som isla do prace v roku a velmi to lutujem. lenze sme nemali na vyber, neboli by sme prezili nijako. Proste zili sme z uspor, muzova vyplata nestacila a uspory sa v roku minuli. My sme mali syna u svokry. Bolo mu tam dobre, to bolo ok, len teraz na nom vidim ze este stale je to moj maznacik, kym na inych detoch v jeho veku vidim ze su ine. Neviem ako to napisat, on napr. nemal ani separacnu uzkost co byva v cca 8 mes. a pripada mi to ze to ma teraz od cca 4 roku. Musim ist s nim lezat ked ide spat a pod. Aj adaptacia v skolke mu trvala dlho. Naopak dcera, s tou som bola doma do jej 3 rokov, nemala ziadny problem s odputanim odomna, bez problemov do skolky a pod. Cize ak by ste to s odratymi usami na tvojej RD prezili skus ostat doma, ale ak sa inak neda, ze proste museli by ste si poziciavat, tak je to nutnost a nic s tym nespravis. A kazde dieta je ine, niektore to znasaju dobre.
Napr. ja som bola od pol roka v jasliach, lebo mama bola so mnou sama, cize musela a sice som bola taka citlivejsia a uzkostna ako dieta ale teraz ako som dospela tak to preslo. Mama mi to vzdy doma vynahradzala, ze sme spolu doma robili, vsade sme spolu isli, maznali sa a pod.