Skoro trojročné dieťa ma ignoruje

1. feb 2022

Dobrý večer začnem tým že dcérka sa mi narodila predčasne, zo začiatku sa mi zdalo všetko v poriadku ale čím je staršia tým si vyžaduje viac pozornosti. Nevie sa skoro s ničím zahrať, všade potrebuje mňa. Posledné dni keď ju obliekam tak začne utekať a skáče po posteli a keď sa jej niečo pýtam aj 5x tak nereaguje a spieva si niečo alebo bľaboce svoje veci. Niekedy mi krásne odpovie a posledné dni akoby ma ignorovala tak isto aj manžela. Bude mať teraz vo februári 3 roky, do škôlky ešte nechodí. Celkom ešte dobre nehovorí, ako vie hovoriť ale nie je jej stále rozumieť. Chcem sa opýtať či aj vaše deti vás ignorujú aj sa ich niečo pýtate je to normálne ? Alebo sa môže jednať o autizmus či inú poruchu?

pribinak
1. feb 2022

Podľa mna úplne normálne dieťa. Nudí sa a tak cvičí s tebou koľko to ide
Toto nemá nič spoločne s tým že je predčasne narodená

Ak sa ti zdá že zaostáva v reči, tak choďte k logopedicke

autor
1. feb 2022

@pribinak Ale toto sa mi nezdá ok, že ja sa jej opýtam že čo robila s babkou vonku kde boli a ona nič neodpovie iba si spieva a skáče po posteli. Proste že prečo ma ignoruje.

bluka2
1. feb 2022

Mám čerstvo 3 ročného a nemám pocit, že by ma nejako mimo normálu ignoroval. Ak je zahlbeny do nejakej činnosti, môže sa stať, že nevníma okolie a musím zopakovať aj dva krát, ako sa to všeobecne stáva ľuďom každého veku...

pribinak
1. feb 2022

Ale ignoruje tá stále? Alebo len teraz za posledné obdobie?
Napr potom keď sa ukludni tak rozorava s tebou?

bluka2
1. feb 2022

Keď sa ti niečo nezdá, daj na svoj pocit. Matka vie väčšinou naj. Daj ju vyšetriť. Prinajhoršom nič nenájdu

autor
1. feb 2022

@pribinak nie stále , niekedy pekne odpovie a niekedy akoby ani nepočula.

autor
1. feb 2022

@bluka2 a tvoj rozpráva už? moja sa snaží hovoriť ale nie stále je jej rozumieť.

tinka_1807
1. feb 2022

Nemôže to byť obyčajné obdobie vzdoru? ... Inak tak malé deti na otázky typu "Čo si robila s babkou?" Často nevedia odpovedať. Taketo deti, ktoré ešte nie úplne rozprávajú často nepovedia celé rozvité vety. Skús sa opýtať, či jej bolo s babkou dobre, alebo či boli v parku - konkrétne, aby vedela odpovedať iba áno, alebo nie.
Prejavy autizmus sú skôr ak nie je schopná udržať očný kontakt, ak neprejavuje city - cize napríklad ťa neobijme, a pod. Neviem, mne príde podľa toho, čo píšeš, ako normálne dieťa, ktoré len trocha naťahuje svojich rodičov, lebo si začína uvedomovať svoju osobnosť.
Ale možno sa mýlim ... Každopádne tento problém určite nesúvisí s tým, ze je skôr narodená ... Autizmus sa rovnako vyskytuje u donosenych deti.

bluka2
1. feb 2022

Hej, rozpráva vo vetách dvoma jazykmi, ale väčšinou o ňom hádajú, že je starší, takže zas podľa tohto by som sa neriadila... Si v nejakej termínovej skupine tu? Tam uvidíš najlepšie, ako sú na tom rovesníci

aliaray1
1. feb 2022

Moze to byt mozno sucast vzdoru a stale sa jej vyvija osobnost. Podla jednej psychologicky v tomto veku maju taku maminkovaciu fazu, ze vsade len s maminkou a nijak inak - opisuje to ako beznu normalnu vyvojovu vec. Ak si nie si ista, neni hanba zbehnut po radu k detskemu psychologovi.

autor
1. feb 2022

@tinka_1807 Neviem vážne no presnejšie som sa opýtal kde sa šli s babkou pozrieť, ona ma rada vláčiky a šli sa pozrieť na vlaky a ona vôbec nereagovala iba skákala po posteli a akoby som neexistovala.

autor
1. feb 2022

@bluka2 nie, nie som.

andreatytler
1. feb 2022

To ze uteka ked ju chces obliect je uplne normalne a deti jej veku to robia skoro vsetky.
To ze jej nerozumiet... zlepsuje sa jej vyslovnost alebo je uz dlho zaseknuta na tej iste urovni? Ak uz velmi dlho nenapreduje, riesila by som to s logopedickou.
To ze vas ignoruje moze aj nemusi byt problem. Ignoracia je prejav vzdoru a v tom veku je to prospesne. Zalezi od toho kedy vas ignoruje. Napriklad ak sa pytate na nieco na co zjavne viete odpoved alebo je jasne ze ju iba skusate. Deti su velmi mudre a presne vedia kedy sa pytate so skutocnym zaujmom a kedy ich len otravujete. A tiez jednoducho nemusi mat na rozhovor naladu prave v tom momente. Ak sa pytas ked robi nieco velmi zaujimave v com chce pokracovat tak ta bude ignorovat. Napriklad to skakanie po posteli... vie ze koli tvojej otazke by musela so skakanim prestat, tak ta ignoruje a tym ti hovori: teraz chcem skakat a nie sa s tebou debatovat. Vtedy jej kludne povedz ze ked doskace nech za tebou pride, ze sa jej potrebujes nieco opytat.

autor
1. feb 2022

@andreatytler Čo sa týka reči tak sa zlepšuje. Tak niekedy nás ignoruje, keď sa jej opýtame aj veci či chce ísť vonku, alebo či je smadná, ale zasa nás ignoruje aj keď sa jej pýtame veci na ktoré už vieme odpoveď. Ale zasa nie stále nás ignoruje. Teraz sme boli vonku a hovorí mi, že tatinovi klopkajú topánky a jej nie. A potom mi hovorí že mam pekný ružový kabát, že kde som ho kúpila a či aj jej kúpim taký istý. Jasné trošku hovorí skomoleninou ale rozumiem jej.

autor
1. feb 2022

@andreatytler ešte dodám keď sa treba obliekať vonku keď uteká, vystrája, ale keď je doma tak si skúša rôzne šaty aj 10 šiat vtedy jej to prezliekanie nevadí, robí to s úsmevom.

pribinak
1. feb 2022

Ale veď toto deti normálne robia, že keď chce aby spolupracovali tak nie ale keď to chcú oni samé tak vtedy to ide

kacena4
1. feb 2022

nie nema autizmus je to normalne zdrave 3r dieta ktore skusa hranice

alexk12
1. feb 2022

Možno nepočuje

domak2
1. feb 2022

Nepýtaj sa jej 5x hlavne. Spýtaj sa raz a keď ta ignoruje chod k nej a pozerajte sa do očí, aby si videla ze ta vníma. Keď si spieva pri skakani na posteli, ty jej k tomu akurát znies ako komparz .

autor
1. feb 2022

@kacena4 myslíš ? to že ma ignoruje ? a ani sa s ničím nevie zahrať sama ? hračky ju nebavia...

autor
1. feb 2022

@alexk12 počuje lebo keď niečo nechcem aby vedela a šepkám manželovi tak hneď zbystrí a pýta sa čo, čo šepkáš?

autor
1. feb 2022

@domak2 toto som spravila a vôbec sa mi nechcela pozerať do očí iba skákala a spievvala si ...

jankapepe
1. feb 2022

Ta porucha sa vola,, mam ta na háku,,

kandelabra
1. feb 2022

Za mňa tiež normálne. Tiež mám trojročnú a veľa vecí robí tak ako tvoja. Uvedomuje si, že je samostatná osobnosť a skúša, aký vplyv má ona na svet, čo ešte môže a čo už nie. Niečo ju práve baví, tak si ide svoje, to že ty chceš, aby sa napr. obliekla ju nezaujíma. V tvojom prípade by som jej dala najprv skontrolovať sluch, môže ťa ignorovať lebo slabšie počuje.

autor
1. feb 2022

@kandelabra a tvoja sa aspoň vie zahrať samá či nie? alebo sa vie zahrať samá s hračkami ?

zildo
1. feb 2022

Máš úplne normálne 3 ročne dieťa..aj moja sa takto správala a ešte niekedy aj správa a to ma 5 rokov...proste,keď nemá náladu na teba, hra sa, ignoruje....

kandelabra
1. feb 2022

málo, väčšinou ich len nosí, porozkladá kde sa dá, a keď má ozaj dobrú náladu, tak aj uprace 🙂 (ale to málokedy) Na vianoce dostala kočík, raz si ho pozrela a dosť. Riady z kuchynky povykladá a nechá tak. Obliekať sa tiež chce len keď nikam nejdeme, to si aj topánky obuje, ak ideme, musím to urobiť ja. Bavia ju pesničky na youtube, iné aktivity tak 10 min. a hotovo. Celý deň chodí 2 kroky za mnou, tancuje po obývačke a spieva si. A keď niečo nie je tak ako si predstavuje, tak plače, hlavne keď je unavená. Tiež mala 3 len teraz v januári.

autor
1. feb 2022

@kandelabra Presne ako moja a vie už pekne hovoriť či ?

miadi
1. feb 2022

Uplane normalne Ta ignoruje. Lebo sa jej nechce odpovedat na otazky. Moja to robila ak som ju moc otravovala tak este kricala prestan! Neznasala otazky . Ju to proste nebavi hovorit ti o tom co robila s babkou zas az taka Sranda to nebola Inak by ti o tom hovorila sama od seba. To je proste taka povaha moja to mà po mm.. a maly je nastastie iny on odpovie vzdy aj za nich 😂no pockaj ked bude mat 4r bude z nej radio hlavne vecer pred. Spanim. Este sa Ta bude pytat co si myslis , ked vyhynie ludstvo ako dinosauri aka forma zivota bude vladnut na zemi? Preco teraz na mk kazdy den nejaka mama co mà dieta okolo 3r ktore chce byt stale s mamou a nema zaujem sa hodinu hrat same v tom hlada autizmus?

kandelabra
1. feb 2022

základné veci áno, aj celkom pekne rozumie, ale inak tiež ani srnka netuší čo to melie ... ale naša sa učí 2 jazyky, vtedy to deťom trvá dlhšie