Skoro 2-ročný syn nevie zaspať

9. feb 2023

Dobrý večer mamičky. Prosím o radu,kde robím chybu. Alebo čo pomohlo vám. Syn má necelé dva roky a nevie zaspať poobede ani večer. Cez deň zaspávam ja, večer prevažne manžel. Režim máme cca takýto: ráno cez týždeň vstáva ± okolo 6 ( cez víkend občas aj neskôr okolo 7, pol 8), ráno sa umyjeme, prezlečenie , najeme,pohráme, tv, + nejaké práce okolo domácnosti okolo 9-10 ideme na 1,5-2 h na prechádzku. Skoro celú prechádzku mi chodí ( ku koncu,keď nevládze ide do kočíka), obed, spánok (ukladám ho okolo12h) , po spaní jedlo, hranie opäť prechádzka 1-2 h., hranie, hygiena ,jedlo, spánok ( ukladáme ho okolo 8, pol 9). Máme zaužívané,že si v posteli pred spaním spievame, hladkám ho. Lenže aj keď je vidieť ,že chce spať,tak zaspať nevie a vojde do neho sto čertov. Uteká z postele a hľadá,čo môže vyviesť napr. vyťahuje veci zo skrine , búcha do hocičoho... Výstraja ( a to už koľkokrát nevydržím a začnem kričať z čoho on má ešte väčšiu srandu , potom mi je to ľúto,lebo viem ,že je to moje zlyhanie.) Takto to väčšinou vyzerá 1-2h a potom zaspí. Večer zas to isté. Spánky má celkovo zle. V noci sa stále budí buď na mlieko (cca 1krat) alebo len na plač alebo nás hľadá ( vždy spí niekto s ním v izbe,ale aj tak sa budí a musíme ísť k nemu do postele) Občas sa v noci zobudí a je pár hodín hore. Od narodenia nám ešte neprespal noc. Okrem neho máme ešte 3m dieťa,ktoré je nonstop na rukách a tiež dosť uplakané, v noci spí málo a už mám miestami pocit, že už som zrelá na psychiatriu a nevládzem.

luccija
9. feb 2023

Takže po poobednom spánku kedy vstáva?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
9. feb 2023

Mam presne ten isty rezim a presne ten isty problem teraz uz s 3 rocnym. Sice nebeha z postele, ale sa prevaluje. On chodi do jasli a tam zaspi do 5 minut (neprehanam). Je to preto lebo tam musi. Ucitelky su ina autorita ako mama a tak som zacala davat to spanie prikazom. Ale nie takym direktivnym a s hnevom, ale ako kazdodenny fakt.
Zlatko teraz chcem aby si sa prestal hybat a spal.
Nie
Ak, nebudes spat, budem musiet ist prec a budes tu sam.
Par krat som musela takto odist. Teraz mi uz staci sa len posadit ze akoze odchadzam.
Zatial je uspesnost tak 60% a zaspi do 10 minut.
Ale u teba je podla mna vacsi problem, koli novemu surodencovi. To behanie a vyberanie veci aj napriek zakazom a potom vysmech je snaha uputat tvoju pozornost, lebo sa boji ze mas babatko radsej ako jeho. Tvoj krik je olej do ohna, lebo mu tym davas pozornost ktoru chce (aj ked negativnu). Tym smiechom maskuje strach a neistotu co mu sposobuje tvoj krik.
Skus mu tiez bez emocii povedat ze budes s nim pred spankom, ale len ak bude ticho lezat. Ze ak zacne vystrajat, budes musiet odist.
Skus tiez vymedzit pocas dna pravidelny cas len na neho. Len vy dvaja.

zuzudrnda
9. feb 2023

Synček mal v noci takéto prestávky 1-2h v spánku. Čo som robila zle bolo zapnutie svetielka a prihovaranie, riešenie. Úplne sa prebral. Pri druhom poučena to nerobím. Vodička,skontrolujeme či je všetko ok,ak je to len chuť byť hore, vypínam svetielko a spíme. Funguje nam to...zatiaľ 🙂 upozorním ešte,obe detičky spia s nami.

snehulak77
9. feb 2023

Ahoj. Naš ma 20 mesiacov, tiež vstáva oko 6tej, niekedy aj skôr, ale teda okolo 11tej ide spinkať. Podľa toho ako dlho spi, tak zaspí večer, ale o 19tej sme už v posteli. Tiež mame niekedy tento problém, ale z toho, čo píšeš sa mi zdá, že je preunaveny. Skus ho dat skôr, uvidíš, či sa to zmení. Spánok je celá veda, držím palce 🤞🤞🤞

autor
10. feb 2023

@luccija Poobede spinká ako kedy 2-3h. Vstáva okolo 15h ( väčšinou mu v tom čase už otvorím izbu,aby nespal veľmi dlho) max sa mu podarilo o 16h zobudiť.

autor
10. feb 2023

@elizabet173 Áno, určite má problém s rešpektom. Ten už fakt neviem ako docieliť. Snažím sa mu veľmi veľa vysvetľovať ( nie je hlúpy ,tak už veľa rozumie, ale mám pocit ,že rozumie len čo chce) , občas mi ujdu nervy a aj kričím už dostal aj po zadku. Keď niečo poviem ,tak na to trvám. Je mi jedno ,že plače. Aj do tej postele ho vrátim,len mi trvá kým sa ja s bábätkom na rukách vymotám z postele. To on už vie urobiť v izbe tornádo. Urobili sme mu izbičku len na spanie ( mame tam dve postele, skrine, komodu s knižkami pre deti, malú poličku s plyšákmi a hojdacie kreslo, na stenách obrázky) on sa na spanie teší. Vždy s radosťou uteká do postele,zoberie si plyšáka a z postele už mi kričí ,že ideme spievať. Ľahne si len sa nonstop prehadzuje akoby hľadal polohu na spanie až to prejde do bodu ,že chce ísť z postele preč. Vždy ho hladkám ,objímam a spievam ako dlho chce. V noci keď sa zobudí, tak si v posteli čosi bľaboce, kope nohami do postele ,do steny, prehadzuje sa ,otravuje toho,kto s ním spí. Nevstavávame, nesvietime vlastne sa tvárime ,že spíme ,tak sa mu ani nijako neprihovárame. Len nenápadne skontrolujeme či nemá precikanú plienku. Možno je preunavený , to ma nenapadlo. Vždy sa ho snažím ,čo najviac unavovať. Má veľa energie ,tak sa snažím ,aby si ju mal ako vybiť. Sladkosti kôli spánku dávame minimum. A keď tak len doobeda napr.vianočku, jogurt, výživu. Raz začas gumáka alebo ovocnú kožu.

autor
10. feb 2023

@andreatytler Tiež si myslím ,že máme problém s rešpektom. Náš malý ho nemá pri mne ani pri manželovi. Nepomáha dohováranie, krik ani dostať na zadok. Manžel mi stále vraví,že musí dospieť do bodu,kedy začne mať strach alebo ako to napísať ,keď zvýšime hlas. On to zatiaľ akoby nevnímal. Robí si ďalej to isté alebo sa na tom smeje (možno tým ozaj maskuje strach... No len keď sa niečoho bojí ,inak sa správa). Už som párkrát aj ja z izby odišla , skôr kôli sebe aby som sa kus ukľudnila a nekričala po ňom. Ale to si on väčšinou sadne na posteľ a plače a kričí mama. Bojím sa aby som mu tým nejakú traumu neurobila. Tiež spozornie,keď poviem ,že idem preč z izbičky.Ide hneď do postele späť,ale hneď ako si ľahnem ,tak zas rýchlo vybehne z postele. A to už sa koľkokrát snaží rýchlo utiecť z izby.Je dosť možné ,že je to reakcia na súrodenca. Musí to byť pre neho ťažké deliť sa o mamu,keď som tu bola doteraz len pre neho a on bol veľký maman vždy. Ale snažím sa mu venovať ,čo to ide. Aj mu vždy vravím ,že ho ľúbim ,mojkám hocikedy cez deň.Problém so zaspávaním a spánkom mal od narodenia. Ale toto utekanie z postele začal robiť koncom tehotenstva,keď ostal manžel doma a začal ho poobede uspávať on. Mne to začal robiť teraz ,keď ho uspávam s malým ( v jednej ruke mám malého a v druhej jeho). Ale určite to bude aj kôli pozornosti. Len ja už neviem ako mu tej pozornosti dať viac.

ivangeline
10. feb 2023

To je o tom,ze nechce a brani sa. ;)

autor
10. feb 2023

@zuzudrnda My sa mu v noci snažíme neprihovárať, nesvietiť. Takéto nočné prestávky v spaní má od cca 4 mesiaca. Vždy aspoň raz za týždeň.

@snehulak77 Skúsim ho ukladať skôr do postele ,uvidím ,čo to urobí.

luccija
10. feb 2023

Podľa mňa spí poobede dlho do 15-16...v škôlke spia deti do 14,14:20 a rodičia sa často sťažovali, že deti zaspávajú o 22-23 hod.
Nerusi ho to spievanie, mojkanie?ja som spala s dcérou v tichu držala za ruku max hojdala za zadok.Ak by vstával z postele, odchádzal povedala by som, že bude spať sám.Skus mu hladkať tvár cez oči tak sme uspavali deti v škôlke museli mat zatvorené oči a za chvíľu spali.

snehulak77
10. feb 2023

Ešte mi napadlo, či mu nie je teplo. Naš musí mať doslova zimu, aj teraz, vetracka otvorená, on od kryty, inak sa furt nervózne prehadzuje. Keď za spinka, tak zatvorím vetracku a prikryjem ho. No ale v tomto je každé dieťatko iné

autor
10. feb 2023

@ivangeline Mne práve nepríde ,že by nechcel spať. Unavený podľa mňa je.Už pri jedle je koľkokrát vidno ,že má také malé oči. A príde mi ešte malý ,aby nespal ,zvlášť,keď je veľa v pohybe. Už sa nám aj stalo,že nezaspal a bol bez spánku poobede ,ale večer to bolo o Tom istom.

autor
10. feb 2023

@luccija Možno to je ,že dlho spí. Len ja ho neviem uspať skôr. My sa fakt 1-2h zaspávame. O 12 sa snažím,aby bol v posteli. No koľko krát ešte len o 14h zaspí. Ale skúsim hladkať cez tváričku a môžem skúsiť nespievať. Len na to spievanie sa on teší. To má od mala spojené so spaním. Ale uvidím.

autor
10. feb 2023

@snehulak77 Vetráme pred spaním izbu. Na spanie má overal bez ťapiek a ponožky ,lebo nemá rád paplón (ten vždy odkope),ale v poslednej dobe si aj ponožky na noc dáva dole. Tak keď zaspí aspoň nohy mu zakrývame.

modrykonik33
10. feb 2023

Tak spánok je prirodzená potreba, aj keď nechce tak zaspí, otázne je že kedy, nepomôže keď ho necháte tak? 😀

autor
10. feb 2023

Už som preštudovala internet od hora dole celý,skúsila všetko možné. Mali sme toho plné kecky vždy a viem,že časom sa to určite zlepší, ale odkedy máme druhé uplakané nespavé bábätko,tak už absolútne nevládzem . Ďakujem vám za všetky rady, skúsim s tým ešte popracovať a snáď sa to zlepší.

autor
10. feb 2023

@modrykonik33 Keď ho necháme tak ,tak odíde z izby a je po spaní. On keď nespí poobede tak okolo tej 17h už nevie stáť na nohách a zaspal by aj po stojačky. Keby sme ho nechali zaspať ,tak sa zobudí neskoro a ktovie kedy by šiel potom spať. A zas keby sme ho nedali spať ( tak je to s ním na nevydržanie, bude unavený, mrzutý ,uplakaný... To už sa nechce ani nanapať, umyť...)

ivangeline
10. feb 2023

Jj. Je to o tom,ze odmieta. Aj pri mne deti viac si dovolia. Pri muzovi stichnu hned a ked sa snazia...ticho,zatvaraju oci,ukladaju sa,mojkaju s plysakom alebo perinou zaspia..

luccija
10. feb 2023

A prečo ho ukladás o 12, keď zaspáva 14?tak ho uloz 13:30 veď stratené hodiny a máš ešte menšie dieťa...ak by bol unavený zaspí do 20 min.Tak bude chodiť spat večer neskôr a ráno vstávať neskôr ..daj mu obed a zalahnite.Moja spávala od 13-15, ale večer o 21 a ráno potiahla do 8-9
Je zbytočne sa nervovat spánkom o 12, keď sa mu neziada

snehulak77
10. feb 2023

Želám ti pevne nervy, ale si hrdinka, že dve deti, si fakt dobra, ja mam jedno a mala som čo robiť keď malo obdobie zlého zaspávania. Naozaj t obdivujem, zvládaš to super 💪💪

andreatytler
10. feb 2023

Respekt si mozete vydobit krikom, alebo bitkou ale nebude to respekt ale ten strach. Tou cestou by som nikdy nesla. Pravidla mu musite urcit dobredu a vysvetlit pricinu a dosledok a dodrziavat to na 100%.
Cize najskor vysveli: Ak odbehnes z postele, budem musiet is prec, lebo potrebujem klud. A ak odbehne, len kludne povedz: Odbehol si a tak musim teraz prec a chod prec a nechaj ho chvilu plakat (10-15 minut alebo aj pol hodinu). Musi pocitit dosledky svojho cinu. Ten velky plac bude raz, mozno 2. Potom sa velmi rychlo nauci ze ty svoju hrozbu myslis vazne a nezmenis ju len preto ze bude na posteli velmi plakat. Ale musis mu tie pravidla vzdy dopredu povedat a vzdy vysvetlit nasledok.

andreatytler
10. feb 2023

@luccija Ak je taky isty ako nas syn, tak by nezaspal ani o tej 13:00 a ani o tej 14:00.. Iba by bol viac a vaic unaveny a mrachtavy a uspavanie by zase trvalo hodinu a tym padom by zaspal o 15:00. Su deti, ktore proste nezaspia bez ohladu na to ako su unavene.
Syn o 20:00 vecer uz ledva drzi oci otvorene ale spanku vzdoruje a tak som to raz otestovala. Nechala som ho hrat sa. Bola 1:00 rano a po spanku ani stopy. Neviem dokedy by sme museli byt hore aby od unavy odkvecol.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. feb 2023

@luccija Keby som ho uložila o 14h,tak aj tak by nám zaspávanie trvalo dlho. Skúšala som aj toto. Na ňom je vidieť ,že je unavený,len nevie zaspať.

autor
10. feb 2023

@snehulak77 Ďakujem ti za pekné slová 🙂

autor
10. feb 2023

@andreatytler
@elizabet173 Ďakujem vám za rady. Skúsim to podľa vás. Ja viem ,že krik a ani na zadok nie je riešenie ba práve naopak. Len je to už veľa na moje nervy. Budem na to pracovať.
@andreatytler Veľmi pekne si mi vysvetlila ako pracovať na hraniciach a budem sa to snažiť aplikovať. Už dnes som skúšala. A je to lepšie aj pre mňa ,že odídem na chvíľku z izby a vychladnem a aj on si uvedomí ,že niečo robí zle. Z každej strany počujem nebiť a nekričať,ale zatiaľ som nedostala takú radu ako od teba ako to robiť inak.

Ďakujem každej a jednej za radu. Občas veľmi pomôže počuť názor iných.

andreatytler
10. feb 2023

Tie nervy velmi dobre chapem. Tiez casto vybuchnem, preto mu davam hranice co najskor, uz hned ako vidim ze sa mi nieco nepaci, lebo ak cakam a dohovaram, tak sa iba vytocim a potom kricim. Aj pre dieta je to lepsie ked vie ake su pravidla a ake su dosledky ak sa nedodrziavaju. Este velmi dobre zabera pochvala ked konecne robi nieco o co si ho ziadala. Ak par minut pekne ticho lezi v posteli, vychval ho ako sa ti paci ze nebeha prec. Ze si velmi rada a dakujes mu za to. Potom kludne pochval kazdy jeden den ked je v klude.
A ked zase vybuchnes, nevadi, ospraveldn sa mu a vysvetli ze to nie je jeho vinna ze len nevies ako inac vyriesit tuto zalezitost.

autor
12. feb 2023

@andreatytler Chváliť sa ho snažím veľa, vždy keď niečo dobré urobí. On má chvalenie rád ,je vidieť ,že potom trebárs urobí častejšie tú vec,za ktorú dostal pochvalu. Budem ho určite viac chváliť za to ,keď bude kľudný. Za to som ho toľko nechválila 🤦