Škôlka nám pokazila večerný spánok

7. okt 2022

Ahojte,synček 3r od 2rokov nespí cez deň.Uspavanie bol boj,nechcel spať.Bolo lepšie keď bol celý deň hore a večer o 19 zaspal,spal celú noc.Od septembra chodí do škôlky,prvý mesiac bol len na pol dňa,to bolo ešte dobre.Od októbra je na celý deň,myslela som že nebude v škôlke spávať,keďže doma nespi.No musia ležať zo zavretými očami a zaspí zakaždým.Vecer potom nie a nie zaspať.Zaspi až o 21 dovtedy som ja už úplne ko.A večer ešte x krát sa budí.Dojdeme zo škôlky,sa trochu zahrá.Ja zatiaľ učím sa so staršou.Potom rýchlo navariť,upratať čo treba.Chodime von na prechádzky hodinu,viac nechcú byť vonku.Potom večerné rituály,kúpeľ,večera a spať.Bolo všetko ideálne,len odkedy malý spí v škôlke je to horor.Som sama na deti,nemám kedy si ani oddýchnuť.Rano skoro vstávať do roboty,deti vychystat.Predtym deti spali už o max o 19,30 ja som si ľahla o 20tej a bola som ako tak vyspatá.Teraz malý až o 21 zaspí a x krát sa budí v noci,ráno som ako keby ma presol traktor nevyspata.A každý deň to isté

autor
7. okt 2022

Poraďte čo spraviť s tým spánkom,neviem dokedy budem vladat takto fungovať.

janickacrazy
7. okt 2022

No ved nechodí zase až tak neskoro, moji tiež chodia spať o 9 večer odkedy začali chodiť do školky/školy a vstávame o 6 ráno. Ja chodím spať o 12 vačšinou.

laurar1
7. okt 2022

A kedy rano vstavate? Mne sa o 21 nezda tak neskoro. Skor o tej 19.30 sa mi zda velmi skoro na spanok.

autor
7. okt 2022

@laurar1 5,30 vstávame

zonjushe
7. okt 2022

No ako to si mala celkom luxus..moje deti tiez od 2r. nespali cez den, ale o 19.00 mi nikdy nezaspali ani nahodou..ked do 21.00 zaspali, bola som rada, ked sa stalo, ze zaspali poobede v skolke alebo doma cez vikend (malokedy) tak sme tahali pomaly do noci..nemozes ocakavat, ze syn ti bude zaspavat o 19, ked poobedie prespi..

viestta
7. okt 2022

Však ho strc do postele o ôsmej. Spat nemusí, musí ležať. Časom sa naučí. Aj náš zaspáva neskôr, ale o pol ôsmej už bol v posteli. Áno, smädný bol, písať mu bolo treba, paplón tlačil, bola veľká tma, nebola tma, vlasy boleli.. Ale zakaždým šiel naspäť do postele, nič mu nepomohlo. Musel byť v posteli.

laurar1
7. okt 2022

No pre neho je to dost malo spanku, ale ak si ty lahnes o 21.30, tak do 5.30 mas 8 hodin, teda nemas byt preco extremne nevyspata. Davaj ho do postele skor, skus to smerovat na tu osmu, mozno si casom zvykne. Ale o siedmej ti zaspavat urcite nebude.

elizabet173
7. okt 2022

mne sa tiež nezdá, že je to až tak neskoro. Aj pre teba, keď zaspíš po tej 21,00 do 5.30 je dostatočný spánok. Chápem, že každý má inú potrebu spánku, ale ja som myslela, že napíšeš, že zaspáva o 22,30. Snaž sa byť s nimi dlhšie vonku, či chcú, alebo nechcú, deti nebudú rozhodovať o tom. ako dlho budú vonku. Skús ich na niečo nalákať, pohyb vonku je pre ne dôležitý, možno aj syn skôr zaspí.

autor
7. okt 2022

@viestta Skúšala som nech je aspoň v posteli.No zakaždým chce piť,potom cikať,potom odkopol paplón tak zakryť,zapnúť nočné svetlo lebo je tma,plyšák mu spadol tak zdvihnúť a stále niečo.Dcera zaspáva o 19,30

autor
7. okt 2022

@laurar1 Nie som vôbec vyspatá,ako som písala v noci sa budí x krát, niekedy je to aj každú hodinu.A darmo si potom ľahnem len čumim do blba a neviem zaspať,potom som nevyspata.
@elizabet173 Nechcú byť dlhšie než hodinu vonku,aj to už prehováram že ideme pozrieť to a hento len aby išli.

mandarinka555
7. okt 2022

Spíš osem hodín a si nevyspatá? Ja ťahám 14-hodinové zmeny, spím 4 hodiny a mám už "sto" rokov😝

autor
7. okt 2022

@mandarinka555 Áno som nevyspata keď x krát za noc ma malý budí,to by bol každý nevyspaty.

mogaa
7. okt 2022

to že sa v noci budí nemusí byť tým že poobede v škôlke spí....veď časovo zaspáva ok , 21:00 nie je až tak neskoro....naša tiež pred škôlkou nespávala, v škôlke spí a o 20:00už sa pýta sama spať...spánok ovplyvňuje veľa vecí, spanie v škôlke ovplyvniť nevieš, skôr rieš večerné rituály, nemal by ísť spať s plným bruchom, rovnako je fajn prechádzka pred spánkom....

autor
7. okt 2022

@mogaa Predtým prespal celú noc,zobudil sa tak raz na cikanie.Cez víkend tak isto.Len cez týždeň to je zle keď spí v škôlke.Nechodi spať s plným bruchom,aj na prechádzku chodíme cca o 17,30 do 18,30

elizabet173
7. okt 2022

Tak len postupne pobyt vonku predlžovať, aj keď po desiatich minútach, alebo pridať nejaku sportovu aktivitu, plávanie a pod.

pele
7. okt 2022

So spanim v skolke bohuzial nespravis nic. Len vyzdrzat tie tri roky. Mam rovnaku skusenost, moj chodil potom spat az o 23 a zas sa rano budil nevyspaty. Co by som dala za to, keby jedna ucitelka s takymito detmi stala vonku a hrala sa s nimi, ale to je asi sen, ktory sa nikdy nesplni.
Odporucam maleho este zabavit vecer, tak, aby si nemusela byt pri tom ty. Existuje napr. wii taky pristoj, ako pocitac, kde dieta robi nejaky sport doma, ale je to hra, mozno by sa unavil. Pustit pesnicku, nech si tancuje. Alebo ked ste vonku, nech ide na kolobezke, vymysli mu preteky, meraj cas, aby co najrychlejsie prisiel k nejakemu stlpu, kludne aj stokrat. Chytaj loptu a on musi kopat, ty branis. Nieco, kde ty vela nerobis a on ano. Potom vecer, ak si unavena a on nie, nechala by som ho pozerat rozpravku, ked sa vybije PC, pojde spat. Normalne sa dohodnite. A ty spi. Nie je to idealne, ale co mas robit, ked si sama. Mozno ked pojde spat neskor, nebude sa tolko budit. Pripadne si ho daj spat k sebe, mozno sa tiez bude menej budit.

anickaaa6aaa
7. okt 2022

Ak dobre počítam tak len tento týždeň zacal spať v skolke. Píšeš ze od oktobra. Myslim, ze to chce chvíľu cas. Moze mat vela nových podnetov a preto sa budi noci. A o deviatej to nie je až také hrozne. Ja som spáč. Potrebujem spanok. Ale. Bohužiaľ cez týždeň spim cca 6hod.

viestta
7. okt 2022

Mne toto vysveovat nemusíš. Ja viem ako to chodí. Ale v posteli musí byť.

mogaa
7. okt 2022

@pele ono je nereálne aby sa jedna učiteľka venovala deťom čo nespia....cez obed sú tam ešte 2, potom jedna ostáva pri deťoch a ak im prečíta rozprávku, potom robí papiere, druhá končí 13:30-14:00.....učiteľky sa striedajú, tým že je škôlka od 6:30-7:00 do 16:00-16:30, nebývajú obe učiteľky s deťmi celé dni, jedna chod na rannú a druhá na poobednú......obe tam bývajú len v čase medzi cca 10:00-13:30......

ivangeline
7. okt 2022

Prave pre toto zachovavam detom spanok na obed,aj ked spia niekedy obden. :/ Inac o 21 nie je neskoro. Je to este fajn. To budenie je skor problem...ale to by som povedala,ze je v skolke dlho a je to nezvyk a ine a spracovava v noci..

asocial
7. okt 2022

Ale uvedom si, ze predtym nevstaval 5.30,a nemal tolko podnetov cez den.. tak ho daj spat 21.20 a zaspi hned.. moje deti tiez soma nespali a v skolke ano, prisposobila som tomu vecerne zaspavanie. Neviem, aka je tvoja predstava - ze ho nechaju hrat sa? Nasi mali v ms len jednu miestnost, kde sa hrali aj spali...jedine riesenie - vecer dat neskor spat

autor
7. okt 2022

@asocial Predtým sme vstávali medzi 6 a 6,30.Moja predstava neviem,viem že není toľko učiteliek aby sa zvlášť dávali pozor na deti čo by nespali.Tiez.viem že veľa ľuďom toto spanie v škôlke narobí problém a naruší večerné zaspávanie.

oslo1
7. okt 2022

Moj Mal tiez rovnake problemy so spanim.
Tak od 2 rokoch uz poobede nespava. V skolke bol prvy.
Odvtedy sa mu an spanok upravil.
U Nas su ale skolky sukromne, takze ked som povedala, ze budeme uberat zo spanku, lebo sme vsetci vratane syna nevyspati, tak to akceptovali.

matovicova
7. okt 2022

Môj má 3 roky, tiež teraz nastúpil do škôlky. Poobede pekne pospi v škôlke, najedia sa a potom idú na dvor. Vonku sme do 18 hod, vecera, večerníček, knižka a tiež zaspáva až o 21 hod, niekedy aj 21:30. Tento režim je úplne normálny a budí sa ti preto, pretože jeho telo je zmätené. Chápem, že si sama a viacej ti vyhovuje, keď cez deň nespí, ale ako vidíš nie je to správne.
Otázne je ako si to robila so staršou dcérou?

autor
7. okt 2022

@matovicova Staršia dcéra nespala v škôlke,tam na deti netlačili že musia nasilu ležať.

pele
7. okt 2022

@mogaa no nechcem tu vyvolavat vasne, ale nase ucitelky odchadzali hned po obede, 12.30 boli prec, z kazdej triedy, pricom vacsina zacinala o 8. Dovtedy tam bol min. pocet. Cize verim, ze nikdy nebudu suhlasit, aby deti nespali, pretoze takto im to vyhovuje. Odrobia si velakrat len 4 hod. Jedna za celu skolku by mohla zostat a vziat vsetky nespave deti von. To by bola idealna predstava. Ale mne je to fakticky jedno, deti mam uz vacsie, skratka z principu sa nehladi na deti a mne ich je niekedy luto, ked musia dve hodiny bez pohybu lezat. A ze ich je vela.

mogaa
8. okt 2022

@pele ale ano v súkromných škôlkach kde je viac personálu sa to dá....oni zase nemôžu zbierať deti z celej škôlky z rôznych tried aby s nimi mohla byť jedna z učiteliek.....jednak potom by nechceli spať ani ostatné deti a inak nemôžu miešať deti z x tried.....

mogaa
8. okt 2022

Prečo si potom nedala syna tam kde chodila dcéra, keď vieš že tam ich nenútili spávať? Môj názor je, že to dieťa ten oddchych potrebuje, lebo v škôlke je uplne iný režim ako doma....Už len to že hneď ráno sa obliecť, ísť do škôlky, tam sa vyzliecť , doobeda chodia okrem aktivít von.....podľa mńa riešením by bolo viac ho unaviť.....do škôlky a zo škôly peši, ak bývajú deti po olovrante vonku(u nás sú s nimi vonku vo všetkých škôlkach), prísť pre dieťa neskôr, nech sa s ostatnými deťmi na dvore vybehá a potom ho zobrať ešte raz von....

autor
8. okt 2022

@mogaa Lebo sme sa sťahovali,preto chodí synček do inej škôlky.Do škôlky a školy pre dcéru chodíme peši.V škôlke poobede keď vstanú tak si idú dať olovrant a od 15tej chodia pre deti rodičia.Nie sú vonku na dvore.Ja chodím preňho 15,20 a už tam býva posledný.

mogaa
8. okt 2022

nuž asi škôlka na dedine.....u nás v meste teda deti bývajú vo všetkých škôlkach po olovrante vonku, veľa krát majú ovocie a to im rozdajú keď sú vonku alebo si ho berú potom domov....škôlka je otvorená do 16:30 a mamičky bežne chodia pre deti pred 16-tou aj po 16-tej.....škôlka sa u nás otvára poobede po 15-tej hodine a to už sú všetky deti vonku...predtým malá chodila do inej škôlky tam chodili deti von aj neskôr...