Šestonedelie a plač bábätka

20. apr 2023

Ahojte mamičky.. V prvom rade nechcem aby to vyzeralo že sa ľutujem alebo že nie som šťastná, práve naopak.. Len sa potrebujem poradiť, upokojiť, ukludnit..
Malá má tri týždne, je to naozaj môj splnený sen, milujem ju nadovšetko a kedykoľvek by som pre ňu umrela.. Ale niekedy si naozaj myslím že som tá najhoršia matka na svete.. Nakrmim ju, odrgne si, prebalena, čistá... Naozaj lubena, a plače plače plače..
Masirujem brusko, stolicu má pravidelnú, je na UM lebo moje mlieko jej nestacilo a zo dna na den už ani kvapka z neho.. A naozaj malá je niekedy úplne nervózna, nekludna, akokoľvek ju držím jej nie je dobre, niekedy doslova vrieska, ani nie plače a som už zúfalá.. Tak sa snažím, veľmi by som chcela byť dobrou mamou, snažím sa byť kľudná ale zo zúfalstva len plačem, plačem a plačem.. Aj keď nie pri malej, ale akonáhle si ju muž kúsok povaruje, už aj utekám..
Mali ste aj vy niektorá takýto problém? Že naozaj dieťatku ste urobili všetko, maximum a predsa nebolo dobre? Je zdravá, dobre rastie, bruško v poriadku, pediater všetko kontroloval.. Len si niekedy neviem rady, je to moje prvé dieťatko, preto ma zaujíma či aj vy ste mali problém, že detičky vám vždy plakali..
Ďakujem Vám a ospravedlňujem sa ak to sem nepatrí

rk123
20. apr 2023

ano moja dcera revala cele dni kazdy den nech sme robili cokolvek. dodnes je take narocne dieta. niektore deti su take proste.
v tomto pripade ti prajem len vela trpezlivosti

diewcatqoo
20. apr 2023

V stestonedeli to je normalne, kludne si poplac, ak to tak citis. Tiez som cele sestonedelie prerevala (niekedy som ani nevedela kvoli comu). Ak budes mat pocit, ze svoje pocity nezvladas a ze je to uz na zlej ceste, neboj sa niekomu zdoverit a poprosit o pomoc.
Je normalne, ze nevies, kvoli comu babo place. Este sa len ucite spolu fungovat. To male babo este len nedavno vyliezlo na svet, tak sa netreba cudovat, ze je z toho obcas nervozne 🙂 Casom to pojde, neboj sa. Tak male babatka placu casto, neobvinuj sa z nicoho. Uz len to, ze sa snazis najst pricinu, kvoli comu babatko place, znamena, ze si dobra matka. Hlavu hore ;)

rivini
20. apr 2023

Uz som to pisala aj v inej diskusii, no dam aj tu-hovori sa tomu rannodetska porucha regulacie. Ludovo high need baby. Niektore babatka ju maju a je to proste strasna vec. Casto tym trpia deti, ktore sa narodia cisarskym rezom. A omnoho castejsie su s tym spojene koliky, a neschopnost sa upokojit. Pricin je vela a na vacsinu sa nikdy nepride. Pre matky je to fakt vyzva, moje dieta bolo tiez take…nic ho neupokojilo, vecne nespokojny, uplakany…Po troch mesiacoch to casto prejde. Mne sa osvedcilo:
1. davat probiotika BiGaia (hlavne ak sa dieta narodilo sekciou)
2. pri pripadnych bruska, masirovat, nahrievat, dat mu rascove cipky (kupis v lekarni)
3. nechat skontrolovat, ci nema ABKM
4. zajst k osteopatovi a odstranit pripadne napatie v krckej chrbtici (ma to vela babatiek)
5. ked uz place, dat ho do manduky a nosit, alebo s nim pohupkavat na fitlopte
6. balit ho do perinky, najma pri silnom moro reflexe (ked velmi nekontrolovatelne rozklada ruckami)
Tiez som si myslela, ze ma moje dieta nema rado, no ma😊, len niektore babatka su proste narocne🤷‍♀️🙈
Prajem pevne nervy!

18kvietok18
20. apr 2023

Mala som uplakané dievčatko už hneď po pôrode na pôrodnej sále .. buď pila mlieko alebo plakala, spánok katastrofa. Tiež som bola zúfalá , nešťastná a smutná z toho že nie som dobrou mamou. Že pri mne stále plače aj keď bolo o ňu postarané . Ale vies čo ? Prejde to .. a ver tomu, že si tou najlepšou mamkou na svete pre to svoje dieťatko. Teraz ma rok a pol a je jedno usmievavé slniečko. Bude aj to tvoje a na tie začiatky budeš len spomínať.

zuzkaa1991
20. apr 2023

Mozu byt koliky nam zacali ako ked mala 14den ci tak cca lekarka ze je to ok ..podla vidiet dieta trapit sa niekoľko hodin to nie a to sme skusali vsetko co som si nastudovala okolo kolik skuste jej dat sabsimplex kvapky na lyzicku pred mlieckom sa mi zda pozriet si držanie dietata pri kolikach ked place ;) teple zabaly na brusko atd

beata_k
20. apr 2023

Citi z teba stres. Uz z tvojho prispevku ho je citit, tak realne to musi byt este horsie. V prvom rade neplac.

danieladugard
20. apr 2023

Niektore komentare si nevsimaj.. si skvela matka. Robis pre babo, co sa da ☀️ tie hormony, co sa v tebe teraz burcuju su neskutocne. Vyplac sa, chod von, na slnko, skus nosic pre dcerku.. mna napadol tichy reflux - kyselina zo zaludka sa vracia do hrdla a vtedy ich to boli.. skus sa spytat dr.. malo sa o tom hovori

autor
20. apr 2023

@rivini dakujem velmi velmi pekne za rady, vyskusam všetko a dakujem ❤️

autor
20. apr 2023

@beata_k aj ja si myslím, u mňa väčšinou ten stres príde keď už nejaký ten čas neprestane, vtedy sa zlaknem co sa deje a vyplacem sa ked je s manzelom, lebo to trochu potrebujem dat von.. Ale urcite sa budem snazit zachovat chladnejsiu hlavu, snad cas pomôže.

autor
20. apr 2023

@danieladugard dakujem ti krasne, si velmi zlata a na najblizsej prehliadke sa na to opytam, dakujem krasne ❤️

autor
20. apr 2023

@zuzkaa1991 tie sab som práve dnes vyskusala, tak velmi dufam ze to zaberie.. Dakujem ti krasne za radu ❤️

beata_k
20. apr 2023

Drz sa a hlavu hore. Raz bude dobre 💪

luciah0909
20. apr 2023

@beata_k
ja som bola pokojná ako vánok a aj tak malinká bola uplakané bábätko ako popisuje autorka vyššie.

Autorka:
Plakať v šestonedelí je úplne normálne, prirodzené a potrebné, ženy, ktoré majú náročnejšie detičky plačú pochopiteľne viac lebo je väčšia absencia spánku, a plač dieťatka matku alarmuje tým jej spôsobuje stres. Ak telo žiada plakať je potrebné aby to prebehlo aby sa predišlo nervozite a predlžovaniu problému odkladaniu ho na potom čo môže možno potom spôsobiť zbytočne problemy. Ak by to tak nemalo byť hormonálna sustava žien by tak nebola nastavená. Treba vylučiť že či nema reflux, skrytý reflux, či ju neboli bruško z mliečka to by ste vedeli vyriešiť, plač od unavy je u babätiek tak silný ako od hladu takže skusiť čo najviac uspávať. Ak sa všetko vylúči tak len musí dozrieť bábätko a jeho CNS. Opakovať si, že ste skvelá mamina, ktorá má úžastné zdravé bábätko, ktoré aj keď teraz plače ste pre neho stredobod vesmiru a nerobi vam to naschvál. Ste jedina žena na ktorú volá. Vy ste jej teplá náruč aj keď to tak nevyzerá a určite to zvládnete. Treba sa pripraviť že to môže trvať aj mesiace. Skusiť aj rady čo písali žienky vyššie na každé babätko može zafungovať niečo iné. Ja som pred nedávnom natrafila na túto knihu podobne ako to tam opisuje autorka sme to mali aj my: https://miriamaterlandova.sk/ebook-zdarma/

autor
20. apr 2023

@diewcatqoo dakujem velmi pekne, ani si nevieš predstaviť ako mi tieto slova pomáhajú.. Ďakujem ❤️

autor
20. apr 2023

@rk123 tak aspon viem, ze nie som jediná, velmi pekne dakujem za tieto slová ❤️

nikol789
20. apr 2023

Moja mala bola taká odmalicka....má 13 mesiacov a stále je taká 🙈má aj krásne chvíľky a hneď na to zabudnem... je to o niečo náročnejšie dieťa ako iné.... neviem či aj kvôli zubom je taká umrncana deň čo deň...
Ale každé obdobie je len obdobie.
Určite bude lepšie.
Mliecko jej sedi? Mala tiež bola na UM od začiatku 3 mesiaca a prvé dve mliečka nesadli až tretie sadlo a videla som naozaj trosku zmenu k lepšiemu🙏🏽
Držím palce, určite sa snažíš najlepšie ako vieš, ja som prvé mesiace od narodenia malej, tiež veľa plakala... hormóny atd... bolo to pre mna veľmi náročné kým som si zvykla na úplne iný zivot(aj keď sme samozrejme s tým rátali že to bude iné) ale aj tak má veľa veci prekvapilo... bude dobre určite❤️❤️

7lenka11
20. apr 2023

Ahoj, pokojne mi napíš aj správu, ja som si tým práve prešla. Dcera ma 3 mesiace a týždeň a teda 2,5mesiaca bola čistá katastrofa. Tak uplakané dieťa som nikdy predtým nezažila. Bola som v koncoch, čistá depresia a pocit, že sa to nikdy neskončí.
Teraz sme sa prehupli za tri mesiace a je to o kusok lepšie. No napríklad v utorok mala svoj deň a bola nezastaviteľná. Naša ma diagnostikovaný aj ten tichý reflux a teda to jej nepridáva na pohode. A celkovo je to dosť náročné babatko.. Závidím všetkým ženám, ktoré hovoria, ženích dieťa len spí, papa a kaká.
Mimochodom ja som na vlastnú päsť zmenila UM. Doktorku som stále prosila, aby jej zmenila mlieko, hovorila nie nie, musí si naň len zvyknúť. Nakoniec som sama zmenila a je to k lepšiemu. Aspoň už po jedle neplače a nevypína sa..

kitycat
20. apr 2023

Skus miesto plakania spievat Prsi-prsi alebo Kohutika jarabeho

U nas ked bol tento plac volala som to "kod rajcatko" male, vrastiace a cervene 🥲🥹

danieladugard
20. apr 2023

Este k tomu tichemu refluxu - ak je to naozaj ono - tak zabera tekuty omeprazol, nam ho navela navela po vyskusani uplne vsetkeho predpisali a syn po par dnoch ako vymeneny.. drzim vam palce..

beata_k
20. apr 2023

@luciah0909 Aj ja by som odprisahala, ze som bola pokojna....nebola som.

zuzkaa1991
20. apr 2023

Skusala.som meniť mlieka my sl 3 ci 4m kazdy vecer do noci cirkus🙈🙈 este ze v dome u svokrovcov sme boli v bytovke by sme mali kazdy vecer policajtov a socialku fwkt taky rev mala vkuse 😔.....potom od 8m ci kedy zuby cirkus 🤣🤣🤣 ako tak.od 2r klud ;)

sakaca
24. apr 2023

Áno moja menšia bola povedzme to náročné dieťa a stále je keď vylucis všetky zdravotné problémy, koliky ,bolesti bruška a podobne problém môže byť že je proste kontaktné dieta a vyžaduje si tvoju prítomnosť. Ja som mala malú prvých 9 mesiacov nonstop na sebe mam pocit. Pomohol mi v tom nosič Rischino flexible. Fakt bez neho by som nedokázala aj pri staršej fungovať.

scorpionflower1
24. apr 2023

Na toto ťa nikto nepripraví, lebo všade sú len samé pocity šťastia z dieťatka, každý automaticky predpokladá, že si iba šťastná a užívaš si to, iné pocity sa nepripúšťajú. No akurát, že to je dosť ďaleko od reality. Moja dcéra doslova prevrieskala a premrnčala prvý rok života. Bola veľmi nespokojné dieťa. A keď bola takýto čerstvý novorodenec to bolo najhoršie, vtedy som sa rozplakala u pediatričky na poradni, že už nevládzem....neboj sa, prejde to, vôbec to nie je tvoja vina, si dobrá mama a zniesť plač novorodenca nie je vôbec jednduché pre nikoho. Takéto maličké deti plačú aj keď ich vyruší len napr. záblesk svetla, trošku prievanu, ostane im trochu zima/teplo. Jednoducho to nevedia inak.

mamelka
24. apr 2023

Poplac si ak to pomoze, si určite úžasná mama. Aj Mária bola veľmi náročné bábätko a aj je.. bola veľmi uplakana, nespinkala(bruško ju isto nebolelo), spanok 15min a hum hore, v kočíku ked som chodilatak to spala 2h, ako hej povedali vsetci ,,super,, ald nikto nevidel,ze v noci som nespala a pocas dna aj 4-5h som bola vonku.
Chce to naozaj trpezlivosť a cas na spoznávanie. Celkovo sestonedelie je naozaj narocne, hormony, babatku treba vsetko prisposobit. Teraz je tiež ukricana, nebavia ju hračky, najspokojnejsia je vonku keď chodí. Je to náročné, ale ver,ze to za to stojí, ja si vzdy hovorím,,je to len obdobie,,

saxana000
24. apr 2023

Zacalo asi po mesiaci kazdy den presne o pol 7 a revala vkuse do 8...
Doktorka skonstatovala ze sa proste potrebuje unavit

altair
24. apr 2023

Zvládneš to. Nie si sama, sú aj také detičky. A prejde to. Naozaj. Skôr, neskôr, ale prejde to. Spievaj, hopsaj sa s ňou na fitlopte, nos na rukách. Si úžasná mama.
Ak ti bude niekto z blízkych náhodou naznačovať, že to robíš zle, nepripúšťaj si to a nepochybuj o sebe. Robíš to perfektne.
Mojej bola neskôr diagnostikovaná laktózová intolerancia. Každopádne, dnes má 8 rokov, je úžasná, nadpriemerne inteligentná, empatická, no tá večná nespokojnosť jej ostala.