Separačná úzkosť 27 mesačnej dcéry

smejussska
15. aug 2020

Ahojte. Už som raz písala ohľadom separačnej úzkosti, ale to, čo zažívame teraz, je absolútny extrém 😞 Malá má 2r 3 mes, nevydrží s nikým okrem mňa, má neskutočné hysáky, keď má byť u st.rodičov, ja nemožem ísť ani na wc, hneď plače kam idem a musí ísť so mnou. Nebudem tu rozpisovať, čo všetko stvára, lebo kto zažil, tak si vie predstaviť 😬 Trvá to už 10 mesiacov a zhoršuje sa to... Bojím sa nástupu do školky, ktorý máme o pol roka. Chcem sa spýtať, je tu niekto taký, čo to zažil a riešil to s psychológom alebo len proste čakať kým to prejde? Pomože vôbec psychológ alebo je to strata času?

tanyan
15. aug 2020

Moja nemala nikdy separačnú úzkosť, ale asi preto, že som jej na to nedala príležitosť. V podstate to vyzerá, že má nedostatok tvojej prítomnosti / spoločnosti alebo má z niečoho strach a iba ty jej poskytuješ pocit bezpečia. Skús tráviť aktívne a pozitívne viac času s ňou, možno sa jej nasýti potreba tvojej prítomnosti a začne sa cítiť komfortne aj bez tvojej bezprostrednej blízkosti.
A vo škôlke odporúčam vždy sa férovo rozlúčiť a povedať, že popoludní prídeš. Je dôležité, aby sa dieťa mohlo spoľahnúť na tvoje slová a nemalo strach, že si ho opustila a už ťa nikdy neuvidí.

smejussska
autor
15. aug 2020

@tanyan som s ňou 23 h denne, tak ma asi má dosť 😬 Ráno chvíločku vydrží u svokrovcov, ale to je max hodinka... Ona chytí záchvat paniky aj keď sme u starých rodičov a náhodou si sadnem viac ako meter od nej... Občas potrebujem ísť k dr alebo niečo vybaviť, ale proste sa to nedá, lebo či sa s ňou pekne rozlúčim alebo sa nenápadne vytratím má to ten istý koniec 😞Kým som doma, tak to už nejako zvládneme, len sa bojím tej škôlky, ak tam bude vyvádzať, tak si ju radšej vezmem domov, ale dokedy? 🤔

tanyan
15. aug 2020

@smejussska a nepovedal napríklad starý rodič, že keď bude zlá / uplakaná, tak sa už nevrátiš? možno to bola nevinná poznámka z pohľadu dospelého, ale v tej detskej hlavičke to vyvolalo paniku. takéto strašenie detí máva ťažké a dlhodobé následky.
skús v nej vybudovať ten pocit istoty, že aj keby si bola na konci sveta, tak sa vždy ku nej vrátiš, lebo patríte k sebe...
hrávate sa napríklad schovávačku? môžeš jej ukázať, že ty ju vždy nájdeš, lebo ju ľúbiš. 🙂

smejussska
autor
15. aug 2020

@tanyan za to dám ruku do ohňa, že jej to nepovedali, je to jediné vnúča a milujú ju nadovšetko, starajú sa o ňu ako o princeznú, takéto niečo nepovedali, oni ju práveže veľmi ľutujú, keď je taká uplakaná... Schovávačku hráme skoro každý deň, to miluje 😆 Vtedy sa nejako o mňa nebojí, lebo vie, že to je hra a do pár sekúnd budeme spolu.
Ja sa jej snažím vysvetliť, keď idem napr. do pivnice niečo vziať, že o minútu som naspäť, ale ona v tom amoku absolútne nepočúva, to je doslova ako hádzať hrach o stenu, možem povedať čokoľvek, úplne vypne a nevníma a len kričí maminka, maminka ☹️ A ešte má aj obdobie vzdoru, takže sa jeduje o to viac 😔

danhen
7. dec 2020

Tiež nemám so SU skúsenosť, ale syn 2,3 r je tiež dosť citlivý, aj na WC ide za mnou. Tiež pôjde do škôlky za chvíľu, ale zatiaľ to neriešim. Keď idem trebárs na WC, poviem kde idem, že sa vycikam a prídem. Z WC, kričím, že práve cikam 😀, umývam si ruky, teraz utieram a už idem. Už dva dni neprišiel za mnou, vydržal 👍. Sú to deti, potrebujú pocit bezpečia, ten nájdu u mamy. Dopraj jej ho, kým sa dá, skus si to vychutnať s nou, potom postupne pridáva trebárs to WC, tam sa trosku zdrz, každý deň o niečo dlhšie a tak. 😉

mirti
11. dec 2020

@smejussska ahoj ako sa to prosím vyvinulo s odstupom času? Sme v rovnakom veku práve teraz a s rovnakym problemom