Separačná kríza

ewca
29. nov 2012

Ahojte dievcata, prosim Vas touto cestou o radu. Moja 21,5 mesacna dcera zacala mat posledny cca tyzden problem so spankom. Resp. so zaspavanim. U nas to funguje tak, ze v drvivej vacsine spi raz za den cca 1,5 hod, alebo menej. Vecer chodi spavat okolo 20,00-20,30... uspavanie vyzera asi tak, ze si s nou idem ja alebo manzel lahnut, dame jej vypit mliecko, po chvilke ona zaspi (teraz zaspava pomerne rychlo lebo bola trosku chora, tak ju to asi vycerpalo, predtym to trvalo dlhsie) a tu zacina problem... mame velky problem potom od nej odist, stale kontroluje ci sme pri nej, nedajboze sa pohnut... pritom uz cakam dost dlho potom ako zaspi... vcera vecer zaspala, bola som pri nej, spala cca 5 minut, to ma este ani nenapadlo, ze by som od nej vstala a z nicoho nic sa posadila a zacala plakat, ze chce spinkat s maminkou.... stale ma taha na zachod sa vycikat (uz je bez plienky), aj 4x za pol hodinu, vacsinou iba vymysla.... a dalsiu vec co som si vsimla, kedze teraz musim byt pri nej ked spi, ale myslim, ze predtym to ani nemala...strasne s nou sklbe ked este tak kratko spi, uplne ako keby sa strhavala zo sna a to ju velakrat preberie a ked ma tam nevidi, je zle...trva to cca 30min, odsledovala som si to vcera cez den, lebo ani za svet so od nej nemohla odist... sklbne s nou a preberie sa a ked ma nevidi zacne plakat.... Ja viem, ze mozno mi vela dievcat povie, ze tak chod spat s nou a pospi si aj ty, ale cas ked ona sipja vyuzivam na obed, pripadne veceru, ked sa aspon vtedy vklude najem a je to jediny cas, ktory mam sama pre seba, mozem si pozriet tv, nieco uhackovat, sratka zrelaxovat...a to ze pri nej musim ezat pre mna relax nie je a o 20,30sa mi tez nechce chodit spavat. Dakujem

ichbinich
29. nov 2012

@ewca:
Kedze pises, ze bola chora, je mozne, ze su to este odozvy choroby. Moj syn je kratko pred, pocas a po chorobe stale na mna nalepeny.
Uz je podla mna doste velka na to, ze ked jej to vysvetlis, tak to pochopi. Teda cez den sa v klude, napr. pri citani knizky, kde niekto spi, porozpravate o tom, ze ked ona spi, tak ty ides iba do kuchyne alebo obyvacky, ale ze pocuvas, a hned k nej prides, ked ta potrebuje. Ja som to mojemu synovi tak vysvetlila a teraz pri zaspavani sam povie, ze mama, ty pojdes do kuchyne, potom umyt zuby a potom sa vratis. Aj vie, ze co je babyphon a ako funguje. Vie, ze ho mam pusteny a hned k nemu pridem.
Teraz sa uz vie pekne pohrat aj sam a porobim toho viac, ale ked bol mensi, tak bol cas, ked spal, fakt moj jediny cas bez jeho asistencie. Zvycajne som ale nemala vela casu pre mna, to bolo skor rychlo ist k pocitacu pracovat, a najest sa... Poznam...

Este jeden trik pri odchadzani od uz spiaceho dietata: ja mu vzdy dam moju perinu namiesto mna. Teda aby mal stale pocit, ze sa niecoho dotyka, a aby mu nebolo zrazu chladno, ked ja odidem. Teda pomaly vsuniem moju deku medzi mna a jeho a potom opatrne vstanem.
A aj ked to znie ako psycho, neopdchadzat s myslienkou, ze sa hned zobudi! Odchadazt s myslienkou, ze pekne bude spat dalej 🙂

Je ale mozne, ze za tym je aj nieco ine, ako len ta choroba. Nastala nejaka ina zmena, ze sa boji byt od teba odlucena? Stahovanie, jasle/opatrovatelka, chodis do roboty? To vsetko moze mat tiez vplyv.

Ja by som na tvojom mieste pockala este, podla vsetkeho je to kvoli tej chorobe, Skus to v klude vyvsetlit, ze co sa deje, ked nie si pri nej vecer, a ze sa vratis a urcite hned prides, ked ta bude potrebovat. Len jej nehovor, ze budes pozerat TV, lebo by mozno chcela aj ona 😉 Povedz jej skor nudnejsie cinnosti: upratovat v kuchyni, ist pod sprchu, proste o com vie, ze "o nic nepride", v tom vyzname 😉
Vsetko dobre!

ewca
autor
29. nov 2012

@ichbinich Dakujem za koment. Presne tak to robim ako pises...poviem jej, ze ideme spinkat, ze bude spinkat s babikou, ze ja mam estenejaku robotu, ale ze necham otvorene dvere, aby videla svetlo a aby ma pocula, ukazem jej ze zapinam vysielacku, ukazem jej svetielko a poviem, ze ked ma bude potrebovat, aby zavolala a ja hned pridem... a ked na mna zakrici, tak naozaj hned pridem aby mi verila, ze sm tu pre nu...to si ale k nej musim lahnut...za chvilku zaspi, cakam este a potom sa snazim odist, ale posledne dni je to dost bez uspechu... potom ju dam aj do nasej postee a poviem jej, ze idem sa osprchovat a dat si pyzamko a pridem, ze aby drzala babiku za rucku ale to uz place, ze so mnu so mnou...
to s tym pozitivny myslenim mas pravdu, lae ja uz mam z toho uspavania taky stres, ze to mi velmi nejde...aj ked teraz som ju uspavala a po 10 min ako zaspala som v pohode odisla...jedina zmena bola, ze dnes som jej uz nedala ten sirup od kasla, ktory uzivala poslednyh par dni...mozno to robil aj on...uvidime vecer, lebo vtedy je to horsie, lebo cez den spi na posteli bez zabrany a z tej sa mi vstava ovela lahsie ako z postele zo zabranou...uvidime ako bude dalej

jankaferancova
29. nov 2012

@ewca ahoj mamina,tak my mame doma nieco podobne,teraz uz s 22 mes.synom prekonavame separacnu uzkost uz po 2 x, prva bola ked mal okolo 16mes.ja tak mozem povedat,ze vacsinu casu som s nim sama,pretoze mm chodi do prace do zahranicia a domov pride na par dni,takze vsetko s malym robim stale ja.aj co sa tyka spanku.ja si sice nemusim lahnut k nemu do postele,ja ho dam do postielky a tam si sam zaspi,no problem je tiez v tom,ze ma musi pocut,uz si myslim,ze spi a zrazu sa z postielky ozve mama? ja mu poviem tu som spinkaj....a potom zaspi,no vela krat sa stalo,ze ked som si myslela,ze uz spi odisla som z izby urobit nieco nedorobene 🙂 tak tak jacal za mnou,ze az hroza.ked ma zbadal,utisil sa a spal dalej.takto je to aj v noci,spi celu noc,ale sem tam pocujem mama?tak mu potichu dam najavo,ze som v izbe snim,ze tiez spim a spime az do rana.poobede ked sa zobudi a ked ma nevidi,place o sto dusu 😒 jedinym riesenim v tejto situacii je bohuzial trpezlivost a este raz trpezlivost.ked sme mali separacku 1x ja som nemohla odist ani na meter,vsade za mnou chodil,ked ma nevidel strasny rev,uz som si myslela,ze sa z toho naozaj nedostaneme a nejako som sa tomu prisposobila a akosi to po nejakych 2 mes.preslo same,no uz to tu mame znova...Kdesi som aj citala,aj mi maminky radili chodit viac medzi ludi,medzi deti do mat.centier,ale to robime stale....no jedine tak,ze trpezlivost ruze prinasa...nechat vyplakat to podla mna nie je spravne,teda aspon v obdobi sep.uzkosti,ale to je len moj nazor...

ewca
autor
29. nov 2012

@jankaferancova no my sa snazime byt stale s nejakymi detmi alebo niekde medzi ludmi, lebo ja som tiez s dcerou stale sama...
bohuzial u nej neplati, ze jej len poviem, ze som tu, ja si musim k nej lahnut...uplne ato zabija...inak bezomna vpohode vydrzi, uz bola odomna 2 tyzdne prec u starkych a uplne v pohode...ale toto je katastrofa

jankaferancova
29. nov 2012

@ewca no asi to fakt treba len vydrzat... 😒

ewca
autor
29. nov 2012

@jankaferancova kokos, ona si vzdy pre mna vymysli takuto novinku... a mna potom ide slak trafit, nervozna som ako pes...to je potom este horsie...

jankaferancova
29. nov 2012

@ewca neboj sa aj ja som bola s nervami v keli,ked sme mali separacnu uzkost po 1x,ale o to ide,aby si tym nervom nepodlahla....bohuzial jedine tak sa to da prezit...