Sama s postihnutým dieťaťom

10. máj 2020

Kazdy den je plny úvah. Ako to zvladnem financne. Ako to zvladnem organizacne. Ako to zvladnem bez rodiny. Co ked ochoriem. Co bude, az budem prilis stara, vezmu nas do nejakeho ustavu oboch? Preco sa ma nikdy nikto nespytal, ako sa cítim ja? Co ak sa zblaznim? Da sa cely zivot starat o niekoho, kto vám nikdy nepovie dakujem a nedá najavo, že vás má rád? Co ked to prestanem zvládat fyzicky? Dieta odnesiete, nespolupracujúceho dospeleho nie.Viacero rodicov toto moze prezivat..ale kto zaziva..byt na to uplne sam?

daganov
10. máj 2020

Si úplne sama? Čo otec dieťaťa? Tvoji rodičia, súrodenci, starí rodičia, tety, priatelia, susedia? Nájsť rodičov s podobne postihnutým dieťaťom, určite také skupiny existujú a vzájomne si pomôžu aspoň skúsenosťami. Kde žiješ? Kľudne aj do IP, ak by som mohla akýmkolvek spôsobom pomôcť, rada to urobím.

pribinak
10. máj 2020

Máš to ťažké, ale možno ešte stretneš niekoho s kým vytvoris nove partnerstvo a následne novú rodinku a byt s ním šťastná.

Ak nebudeš už naozaj vladat sa starať o svoje dieťa, hoci to vyznie kruto, môžeš dieťa umiestniť do zariadenia a brat si ho len na vikendy, sviatky, ... Nie si stroj. Máš právo byt unavená, vyčerpaná a na konci zo silami

Nevieš nájsť na internete nejakú skupinu rodičov, ktorých dieťa má rovnaku diagnózu, aby ste si navzájom poradili, pomohli si nejako?
Niektoré organizácie majú dobrovoľníkov, aby si maminky ako ty mohli oddýchnuť, skús niečo pohľadať

Držím Ti palce.

autor
10. máj 2020

@daganov sama. Otec dietata - boli sme spolu 3 roky, o dieta sa cielene snazili, ale ked sa podarilo uz mal inu a nechcel byt v rodnom liste a ani neni. Zijem sama bez pribuznych. Niektori zomreli, mama býva v inom state s partnerom, ktory ma kedysi davno vyhodil z domu, potom som tam nesmela uz.

pribinak
10. máj 2020

Fuu, určite rieš otcovstvo. Hrdosť daj bokom. Ty potrebuješ peniaze pre svoje dieťa. To že on nechce, to je jeho problém. Je otcom tak nech si plní aspoň nejakú tu základnú povinnosť

pieksamaki
10. máj 2020

....zi pre pritomnost....
Je to najkrajsia forma starostlivosti aj ked to znie ako utopia.....
Poberas prispevky na ktore mas narok? Existuju denne stacionare...kde na par hodin by si si vedela od dietata oddychnut.....

autor
10. máj 2020

@pribinak bola som na sedení s rodicmi rovnakych deti a moc mi to nepridalo. Jedna vykladala, ako manzel varí, druhá, ako dáva deti k babicke a akoze sa stazovali, ze ten manzel vari len cestoviny dookola a ta babicka ze skusa davat jest veci ktore by deti nemali ale aj tak mi tam nebolo lahko

autor
10. máj 2020

@pribinak ja sa nedostanem len tak ani za pravnikom, ani na sud.

autor
10. máj 2020

@pieksamaki stacionare su zavrete pri pandemii a prispevky dostanem az ked budu kompletne spravy od lekarov a to sa pri pandemii muselo posuvat

daganov
10. máj 2020

ak to nie je cez 100 km a budem vedieť sa o tvoje dieťatko postarať, ak nepotrebuje napr. kŕmiť sondou, rada ti ho postrážim, myslím to úplne vážne

daganov
10. máj 2020

a otca určite zapísať do rodného listu, neviem, či sa to teraz nedá už len súdne, na to ti odpovie hádam niekto fundovanejší

autor
10. máj 2020

@pribinak ale mas pravdu. Súdit sa chcem, ale až ked bude nejaka nahradna starostlivost k dispozici aspon na par hodin denne.

pieksamaki
10. máj 2020

Tak ano...teraz ano....je to posunute vsetko. Mozno by si mala aj natok na prispevok na byvanie....su rozne formy...nakolko si sama na dieta.....preluskaj stranku UPSVaR....vela veci sa menilo...aj pri stupni odkazanosti by si mala mat ten najvyssi...

pieksamaki
10. máj 2020

Podla samozrejme diagnozy a spravy lekarov.kolko ma dietatko rokov? Prispevok na plienky....

autor
10. máj 2020

@daganov si zlata. Len nezijem na SVK tak teraz je to s hranicami blbe

autor
10. máj 2020
pieksamaki
10. máj 2020

A dieta ma obcianstvo SVK alebo nejakeho ineho statu...lebo to asi vsetko riesit v danom state kde zijete alebo sa rozhodnete zit....aby sme ta nemylili...

pribinak
10. máj 2020

Ja chápem že to máš ťažké, ale na súd ísť nemusíš, právnik tá bude zastupovať a určite by sa našiel taký vo k tebe príde sj domov, keď mu vysvetlíš situáciu ohľadne dieťaťa.

daganov
10. máj 2020

tak to je horšie, ak nežiješ na Slovensku, to som netušila. Tiež sa ale prikláňam k tomu, že dieťatko môže byť od určitého veku v zariadení, odkiaľ si ho budeš na víkendy, dovolenku brávať. Neviem, ako to funguje tam, kde žiješ, ale moja kolegyňa tak vozila v pondelok ráno brata a v piatok chodila ona, alebo jej rodičia po neho. A ešte niečo, v týchto zariadeniach sú odborníci, máme v rodine postihnuté dieťa, no už vlastne teraz dospelého človeka, s ktorým je matka od narodenia doma, ale ja mám dojem, že keby sa mu denne venovali odborníci, bolo by ďalej, predsa len tá mamička, aj keď sa snaží ako vládze, má aj ďalšie deti a nemá potrebné vzdelanie. V zariadení sú špeciálny pedagógovia, ktorí sa mu venujú.

pieksamaki
10. máj 2020

Ano a hlavne si mamicka oddychne...tym padom je to lepsie pre obe strany...
Si v CZK?

pribinak
10. máj 2020

Tu na koni by si možno tiež našla mamičku ktorej dieťa má rovnaku či podobnú dgn a aspoň takto by si si pokecali a nemuselo by to byt take frustrujúce

autor
10. máj 2020

@pieksamaki ano v cesku, mna na slovensku nic nedrzalo a v cz bolo vzdy viac prace aj lepsie platenej.

autor
10. máj 2020

Inak dakujem za vypocutie, uz musim ist spat aby som zajtra zas mala silu. To je velky luxus pre mna, nespat ked mala spi. Dobru noc.

pieksamaki
10. máj 2020

Je tam viac moznosti co sa tyka toho prispevku na handicapovane dieta. Skus organizacia eda.cz ...

autor
10. máj 2020

Inak mne nikto ustavnu starostlivost neponukal. Mozno dobre, to by bola strasna dilema.

pieksamaki
10. máj 2020

Este nema na to vek.do 6 rokov su bezne matky s detmi doma.....

kiki68
10. máj 2020

Vybavit spravy od lekarov, kompletne, podat si pnp, kontaktovat ludi, co vedia ako a kde ktore prispevky ziadat. Casto sa da vybavit aj id.

mirro
10. máj 2020

Keby si bola niekde blízko môjho bydliska, tiež by som ti rada pomohla. Na Slovensko nechodíš vôbec?

karolinakr
11. máj 2020

Kontaktuj rodičov, vždy je prilezitosť zabudnuť na stare hriechy

fotoarch
11. máj 2020

Napíš tu prosím ťa verejné tvoje číslo účtu. Možno sa nájde pár mám, ktoré ti budú pravidelne posielat hoc len pár eur, výdavkov budeš mať viac ako pri zdravom dieťatku. Najdi si aj opatrovateľku, brigadnicku , ktorá ťa niekedy prestrieda aby si si oddýchla. Keď si vybavis posudky, časom by si mohla mať narok na asistenta, hoc i pár hodín. Držím palce a naozaj ,, ži prítomný okamih ,, 🙂.
Zápis mu otca ako ti radili vyššie, máš nárok na výživné a pomoc , je to ex dieťa, možno časom , zmení postoj.
Keď pôjdeš náhodou okolo Topoľčian ozvy sa, odfotim vás v ateliéri 🙂.