Rozprávanie v dvoch rokoch

elem11
5. apr 2018

Je normálne ak dieťa v 2 rokoch hovorí iba pár slov ako mama, tata, ham a pár ďalších jednoduchých a inak iba hmmmka, ehká a ukazuje? Mám pocit, že sa ani veľmi nehrá. Nechcem byť tá, čo kamarátke naznačí, že dieťa nie je v poriadku, pretože ona stále rozpráva, že iba neskôr začína, že aj ona neskoro začala hovoriť, no toto sa mi už nezdá. Na pohľad je dieťa v poriadku, na prechádzke pekne chodí za ruku, no nerozpráva a ani nejaví záujem o okolitý svet, zbieranie vecí zo zeme... keď som sa pýtala, čo mu mám kúpiť na narodeniny a ako návrh som ponúkla také tie drevené tvary čo sa vkladajú do dosky resp. nejakú inú vnímajú hračku, tak mi povedala, že také ho nebaví a mám mu kúpiť auto čo bliká alebo vydáva zvuky, že on sa hrá iba s takými. Ja sama dieťa nemám, preto sa vás chcem spýtať, či je takéto správanie u dieťaťa čo už malo 2 roky v poriadku. Poznám aj viac detí v podobnom veku (všetky však staršie o pár mesiacov až rok), no tie mi oproti nemu prídu vývinovo omnoho dopredu a hlavne oveľa viac rozprávajú.

meggyinka
5. apr 2018

@elem11 je to uplne normalne. Tak ako niektore deti chodia uz v 9.mesiacoch a ine v roku a pol. Je to individualne. Moja neter do 3 rokoch nic nerozpravala a potom zo dna na den sa jej tolko slov vyhrklo. Dietatu nemozete rozkazat ze teraz hovor . Ma este cas. Kazde ma ine tempo. Moja dcerka do roka a pol nemala zaujem rozpravat ani nenapodobnovala zvieratka zvuky a riesili to vsetci dookola ze prepanana jana. Teraz ma 20mesiacov a pozna tolko basniciek. Hovori pekne vety a sem tam sa jej podari aj R. A ja viem ze to nemyslis v zlom ale ta mama je s tym dietatom 24hodin denne ona sama vidi ako mu to ide. Vela deti pred inyni ludmi naschval nic nepovie neukaze neurobi.

lumma
5. apr 2018

Každé dieťa je iné, ja som bola do 3 rokov ticho, ale potom som začala rozprávať pomaly všetko a pekne, moja dcéra má 2 roky, tiež sa jej priveľmi nechce rozprávať aj napriek tomu, že sa jej venujem, vysvetľujem, rozprávam, no nerobím z toho tragédiu, zrejme to zdedila po mne.

sojaso
5. apr 2018

Každé dieťa je iné, mám dve a dcérka sa začala pretáčať, sedieť, stvornozkovat a chodiť oveľa neskôr ako synček, no naopak rozprávala a všetkému rozumela omnoho skôr, synček zas sedel, chodil, behal skôr, no nieje tak komunikatívny, zaujímajú ho iné veci ako dcérku, dcérka odmala listovala knihy, čo ju drží do teraz, synček miluje vkladacky,kocky, to dcérku vôbec nezaujimalo, takže riadiť sa tým a porovnávať, čo robia v jeho veku iné deti nie je dobré, zbytočne to stresuje, podľa mňa, to čo opisujes, nie je nič nenormálne, poznám dieťa, ktoré nerozprávalo do troch rokov, iba vydavalo zvuky a dnes rozpráva krásne a čisto, moja dcérka začala chodiť ako 15 mesačná, okolie má strašili, že má problém a ....dnes krásne chodí, behá, má peknú klenbu nohy, žiaden problém, nič nezmeskala, už som sa naučila nepozerať na tabuľky 😉🙂

mikadooo
5. apr 2018

Je to ok. Napríklad jedna známa mala problém s chlapcom rovnako, chcela ho dať ako trojročného do logopedickej škôlky (vedel ako trojročný povedať tak 5 slov a potom len všelijaké pazvuky) a v škôlke jej povedali že až od 4 rokov berú lebo dovtedy sa môže ešte tá reč v pohode vyvinúť. Samozrejme treba to trochu sledovať ale v dvoch rokoch si myslím že ešte fakt netreba robiť paniku.

mikadooo
5. apr 2018

A ešte s tým autom, ono čím viac detí mám tým viac si myslím že tieto super rozvíjajúce hračky sú len dobrý marketing pre rodičov ;)

mikadooo
5. apr 2018

Sorry nie pre rodičov ale na rodičov ;). Deti väčšinou majú najradšej hračky čo sa hýbu, vydávajú zvuky a/alebo blikajú či svietia, samozrejme neplatí to na každého.

elem11
autor
5. apr 2018

Ďakujem všetkým za odpovede, tak dúfam, že to bude tak ako píšete a rozrozpráva sa a na prechádzkach sa iba hanbí. Dokonca za ruku ide aj so mnou, takže sa ma nebojí, no nič mi nechce povedať.

andula09
5. apr 2018

2 roky je ešte v pohode. Ono sa rozrozpráva, len potrebuje viac času. Niektorým deťom to ide ťažšie

saraz
5. apr 2018

Moj syn zacal rozpravat az ked mal nieco cez 3 roky. Dovtedy to bolo len par slov a ukazovanie a teraz sa mu nezavru usta. Dr. mi povedala ze ked dobre pocuje a rozumie co mu hovorim tak je OK chce to len cas.

siska53
6. apr 2018

@elem11 moji v tom veku a ani ich tato este nerozpravali,len tak,ako kamaratkin syn. Jedine teda,ze o okolity svet javili zaujem.

U kamaratky to moze byt jej chyba,ze ponukla len blikajuce hracky,ale aj nemusi,kazde dieta je ine.. Nasho v tom veku bavilo vela citat a pismenka vedel,dcera zas nie,ta skor panacikov. A najviac ich bavili nehracky - nakladanie/vykladanie pracky,maly mi aj umyvacku pomahal vyberat a tak..

Je to jej dieta,nemozes do toho zasahovat. Aj tak ma kazde dieta ine tempo.