ahojte
chodim sem dlhsie,ale az dodnes som nemala potrebu prihlasit sa.
potrebujem vsak pocut nejaky nezavisly nazor na moju situaciu.
citala som tu viac tem ohladom dalsieho dietata, ale myslim ze su vseobecne.
uz mam dvoch chlapcov, jeden ma 6 rokov, druhy mal 4 roky.
mladsi bol vo vaznom stave, preto som s nim na predlzenej DR zo zdravotn. dov. , ale teraz v novembri sa mi to konci, cize som 6 rokov doma
no a tu je problem, manzel velmi tuzi po dalsom dietati, ja tiez 😉 , ale mam strach do toho ist, pretoze uz teraz sa mi nedari najst pracu, a keby som ostala teraz tehotna, tak ju nenajdem uz urcite. ked priratam tehu a dalsiu matersku. tak by osm bola doma 10 rokov. no a samozrejme by som nemala narok na matersku, ale len na rodicovsky prispevok. mam obavy ze potom si uz do konca zivota nenajdem pracu.
manzel aj svokra tvrdia, ze mam VS nejaka praca sa potom najde.ze je jedno ci som uz doma 6 alebo 10 rokov. ale neviem. kvoli tomuto mam vazny blok ist do materstva
proste mam pocit, ze po tretej materskej sa mi zivot skonci....
viem len jedno, v tom mam jasno. ak sa mi nejakym zazrakom podari najst pracu, potom neskor uz nechcem ist na matersku, lebo mam hrozu, ze by som po materskej musela znova nastupovat na rozbehnuty vlak a hladat si pracu. proste aj teraz ma ubija ten pocit, ked posielam desiatky zivotopisov a ziadna praca sa necrta.
tak aky mate nazor? ja viem ze sa musim rozhodnut sama, ale potrebujem ziskat odstup. iny pohlad
dakujem za precitanie a privtam kazdy nazor
ja teda nie som síce matka ani jedného dieťaťa, ale úplne ti rozumiem
rob ako cítiš a nenechaj sa nikým a ničím do ničoho dotlačiť
ahoj 🙂 ja som po tretom zatuzila, az ked ti dvaja odrastli 😉 nikdy som si nemyslela, ze budem mat tri deti, ale je to to najkrajsie, co ma mohlo este v zivote stretnut. ti dvaja starsi maju uz svoj svet - kamaratov, nie ze by som ich menej lubila, no oni ma uz menej potrebujú (pritulit, postiskat, pomaznat sa) A uz mam toho i vela odziteho, pracovne i sukromne 😉 to tretie som uprednostnila pred karierou - a ani sekundu som to neolutovala. Ale v prvom rade... ty musis mat ten pocit tuzby po dalsom dietatku... mas relativne este male deti... asi by to bolo narocne... mozno sa ta tuzba po babatku dostavi neskor... niekedy sa oplati pockat 🙂 vysvetli i manzelovi... neber mu tu krasnu nadej 😉 velakrat cas vsetko vyriesi za nas.... pocuvaj teda svoj vnutorny hlas a intuiciu. Nam nas benjaminko dava tolko pozitivnej energie a radosti... na rozdavanie 😵 tak vela stastia celej tvojej rodinke 🙂
@neznakaramelka ja som to mala podobne pri druhom dietati, tiez som nevedela, ci dieta alebo praca. Uz som bola doma vyse 4 a pol roka. Ale tiez som vedela, ze ak uz nastupim do prace, druhe dieta nebude. Tak som to urobila tak, ze sme sa zacali snazit a zaroven som intenzivne hladala pracu a cakala som, ktore z toho vyjde ako prve. Ak by vysla prva praca, zobrala by som to a druhe dieta by som neriesila. Ale vyslo prve tehotenstvo a tak bolo rozhodnute 😀.
ja mám iba jedno a tiež som sa hnala do robotky ešte popri materskej, a myslím, že keby sme mali druhé,tak by som skončila...ale zas ak ti svokra postráži detičky,môžeš isť aj skôr do práce
@neznakaramelka preco je pre teba praca taka dolezita? Potrebujes sa vyzit profesne (to chapem)? Popri detoch sa ti neda aspon nieco, na dohodu, na cistocny uvazok? Z tvojho prispevku nemam pocit, ze by si potrebovala ist do prace, aby ste vyzili - takze celkom nerozumiem, preco sa ti do toho nechce - ja si myslim, ze ked obaja chcete, chodte do toho 😉 A vies, preco sa ti nedari najst si pracu? Pripadne zatial skus zmenit zameranie, mozno by nejaky kurz, jazyk a pod. pomohol lepsie sa uplatnit.
@neznakaramelka ahoj, ja mam jedno dieta a po dalsom ani netuzim. predtym som pracovala s kratkymi prestavockami cca 15 rokov a teraz som doma 3.rok, hladam si pracu a nula bodov.... u mna je jeden fakt ten, ze dalsie dieta nechcem mat a druhy ten, ze hoci som doma iba kratko, uz mam problemy najst si pracu a to pritom nezijem v nejakej tzv. "hladovej doline" s vysokou nezamestnanostou....
takze moj nazor je, ze cim budes doma dlhsie, tym horsie pre teba, co sa tyka prace....
tretie bábetko je v pohode. To nie že rozhodovanie o desiatom... nejaká práca bude. Ale ak po bábetku obidvaja túžite tak už vás čaká a nevie sa dočkať kedy sa k tebe prisaje. Prajem krásnu materskú s tretím miminkom a kašli čo bude o pár rokov.
@izabela11 ja po tom dietati tuzim ale neskor uz deti nechcem. to viem urcite, nechcem si dva krat z materskej hladat pracu.
@aliza ja ja intenzivne hladam, ale zatial nic ☹
@luci78p svokra mi urcite deti nepostrazi, uz ma svoje roky
@zitaje zijeme skromne, a myslim ze dalsie dieta by sa este uzivlo, aj ked naozaj skromne, s velkou financnou disciplinou. neviem si nic najst, lebo neviem jazyky, chcela som sa doucit na materskej, ale starsi bol narocne dieta v pravom slova zmysle a mala som zdravotne problemy, a mladsi bol zasa dlhodo chory, ze sa od neho nedalo odist.
nepotrebujem sa profesne vyzit, ale chcem ziskat prax. keby sa daco dalo robit popri detoch, nevaham s tretim tehu ani nahodou
mozem sa hlupo spytat kolko ti je ? dieta je nieco, co nikdy nebudes lutovat.. ale ja som doma len chvilu a mam pocit, ze keby som mala pokracovat priamo do dalsej materskej, tak sa doma osaliem. ak si najdes pracu, preco by si o nu mala prist dalsou materskou.. ? nebrala by som to tak tragicky 😒 moj nazor je teda najst si pracu a uvidis, co a ako. nezavrhovala by som hned tretie dieta nastupom do prace.. ja som aktualne rozhodnuta nastupit do prace a dalsie dieta az ked sa zabehnem v praci 😀
@neznakaramelka
@neznakaramelka A je dost mozne ze ked nastupis do prace tak ani nie po roku budes tuzit byt radsej doma s dalsim dietakom. Tak ako sa to stalo mne. Najprv sme tretie dietatko chceli. Tak aby medzi detmi nebol velmi velky vekovy rozdiel ale nedarilo sa a nedarilo. Tak som sa po dvoch detoch a 6 tich rokoch doma rozhodla najst si pracu. Velmi som sa do prace tesila. Lakala ma zmena, novi ludia, tesila som sa ze sa ten domaci kolotoc skonci. Mala som problem a asi pol roka som si hladala pracu ale nasla som. Ale nebolo to idealne. Vela prace, malo penazi, stres a postupne som prichadzala stale viak k presvedceniu ze tretie dieta naozaj chcem 😀 A teraz mam deti styri a som stastna. Ked najmladsie podrastie urcite nejaku pracu najdem.
@neznakaramelka ahoj, ak po tretom dietatku tuzis/tuzite, tak kludne chod do toho 😉 podla mna musis vediet, citit, ci chces este dalsie dietatko, alebo nie... a podla toho sa zariad...
a sama hovoris, ze teraz sa ti nedari najst pracu, tak ktovie, mozno po tretej materskej si najdes ani nebudes vediet ako... a ak by sa ti dlhsie nedarilo zamestnat, tak na tych par mesiacov vyzijete aj z podpory (ved sama pises, ze sa vies uskromnit) a ty si zatial urobis nejaky rekvalifikacny kurz a pod... a najstarsi syn uz bude mat 9, tak ti bude moct pripadne postrazit tych mladsich...
@andiekens o par dni mam 32
@domique a ako stare deti mas? ako zvladas 4? rozumeju, ze si nemozete kupit vsetko?
@neznakaramelka ziadna z nas ti tu presne nepovie, co mas robit.. konecne rozhodnutie ostane na tebe. ale ak naozaj citis, ze chces tretie, chodte do toho 🙂 je mozne, ze pracu si nenajdes prave vo svojom odbore (aj ked nieco take tvrdit, ked nevie aku mas VS je bizardne 😀 ), ale nieco sa urcite najde..
ja chcem ist do prace aj ked viem, ze s nou nebudem mat az taky problem.. ale ja uz potrebujem zmenu 😀
No podla mna je rovnako tazke si v tejto dobe najst pracu po jednej materskej, aj po dvoj a po troch 🙂)) Cize je to len na tebe ako to citis... na VS by som sa neposliehala, bez praxe s dlhodobym bitim doma nema ziadny vplyv na ziskanie prace. Zamestnavatel sa na kazdu nepritomnost v praci, na kazdu medzeru v CV a aj na caste striedanie prace pozera rovnako..." ako mozny problem" a teda treba presvedcit inak ako zivotopisom. Mozno by som skusila chvilu aj pracovat, hladat si informacie a vzdelavat sa v tom co chces robit. A uvidis 🙂 Mozno radsej ostanes doma 🙂) O financiach ja nebudem hovorit 🙂
nuz VS v dnesnej dobe vela neznamena, starsia generacia tomu moc nerozumie, mamy, svokry....uprimne uplne triezvy racionalny pohlad - dalsie tri roky ti absolutne znizia sancu na pracu, ktora je momentalne uz velmi nizka...bohuzial...prax je dolezita...a ak mate uz teraz skoro na doraz financie, uz vobec by som nepremyslala nad 3 dietatom...ako jasne, ze ti tu vacsina konika napise, ze detom staci laska, ale nestaci...to bol taky racionalny pohlad bez emocii
ja som doma uz 10rokov mam VS a tri deturence a o 5mesiacov mi koncí predlzena rodicovska zo ZD tiez mam obavy ako si budem zhanat pracu pretoze tiez si myslím ze mat VS uz v dnestnej dobe vela neznamena ale stale si poviem nejako bolo nejako bude inak ak tuzis po dalsom dietatku tak sa ti cudujem ze este niesi tehotna ked ste chceli tri tak ste to mali potiahnut jednym razom teraz si v blbej situacii nakolko teraz otehotniet tak samozrejme ze si ani pracu hladat nemusís nemalo by vyznam ale neboj vsetko bude tak ako ma byt az mas mat 3deti tak ich urcite budes mat my sme neplanovali tretie no osud to takto napasoval a som stastna ze ho mame maleho anielika 😉 asi som ti neporadila 😉
@simca06022011 ja ti neviem. ja som doma po dvoch materskych, ale mam pocit ze po jednej sa to este celkom da. a po dvoch je to katastrofa. tiez by som chcela tretie, ale vobec neviem co potom. na druhej strane mam okolo seba niekolko viacdetnych rodin, co maju 4 a viac deti a zvladaju to. netusim ako, ked nemaju otcov "ministrov" ale zvladaju, deti maju vsekto co potrebuju a lubia sa. ziadni asociali. ciste upravne a dobre vychovane deti.
rozumiem autorke, coho sa obava. nikto nevie co bude o par rokov. ja mam vazne obavy tiez teraz ze ako dalej. tiez by som chcela tretie, ale stale vaham. vseobecne nie su ludia naklonani viacdetnym rodinam
@xlucia ale podla mna to uz potom nie je o tom najst pracu ale nejak sa zorientovat na trhu. Predsa x rokov doma, bez kontaktu s pracou robia svoje.. ja skor hovorim zo strany zamestnavatela🙂
@simca06022011 zorientovat myslis akoze aby potom zobrala akukolvek pracu? ci?
ja by som vzala do uvahy aj to ze deti ti pojdu do skoly a cim budu starsie tym to bude financne narocnejsie a kedze pises ze ste financne na hrane... tak by som povedala manzelovi aby bud zvysil prijem z jeho strany ked chce dalsie dieta ... alebo potom som radsej sla do prace... ono to ze mas VS je sice pekne ale to neznamena ze mas automaticky narok na pracu najma ak nemas prax v danom odbore.. tak je skor VS na pritaz lebo na niektore prace budes prekvalifikovana...
dnes je problem najst si aj miesto ucitelky... skus si na UP urobit nejake rekvalifikacne kurzy a pod oslovit znamych.. dnes je vela miest obsadzanych na zaklade osobnych odporucani...
nepises aku mas VS a najma kolko mas praxe priamo v praci...
ono mat tri styri a viac deticiek je pekne ale treba platit aj ucty, jedlo, byvanie, lieky, poplatky v skole... ano laska je dolezita ale kolko lasky dokaze dat detom matka ktora sa trapi lebo nema ani na lieky pre dieta alebo na jogurty ... nevie mu zaplatit kruzok a pod..
Naozaj je to len na tvojom rozhodnuti s tou pracou je to vzdy tazke je mozne ze ju nenajdes teraz mozno potom ja som doma uz 19 rokov a vobec nelutujem mam krasnych 5 deti 19 15 12 synovia 4 rocna a 7 mesacne slecny a som stastna si este mlada a ked obaja tuzite po babatku tak nevahaj ja mam 38
@xlucia nieee... ale tak clovek straca prehlad o tom co a ako ked je doma... a aka je to akakolvek praca? toto led pocujem od uchadzacov o pracu co nikde cely zivot nepracovali, tak mam dost 🙂)))) Nie upratovacku nemusis ist robit, ale ani generalna riaditelka nebude zo zeny po materskej asi. Potrebuje to vsetko svoj cas a pracovat sa tiez musi zacat postupne.
@andrejka1974 Ja by som sa zblaznila doma byt tak dlho ja mam teraz pol rocnu dcerku a tesim sa ako pojde do jasliciek a ja konecne do prace medzi ludi, klobuk dole 🙂
@simca06022011 v pohode. rozumiem. no ja si tiez neviem predstavit vysokoskolacku, ako robi napr. tu upratovacku co si spominala. len este k tomu, ze hladam dlho, ale ked neviem najst v mojom odbore, tiez sa mi to rozsiruje tak... ze sa mi to nepaci.... zatial nezufam, ale obcas mam cierne myslienky. mozno takto to ponima aj autorka.
ale chcem sa ta opytat, ze co by si radila matke, ktora nema prax a bola s dvoma troma detmi doma a povie ti ze chce akukolvek pracu.predpokladam ze si personalistka. ja mam tiez VS ale realnej praxe malo. autorka zrejme nema ziadnu prax. keby aj teraz isla do prace aj ked ma VS, neviem si predstavit co ma hladat. prave kvoli tej praxi.
presne moja rec, som doma desiaty rok, ale niekam budem musiet ist do roboty 😀 nejako bolo, nejako bude, neumrieme od hladu 😀 😀 😀