Rodina kritizuje moju výchovu

denka259
6. jún 2018

Ahojte, chcela by som sa vás opýtať aký máte názor na spôsob výchova typu “nechať bábätko vyplakať”. U nás doma ma blízka rodina stále kritizuje za to, že moc behám okolo mojej dcérky (ma 3 mesiačiky). Neustále počúvam ako ju mám nechať “vyplakať”. Ja som opačného názoru, snažím sa vždy promptne reagovať na plač maličkej. Neverím totiž, že tak malé bábätko môže plakať z nejakej “vypočítavosti”. Je to len forma komunikácie, ktorou sa snaží dať najavo potreby/nepohodu. Je možné, aby som ju rozmaznala? Aké máte názory a skúsenosti s podobnými radami vy? Ďakujem

stanka2612
6. jún 2018

@denka259 jednoznačne pokračovať v tom,ako to robíš 😉😘 žiadne "nechať vyplakat"

espturmalina
6. jún 2018

@denka259 máš správny názor, ja si myslím presne to isté a vždy na plač dcérky reagujem čo najskôr. Riad dá svojim citom a intuíciou a na múdre hlavy kašli... Už existujú výsledky štúdií, ktoré potvrdzujú, že metóda nechať vyplakať má následky na psychiku deti

jasminet
6. jún 2018

Nie je dobre ani nechať vyplakať, ale ani promptne reagovať... Dieťa musí aj trosku "fungovať" samé, obhliadnut svet. Netreba hneď ako sa zobudí stát pri postielke a ísť ho zabávať, chvíľku si môže aj samé dzavotat, hrať sa s ručička mi, skúšať si nájsť zábavku... To sa zíde rez aj tebe, aj dieťaťu. Jasne ze ak s s zobudí s revom, tak prísť, pomojkat, uspokojiť potreby 🙂 proste zlata stredná cesta

kahanikova
6. jún 2018

Je to TVOJE dieťa a jedine TY vieš najlepšie čo potrebuje.. tiež som sa napočúvala ale jedným uchom dnu druhým von, prípadne im rázne naznač, nech nechajú rozhodnutie na tebe. Nie je dobré, nechať dieťa vyplakať. Už nie sme v 20.storočí, kedy sa to považovalo za zväčšovanie pľúc, trénovanie hlasiviek a podobne blbosti. Pri dlhom plači sa dieťa môže zájsť a dehydrovať. Ale to žiadna stará mama už nečíta. Rob podľa seba a vždy si povedz svoje, keď ti začnú dávať tie "super rady" aj na úkor toho, že sa niekto urazí. Ich to prejde. Je to tvoje dieťa a nemajú ti do toho kecať. 😊

deti95060810
6. jún 2018

mne by to rodičia ani nedovolili...

1sonda
6. jún 2018

super, že ideš hneď za ním, keď sa ti dá, keď plače...nie je možné, aby si ju takto rozmaznala (že prídeš, keď ťa potrebuje)

mata44
6. jún 2018

za mna tiez zlata stredna cesta. Ani ja nenecham vyplakat, ale zase neskacem pri kazdom zamrncani. Postielku mam tak, ze najprv nakuknem tak, aby ma nevidela a hned zistim, ci je to len mrncanie a uklada sa sama, alebo sa to nezaobide bez mojej pritomnosti. Vtedy je lepsie prist co najskor, aby sa nerozplakala uplne a potom dlhsie trva, kym zaspi. A moj muz by najradsej hned isiel, resp. mna posiela :D

evittam
6. jún 2018

@denka259 Ake mam skusenosti? Svoje deti vychovavam a staram sa o ne ja a muz. Ostatní nech si svoje dobré mienené rady nechajú pre seba.
A suhlasim s
@jasminet

dankanka
6. jún 2018

@denka259 moja malá má 13 mesiacov a nenechávam ju plakať. Si žena,máš intuíciu,vieš keď dačo robíš nesprávne.dakde som čítala že do 6 mesiacov musíš reagovať na každý plač..vychovávame deti s láskou,v láske,bez nasilia..sama uvidíš,keď dcérka podrastie,ako bude vnímať..že bude rozumieť aj zákazom..plakať nenechávam lebo si ešte pamätám ako mňa nechala moja mama plakať keď som išla spať sama.citila som.sa nemilovana,nepodstatná,mala.nechcem aby sa tak cítila moja dcérka.trojmesacne bábätko...nie je dôvod nechávať vyplakať.je to veľmi necitlivé.

selena2
6. jún 2018

Rob si po svojom ako uznáš za vhodné.Určite sa detičky nerodia na svet aby sa nechávali vyplakávať.Ty si jej mamina.Nikto iny.

zuzulkazu
6. jún 2018

Kazdy normalny psycholog ti povie ze nechat tak male babo vyplakat je blbost, he ine ak skusa 2-3rocak,ktory zistuje svoje hranice, ale male babo urcite nie, tie placu lebo maju nejaky problem, a nie preto ze by chceli byt rozmaznane

jana_eyre
6. jún 2018

cudzie deti sa vychovavaju najlahsie a vzdy vsetci vedia vsetko lepsie ako ty 😅😅 to nejako patri k rodicovstvu.. rob ako ty uznas za vhodne, dieta je tvoje, ty sa o neho staras a tak sa staraj tak ako mas chut a presvedcenie..

ja som skakala pri prvom, vzdy som mu bola k dispozicii hned ako len zamrnkal.. druha dcera nebola moc uplakana, takze tam som ani nemala moc prilezitosti si vyskusat ako skacem od jedneho k druhemu.. treti syn maximalne uplakany, narocny, pri troch som si nemohla a ani nemozem dovolit byt len pri nom, takze je aj vyplakany a utesovany az po chvili revu.. a priznavam, ze ked dostane hodinovy rapel, pomaha len ignoracia, ale upozornujem, ze on ma uplne iny vek ako tvoje dieta..

vypocula som si aj pri prvom, aj pri tretom, vzdy sa nasiel niekto kto vedel lepsie co mam robit.. co uz, je to uz raz tak, kazdy z tej vonkajsej perspektivy vidi veci inak..

ja som sa tieto "supernevyziadanerady" naucila v podstate ignorovat s usmevom, len obcas to oplatim ked sa mi naskytne prilezitost a len obcas ma nieco take vie aj nastvat.. to sa stava cim dalej tym menej.. 😁😁

inak sranda je, ze radia mi zvacsa ludia co maju mladsie deti ako ja a maju aj mensi pocet..

najstastnejsia
6. jún 2018

V tak malom veku určite hneď reagovať. Tam nie je žiadna vypočítavosť. Prístup "nechať vyplakať" je dávno prekonaný... Stačí si prečítať pár odborných kníh. Držím palce, aby bola rodina chápavejšia.

ankare
6. jún 2018

Určite nenechaj vyplakat. Ani keď bude starsie. Nikdy.

beky1813
6. jún 2018

Rady si vypocujem a podla toho, aka je, bud pouzijem, aldbo ignorujem. Moja ma 4 mesiace a boli chvile, kedy som ju musela nechat plakat, ale uz rozoznam, kedy je to plac, ze treba hned ist a kedy je plac "este chvilu pocka"

prevenar
6. jún 2018

@denka259 “nechať bábätko vyplakať” mozu praktizovat iba totalni retardi ...bez urazky 😵

zaroven sa ma trochu desi ,ze sa vobec musis na toto pytat niekde na nete ^^

evittam
6. jún 2018

@prevenar No a este k tomu ako byt matka treba precitat par odbornych knih.😁😉

beky1813
6. jún 2018

@prevenar su situacie, kedy clovek musi nechat babo plakat, zato nie je hned retard

lolita555
6. jún 2018

Urcite nenechat plakat ak s tym nie si ty ok tak to nerob.co potom povedia ti ze to sa im nepaci a to a ty budes postupovat podla nich alebo podla seba?xykrat som bola kritizovana mojim otcom ktory vychovaval mojho brata ako chlapa a nepaci sa mu moja pre neho prehnana laska.miluje vnuka a da mu vsetko ale nesuhlasi v urcitym postojom.neriesim je to moje dieta babka s dedkom uz vychovali svoje deti.

zafir01
6. jún 2018

@denka259 kopirujem : " Muž sa dostal počas svojej misie do sirotinca v Ugande. Bol tam na návšteve už veľakrát, no tá, o ktorej sa rozhodol rozprávať, bola úplne iná. „Vošiel do jaslí so sto postieľkami preplnených deťmi bez rodičov. Zostal však v nemom úžase, pretože si uvedomil, že jediný zvuk, ktorý počul, bolo ticho,“ zreprodukovala slová misionára Dayana. V miestnosti s toľkými deťmi jednoducho nebolo počuť žiadne bľabotanie ani plač. „Obrátil sa preto s jasnou otázkou na hostiteľa a spýtal sa ho, prečo deti v škôlke mlčia. Na jeho odpoveď nikdy nezabudnem. Nikdy,“ napísala. Pre mamičku Dayanu sa okamih, kedy misionár vyslovil odpoveď, stal rozhodujúcim. Svojej milovanej dcérke dala v tom momente sľub. A viete, prečo tie detičky nikdy neplaču? Pri prečítaní odpovede vám stisne srdce a vtisnú sa vám slzy do očí. „Hostiteľ misionárovi odpovedal – približne po týždni, odkedy sú tu a plačú po nespočetné hodiny, sa nakoniec zastavia, pretože si uvedomia, že pre nich nikto nepríde. Prestanú plakať, keď zistia, že tu pre ne nikto nie je,“ napísala Dayana odpoveď, ktorá jej zlomila srdce. "

mam polrocne babatko, ked zamrnkoce, a viem, ze je to len taky dzavot, neriesim. riadim sa zlatou strednou cestou, citim, ze ma potrebuje a som tu prenho, nenechavam ho vyplakat, lebo mi to ozaj trha srdce, ked viem, ze ma tym jeho placom vola a chce ma mat pri sebe . nic viac, nic menej, len chce mamu. a na to som tu prenho

miriam439
6. jún 2018

@denka259 Mám takú skúsenosť, že každý je príliš múdry, keď sa to týka toho druhého a svoje chyby nevidí... napr. moje sestry, majú trošku staršie deti ako ja a my s mamou občas len žasneme nad ich vych. praktikami... ale keby ste ich počuli, aké sú múdre, keď sa to týka môjho dieťatka, čo všetko by som mala a nemala...
Sesternica to isté... Tá tiež má ústa plné komentárov o tom, kto ako zle vychováva deti, ale na seba akosi nedovidi... a čo sa tvojho problému týka, tiež o každom, kto mal uplakane dieťatko, ktoré sa najlepšie cítilo v maminom náručí, hovorila, že si ho sama maminka rozmaznala a naučila na ruky. Ale hlavne, že ona doteraz musí sedieť pri synovi, kým nezaspi, a ten má už cez 8 rokov.
Moja teta tiež bola z tých múdrych... a toľko učila svoju ročnú dcéru, že musí vedieť sama zaspať v postieľke, kým jej nedostala pruh od silného plaču.
Takže chcem tebe poradiť, kašli na komentáre okolia, rob si ako to ty cítiš. Také malé bábätko potrebuje mať istotu, že maminka je tu pre neho vždy, keď ju potrebuje. Keby si nereagovala na jej plač, možno by si práve dosiahla opačný efekt, cítila by neistotu a dovolavala by sa potom tvojej pozornosti ešte viac a negatívnym spôsobom. Vidím to aj na svojom drobcovi... keď mám čas sa mu venovať, tak je fajnucky, v pohode, no keď som niekedy zaneprázdnena nejakými inými povinnosťami a na neho nemám toľko času, tak sa dožaduje mojej pozornosti hlavne tak, že urobí niečo "zlé", aby si vypýtal pre seba moju pozornosť.

cecilia68
6. jún 2018

@ankare Zase nepreháňaj....keď sa 3r. dieťa šmarí o zem a bude vrieskať ako najaté, treba ho ešte odmeniť, alebo ako si to do pekla myslela?

livka_
6. jún 2018

Oh...Nijaku radu som si nepytala od vas - to by bola moja odpoved rodine. Matersky pud je silna vec a kazda si svoje babo pozname. Nenechavaj sa zviest na zly chodnik. Male ta potrebuje ked place. Nic nehraje.Nejake komplexy co si riesia dospeli ked zazili traumu v detstve alebo kde to prameni -by na teba a male platit nemalo. Rrr ako levica by som si branila babetko krehucke a ich poslala kade lahsie...to sa mi az zle citalo

momoqui
6. jún 2018

@denka259 ja nerozumiem tym krkavcim matkam ktore su schopne povedat ze babatko je vypocitave...mam podobne nazory v rodine a smazim sa to nepocuvat ajked je to dakedy neprijemne...
Ja som obcas babo nechala vyplakat ale len do momentu ked som uznala za vhodne alebo ked som musela urobit nieco neodkladne a plakala par minut. Inak si neviem predstavit ze dieta bude plakat lebo sa chce mojkat/jest/pit/prebalit/byt na rukach a ja budem sediet a cakat kym doplace...rob ako citis urcite dieta nerozmaznas tym ze si pri nom pravaze potrebuje citit materinsku lasku ...

marylynn
7. jún 2018

Nuž, ono nejde o to, aké skúsenosti má niekto, modrehokona, ide o to, že už dávno existujú štúdie z ktorých vychádza, že nechať bábo vyrevat prospešné nie je. Pre nikoho.
https://www.prosimspinkej.cz/jsou-vyplakaci-met...
https://patalie.sk/cim-viac-nosite-deti-v-naruc...
Viem, že tebou ešte asi mávajú hormóny tak krátko po pôrode, ale kašli na rodinu. Pre svoje dieťa si najlepšia mama ty.

amelie2017
7. jún 2018

Taku malinku urcite nenechat vyplakat, aj ja som skakala pri kazdom placi a ano, velakrat plakala len preto, ze chcela moju pritomnost, no a co, vsak ma taka mala potrebuje. Ale je pravda, ze teraz ma skoro 6 mesiacov a uz ju niekedy necham plakat, lebo by som ani nejedla ani necikala. Ked je prebalena, najedena, nema teplotu musim ju nechat aj poplakat, kym si spravim obed alebo podobne. Ano, pridem k nej 10 krat, snazim sa ju ukludnit, ale stichne len, ked je na rukach. Takze hold, slecna musi vydrzat. Lebo ona sa pekne hra a zrazu mega rev- snazi sa stvornozkovat, este jej to nejde, tak zuri a z toho zacne revat. Podam hracku, chvilu ticho, zas rev a dokola. Ale inak nenechavam plakat, ked zaspava alebo sa zobudi s placom, na to nemam nervy, je malicka.

pininka
7. jún 2018

Urcite nezastavam nazor ani metodu nechat dieta vyplakat. Ale skusena matka uz samozrejme vie, ci dieta place len tak lebo chce pozornosr, alebo mu ozaj nieco je. Fakt je ze ked bol najstarsi maly a narodil sa mladsi, tak obcas musel chudak chvilu vydrzat, ked som napr sprchovala starsieho. Ale tak to bolo par minut, niekedy sa proste inak neda. Ale nechat cielene vyrevat, nasi isli po chvili az do zajakavania, to by som nikdy nedopustila. Ale tiez na mna mama krivo pozerala,ked som dala malu spat, spinka sama v postielke, netreba ju nijako uspavat, ale mala obdobie, ze ked som ju polozila, zacala plackat, ale nie ze rev. To skor z trucu, a za chvilu spala.

prevenar
7. jún 2018

@beky1813 ty vies. vsetko dobre.

beky1813
7. jún 2018

@prevenar mas len jedno dieta, vsak?