Ročný syn sa bije po hlave

zuzana_ilkova
14. mar 2021

Dobrý deň syn ma rok a 2 mesiace a v poslednej dobe sa zacal bit po hlave, alebo si ju jemne umierať o stenu. Robi to umyselne a rozumiem tomu prečo to robí aj viem kedy tak zacne reagovať. Je to jeho prejav nespokojnosti, hnevu ak mu niečo nedovolím urobit...ale chcela som sa opýtať co mate nejaké skúsenosti ako v takej situácii reagovať "spravne" aby sa to odnaucil robit... nekricim na neho snažím sa mu to stale pokojne vysvetliť ale jeho reakcia je vždy rovnaká.... ďakujem

nikpa
14. mar 2021

@zuzana_ilkova skús mu ukázať možnosti ako si tu flustraciu dokáže vybit iným spôsobom. Syn si takto búchal hlavu o zem o stenu alebo čo bolo na blízku, naučili sme ho ked to na neho prišlo aby radšej udieral dlaňou. Po pár dňoch to pochopil, teraz ma 3,5r a občas ešte vidím, ze to použije ked sa mu niečo nedarí. Je to prijateľnejšie ako búchat hlavou a vyventiluje sa tým rovnako efektívne. Inak len dávať pozor aby si neublížil kým sa to oduci, podsunut mu podusku, ruku... viem ze sa to nedá vždy, syn často chodil s farebným čelom od modrín 😣

zuzana_ilkova
autor
14. mar 2021

@nikpa no mne maly častejšie sam seba udrie po hlavičke ako si ju o nieco udrie, vysvetliť sa mu to nedá este nechape veľmi... preto aj nejaké konkrétne metódy chcem vedieť ako to robia iny rodičia, pretože nejaký "návod modelovej situácie" som v žiadnej literatúre nenasla vsetko je tak vseobecne napísané ze ukazat dietatu iny spôsob ale presne ten spôsob neviem :D snažím sa mu ukazovat ze ked sa o niečo udrie tak ze to "netreba vratit" bitkou ale radšej ukázať no no ,aby nebil ostatne deti tak tomu rozumie, ale ako náhle jemu niečo zakazem udrie sa po hlavičke a to neviem zabrániť alebo to odstranit..

deti95060810
14. mar 2021

poznám...nie hlavou, ale rukou. Akonáhle niečo nebolo po vôli dieťaťu, tak okamžite ručičkou buchla po postieľke napr. Po čase sme skončili u neurolog.

hennyinnsbruck
14. mar 2021

Aj moja to robila.... Ked sa bila povedala som jej ze vidím ze je nahnevaná (sklamaná)(tiež to bolo po zákaze väčšinou) ale hneď som jej vysvetľovala že samych seba nebijeme tu máš vankúš - gauč udri si donho. Pomohlo to...

ladybug138
14. mar 2021

@zuzana_ilkova aj moja dcera to robi..a to uz bude mat v lete dva roky..ked sa rozculuje, tak sa bije..hovorim jej, ze to nema robit...zatial to nepomaha 😆

zuzana_ilkova
autor
14. mar 2021

@deti95060810 tak u nás viem ze su to len fanty, z neurológia mame dobre výsledky, len je ťažké to takému prvkov vysvetliť ze nemôže všetko co ho napadne

andreatytler
15. mar 2021

@zuzana_ilkova
Tazke to buchanie je jeho reakcia na hnev co citi, lebo si mu nieco zakazala. Ako mu veci zakazujes? Vysvetlis aj preco to nesmie?
U nas funguje ak mu poviem preco nemozme robit co chce a hneva sa podstatne menej ako ked mu len sucho nieco zakazem. Pochybujem ze rozumie vsetkemu co vravim kedze ma len 15 mesiacov ale funguje to. Tiez skus potvrdit jeho city a povedat: "ja ta chapem ze sa hnevas, to je v poriadku. Ono to prejde... Tym mu pomozes a postupne ho naucis ako sa vyrovnat s emociami ako hnev.
Skus sa opytat na facebookovej stranke Vnimava vychova - k detom i k sebe. Urcite ti tam dobre poradia.

zuzana_ilkova
autor
15. mar 2021

@andreatytler vždy mu vysvetľujem prečo nesmie to a to alebo prečo robíme to a to... nechape úplne všetkým slovam co hovorím ale komunikujem s nim ako no nechcem povedať ze priamo seberovnym ale neviem to definovať nie je to priami zakaz ma aj dosť veľkú slovnú zásobu len to asi chce ešte viac cviku aby som odstránila a naučila ho ako inak vyjadriť nespokojnosť

andreatytler
15. mar 2021

@zuzana_ilkova Mna syn neustale prekvapi ako vela toho uz rozumie a pritom sa nesnazim hovorit jednoduchym babatkovskym jazykom... mozno z celej vety co poviem pochopi jedno slovo a dojde mu o co sa jedna 🙂...
Vela veci co deti robia sa da odstranit jednoduchym ignorovanim. Deti skusaju rozne veci a ked sa im nieco zapaci, tak to potom opakuju ale casom ich to omrzi. Ale ak rodicia tomu zacnu pripisovat vacsiu dolezitost tym ze vzdy ked sa to stane budu o tom rozpravat, upozornovat, vysvetlovat, moze sa z toho stat navyk. Neviem vsak ci je ignoracia spravny postup aj pri tomto.
Ak chces opytam sa na tej facebook stranke a dam ti vediet. Ako som uz vravela je tam skvela skupina mamiciek, ktore riesia kazdodenne problemy s vychovou a celkom ma to zaujima lebo sem tam vidim ako ten nas bucha hlavou... ale ja to zatial ignorujem lebo vidim ze je to vyslovene ze len skusa ako to je ked sa clovek udrie.

zuzana_ilkova
autor
16. mar 2021

@andreatytler budem rada ak sa na to opýtať ja sociálne siete uz nevyužívam 🙂 .. zo začiatku sme to ignorovali a zacal to robit častejšie tak preto viem ze ignorovať u nás nezabera a snažím sa nájsť inú alternatívu...niekedy zaberá ked poviem ze to nevadi xe sa ti to nepodarilo pod pomôžem ti a urobíme to spolu sa naučíš ale inokedy ma vôbec nepočúva len sa udiera

andreatytler
19. mar 2021

@zuzana_ilkova Ahoj... tu su odpovede od mamiciek z toho ineho fora o ktorom som hovorila... neviem ci nieco pomoze, lebo ani kedna z nich s mi nezda ze by davala nejaky konkretny navod. Ten druhy prispevok je nieco podobne co som nedavno videla vo webinary Nevychovy... ze akekolvek prejavy hnevu je najlepsie riesit takymito otazkami kedy dietatu potvrdime jeho city ale zaroven ubezpecime ze je milovany.
Ten posledny rispevok sa mi paci, lebo navrhli vysvetlovat situaciu z hnevom na divadielku... to vyuzijem u nas... nas syn ma 15 mesiacov a divadielko ho v poslednej dobe velmi chyta.
------------------
Viem o viacerých deťoch, čo to robili a samy prestali. Aj moja malá to trošku asi v tom veku robila. Ale netrvalo to dlho. Proste ako začala, tak aj prestala. Len som jej zvykla povedať, že ju bude hlávka bolieť, keď si ju bude búchať.
-------------------
Náš syn to chvíľami tak robil, našťastie do vankúša..🙂 naša cesta bola prísť za ním a spýtať sa: hneváš sa? Trápi ťa, že maminka bola prísna? Dáme si pusinku? Objímeme sa? A zväčša ho to minimálne zastavilo. Proste byť vrucni. Ono sa nám rodičom často zdá, že nekričíme, ale v skutočnosti dieťatko to vníma tak, že mu v tej chvíli nerozumieme.
--------------------
Nevysvetlivat. Nedávat tomu pozornost. Pouze to potvrdit. A pak se snažit odvézt pozornost jinam. Nadchnout ho pro cokoli jineho. Vždy je dobré u takto malých děti dávat pozornost na dobre věci.
---------------------
Maminka písala, že vie, kedy syn začne tak reagovať - ak vie vystihnúť tú chvíľku, treba odviesť pozornosť od tej situácie, malé dieťa sa ešte dá relatívne rýchlo rozptýliť. Keď už tá situácia nastáva, netreba tomu venovať pozornosť, vtedy už je neskoro, presne ako písala mamina vyššie. Ak dieťatko zistí, že to maminu trápi, môže to začať využívať. Potom, keď je dieťatko v pokoji, dá sa s ním zahrať hra na hnev - a v rámci hry ho naučiť ako správne reagovať, alebo si vybiť hnev - to už maminka môže zvážiť podľa seba. Dá sa v rámci divadielka akože sa nahnevať a akože si aj vyskúšať rôzne spôsoby, ako sa odreagovať. A pochváliť, ak dieťatko zvládlo svoju frustráciu iným spôsobom a nie trieskaním si hlavičku. Držím palce.
----------------------

andreatytler
19. mar 2021

@zuzana_ilkova
Tu su odpovede od mamiciek z toho ineho fora.
V tej druhej odpovedi mamicka radi nieco podobne co som akurat videla na webonari Nevychovy. Prejav hnevu u deti treba potvrdit a potom dat dietatu vediet ze je milovane.
Ten posledny prispevok sa mi paci ten navrh s divadielkom. Nas syn sa zacal zaujimat o divadielko tak to vyuzijem mozno aj na ine veci.
-------------------------
Viem o viacerých deťoch, čo to robili a samy prestali. Aj moja malá to trošku asi v tom veku robila. Ale netrvalo to dlho. Proste ako začala, tak aj prestala. Len som jej zvykla povedať, že ju bude hlávka bolieť, keď si ju bude búchať.
--------------------
Náš syn to chvíľami tak robil, našťastie do vankúša..🙂 naša cesta bola prísť za ním a spýtať sa: hneváš sa? Trápi ťa, že maminka bola prísna? Dáme si pusinku? Objímeme sa? A zväčša ho to minimálne zastavilo. Proste byť vrucni. Ono sa nám rodičom často zdá, že nekričíme, ale v skutočnosti dieťatko to vníma tak, že mu v tej chvíli nerozumieme.
---------------------
Nevysvetlivat. Nedávat tomu pozornost. Pouze to potvrdit. A pak se snažit odvézt pozornost jinam. Nadchnout ho pro cokoli jineho. Vždy je dobré u takto malých děti dávat pozornost na dobre věci.
---------------------
Maminka písala, že vie, kedy syn začne tak reagovať - ak vie vystihnúť tú chvíľku, treba odviesť pozornosť od tej situácie, malé dieťa sa ešte dá relatívne rýchlo rozptýliť. Keď už tá situácia nastáva, netreba tomu venovať pozornosť, vtedy už je neskoro, presne ako písala mamina vyššie. Ak dieťatko zistí, že to maminu trápi, môže to začať využívať. Potom, keď je dieťatko v pokoji, dá sa s ním zahrať hra na hnev - a v rámci hry ho naučiť ako správne reagovať, alebo si vybiť hnev - to už maminka môže zvážiť podľa seba. Dá sa v rámci divadielka akože sa nahnevať a akože si aj vyskúšať rôzne spôsoby, ako sa odreagovať. A pochváliť, ak dieťatko zvládlo svoju frustráciu iným spôsobom a nie trieskaním si hlavičku. Držím palce.

zuzana_ilkova
autor
21. mar 2021

@andreatytler vies co nakoniec zaberá to vysvetľovanie, poviem mu ze je v poriadku ak sa niečo nepodarilo a ze to urobíme spolu ze sa to nauci, napríklad.ak sa mu nedarí poskladat kocku tak mu to poviem urobime to spolu zatlieskame si, alebo mu poviem daj mamke alebo tatkovi a pomoze.e ti s tym a akosi s tym prestal resp.to robi menej často, alebo zabra aj ako písali rozptýliť ho niečím iným potom na pol ceste zabudne ze sa vlastne hneval a hraje sa ďalej tiež nanho zaberá objatie a "mojkanie" ale tak to už od malička zaberálo :D ... takže to len chcelo čas a nájsť tu správnu páku na neho :D

zuzana_ilkova
autor
21. mar 2021

@andreatytler ale každopádne ďakujem veľmi pekne, skúsim tu hru s divadielko tiež o u nás je mmntalne obdobie "varenia" :D