Ahojte,potrebujem poradit. Dcerka a spanok sa nekamaratia od mala. Ale vzdy sme si s tym nejako poradili,no teraz som uz zufala. Do 9 mesiaca som dcerku uspavala v nosici. Ked to nevyhovovalo uz ani jej ani mne,tak sa naucila zaspavat tak,ze som si ku nej lahla a ona do 15-20 min spinkala, bez placu. Takto sme fungovali skoro 2 mesiace. No od kedy zacala lozit, kazdy vecer 1 - 1,5 hod. place a potom odpadne od unavy. Vecer ideme pekne do postele, ona je chvilu kludna, ale potom sa zacne posadzat, chce stvornozkovat,staviat sa, ale nakolko je uz unavena,tak sa jej podlamuju nohy,ruky, takze padne,zacne byt nervozna a potom rev. A ked sa jej uz konecne zatvoria ocka, tak o par sekund sa opat z polospanku zacne stavat,preberie sa a ide sa odznova. Ja mam fakt pocit,ze sa vecer nevie ukludnit a vypnut. Ako jej v tom pomoct? Ten jej vecerny plac ma fakt psychicky vycerpava. Vopred dakujem za rady a tipy.
@hamca čo keby si jej nejak prerušila ten rituál plaču..napríklad...išla s nou v ten čas von..prezliekla do pyžamka na to bundičku aby si nemala vela vyzliekania a unaviť ju vonku približne do času kedy ti večer po plači zaspáva...lebo deti si dost osvojujú rituály aj tie čo sa plaču týkajú.
jaaj to poznam keby som dceru nekojila neviem neviem ako by som ju uspala....moj manzel pripadne aj dedko uspava dcerku tak ze ju niecim zaujmu napr. si listuju v knihach alebo sa s niecim hraju a zrazu mala odkvecne na postel a spi....ale ja tymto sposobom uspavat absolutne neviem uspat
@hamca vieš čo skus to tak že ked sa ti začne stavať a preberať sa zober ju zakaždým poloziť si do inej izby-na 10 min a skus zasa postielku-ak to znova urobí zopakuj to. lebo možno ona nie je ešte tak strašne unavená a ked príde tá hodina a nejde jej zaspať tak sa chce plačom a lezením unaviť..
my mame 11mesiacov, uz treti den spime iba na obed. Mali sme tiez problem s vecernym zaspavanim. Donedavna 8hod vstavala, o 10,30h som ju dala vacsinou do kocara na terasu na 30-45min. Potom obed. Dalsi spanok okolo 14h na taku dobru hodku, a este bola unavena okolo 17,30h tak niekedy si zdriemla 20-30min. Vecer mlieko o 20h a uspavanie. Teraz 8hod vstava. doobeda ziaden spanok aj ked je unavena nedam ju a ona zase nezalomi hocikde na zemi ako ine deti, ze zaspia aj v krmiacej stolicke s hlavou v tanieri 😀 . Obed a spanok cca 12,15 uz spi a tak 2,5-3 hodky. Do 20h zase ziadny spanok. A takto sa nam to dari uz dnes je 4den. huraaa. Vecer vypije mliecko, polozime do postielky a spiiiii tak do 2-3hod rano sa budi na HLAD. vypije mlieko a spiiiii do 7,30-8hod rano. 😀
@danjelca
@azbestica
@michaelamaranesi
dakujem za tipy, musim zacat experimentovat s vasimi navrhami, lebo takto to dalej uz fakt nejde. Ja som sa doteraz malu snazila len upokojovat a nepodnecovat ju na dalsiu hru,aby sa neprebrala uplne,ale mozno treba ist na to opacne.
Akurat tomu kojeniu sa chcem vyhnut, pretoze som opat tehu a chystam sa malu postupne odstavovat, takze by to bolo kontraproduktivne 🙂
prejde to obdobie, len pevne nervy. Ritual a casy dodrziavat aby nemala v tom chaos.
@denisafono no my mame este 2 spanky cez den a od kedy lozi,tak sa predlzili, z toho usudzujem, ze je viac unavena,kedze sa fyzicky namaha. Predtym spavala cez den 2x po polhodke, teraz je to 2x po hodke, ale zato mi spi cez noc o tu hodinku kratsie. Ale uvazovala som aj nad tym, ze ju skusim dat spat len raz.
@hamca ahoj asi by som pomaly presla na 1 spanok denne, mne mala tiez takto spinkavala po pol hodinach max hodinach, zacala som ju ukladat cca o 11:30 a spinka mi od 0:45-3 hodin a vecer sa mi pekne chvilku hra v posteli a zachvilku padne ako mola a spinka :D
ja uspavam stale na lopte inak sa neda... ked bol mensi tak na prsniku ale uz sa nekojime no vacsinou na tej lopte zaspi tak do pol hodky a stale spava cez den 2x... ak si vyzaduje spat dva krat a das ju len raz bude ti cely den mrzuta ja som to skusala...
necitala som co ti radili ine mamicky, iba prvy prispevok, ale ist von sa mi zda nevhodne, ak si na to ako ritual pred nocnym spankom zvykne tak to je dost nafigu, lebo teraz je sice teplo, ale v zime, tma, a zima, a chod vecer von pred spanim ze? a dieta bude uz len starsie a starsie, treba mu urcit co sa od neho ocakava, je nocka, svieti mesiacik a hviezdicky a vymenovat vsetko co uz pozna dieta ze uz buva, ja som to na nasho takto praktizovala, a este ak ti zlieza a lozi po posteli, tak by bolo asi lepsie ak by bola ona v postielke ktoru mate prisunutu k posteli a ty by si lezala pri nej a hladkala cez mriezku po rucicke a rozpravala jej tichym hlaskom bud co ste cez den robili alebo nejaku vymyslenu rozpravku. My sme si tiez uzili vselijake obdobia s malym, a so spankom a zaspavanim obzvlast. ALe teda mozno ju to casom prejde, treba len vydzrat, ona sa teraz naucila lozit a strasne ju to bavi. Ja si strasne pamatam na obdobie ked sa maly naucil postavit sa v postielke, a velmi ho to bavilo a on sa hocikedy v noci postavil v postielke zo spanku, jasne ze sa prebral, a potom nemohol zaspat a stale som ho lahinala, on sa postavil, no snad zo zaciatku ako ho to bavilo sa postavi aj 100x v noci :( som mala tiez nervy. a co tak jej dat napriklad spaci vak? aby nemala taku volnost pohybu?
u nas je to podobne a mozem povedat, ze ziadne ritualy na nu neplatia. jedine co zabera je, ze ju idem ulozit az ked chce ist ona spat. vtedy zaspi do 5 min. inak mame hodinovy maraton nie len po posteli, ale po celej izbe, kedze nasa uz chodi a zlieza z postele...
@mamina321 mala spinka v spacom vaku, ale aj v nom sa vie motkat po posteli 😒 pravdupivediac teraz nemame postielku prisunutu pri nasej posteli, ale zajtra skusime pospekulovat a premiestnit ju k nasej posteli, mozno to pomoze aj tomu, aby sa mala v noci menej budila.
@nikolet_89 vcera sme to skusili iba s jednym spankom a kedze sme mali navstevu,tak rychlo ubehol cas a aj mala bola rozptylena,tak bola znesitelna a musim povedat,ze vecer ovela rychlejsie a bez placu zaspala. No dnes sme uz boli cwz den same a to uz bola nervozna, uvavena a doslova si vypytala aj ten druhy spanok. No a teraz vecer sme mali klasicky nekonecny ritual zaspavania ☹
mozno este nechce spinkat...ja by som sa s nou este skusila pohrat... ja mam nespavocv dvoch..dcerka nespi vobec cez den od 2 rokov, vydrzi 13 hodin v pohybe, syn ma 14 mesiacov , od 7mes. spi raz denne, max.hodinu a tiez furt lieta...a kedze kojim v noci je aj 5-6 krat hore 🙂 syn ide spat vzdy po 6 hodinach od zobudenia 🙂 ak ho dam skor, tak skace po posteli, uteka mi..takze skor ani neskusam...dcerka uz prespi celu noc, len chodi v noci cikat... ono ked je vonku teplo a moze sa hrat, tak sa jej mozno nebude chcet spinkat, ked budete na ihrisku medzi detmi a prejde na jeden spanok denne 🙂 a lahsie zaspinka vecer.. co sa tyka ritualov...ja cih po veceri okupem, prezleciem do pyzka a potom sa hraju..a vedia ze ked si idu umyt zubky - teda hlavne dcerka, ze pojde do postielky, tak jasne ze protestuje a vymysla 🙂 snad sa vam to zlepsi...je to unavne asi pre obe, ked sa nevie ulozit na spanok a place..ja by som fakt skusila este v klude sa pohrat chvilku...
Inak detom sa vzdy pokazi spanok ked sa naucia nieco nove
@hamca ahoj, skus ju dat spinkat raz. Moj maly hm, neviem uz to tiez zacalo okolo 10 mesiaca zacal vstavat kadejako a vecer tazko zaspaval. dopracovali sme sa prosto k tomu, ze rano ked vstal o 8. nechala som ho hore 4 hodky to vydrzi, je unaveny uz skor ale necham ho hore tie 4 hodky a potom pekne odkvecne na 2 hodky. T. j. o tej12, podla toho kedy vstava. neskor uz ho nedavam spinkat. a vecer pekne zaspi uz nastastie bez problemov. uspavany bol na prsniku, ktory som uplne ako uspavadlo a v noci zrusila, maleho vecer pritulim, zaspievam dam do postielky a toto zive dieta je tak unavene ze ide pekne spinkat. medzi jeho obednym a vecernym spankom byva 7 hodin rozdiel. 7,5 kedy ako. Nam to teda pomohlo, ze spi raz dlhsie a ma vacsi odstup medzi spankami. Vecer byva uz mrzutejsi, ale to sa vyhrame, vynosime, vytrpime v ramci toho, aby som sa konecne mala lepsie ako za poslednych 10 mesiacov ked som k nemu este vecer neustale behala aj kazdu pol hodky a uspavala na prsniku aj 2 hodky🙂) neboj ona si zvykne, hlavne nech to zaberie. A este moze byt, ze tym, ze sa naucila lozit tak to sa jej premieta v hlavke vecer, to tak byva, aj my sme mavali tazke zaspavania, sny a pod. to po case prejde. drzim prsty hadam sa to podari s tym jednym spankom ukludnit.
@hamca ahoj treba to vydrzat ona si zvykne neboj u.nas to trvalo 4 dni
@denisafono ahoj, citala som tvoj prispevok ohladom vecerneho zaspavania - ked ste presli na 1 denny spanok,robila si to postupne (trebars posuvala po pol hodine) alebo si "sekla" a posunula ranny spanok na obed zo dna na den? a po akom case sa upravila dlzka toho denneho spanku? bo my spime teraz doobeda pol hodinu a je vyspaty(vstava 7,00, spanok 10,30-11,00), potom spi poobede 14,30-16,00 a vecer o osmej aj 1/2hod place, lez zaspi. skusala som ukladat vecer aj skor aj neskor, vsetko jedno...
@zzuzulaf nepamatam presne ako to bolo ale myslim ze ked rano vstala o 8h tak som ju doobeda drzala hore o 12h obed a potom spanok, ak spala 2.5-3 hodky tak do vecera do 19.30 som ju tiez uz drzala hore, teraz ma 18.5mesiaca a poobedny spanok ma max 2.5hod a budim ju, vecer aj na obed zaspava sama, naucili sme sa podla knihy Kazde dieta sa vie naucit spat-da sa stiahnut z netu v pdf. Museli sme sa naucit zaspavat takto lebo vecer to uz bolo take ze 45min sme pri nej lezali a stale nieco vymyslala hrala sa atd. Tak sme sekli a za 4dni zaspala sama. Prve dni plakala ale stale menej a menej, nesli sme ale k nej a takto si zvykla. Teraz ma tu svietiacu korytnacku namiesto maleho svetla - ta sa za 45min vypne sama a takto zaspava aj na obed aj vecer sama. Spi sama v izbe od 6.5mesiaca zatvorene dvere zatiahnute zaluzie.
@hamca ahoj my sme mali presne to iste len skor kedze mala stvornozkovala sedela a stavala sa uz skoreh ale mali sme to iste jedneho dna som si povedala dost. Nase uspavanie trvalo tymto sposobom lahnut si. Nou vyse dvoch hodin. Uz som nemala silu a tak som to riesila metodou vyplakania. Tym ze som za nou chodila v pravidelnych intervaloch. Trvalo to prvu noc vyse hodiny druhu uz lepsie a presiel tyzden stacilo ju polozit do postielky pobozkat pohladkat povedat haji haji a mala vedela ze je cas spat a spala. Je to tak doteraz. Urcite ma tu kopu ludi odsudi ale ja som vedela ze place od jedu a nie preto zeby jej nieco bolo. Milujem svoje dieta ale na spokojnu a usmiatu maminu treba aj spanok.
@denisafono rozumiem. dakujem. tu knihu mam. my sme asi pred mesiacom preucili syna z prsnika na zaspavanie v postielke v mojej pritomnosti. ale strasne sa jeduje,trva to pol hodinu. nocne budenie sa zredukovalo z asi 10x na 2-3x...
@denisafono ahoj, dakujem, ze si odpisala. no a ako sa ta kniha odrazila v nocnom spanku? nemyslim zaspavanie, ale samotne spanie a budenie sa? aj v noci,ak sa zobudila, nechali ste ju mrncat, kym nezaspala sama? a ked jej isli zubky, nepokazilo sa vam to?🙂) kopec otazok, vsak?
@zzuzulaf zo zubami sme nemali problem, ak sa v noci zobudi a mrnci ideme az ked je to plac ze nemam cumel, alebo opicu-mojkadlo. Ale ona vseobecne spi dobre, budi sa malo kedy, zaspava sama aj spi sama v izbe od 6mesiacov. Zavrete dvere zatiahnute zaluzie. Ma tu svietiacu korytnacku. Zaspavala postupne dlhsie a dlhsie v nasej pritomnosti, tak sme s tym sekli, lebo to uz bolo aj 45min lezania a nie a nie zaspat, ked sme ju prekladali do postielky niekedy sa stalo ze sa zobudila a budila sa aj v noci, ale teraz ked zaspava sama tak aj ked sa v noci prebudi zaspi vacsinou sama.
este by som dodala, ze som ju skusala ulozit v roznych casoch, ale je v podstate jedno, ci ide spat po 3 hodonach od posledneho spanku,ci po 6 hodinach, vzdy je priebeh rovnaky.