Dobrý večer,
Mám ročné dieťa, ktoré nás neustále bije a škriabe po tvári. Na nono reaguje plačom, biť po rukách ju nebudem.
Bojím sa, že sa to vekom len zhorší a bude biť aj detičky okolo.
Robí to väčšinou keď je na rukách, preto ju na ruky beriem čo najmenej, avšak keď k nám príde babka, tá si ju nosí celý čas na rukách a smeje sa ked ju pleskne po tvári a hovorí že “baci bac po babke”, tú sme napominali, nech to prestane robiť, pretože vždy po jej odchode to robí porovnateľne častejšie (to je však iná téma na dlhšie).
Mňa by zaujimalo Vás skúsené mamičky, čo Vám zabralo v takomto období? Možno by mi padla vhod rada, ako vysvetlit starej žene, že zabaviť sa dá aj inak ako plieskaním po tvári, a že to čo robia mi robí život ťažším. Dohováranie nepomohlo.
Ďakujem
Ps. K bodu 2 - dohovaranie by som zacala ale dobrotivo. Mami, vazim si, ze malej venujes cas a chces si s nou utvorit pekny vztah. Pamatam si, ze ked som bola ja mala, pacilo sa mi, ked si mi citala/ucila ma riekanky/vozila na odrazadle/blbli sme na posteli/spievala si mi. Neslusis miesto poho podnecovania k bitke radsej to? Malej sa to isto bude pacit. ... a az potom ta prisnejsia retorika 🙂
Keď to spraví, pevne chytiť rúčky, očný kontakt a povedať NIE. Zakaždým.
Hah to by aj Moja mama robila. Keby ju vnuča capkalo po tvari. Babky su nadšene z takychto srandičiek. Moja zas nechava 5r vnucku skakat jej po chrbte. A maly mal 7m nez odisla od nas a nechavala ho zobrat jej okuliare z tvare a hrat sa snimi. Co Ja nedovolim mojim detom .. nejak extra to nezvyraznujem aj maly to dako citi ze nemoze mi zobrat okuliare snazil sa par x no vidi ze nedovolim tak to vzdal. Mala Tiez ked bola babo. Proste babku neprerobiš.Moja mama bola dost prisna na nas a na vnucata uplne naopak benevolentna. Stari rodicia vedia ze oni vychovavat nemusia ze sa mozu smiat kazdej somarine. V idealnom svete by boli vsetci dospeli na rovnakej vlnovej dlzke a ukazovali by dietatu rovnaky vzor ze sa nechova ok. Ale nezijeme v idealnom svete a dieta sa stretne v zivote s roznymi ludmi roznymi nazormi a podstatne je aby autoritu mal rodič. Mozno to aj prehanas rocne deti radi ohmatavaju tvar a este uplne nechapu ze to boli ak su drsnejšie. To neznamena ze bude bit deti. Je to asi len faza. Proste jej povedz nono aj ked reaguje placom ona vie co to znamena a radsej nech chvilku plače akoby Ta mala škriabat ci buchat Po tvari. Proste ty sa musis naucit povedat nie. Svojmu dietatu. V jeho zaujme.
Podla mna zbytocne sa tym trapis. Vacsina deti ma cudne obdobia ked niekoho biju, tahaju za vlasy, kusu. Je to velmi neprijemne lebo z pohladu dospeleho je to neakceptovatelne a "zle", ale prejde to. Ja som jedine co robila, ze som na nu striehla ako sup, ked mala taketo obdobie, aby niekomu cudziemu neublizila.
u ročného dieťaťa je to normálne, netráp sa tým, prejde to....stále len opakovať prísnejším hlasom no-no , ak to bude robiť dať z rúk dole....to ešte bude robiť aj také že hádzať niečo na zem a pozerať sa na teba ako budeš reagovať...skúša...a to je uplne normálne....
Neviem ako vy ale my sme našu malú odmalička učili robiť moja moja, že niekoho pohladka. A keď začala skúšať capat ma po hlave tak som rázne zhikla a povedala jej že mama sa nebije, mame sa môže robiť iba moja moja. Tak ma hneď pohladka a prestala to skúšať.
@domka555 aj my presne tak. Ze mozme sa pohladkat po tvaricke a pobozkat. Autorka skus aj toto moooja mooojaaa 🙂
nooo treba ist na to rozhodne asi milo a pomaly hlavne a ono to pojde, deti mavaju taketo zlostne obdobia ale prejdu, len an to treba trpezlivost
Tak ju po rukách nebi a naďalej opakuj no no, vidíš že to má ,, efekt,, dieťa vie že môže lebo následok je no no no. Čo takto zvisit hlas? Pridať raznost? Premiestniť dieťa o pár metrov ďalej? Jemne capnut po rukách?
Ak to po babke robí častejšie......ako reaguje babka v danej chvíli?? Predpokladám že reakcia je niečo ako: ha ha Chi Chi mojenko no no tu tu mu tu....
Dieťa to berie ako hru očividne ho ta hra baví 🙃
Ahoj, prejde to. To je povzvudenie na uvod. A teraz k veci. Mas problem na dvoch liniach. Jeden maly, Ty a dieta a druhy vacsi, Tvoja rodicovska autorita neakceptovana Tvojou mamou.
1. Ty a dieta - mala to ani nemusi brat az tak v zlom a sadicky, ako to vyzera. Objavuje, co s ruckami dokaze a samozrejme ju tesi teatro a vykriky, ktore tym sposobi. Obzvlast, ak je potencovana Tvojou mamou. Je este mala, tazko sa jej vysvetluje...neviem nakolko rozumie, ale keby bola starsia, poradila by som Ti, ze po lazdom drapnuti by som ju polozila na zem a spytala by som sa: Driapla si mi, to ma boli, mam ist prec? Pripadne by som aj naznacila gesto odchodu. Zvycajne, ked si deti toto spoja v hlave, pricinu a dosledok, prestanu vyvolavat dovod na odchod blizkych. Ale treba byt trpezlivy a zasadovy....ona to skor ci neskor pochopi.
Alebo driapla si a teraz placem. Boli ma to. A skrivit tvar do placu, aaau to boli, podist dalej a sadnut si.
95% zdravych deti nechce, aby rosic kvoli memu odisiel alebo plakal od bolesti. Ona nevie, ze bolest sposobuje, nakolko vy jej toto iste nerobite a ona zatial chaoe len nazorne ukazky. Do tyzdna by sa to malo upravit.
2. Vztah mama a Ty - velmi razne zakrocit. Mamy, detska lekarka kazala pouzit tento postup (bod 1).l vsetkymi clenmi rodiny. Prosim dodrzuj ho aj Ty v mene vnucky.
Nechces predsa, any Tvojim povzbudzovanim z nej vyrastlo bezohladne dievcatko, s ktorym sa budi deti bat hrat.
Si sucastou jej blizkej rodiny, podielas sa na jej formovani, dodrzujme pokyny.
Predpokldam, ze neposluchnutie na atrane mamy sa zopaluje tak zo 5-10x... ak je takato problematicka. "Neposlucha Ta", lebo je to jedna z tych zlomenych ego zien, ktora sa nevie zmierit s tym, ze jej dcera je uz matka, hlava rodiny (vies ako to myslim) a na podiv sebestacna. Tazlo sa jej berie fakt, ze ona sama je uz na 2.kolaki a 2. ze Ti uz nemoze rozkazovat, ako ked si bola male dievcatko. Preto Ti z jesitnosti aspon podkopava matersku autoritu. Isto by sa toho naslo viac co do prikladov, tieto typy starsich zien vedia pachat jednu "podkopavku" za druhou.
No a co v najtazsom pripade, ked neuposluchne vobec? Mami, moja rodina, moje pravidla. Ja som uz mama, zodpovedna za svoje dieta, vedies ju velmi nevhodne, ak neupravis spravanie, musime sa na isty cas rozlucit. Zvacsa slentoto je posledna moznost...babky sa zvyknu umudrit tym mierumilivnejsim spsobom. Vela stastia!