Baby, sledujú vaše ročné deti TV, prípadne púšťate im tablet, telefon, počítač? Priznám sa, že ja som na to dosť alergická a vôbec nie som toho fanúšik. Lenze naša rodina - starí rodičia, krstní a pod, malej hocikedy púšťajú na telefóne či počítači pesničky, videoklipy, reklamy.. Svokrovci mi povedali, že u nich platia ich pravidla a budú si robiť, čo chcú. Mňa to hrozne irituje.
Ahoj,tv sledovali popri mne.ked som varila a mala som pustené a dieťa bolo v miestnosti ,ale zaujali len reklamy,inak sa prehrala so svojimi vecami.pre ňu taký podmaz asi skôr,jednoducho ju to nebavilo pozerať napr hodinu,keď som varila .
Tablet,telefón,PC vôbec.to ja som nedávala do 6 rokov.vtedy myslím syn dostal tablet.
S rodinou som nemala problém v tomto.ak náhodou niekto niečo pustil,že pesničku ,pozreli spolu fotky v telefóne..nerobila som scény,ale to už bol isto syn starší ,než 1 rok.ono takto,keďže sme mu to doma nedávali,jeho to ani nejak nebralo.ked mu možno na telefóne niekto niečo ukázal
Nie nesledoval, a teda keby mi povie raz mama alebo ex svokra na takú hlúposť ako pozeranie do mobilu ze u nej platia jej pravidlá, tak by som tam nechodila. Nie je nič horšie ako keď vidím vdieta v kočíku s dudlom v ústach a mobilom v ruke
Rocne je fakt malinke na ohlupovanie vselijakym videami, klipmi a pod. Naozaj nerozumiem ako moze nejaky rozumny dospelak takto davat pod nos takym malinkym detom mobily, tablety a pod. Mam znamu a ona kludne od 4-5 mes. synovi pusta vselico na mobile. Toto fakt nikdy nepochopim. A
My sme ročnému dieťaťu TV, mobil, tablet a podobné blbosti určite nepúšťali, mne to príde hrozné strkať takému bábätku obrazovky. U svokrovcov sme to nedovolili tiež, aj keď oni takú tendenciu mali. Dali sme im do ruky knižku že jej môžu ukazovať obrázky a čítať, prípadne nejaké hračky. Ak nemali záujem, malú sme zabávali my a inak ako videami.
Nie, nepustame. Nemôžem povedať, že obrazovku vôbec nevidí, lebo mame videohovory so starými rodičmi, a keď sme u svokrovcov, tak oni majú občas zapnutú telku (aj keď vedia, že nechcem, aby malý pozeral). U nás televízor nepozerá vôbec, ani tablet, ani mobil. Teraz ma rok a pol, a maximálne mu dovolím pozrieť fotky na mobile (keď ho odfotim, chce vidieť, ako vyzerá), a tiež občas mu ukážem video, na ktorom je on (možno raz za 2 týždne na par sekúnd až 3 minúty).
Ja som tiež strašne hakliva na obrazovky, sestrin starší syn má 12rokov, závislí na mobile a počítači, hádam od roka a pol.... A teraz mladší syn tiež.... Ma 2 Roky...minule sme boli spolu u našej maminy a za 1 deň (som spočítala) mu pustili na mobile YouTube videa 8x na 20-30minut (rozprávky, pesničky). Je mi ľúto tých detí, ale tak do ich výchovy zasiahnuť nemôžem. Našťastie môj manžel v tomto zdieľa môj názor.
Ano suhlasim- ich dom, ich pravidla ale tvoje dieta a ty rozhodujes kedy a na ako dlho tam pojdes. By ma nerespektovali a napriek nesuhlasu dali mobil- a zahlasili ich hlasku o pravidlach v sekhnde by sme boli pobalene a pustila by som svonu hlasku. Telku sem tam vecernicek, mobil nie- ak ked priznavam uz ju zzcina zsujimat kto tam hovori, co to tam svieti .....
Taketo neschvalujem. A po tom, co citam digtalnu demenciu, tak za mna lepsie, cim neskor sa k tomu dieta dostane, tym lepsie. Ja aj lutujem, ze som podlahla natlaku muza a dala odobrenie na mobil, ked mal syn 9 rokov..
Dobre robis.
Ja som u nasich tiez telku vypinala.
Mam 2 deti, pozri si vecernik, a cez vikend rano jednotku, len tento program. Maju 5 a 8. Ziadny telefon, tablet, blbosti. Dcera ma vsak uz spoluziakov, ktori videli aj piratov z karibiku.
A este jedna vec, ocna lekarka sa ako pytala, kolko dieta Travis casu na obrazovkach🙂, zial, vie preco. Kopa detskych oacientov s poskodenymi ocami, vadami. Okrem toho to potlaca predstavivost. Nech si tu mamucky blbo myslia, ze to deti sa tak naucia anglictini, ci pocitat. Bohuzial, na to staci zaujem a cas rodica, nie obrazovka
@zuzanka.zuzu a nevidíš to skôr ako problém? Ze sa dieťa ktoré ledva rozprávalo naučilo skôr biii z telky ako včielka od mamky?
Nie, v roku to určite nesledovali a dokonca aj starší pozerali rozprávku (ja som im vždy púšťala len jednu na dvd alebo neskôr platforme) keď najmladší spal, takže v tomto veku sme sa tomu úspešne dokázali vyhýbať.. mobil v tom veku už vôbec.. dnes sú to všetko školáci a ako som sa dozvedela, tak môj 12r.je jediný v triede čo ma mobil s obmedzením času.. mne to príde desivé, že to čo sa ešte kedysi rozoberalo ako nevhodné, dnes príde rodičom úplne normálne a ich deti od malička trávia na mobile hodiny a hodiny času a ešte to berú pozitívne, že veď sa niečo naucia..
Tvoje dieťa, tvoje pravidlá odpovedala by som starým rodičom..
Nad týmto sa pozastavujem vždy u plackovej . Veď ten maly nonstop nonstop pozerá telku . A furt tie iste rozprávky dokola . Akože naozaj niesom ten typ že riešim druhých každý nech si robí čo chce len toto má vždy zarazí ten maly furt telka alebo mobil keď ho strihajú alebo neviem čo, veď sa mu pokazia očká och joj
Nas syn zacal pozerat videa pesniciek ked mal asi rok, lebo mi pri tom dovolil umyt zuby a ucesat. Takze asi 10 minut denne.
Daj svokrovcom precitat tento clanok, alebo najdi ine clanky o skodlivosti TV a ak stale budu trvat na pustani TV, dieta im nedaj. Nedovolim nikomu aby skodil mojmu dietatu.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...
odporucam knihu Klub nerozbitných detí
U nas je televizor zapnuty casto takze to deti vnimaju, pozeraju. Rozpravky alebo pesnicky aj s klipom a tancujeme v obyvacke. Mobil alebo tablet mal starsi v ruke parkrat kym bol mensi..teraz ma 8 a na.mobile byva castejsie. 4 rocna nemala zatial vobec v ruke ani mobil ani tablet ani nic. Vobec ju to nezaujima
@maminazosatnika To, že tvoje 3 a pol ročné dieťa je závislé na mobile a hrách nie je vina tvoj matky, ale teba. Ty si matka dieťaťa a ty rozhoduješ, čo to dieťa môže a čo nie. Tak sa nevyhováraj na babku 😉 proste si to nechala zájsť do takého extrému, že teraz tvoje dieťa nedokáže žiť bez mobilu.
No, prvemu synovi sme pustili pesnicku ked mal rok a pol. Zacal si ich pytat a tak sme mali dlho obdobie, ze doobeda mohol tri pesnicky a poobede jednu pesnicku a dost. Potom od dvoch rokov uz to boli nejake videa s lokomotivami, to ho dlho bavilo. Ked mal tri, uz zacali aj prve kratke rozpravky. Pri druhom synovi to slo ovela skor nakolko starsi uz pozeral, takze tam uz som to az tak ustriehnut nevedela. Ale mame pravidla, rozpravky sa pozeraju rano po zobudeni a po obednom spanku. Max 30min. Vecer pred spanim nepozerame. Tablet nemame a mobil chlapcom ukazeme len sem-tam, nejake video co by ich zaujalo alebo ak im neviem vysvetlit nejaku vec, pozrieme si na telefone.
@simona20201309 nie, na televízor nežiarlim 😉
Ja som obom deťom pustila rozprávku prvýkrát približne po tých 1. narodeninách, ale mali to vyhradené prakticky len na dlhšie cestovanie, aby obsedeli v aute/lietadle. Ročné dieťa nepotrebuje pozerať reklamy a vzhľadom na to, koľko času bude obrazovke vystavený v budúcnosti, treba aj v ranom detstve tieto veci značne obmedzovať.
Ich dom, ich pravidlá. Tvoje dieťa, tvoje pravidlá - proste ju tam nedávaj, ak neakceptujú tvoju výchovu.
@maminazosatnika ako moze byt 3.5 rocne dieta zavisle na hrach? Akych hrach? Ved take dieta este nevie same vyhladat / spustit / ovladat nejaku 'hru' cize niekto mu to vyslovene musel pustit, naucit ho ako na to a potom nechat tak... co s tym ma spolocne tvoja matka?
Nás ma 1,5 roka a od narodenia som určila pravidlo že ziadna telka, mobil , tablet a pod...
pokial k nam niekto prisiel alebo sme niekde boli a zacali mu pustat hned som to stopla, do 2 rokov sa dietatu stale vyvíja nervový system a preblikujúca obrazovka narobí len škodu ( môže sa to prejaviť hned alebo až o pár rokov) dosť som sa napočúvala nech mu pustim tv - pesničky , rozprávky... moja odpoveď - a čo z toho bude mat? nikto nevedel poriadne vysvetliť alebo dať argument ktorý by obstál
vzniká z toho agresivita, zavislosť , dieta nedokáže udržať pozornosť a kopu ineho ....
pokiaľ rodina nerešpektúju že nechceť dieta viesť k takejto zavislosti tak im musis poriadne vysvetli ake negativa to má a hlavne prečo to dietatu pustajú čo z toho maju ?
@maminazosatnika Ja nesúdim, len vravím, že vinu nezvaľuj na babku. Tak odložím tablet, odložím mobily, odložím laptom, PC a neviem kde sa ešte hry dajú hrať...a vec vybavená...
Rocne urcite take nieco nie, tak od 1,5r som pustala kratke rozpravky.
A ziadne take, ze svokrovcov dom a ich pravidla a doetatu pustaju mobil...moje dieta, moja vychova, obmedzila by som navstevy
Nie, nedávala som , deti majú prijímať informácie iným spôsobom . U nás do 2 rokov nebola tv ani zapnutá .
Keď mal rok tak nepozeral ani jedno z toho.Za chvíľu bude mať 3, PC vobec,tablet tiež nie,tv má tiež malo,mobil občas.Ziadne také,že dame mu do rúk a nech sa zabáva.U nas nieje zvykom mať pusteny TV ani ako pozadie,taktiež som mu to nepúšťala ani keď som potrebovala niečo doma porobiť.
Nemáme TV, syn 4r pozerá rozprávky na PC, väčšinou tak ze zo 2 rozprávky ráno. Keď ide do škôlky stihneme tak 1x 5minut Pepu.... Keď je tu babka pustí mu tablet ale to korigujeme. Pesničky jasne počúva a sem tam aj pozerá
My sme v období 1r púšťali audio rozprávky a pesničky bez obrazu.
Svokra mi raz u nej doma povedala, že doma si rozkazuj... Keď prišli k nám a mala blbé poznámky tak som jej to povedala naspäť.. Odvtedy neskúša 😁 mama tiež, keď mu púšťa hlúposti na tablete povie mi, že ale on to chce a nechcem aby tu ráno kričal.... A ja vravím, aha takže keď bude chcieť cigaretu dáš mu?... Ved nech kričí je to jeho prejav nesúhlasu... A ako začal aj skončí...
Ak by mi povedal niekto ze jeho dom jeho pravidlá tak by som povedala, že moje dieťa moje pravidlá zbalila by som sa a odišla. Ak chcú vidieť vnúča nech prídu "do našich pravidiel".
Ak by mi niekto z rodiny povedal, že má
moje dieťa ktoré vtedy ledva rozprávalo pár slov po slovensky prišlo za mnou s montessori včielkou čo sa vyťahujú pinzetou (určite poznáte) a povedalo biiiii (bee včela) 😎 keby som sa nebála o oči tak pozerá povinne 🙊