Mam ročne dieta, ktoré zatiaľ neprichádza do kontaktu s druhými deťmi. Bývame na dedine zhruba pol roka, nepoznáme tu nikoho, korona tomu len dopomohla. Ak tu aj je nejaké male ihrisko je uplne prázdne. Moja otázka je ci uz v tomto veku to nie je dobre pre jeho vývoj alebo ma ešte čas.
Ešte ma čas. V tomto veku sa deti ešte spolu nehraju v tom pravom zmysle slova. Jedná sa o paralelnu hru,každé sa hrá samo, hoci sú na ihrisku pri sebe. Viac atraktívne ako rovesníci ,je pre dieťa spoznávanie sveta ,okolia , veci -ako fungujú atď .
Podla mna cim skor, tym lepsie..nemate ani v rodine ziadne ine male dieta? Nemusi byt uplne rovnako stare...my sme tiez na dedine, ale pravidelne chodime do mesta aj s malym na ihriska...
@misickaa4 na ihriska do mesta sme začali tiež chodievat ako sa oteplilo viac menej vikendy, mozno to príde všetko samé a casom
Ahoj, ja mam 18 mesacneho a tiez som toto riesila a dokonca sa bavila so psychologom o tom: a nie, deti do 2 rokov nepotrebuju socializaciu, nechyba im ziadny kamarat, potrebuju hlavne mamu (oca, vychovavatelku....) Moj mal 16 mesacny nastupit do jasli, lebo tu kde sme, chodia deti normalne od 9 mesiacov a kolegyne aj znami, sa na nas uz pozerali, ze chuda dieta, ze ho mam doma a ako zapadne do kolektivu a bla bla... Uprimne v jasliach tie deti sa spolu nehrali aspon tie do 2 rokov, kazdy vo svojom kutiku, aj ucitelky mi nakoniec povedali, ze este takyto mali ozaj nepotrebuju kolektiv, co mame kamosov v rovnakom veku, maly sa sice tesi, ked sa s nimi vidime, ale tak do pol minuty ho ti kamosi nezaujimaju a ani on ich ... Akurat je zabava brat si hracky...zda sa mi, ale ze pozera po detoch, hlavne vacsi ho zaujimaju, ale to len tak na par minut, najradsej sa hra sam alebo so mnou.
Syn bude mať o chvíľu rok a teda socializmujeme ho s inými deťmi prakticky od narodenia. Podľa môjho názoru je to dôležité, sama vidím ako sa dieťa správa a ze ma rad spoločnosť. Čo povie nejaký psychológ je mi úplne jedno.
Mozno pomoze tento clanok 🙂 https://erikabistrovic.sk/prilis-precenovana-so...
Deti do 3 rokoch potrebuju primarne teba a rodinu. Pptom zacinaju vztahy aj mimo nu. 🙂 Dovtedy je to jedno..a len ty vidis ci mas doma extro ci introverta...ci by mu prospelo byt viac pri detoch alebo nie. ;)
Keď mal malý rok, deti na ihrisku mu veľa nehovorili, nepotreboval ich. Ale už v roku a pol behal za nimi všade aj keď sa a nimi nevedel hrať. Teraz má dva a veru ma veľmi rad deti, samozrejme na piesku sa hrá každé samo, ale keď vidí ako odbehnu na odrazadlo, tak hneď za nimi, sleduje všetko čo robia iné a chce tiež.
Podľa mňa je super ak sa dieťa čím skôr dostane do kolektívu rovesníkov. Ja som malu od jej 3 mesiacoch nosila na spievanky, potom na baby jogu, masáž. 5x do týždňa. Na ihriska tiež, boli skoro prázdne a to som ju bravala do mesta, ja nechápem kde sú ostatné deti v jej veku. Ale super na tom je to ze ona sama si aj žiada že chce ísť medzi deti, dokonca sa teší na škôlku a niekedy vyslovene ma prosí aby som ju už zobrala. No ale stihli sme veľa pochodit ešte pred koronou. Teraz to je chabé nie sú žiadne krúžky ani aktivity ale chodíme na ihrisko pred obedom aj poobede, nasla si tam kamošku, ja tiež, stále si napíšeme a ideme s deťmi bud ja alebo muž. Ci bola korona ci nie. Musíš niekoho spoznať na ihrisku nejak a chodiť von spolu. Alebo niekoho v rodine nemáte kto ma tak malé dieťa? Zas si myslím ze ste toho ešte veľa nezameskali ešte je malá, ale ak budeš mat možnosť, ber ju medzi deti, skôr si zvykne na kolektív a nebude mať strach zo škôlky.
Podla mna je to individualne. Nas syn ma 16 mesiacov a je nesmierne socialne zalozeny. Zaujima sa o ludi ked sme na prechadzke, sleduje kazdeho, vyberie sa k nim az ho musim zadrzat aby nesiel prilis blizko a studuje ich a hlavne sa na ludi usmieva a pozera im priamo a so zaujmom do oci. Ludia mu sypu komplimenty z kazdej strany. Odkedy bol malinky tak ho fascinovali najma deti na ulici.
Aj ked dieta nie je socialne zalozene, je podla mna uzitocne ho socializovat. Ono sa zda ze kazdy z nich sa hra len na tom svojom piesocku, ale tieto decka su neskutocne vnimave a vidia a pocuju a chapu uplne vsetko co sa okolo nich deje, takze je dobre ked vidia interakcie medzi inymi detmi a ich rodicmi, rodicmi navzajom, kamaratmi atd.
to ma tiez zaujima