vie niekto poradiť ako odnaučiť ročné dieťa od mami? Od narodenia je strašný cecek, plakal 20hod. denne a nemohol ho nikto strážiť, Teraz je to horšie lebo má strach z každej návštevy hneď sa na mňa nalepí a nezíde zo mna pol hodinu. U babky ako tak vyddrží ale len jeden deň a druhý deň je už zle, potom sa aj v noci budí a má záchvaty nervov, nie a nie sa ukludniť. Ako ho mám zvyknúť aj na druhých ľudí. Takto si nemôžem nič vybaviť. Prvý syn bol opak toho mohli aj "cigáni" zobrať.
@mirinecka ja mam taky exemplar doma. dva razy ho strazila moja mama a to bolo vzdy s revom. jeden jediny krat vydrzal bez placu a to bolo so svojim otcom. stale ma musi mat na ociach nikam bez neho nemozem ist. teraz je to troska lepsie ako v tom roku ale stale si nemozem dovolit to co pri starsom. toho som v tomto veku kludne nechala na cely den mame a vzdy to bolo bez problemov. Asi budeme musiet zacat trenovat u babky. najprv na 15minut do obchodu a naspat a postupne predlzovat lebo mam pocit ze sa to snad nikdy nenauci a nezvykne si ze moze byt aj bez mamy a ze mama sa pre neho vzdy vrati.
za 3 tyzdne ho caka zatazkavacia skuska kedze idem prec na cely den, predpokladam ze to bude placu ale prezit to musia.
možno máš pravdu, lebo po pôrode som ho videla prvý krát asi až po 5 hodinách. A prvého som uvidela hneď. a je to vidieť že je v tom rozdiel. Len sa mi zdá že to je horšie ako bolo. Spali sme u našich pekne tam už zaspí, ale potom sa budí a každú chvíľu kontroluje či som neodišla. Dnes mu stačilo len počuť otvoriť dvere na dome a už utekal s revom :o(. Len on je strašný nervák, reve aj pri obliekani a prebalovaní to vyslovene zápasíme.
@katy1979 vidím že to máš aj ty ťažké, keď bol menží mohli sme odísť na noc na rodinnú oslavu, ale teraz sa toho bojím, máme ísť v máji na svadbu takže ho čaká celý deň a noc bez nás, tak by som ho chcela pomaly nato pripraviť ale neviem ako lebo on keď začne revať tak nevie kedy prestať a potom je z toho vystresovania zlý aj nasledujúci deň 😖
@mirinecka no nas odmietal vzdy jest aj pit jednoducho len rev a rev. a kedze je stale kojeny tak bez mlieka ani na krok. no ja som prveho nemala pri sebe prvu noc a nikdy taky nebol tohto mi doniesli hned po dvoch hodinach a stale bol so mnou. ale on uz aj v porodnici prereval pocas navstev ked bol u sestriciek. vsetky deti spali len moje vzdy zjapalo
@mirinecka to je normalne, žiadne dieťa v tomto veku neznaša obliekanie a prebalovanie 😉
On sa potrebuje uisťovať že si tam, to je podla mna normalne, ked si zobereš že od začiatku poznal len teba bola i pre neho všetkym(myslim v brušku) a potom zrazu pre neho take nekonečne odlučenie. Tak teraz sa potrebuje stale uisťovať že si pri nom stale s nim. Uvidiš ked zisti že si stale s nim a vždy pre neho, bude to lepšie. časom zisti že ked aj odideš vždy prideš. Uiisti sa a nebude mať potrebu stale kontrolovať kde si.
@mirinecka moja mala bola tiež taky mamin cecek,ked mala rok niekto k nam prišiel hned sa tahala na ruky div mi teplaky nestiahla 😀 😀 ,ked som chcela isť spraviť kavu nemohla som ju dať dole držala sa ma ako pijavička a ked u nas niekto bol a len sa na nu pozrel už aj spustila krik 😒 😒 teraz ma dva a pol roka a stale je na mne nalepena,kde sa pohnem tam je aj ona,musim z domu sa vytratiť ked ma nevidi a ked sa vraciam domov napr.od doktora tak jej plač počuť až von,chuda a tak sa vždy spoti 🙂 😉
@mirinecka aj moj mladsi bol taky mojkacik, s nikym nechcel zostat - len s tatikom. lenze od oktobra chodim so starsim cvicit a mladsi tam robi len nezbedu a nemozem sa starsiemu venovat. tak ho teraz nechavam s jednym dievcatom. je to hodinka a pol. najskor boli pri telocvicni na ihrisku a ked ho nevedela utisit prisli. ked bolo chladno ostavali doma a ked plakal prisli za nami - je to 15min cesty. teraz - skoro po 3,5 mesiaci konecne s nou ostava bez placu. minule uplne, dnes plakal, ked sme odchadzali, ale zvladla ho utisit, tak ostali doma.
takze moja rada - ak chces - pomaly skusat a skusat. najskor byt niekde po blizku, aby za tebou mohli prist - staci byt vonku na ihrisku a postupne predlzovat vzdialenosti. pripadne skusit, ci by nezostal s cudzou osobu, ak tam bude aj surodenec - to u nas tiez fungovalo. takto si napr. zvykal na emmu (to dievca, co s nim ostava). ale u vas to moze byt babka ci dedko 😉
@mirinecka a preco chces, aby sa od teba odputal? Ved si ho zober do nejakeho nosica a vybavuj co chces, maly bude spokojny ze je nalepeny na mamine, ty budes spokojna ze vybavis co chces. Podla mna si zbytocne komplikujes situaciu... vazne. Cim viac sa budes snazit odtlacat, odputat ho od seba, tym menej bude pocitovat tu bezpodmienecnu istotu, ktoru dieta tak potrebuje. Ja navrhujem praveze s nim byt v co najtesnejsom spojeni, on sa casom odputa sam 😉
Mam to odskusane. Mladsiu dceru som nosila v satke, spala s nami v posteli, a teraz v styroch rokoch je ovela samostatnejsia v tom zmysle, ze nema najmensi problem mi maximalne doverovat, nemala problem adaptovat sa v skolke, chce byt v detskom kutiku (starsia bola ochotna ist aaz spolu s mladsou 😀 ) a pod.
Ja si myslim, ze to stoji za to.
A inak rocne dieta som rozhodne nenechavala na cely den s nikym. To je podla mna veeeelmi skoro.
podla mna si tiez zvykne postupne, ja som chodila strazit take dievcatko min. roku, zo zaciatku bola s nami aj mamina, ale potom odchadzala to prace rano, bolo placu ale mala si casom zvykla...najlepsie ked bola kludna a vspata rano a mamka jej odchadzala, ze niekedy sa stalo, ked sme sa hrali tak len jej zakyvala , ze pa pa a pohoda :D chce to len cas 😉
...keďže nepoznám jediného puberťáka,ktorý by spával s rodičmi v posteli, ktorý by nechcel ísť na víkend niekam sám,ktorý by nebojoval o čo najneskoršie večerné príchody domov, ktorý by si na dvere detskej izby nenalepil "nevstupovať" alebo "vstúpte len po zaklopaní" nevidím dôvod v "odstavení" dieťaťa. Neexistuje jedna jediná činnosť (okrem sexu, a ani pri tom mi tvrdo spiace dieťa nevadí) pri ktorej si dieťa neviem predstaviť... dieťa sa dá vziať naozaj všade, keď je v nosiči, cíti blízkosť rodiča, je pokojné, nebehá, nevyvádza...atď...
@mirinecka nechapem, ze kde je problem ... mala som / mam doma nieco podobne ... a zijem a vybavujem si veci aj napriek tomu, obcas je to narocnejsie, ale da sa, mame predsa nosic a s dietatom sa da ist vsade ... ale mam pocit, ze mottom tohoto fora bude o chvilu odnaucit dieta vsetko a co najrychlejsie 😝 🤐
tiež treba pochopiť, že dieťa v tomto veku sa identifikuje s matkou a cíti sa jej súčasťou, do druhého roku veku dieťa zvyčajne prejde do fázy autonómie a bude chcieť robiť veci na vlastnú päsť..... takže nie je sa kam ponáhľať, on to potrebuje, dieťa má byť prvé tri roky s mamou, od toho je materská, nie?
a ako? nuž postupne....
@mirinecka , neodnaúčaj ho!
smejem sa pri odpovedi od @sue a je pravda, že o desať rokov si tu budeme dávať rady, čo robiť, aby sme si ich k sebe pripútali, keď už uprednosťujú spoločnosť iných 😀
...verím ti, že je to o nervy, ale zas ber to z tej lepšej stránky...ja vďaka mojej furt nosenej blche mám v takmer štyridsiatke vycvičené nohy (skús s dieťaťom v nosiči vybrať žufanku so spodného šuflíka linky 😀 ), pevný chrbát, polievku viem miešať za chrbátom, a v kuse ma niekto pusinkuje 😀 (ani pod čerešňu nemusím)
...nelám to cez koleno, dobrotu to nenarobí, zavaríš mu na problémy s odlúčením v škôlke, škole... 😔 , choďte pekne spolu aj na tú svadbu (ja som absolvovala so 6 týždňovým synom) aj všade kde chceš...ak ti to nejde stráviť psychiicky, predstavuj si, že si ešte stále tehotná, brucho si tiež nikomu nedávala strážiť 😉
az ked clovek nema na vyber,zisti,ze vsetko sa da-nemam komu dat postrazit dceru(ja by soma ale nedala ani keby som mala) a chodi s nami vsade. nevidim problem vybavit veci s nou,nakupit s nou-dokonca so mnou bola uz aj na koncerte v noci-prespala ho kludne v satke.
@mirinecka viem že to asi nebudeš chcieť počuť ale aj to je normalne, a ver mi že časom to bude lepšie, ked si zvykne. Moj sa velmi bal dedka tiež (mojho svokra), vôbec neviem prečo, tie detičky maju volačov hlavičke a podla toho konaju, boja sa neopodstatnenych veci. Moj sa napriklad boji takej plyšovej tekvice. A vždy ked ju zazrie(je shcovana za skrinou, ale on ju tam choddi snoriť) uteka ku mne a kriči boji sa bojisa ketica 😀 😀
No ale som odbehla od toho dedka. ako sa ho bal a vždy kričal na mna ked ho zbadal. Alebo ked sme na navšteve a teda boji sa hlavne chlapov, tak sa mu tí naši kamarati smeju a napodobnuju ho že mama mama... Aj mi je to trochu neprijemne že si z neho robia srandu, ale kašlať na nich. On je proste taka povaha. Ale za to je to stršašny maznačik. V poslednom čase vždy ked mi zbada len kusok odhrnute tričko na chrbte tak ma začne bozkavať a pri tom hovori buško buško(že akože bruško) alebo mi ciciky bozkava(normalne cez tričko, upresnim, aby sa nahodou niekto npeohoršoval 😀 ) alebo na lička na vlasky) Proste je taka povaha, že je citlivy. Ma to možno trošku aj nejake nevyhody, ale zas je to krasne ked ti takto prejavuje lasku 🙂
ďakujem za rady, ja si nosič neviem predstaviť on má už 13kg, mne nevadí že ma potrebuje, len by som chcela aby si zvykol aspoň na rodinu, a že sa vždy vrátim, k lekárom kde sú chorí ludia tiež neni výhra ho nosiť zo sebou a sedieť tam s ním pol dňa, on je dosť veľký nervák aby tam vydržal a neobsedí ani v kočíku, taktiež sa potrebujem aj venovať staršiemu trojročnému synovi lebo on asi trpí najviac, nechcem ho ani odnaúčať čo najrýchlejšie od všetkého, lebo viem že na všetko príde sám tak ako aj starší.
Dostali sme pozvanie na svadbu mimo nášho mesta a neviem si predstaviť čo sa bude diať keď s ním nebudem preto chcem aby si trocha zvykol aj bezo mňa.
On aj keď ide spať potrebuje svoju posteľ a kľud lebo keď len sa oneskorím o 20min. tak už je zle od únavy sa preberie a nie a nie zaspať a akurát má nervy. Tak si neviem predstaviť kde by spal na svadbe.
@mirinecka ono to postupne prejde...moja tiez plakavala pri kazdej navsteve (okrem tych, ktorych videla casto, napr. moja mama, sestra) sice sa na mna nelepila 🙂 dlho, ale nitko ju nemohol zobrat na ruky, hrat sa nou.. ked prisla svokra mala uplne zachvaty placu..teraz, posledne dva mesiace jej je to jedno...hracky ukaze kazdemu aj zatancuje...uz sa tak socializovala....ale strazi mi ju len mama (inak nema kto, svokra nie je ochotna a ani by som ju tam nedala), ked potrebujem nieco vybavit, upratat si, ked idem do poradne (ale bola uz aj so mnou, asi dva krat, lebo nemala kde byt) a aj to je tam bezo mna max hodinu a pol..nespala nikdy bezo mna, i ked sa to uz blizi (druhy porod) , tak sa trosku aj obavam..ja si ju vacsinou bravam vsade so sebou, ak je to mozne a vhodne...
môj je tiež taký mamin cecok ale nie až tak veľmi ako píšete tu,ale moja známa má dievčatko teraz je z nej už 8ročná slečna.Keď bola maličká stačilo keď sa na ňu niekto pozrel alebo prihovoril,spustila hrozitánsky rev ,všade len s maminkou.Raz som ju strážila a celý čas dokázala prerevať ani na ruky nič nepomohlo.A teraz je praví opak ,taký smelý zajko v Afrike.Nikto by neveril aká bola keď bola maličká ani v škôlke neplakávala.Takže si myslím že z toho dieťatko vyrastie.
@mirinecka no može byť vela pričin prečo je takto naviazany... Ja osobne si myslim že na dieťatko ma velky vplyv aj pôrod, prip prve hodiny po pôrode, ak dieťa nieje alebo nemôže byť prave s matkou.
Ale ťažko paušalizovať, to bol len taky moj tip. Moj je tiež strašny cecek. Ale viem že hned po narodeni bol takmer 24 hodin preč odomna takže nejaka ta dôvera(ak sa to tak da nazvať) tam bola porušena.
PRiznam sa že niekedy som z toho tiež dosť na prašky, ale snažim sa to chapať, a byť mu stale na blizku. My sa stale uspavame spolu, spime spolu v posteli, kedy chce vtedy sa dojči... Myslim že časom to bude len a len lepšie... LEbo aj u mojho vidim postup oproti tomu ake to bolo ked bol menší. Už skôr vydrži s tatinom so starkou ešte lepšie. Takže daj tomu čas, určite by som nič nesilila a neučila ho nejako drasticky samostatnosti.