Ženy,prosím Vás,kedy vám detičky začali prespávať celú noc? alebo aspoň väčšiu časť? Ja mám o pár dní ročnú dcérku,dojčím stále a v noci,aj večer,keď zaspinká sa niekoľkokrát prebudí. A zaspí len vtedy,keď jej dám prso. Samozrejme,že večer zaspáva na prse a cez deň tiež raz a raz v kočíku vonku. Som z toho neskutočne unavená a vyšťavená. Okrem toho je na mňa aj naviazaná,s nikým nevydrží,ale aspoň už s manželom. Spávala medzi nami,ale už asi týždeň v postielke,ktorá je ale pripojená k našej. Včera som skúšala čítať knihu,dala som jej cumlík,ale nič. Len rev a tak som rezignovala a dala jej prso a zaspala. Rady ako nechaj ju vyplakat sú mi proti srsti. Neviem,či mám ešte vydržať a dúfať,že sa to po roku nejako zmení,alebo niečo robiť,aj ked neviem čo. Prosím vás o nejaké rady,finty,hocičo,čo u vás v podobnom prípade zabralo. ďakujem
Mne deticky zacali spavat celu noc, ked som ich odstavila. Mliecka uz aj tak bolo malo a tak to zobrali v pohode. Posledneho som odstavila, ked mal rok aj jeden mesiac. Musela som, lebo som ochorela a musela som brat silne antibiotika. Mala som doma umele mliecko. Pred spanim dostal plnu flasu a odvtedy spinka celu noc.
Ahoj , isteže sa cítiš vyčerpaná ale ver mi , ešte máš čas na spanie cez celú noc , hlavne ak ide o dojčené dieťa , tie si žiadajú viackrát a aj kontrolujú tak maminku , ja som toto mala takmer do 2 rokov , prestalo to až po odstavení , mladšieho som dojčila krátko , prešiel na UM , teraz má rok a 8 mesiacov a tiež sa mi budí , niekedy aj 3 - 4 razy aby pil mlieko a stiahne celú fľašu , skúšala som ho klamať čajom ale nedá sa , potom mi dokáže hulákať aj 2 hodiny kým nedostane čo chce, pritom ide večer spať napapaný aj unavený , ešte jedna vec sa vraví, že deti začnú pokojne spať aj potom , čo im vylezú všetky zúbky , tak ja verím v to , ešte nemáme všetky , inak neviem čo poradiť , sama denne špekulujem čo by zabralo
mame 21 mes dcerku, kojenu, v noci je cca 4 x hore, ale bola uz aj 10 x 🙂 v noci aj cez den zaspava len pri kojeni.dcerka spi pri mne, normalne sa vyspim, koji sa, ja lezim a ja som v polospanku. podla mna ked ju nasilu odstavis, bude jej to mliecko a Tvoja pritomnost chybat. je mala, potrebuje Ta. Tvojou pritomnostou a kojenim jej naplnas citove potreby. nemyslim si, ze odstavenie pomoze, a ze Ti zagarantuje, ze bude spinkat celu noc. skor by som sa zamyslela, ako ju kojit tak, aby si sa Ty citila vyspata a oddychnuta.ked mate postielku pripojenu k manzelskej posteli, neskusis ju kojit poleziacky? a cumlik by som nedavala, uz je velka a je to zbytocne. nam este pomohlo, ked sa dcerka vecer poriadne naje (teda ked ma chut a cas 🙂), tak spi v kuse aj 4 hod
Ja sa pridavam k vyssie spominanemu - Petko mi zacal prespavat noc (obcas sa este raz zobudi), ked som ho odstavila, cca v 14-tich mesiacoch. Tiez spaval s nami, tiez zaspaval na prsniku, tiez sa milionkrat budil a spal velmi nekludne, tiez ho nikto iny nemohol uspat, tiez som bola uz straaasne unavena. Odstavovala som ho kvoli niecomu inemu, nie kvoli spanku, ale bol to uzasny vedlajsi produkt - nemohla som uverit, ako sa to krasne upravilo. Pritom mi aj zacal lepsie cez den jest. Este nadranom sa zobudi a ja si ho vezmem do postele a este mu dam prso, ale uz cucka cim dalej tym menej, uz aj mliecka asi zacina byt malo. Takze nechcem ta nahovarat na odstavenie, ale u nas to bola ta finta, ktora zabrala.
@bajka411 ahoj aj mne pomohlo ako píše @andromeda_ja odstavenie - v noci aj 2-3x hore a cez deň som bola ako mátoha. Prejdením na UM sa to upravilo na jedno nočné kŕmenie, ktoré bolo cca do 3rokov veku. Možno je už načase naučiť ju zaspávať bez "pomôcky" akou pre ňu tvoj prsník je, bude na začiatku ťažké, ale ušila si si na seba bič v podobe tohto zaspávania takže na ukončenie budeš potrebovať veľa trpezlivosti. odporúčam ti knihu: Každé dieťa sa vie naučiť spať. tu je tuším aj v elektronickej podobe: http://nanicmama.sme.sk/deturence/prosba-kniha-...
a na stránke naničmama nájdeš aj veľa diskusií ohľadom spánku, režimu dieťaťa a pod. - odporúčam preklikať 😉
@bajka411
@zk3 Súhlasím so zk3 ......vždy som bola proti tomu, aby deti spali v manželskej posteli, ale ja som svoju prvú malú mala v postieľke len prvú noc po príchode z pôrodnice a povedala som si dosť!!!! Keď sa na posteli zobudila na jedenie, tak som jej len dala a ja som ďalej spala, ani neviem kedy prestala jesť.......avšak, čím bola staršia, tým sa viac budila - ale nie kvôli jedeniu, ona sa iba prisala, bábätká potrebujú cítiť bezpečie. Kým budeš kojiť, tak ti mala noc neprespí, na to niet lieku. Deti na umelom mlieku zvyknú prespať noc, ale kojené nie. Osobne vedome neodporúčam odstavovanie, my sme ale museli v 15-tich mesiacoch - teda, bola som tehotná a mala už sama odmietala mlieko, už sa mi ani netvorilo, tým, že neťahala - takže v tomto sme to mali jednoduchšie, no stále spala s nami a ešte sa zvykla v noci budiť. Mali sme rituál - zaspávanie na vankúši (hojdanie), tak ak sa v noci zobudila - šup hojdať a neskôr stačilo len pohladenie po chrbátiku. Najlepšie to bolo, keď mala 20 mesiacov - vtedy sme sa sťahovali a zároveň sa narodilo druhé dieťa. Staršia musela ísť do svojej izby (sama) - aby nechtiac neublížila mladšej a od vtedy je relatívny pokoj so spaním (ale ani to nebolo jednoduché, zo začiatku spal s ňou manžel). Avšak aj teraz sa stane, že sa v noci prebudí s plačom, občas to prestane, občas k nej zájde manžel 😉
@darina1952 To ti bábo bolo hore 2-3 krát a sa ti zdalo byť veľa?......Veď to je oáza - pohladenie na duši......a čo tak 5-7x? Dokonca som počula aj o extrémoch - 11x .........preto je lepšie mať bábo pri sebe, nemusíš k nemu vstávať (úplne sa prebrať)............a odstaviť kvôli tomu, aby som sa ja poriadne vyspala a prejsť na umelé mlieko? hmmm... no každý máme iné praktiky........Ja som prestala kojiť v 15 mesiacoch, ale moje dieťa ani nevie čo to umelé mlieko je - dávam prírodné nahrážky ako syry, jogurty, tvarohy........sem-tam, teraz keď bude mať 2 roky, tak už vie aj čo je to kravské-domáce mlieko........... no, tak či onak, či nahrážky, či umelé mlieko, ale kým môže kojiť, nech len kojí, no kým bude bábo cicať, tak sa asi veru nevyspí 😉
Nasa prespava noc az od jej 3 rokov...cista katastrofa
@bajka411 ahoj,
Prvy syn bol kojeny do 12m, odstavenie bolo jednoduche, raz som prestala a bolo, len dalsich 12m bol nauceny si pytat v noci fkasu mlieka, i 2 az4x za noc, celu noc prespal az od dvoch rokov
Dcera, odstavena v 15m, odvtedy prespi celu noc, pit nikdy nedostala
Druha dcera bude mat rok za par dni, plne kojena, v noci sme r a 10x hore, ale len si cucne a sli dalej, postielku mame prirazenu k posteli, tak som mala vsetkych troch...
V noci sa jej snazim nedat, ak vyslovene nepyta, niekedy
POmoze hladkanie, niekedy len zmeni lmk
mala ma vyse dvoch rokov a tiez sa obcas stane ze je este v noci hore...napr dnes si pytala papat, zjedla 3 piskoty a spokojne spinkame dalej 🙂 ..treba len vydrzat s tym nic neurobis 🙂 😎
@sednaja okrem toho som mala problém s množstvo materského mlieka... takže som dojčila skoro 12mesiacov a môjmu dieťaťu nič nie je aj keď som prešla na UM - odstavenie dieťaťa je každého osobná vec ale dojčenie netreba siliť ak nie sú obe strany matka aj dieťa spokojné...
17 mesiacov som kojila, zo zdrav.dovodov som musela prestat a cuduj sa svetu-mala spi celu noc 😀
@darina1952 Tak to je jasné, poznám aj také ženy, ktoré dojčiť mohli, ale skrátka od začiatku nedojčili. Ono je to na svedomí a vedomí danej ženy. Osobne som za dojčenie minimálne do 6. mesiaca, ale je pekné, ak je to možné, dojčiť aj naďalej, avšak nie vždy je to možné, veď to je pochopiteľné, nechcela som sa ťa dotknúť, ja som tiež odstavila skôr než som plánovala (teda ona sa odstavila sama vplyvom zmeny hormonov v tehotenstve - aspon tak mi to lekárka vysvetlila).
Len som chcela podotknúť, že jedinou možnosťou ako by autorka diskusie dosiahla to, že sa jej dieťa nebude budiť, je odstaviť ho. Len neviem či jej to za to stojí, to už musí ona sama prehodnotiť. Avšak - nespomínala nič o odstavovaní, tak neviem, či tú možnosť vôbec pripúšťa.
ja som dojčila do 3rokov a velmi dlho trvalo kým prespala, možno aj 2,5roka
Ach, moj príspevok sa nejako deformoval ☹ 😅
Ja som cielene a velmi pomaly a postupne zacala oducat od nocneho kojenia okolo 11. teho mesiaca, najprv som nekojila skor ako o polnoci, potom sme postupne predlzovali intervali. K malej isiel mm, ked sa prebudila skor a uspal ju nosenim na rukach. Islo to u nas, nastastie, celkom hladko, ziadne vyplakavanie sa nekonalo. Ani to netrvalo dlho. Okolo roka spinkala uz celu noc a ked sa aj zobudila, sama dokazala zaspinkat. Lenze my sme malu zacali oducat od zaspavania na prse uz cca v pol roku, to tu nejdem rozpisovat, ake som mala dovody, trvalo to dlhsie, ale postupne si zvykla a tiez hlavne bez dlhych placov (kojila som 13 mesiacov). Tzn., ked som prestavala kojit v noci, uz sama vedela zaspinkat a nemala zaspavanie spojene s prsom. U teba by som asi skusala stale dookola najprv nakojit a potom ju zacat uspavat, jednoducho jej nedovolit zaspinkat na prse, ale nechat ju, nech sa napapa a potom sa snazit roznymi sposobmi uspat ju, mozno aj s pomocou manzela. Asi to nebude uplne bez placu, lebo zvyk je zelezna kosela a ona je uz dost velka. Tak sa obrnit velkou davkou trpezlivosti a hlavne co najviac citliveho pristupu k malej pri oducani.
@bajka411 moji dojceni sice prespali celu noc alebo sa zobudili len raz.
Ked sa zobudia hoc i teraz,len ich prenesiem k sebe,viem ze ma chcu len citit a hned zaspia. Mala spavala dost xasto pri mne,a ked aj boli noci,ked sa kvoli teplote ci zubkom budila castejsie,tak tym,ze sa vlastne casto aj sama prisala,len matne si spominam,ze sa nieco dialo.
Daj jej cas.
Kamoska dojcila deti len kratko,napriek tomu sa jej budili do vyse dvoch rokoch raz v noci na mliecko.. A teda to je podla mna horsie vstat a zarabat mlieko ako len dat prsnik.
Druhej zas nepomohlo ani odstavenie,aj tak sa este daku dobu budil kazdu polhodinu..
Ja by som to na tvojom mieste respektovala a kedze mas len ju,tak s nou pokojne si oddychni,lez,spi..len nerob.
Lebo moja skusenost je taka,ze spali pokojnejsie,ako ked boli v postielke vzdialenej do metra.
Moja malá má 25m kojena zaspava na prsiach teraz posledne správa celú nov,alebo sme 1_2Krát hore. 🙂 Inak sme boli aj 5_6k.Syn nekojeny prespal celú noc keď mal 4roky.Myslím si,že to zbytočné riesite, treba vydržať. 😀
@bajka411
Veľmi dobre toto poznám, moja dcérka sa budila každé 2 hodiny v noci, keď mala jeden rok. Začala som hľadať niečo na internete, čo by pomohlo a malú by som nemusela nechať vyplakať a aj som našla a aj nám to pomohlo a malinká začala spať celú noc - http://sleepsense.net/, je to po anglicky, ale veľmi jednoducho písané:
http://sleepsense.net/blog/baby-cant-sleep-nigh...
Určite odporúčam.
Ďakujem za názory. Určite malú nechcem odstaviť. Keď spávala medzi nami,tiež som poležiačky. A vlastne aj teraz,ked je postieľka pri našej posteli. Ide o manžela a reči ostatných ako mne prespali celú noc,je stále hladná,robím chybu a proste stále je niečo zlé,stále robím veci zle... :( mne to nevadí,že sa v noci budí a že jej to prso dám,aj ked druhý deň neviem,kde je sever. Viem,že to chce čas. Ale manžel to nechce pochopiť,lebo jeho mama,babka a neviem kto všetko si myslia,že je to nesprávne. Ja viem,že na tom nie je nič zvláštne že kojím a malá si to aj v noci pýta. Ale muž mi to vyčíta,že potom nemožeme ani nikam ísť,lebo neprespí a s nikým iným nechce byť. Jeho to štve a narúša nám to vzťah. Ale stále to nechce pochopiť :(
@bajka411 tak to je zle.... Ze to narusa vztah.. Skus malu najskor cez den naucit aj na niekoho ineho.. Postupne na nejaky cas. Aby si zvykla..a ty sa skus venovat vecer manzelovi v case,ked ona spi. Obyvacku urcite mate alebo ked je ona uz v postielke,aj ked pripojenej,tak si myslim,ze cas si na seba vtedy najst mozete.
My osobne teda vecer nikam nechodime,nejak nam to nechyba..hoci mozno do divadla by som uz aj sla,ale zas ma to nelaka tak,ze musim ist, inak neviem co.
My sme sa s partnerom venovali a venujeme sebe navzajom alebo len sebe,ked deti spia. Nie kazdy den,ale hladame si ten priestor.
Ja chodievam aj cvicit ci na rehabilitacie,takze museli vydrzat. Hoci je pravda,ze zo zaciatku to bolo tiez tak,ze len ja som bola s malym.
Prosto si to treba zariadit tak,aby to vyhovovali obom. Napr..aj cez vikendy,ked dieta zaspi (pri jednom je to vzdy jednoduchsie).
Ahoj, ja ti odporucim knihu KLIDNE SPANI A UKLADANI (elisabeth pantley) - je presne o tom, ako nepouzit metodu vykricania, ale ani sa zmierovat s castym vstavanim. Vela mi pomohla. Este nie sme na celonocnom spanku, malej idu stolicky. Ale urcite k tomu dojdeme aj vdaka tejto knihe. Da sa kojit, spolocne spat a spat celu noc. Je tam vela rád a presnych postupov. Odproucila mi ju kamoska a ozaj stoji za to 😀
@bajka411 porozpravaj sa s manzelom. zjavne nechape, ze male dieta si vyzaduje a potrebuje matku, a je to PRIRODZENE A NORMALNE. skus si zohnat nejaku knizku o vztahovej vychove (Kontaktne rodicovstvo - Sears; Rodicovstvo je veda; Vychovavame deti a rastieme s nimi - Aldort - asi ked bude babo starsie ). alebo odporucam skupinku Kontaktne rodicovstvo tu na MK. nezabudaj, Ty si matka - Tvoja mama, svokra,babka,.. mali svoje deti a vychovavali ich ako vedeli a chceli. Toto je TVOJE dietatko, Ty rozhodujes, vychovavas, kojis,...Ty si zodpovedna, nie oni. Rob tak, ako to citis, nenechaj sa vtlacit, vmanipulovat do niecoho, s cim nesuhlasis, budes to neskor lutovat, prejavi sa to vztahu k dietatku. ...s manzelom si skuste urobit pohodu doma. co tak si nieco fajne navarit a pozriet si dobry film,hm? 🙂
dvojročný nedojčený a je hore za noc 20krát 🙂 🙂 🙂 Neostáva nič iné len čakať, ja už som sa zmierila 😉