Bola som s detmi na ihrisku (1rok a 4roky). Starsi tam zbadal kamosa zo skolky, hrali sa, lozili po rebrinach. Ja s mladsim na druhom konci ihriska tiez na preliezke, pohladom som starsieho kontrolovala. Ten kamos mojho pri splhani zacal drzat a moj ho buchol po chrbte. Kamos sa rozplakal a bezal za mamou, dalej sa hral uz inde. V tej chvili som ku nim nebezala. Po chvili som sla za starsim, pytala som sa co sa stalo, povedal mi presne to, co som videla - chlapec tahal, preto ho buchol. Razne som mu vysvetlila, ze takto sa to neriesi, ze ked sa mu nepaci, ze ho chlapec taha, tak povedat slovne - nerob, pusti ma, netahaj a nie buchnut. Snazim sa ho slusne vychovat a myslim, ze som dost prisna na spravanie. Ale tiez nechcem byt ta helikopterova matka, ktora stoji dietatu za zadkom a kazdu situaciu komentuje/prikazuje/zakazuje/riesi. Teraz rozmyslam, ci som tam mala hned nabehnut a riesit: "ty netahaj a ty neudieraj". Alebo su taketo "natahovacky" bezne a staci
takto usmernit. Samozrejme, keby som videls, ze nici hrad z piesku, hadze piesok, bere hracky, vyplazuje jazyk a pod, tak riesim hned a nepozorujem. Ako to mate vy? Riesite taketo "spory"?
@bluka2 dakujem za reakciu. Keby to bolo silne buchnutie, alebo buchanie viac krat za sebou s vreskotom, tak startujem. Aj mna napadlo, ze zase aby nebol bity on v skolke (co sa par krat stalo, par krat hpvoril, ze ho buchol iny v skolke). Aj teraz som sa pytala, ze kde to videl buchnut po chrbte a on povedal ze v skolke "janko" tak bucha
Snazim sa najst nejaky ten stred, aby sa vedel ubranit, ale aby nebol zaroven ten, ktory pri spore vzdy udrie
Neriesim....tvoj chlapec to vyriesil po svojom,najlepsie ako vedel.Napomenula si ho spravne ze bit sa nema.Doriesena vec.A nie,neriesim taketo detske spory,lebo sucastou mojej vychovy k samostatnosti je ucenie zvladat aj taketo situacie.
Vyriesili si to sami, i ked nie slovne, ale "chlapsky" jednoducho a rychlo. Keby z toho bola velka bitka, zakrocim, inak nie. Nic vazne sa nestalo a ty si to vyriesila dobre
Nie, neriešim a hlavne keď som práve na opačnom konci ihriska. Nič také sa nestalo aby si tam v tom momente utekala. Dobre, že si sa k tomu vrátila neskôr a zaujimala si sa, čo sa vlastne stalo. Ale dieťa si musí isté veci podľa veku už vyriešiť aj samo.
Ved sa len branil...co by ja dala zato, aby sa moji v takom veku branili 🙏 ...od skolky im to hovorime, nech sa brania ked im robi niekto zle, a az v skole obcas to urobia.
Takze synova reakcia je v poriadku, poradil si sam, mozes byt spokojna. Pokial naschval nerobi zle, tak zbytocne zasahovat.
Ten chlapec začal fyzicky na tvojho, takže jeho fyzická reakcia sa mi nezdá až taká neprimeraná. Samozrejme ťažko takto povedať, keď sme tam neboli, chápem to ako buchnutie aby sa uvoľnil a nie nejakou neprimeranou silou, že by mu napríklad rozbil nos alebo niečo také podobné... Takže v tomto prípade by som mu asi ani nehovorila, že to má riešiť slovne, tiež by som z neho nechcela mať niekoho na koho si dovolia všetky deti, lebo on má inštrukcie riešiť fyzické spory (keď sa pustia do neho) slovne