Žienky, je tu prosím nejaká, ktorá teraz v tejto "covidovej" dobe rieši adopciu dieťaťa? A myslíte, že to má vôbec význam ak už máme s manželom 40 rokov? Veľmi po dieťati túžime, ale žiaľ už 3 roky sa nám nedarí a nevyšlo nám ani umelé oplodnenie.
@foma po 40ke je uz asi neskoro v poradovniku na adopciu uz sa nedostanete "nacas" na rad. Skusila by som skor hladat moznost si zobrat dieta do trvalej pestunskej starostlivosti alebo profesionalneho rodicovstva.
Ak túžite po dieťatku urcite neodporucam profesionalne rodičovstvo. Pracovala som na soc. v detskom domove a k tomu treba silnú náturu. Na to dieťa sa naviažete aj on na Vas a potom Vam ho vezmu, lebo sa adpotuje. Podla zákona ak vykonavate profi rodičovstvo nemozete si to dieťa adpotovať. SKuste pestunsku starostlivosť, alebo skusajte este...
@anjelicek26 tak nemáš celkom pravdu. Ak niekto chce len novorodenca tak čaká naozaj dlho. Ale ak si povedia a dajú si že sú ochotni zobrať si napr aj dieťa vo veku 3 roky, tak nemusia toľko čakať
@pribinak starsich deti je viac, tam naozaj netreba tolko cakat? niekedy sa tiez zamyslam, ci by sme neprijali nejake dieta, mame len jedno svoje a dalsie sa nedari. ale cakanie x rokov ma odradza...
@paskolinka tak väčšina ľudí si chce adoptovať maličké bábätko, ale často sú právne voľne aj väčšie deti 2-3 ročne, ktoré boli odobraté z rodín a rodičia už nemajú záujem
@foma ono to fakt záleží od toho, aké dieťatko si chcete adoptovať. Ak chcete biele, úplne zdravé bábätko rovno z pôrodnice, tak na to sa čaká dlho. Ak by ste si vedeli predstaviť aj dieťatko rómske/poloromske, do dvoch rokov, s nie celkom jasnou rodinnou anamnézu, čakanie sa výrazne skráti 🙂 teraz si dve moje kamarátky adoptovali deti, su rómske/poloromske, to už neviem odhadnúť, ale mali pri adopcii pár mesiacov a celý proces trval cca rok a pol. Chcela by som ťa povzbudiť, aby ste to aspoň skúsili, zavolajte si na UPSVaR a zistite si ako prebieha teraz priprava. Čím skôr začnete, tým budete skôr bližšie k cieľu 🙂
My sme z TN kraja a nevadilo by nam asi ani poloromske dieta alebo 2-rocne dieta. Len ta neskutocna birokracia okolo toho nas trochu odradza. Ale dost ludi ma uz povzbudilo k tomu, aj znami, ktori tiez maju adoptovane, tak sa asi na to dame.
@foma my sme riešili pred 2 rokmi, len k tomu čo tu píšu o čakaní - mali sme možnosť adopcia aj pestunstvo, dieťa do roka, nemusí byť zdravé a s radosťou Rómske. Okamžite po zapísaní do zoznamu nám ponúkli 4 deti, žiadne nebolo nejako špeciálne zdravotne znevyhodnene (chýbajúca oblicka, alebo len zlá rodinná anamnéza a dieťa zdravé - hoci sme vyslovene uviedli že aj s Downovým syndrómom), polorómske. BB kraj. Ale všade závisí od kritérií, aké si nastavíte. Na malé, "zdravé", nerómske dieťa na adopciu áno sa čaká aj 5 a viac rokov. Či je neskoro, je vyslovene na vás a o vás. Švagrinina mama po 2 deťoch v mladosti teraz po 45 porodila dcérku - a nie je jediná koho poznám, čo vychovával bábätko po 45.
@foma byrokracia nám neprišla vôbec hrozna, ale potrebná. Nič hrozné s nami nerobili, za psychotesty sme vďační, návštevu doma úplne chápem a príprava bola skvelá, podľa mňa aj manžela by to mal absolvovať každý budúci, aj bio, rodič. Takže nič hrozné vás nečaká 🙂 u nás to bolo naopak príjemné, tešili sme sa na tie prípravné stretnutia. Jediný problém bol, že dieťa bolo narodené v našom kraji, ale v domove v inom, tak si to súdy posielali, čiže kus dlhšie čakanie (ale dieťa sme už mali doma)
Ahoj, proces adopcie a cela priprava nie su take strasne. S muzom sme sa pri tom vela naucili. V 40tke vam uz asi novorodenca nedaju, skor trosku starsie dieta, 2 a viac rokov, a v tom pripade by to nemuselo ani dlho trvat. Kamaratke (BA, 40 rokov) po zapisani do zoznamu ponukli po roku 4 rocne dievcatko, ktore malo 6 rocneho braceka. Tak mali 2 deti naraz😉
@bubinko1506 blbost ak pridu do poradia, tak daju, ale novorodenci su vseobecne nedostatkovi, lebo sudy, socialka, lehota matky na rozmyslenie, zdravotny stav. Nie v kazdom kraji daju dieta z porodnice a je to aj riziko pre buducich rodicov, lebo moze sa stat, ze budu musiet dieta vratit. Nam ponukli 5 mes. Pre nas obrovska vyhoda- vypiplane z novorodeneckych kolik, bolo vidiet ako psychomotoricky napreduje a hlavne pravne volne. Hoci sa malej mama vzdala pri porode, kym ju sudy zbavili rodicovskych prav nieco to trvalo. Tym padom nebola ucastnickou ziadneho sudu, o nicom ju uz nikto neinformoval a nema sancu zistit kde mala je.
@tecko28 nejdem sa hadat, nam povedali, ze 40rocnej zene uz tazko daju novorodenca, ze skor 2 a viacrocne dieta. Nas sa to netykalo, mne do 40tky ostava este dost rokov. Kamaratka novorodenca nechcela, lebo sa na malicke babo citila stara
@foma Ahoj.....ak bi si mala zaujem o osvojenie dietata.Mozem ti poskytnut viacej info na dbenkova16@gmail.com Posli mi mail.
@leydidi ahoj chcela by som ta poprosit o blisie info snazime sa o dieta uz17 rokov nedari sa nam tak vazne uvazujem o adopcii myslim to vazne
Ahojte, máme v rodine taký problém. Brat ma 2 krásne deti, len blbú frajerku hľadal vybavoval ubytovanie no len nič sa im nepodarilo vybaviť tak od známych si požičali chatu. Tak boli čosi ale deti musia byť zabezpečené. A a máme také tušenie ze im deti zoberie sociálka a pôjdu do detckeho domova. No a ja ako bratova sestra som sními bola od malička, strážila im ich. Bavila sa sními, proste to boli jak moje dcérky..... A keď im ich zoberie sociálka tak mne sa zrúti svet....
Tak som sa chcela opýtať že keby im ich odoberú, či by sa dalo si ich odtiaľ nejako ľahko zobrať a starať sa o ne, že by boli jak moje. ( brat není písaní že je ich otec, lebo ona dala otca neznámeho) prečo? To sa nedozviem 🤦♀️
@mickey8707 treba požiadať o zverenie deti do náhradnej osobnej starostlivosti, ak preukážete, že k deťom máte vzťah, nemal by byť problém so zverenie.
aky ste kraj? trenciansky 6 rkov cakanie