Režim v jasliach

nikiki29
24. jan 2023

Ahojte, ak niektorá pracujete v jasliach, mohli by ste mi poradiť aký tam máte režim/program? Jedná sa o jasle 1-3 roky.
Ako riešite spánky? Niektoré dieťa spí 2x, ďalšie iba raz. Nemôžem nasilu ročné dieťa držať hore až do obeda, keď už o 10 mi plače od únavy. Lenže ak sa prvé vyspí doobeda, jasné, že na obed nespí v čase kedy ostatné ale neskôr… 🙈
A tak celkovo ako si organizujete obslužné činnosti? Lebo jedno dieťa prebalujem v kúpeľni a na ostatné dohliadať ako?
A to nehovorím, že sú dni kedy ani dostatočne nepijem a skoro nejem… neni kedy. Doobeda sme tu dve, poobede zostava len jedna.
Vďaka za rady 😇

meca
24. jan 2023

Tak ja som robila v jasliach, ale v Rakúsku. Malj sme tam deti od 10 mesiacov do 3 rokov. Raňajky boli o 8:30 - 9:00, potom 9:00 - 9:20 bol ranny kruh a následne sme išli von, alebo sme ostali v jasliach o 11:00 prebaľovanie, 11:30 obed a od 12:00 - 14:00 spánok. Niektore deti zaspali hneď niektore potrebovali viac času. 14:00 olovrant a následne hranie a vyzdvihovanie deti. A tiež som bola často sama na deti a bol to masaker.

kiki68
24. jan 2023

@nikiki29 ja som robila v jasliach v Rakusku a predtym v Bratislave. Proste sa ide spat aj vsetko v jeden cas. Mate byt dve , sama mozes byt iba s 5 detmi, v skolke 7 deti sama bez asistenta. Je to o bezpecnosti. No musis prebalovat na zemi a vedla deti, ak nemas nikoho na dohlad a nevidis. Tam sa neda inak. Ja som prebalovala na zemi na podlozke v Bratislave, lebo inak to neslo. V Rakusku sa to dalo, lebo tam vzdy jedna osoba bola a este tam bolo okno, cize cez prebalovak si videla na celu triedu. Dieta zial musi do 12:00 vydrzat. Spanok bol vzdy od 12-14:00. Aj teraz ma syn v jasliach od 12-14:00 spanok. On ma 2,5 roka. Chodi od 2 rokov.

nikiki29
autor
24. jan 2023

@meca a také deti čo chceli 2x denne spať ste tam ako riešili? Či museli vydržať do tej 12? Tu nám vyslovene maminka nakázala o koľkej máme toho najmenšieho dať spať. A teda o 10 ak nespí tak Sodoma Gomora, fakt len plač a plač odvtedy. Tieto jasle berú od 6 mesiacov. Našťastie takých drobcov nemáme. Aj to prebaľovanie. Akože jeden sa mi zakaká kým sa ostatní hrajú a ja čo s ním… ako môžem odísť umývať ho do kúpeľne, keď sa mi v triede hrá dalších X detí 🙈 zdá sa mi to ako nereálne.
Inak celkovo režim máme asi aj podobný 8:30 raňajky, prebaliť a von (najmenší spia v kočíkoch) potom naspäť dnu, hra, obed, spánok… kým títo najmenší nechodili a ostatne deti spali len 1x tak sme to tiež mali tak že sme išlo neskôr von… ale teraz si to nevieme nejako uložiť a takto to dlhodobo nemôže fungovať, že polka spí a polka sa hrá keď je tu človek na nich sám. Aj keď ich je niekedy pomenej…

nikiki29
autor
24. jan 2023

@kiki68 2 a viac ročné sú už v pohode, vydržia doobeda bez spánku a všetko funguje. Len tí malí to je katastrofa. Akože musím sa porozprávať aj s riaditeľkou, aj rodičmi že ako si to predstavujú lebo toto nefunguje dobre.
A to prebaľovanie budem aj ja tak robiť, len teda predstava a želanie riaditeľky bolo prebalovať v kúpeľni na prebalováku a po kakaní deti umývať. Ale kde, keď tu poobede som sama 🤦🏻‍♀️

kiki68
24. jan 2023

@nikiki29 vo Viedni museli aj 6 mesacne vydrzat do 12:00, lenze tam sa v tom hluku nedalo spat. Jedine si daj nejak gauc alebo nieco, kde to dieta bezpecne das a nech teda spi. Nam ziadne pred 12:00 nezaspalo. Zase ten kto da dieta do jasli musi akceptovat rezim, proste o 11:00 s a menia vsetkym plienky, 11:30 obed, 12:00 sa zaspava, 14:00 vstava, od 14:30 olovrant a vyzdvihnutie deti, 15:00 zavrie skupinu a to som isla ku kolegyni integrovat mojich do skupiny a tam mohli byt so mnou do 17:00. To vzdy boli 3-5 deti . Jasle su o rezime. Lebo inak nemozes osefovat 16-20 batoliat. Vonku sme isli dve a boli tak, ze 8 deti vo voziku a kazda z nas mala este dve a dve deti, tie starsie, co uz presli nejaku trasu. Ked je uplne mini tak musi kazda brat este aj nosic.

meca
24. jan 2023

@nikiki29 vsetky spali od 12:00 - 14:00 a keď plakali tak sme ich nosili na rukách, ale späť skor nesli

luccija
24. jan 2023

@nikiki29 koľko máte deti na starosti?my sme mali v súkromnej škôlke aj 2 a 2,5 r deti, keď vstávali o 6-7 už o 10, keď sme išli von ledva stáli na na na na nohach.Pri obede zaspali.Jest musíš vtedy, keď deti..keď prebalujes je tam tá druhá a poobede sme si dali prebaľovacia podložka do triedy, ak by som bola v kúpeľni nevidím na deti.Spat skôr nemohol ísť nikto, lebo spálňa bola na poschodí.A, keď bola kolegyňa chorá bola som tam sama 6,5 hodiny na deti to bola jedna motanica.To, že si mama praje, aby si dieťa uložila je pekné, ale tak to nejde.

nikaeli
24. jan 2023

rieš to prioritne s riaditeľkou.. možno by nebolo zlé vytvoriť dve skupiny (ak sa to priestorovo a personálne dá - predsa len je rozdiel ročné a dvojročné dieťa) ak sa budeš pýtať rodičov, budeš to mať také, ako teraz - každé dieťa s iným režimom a mamička trvajúca na svojom, to sa zblázniš.. koľko máte detičiek? nemáte možnosť asistentky, ktorá by pomáhala s prebaľovaním?
ja mám v MŠ miešanú skupinu od 3,5 do 6,5 a tiež mám problém s tým, že niektorí drobci by už o 11ej spali, zatiaľ čo predškoláci by sa chceli naháňať na dvore..

pinkgirl
24. jan 2023

@nikiki29 ahoj, môj syn mal v jasliach tento režim:
https://djjesenna.szm.com/denny_rozvrh.htm
- a jasle boli rozdelené na dve oddelenia, pričom boli rozdelené podľa veku detí. Začal pri malých deťoch keď mal 17m a na ďalší rok bol pri väčších deťoch.
Možno je na zváženie tiež to riešiť dvoma triedami alebo navýšiť počet zamestnancov.

svetlonos
24. jan 2023

@nikiki29
Pre rocne dieta je jeden spanok zalostne malo, zdrave to nie je. Neviem, ci ste pocas obedneho spanku dve, ak ano, nechala by som spatt deti aj dva krat. Tiez som robila v Rakusku v jasliach. Kto spaval dva krat, mohol. Casto vonku v kocari, ine deti sa hrali. Avsak tam sme boli od 11 deti uz 3.Kto spat nechcel cez obed, mohol ostat vedla a potichu sa hrat alebo kreslit, citali sme si.
Ak si sama, tak chuda ty aj deti. Sama toho vela neporiesis.

kate_cs
24. jan 2023

@nikiki29 ak som správne pochopila, ty robíš v jasliach? Tam nemáte už zabehnutý režim?
Ja robím v jasliach. Mame deti od niekoľko mesiacov po 3 roky.
Do 8.00 voľná hra a zber detí. Po 8.00 si urobíme nejaké to privítanie a rozcvičku. Po rozcvičke raňajky. Deti sedia buď za stolom, alebo v jedálenskej stoličke pre menšie detičky. Buď krmim alebo jedia samé (1,5 ročne mi jedáva samé). Potom ideme všetci do kúpeľne. Učím ich ísť za sebou a pred kúpeľnou sa postavia do radu. Ja vždy mám dvoch v kupelke a umývam ich a kolegyňa stráži tie vonku. Ktoré umyjem posielam von a šup na nočník, tie ktoré majú plienky, tak nemám pult, ale tú podložku mäkkú na prebaľovanie. Kolegyňa vonku prebaluje a keď umyjem všetkých, tak jej pomáham s prebaľovaním. Ak som sama, umyjem a čakajú ma vonku, potom jeden po druhom Nočníky a prebaľovanie. Kým jedného riešim, ostatne deti čakajú a ja im popri prebaľovaní spievam, zabávam ich, spievajú so mnou.
Dieťa ktoré spi dvakrát ide spať, ostatne majú aktivitu. Potom desiata, budím dieťa ktoré spalo. Potom pobyt vonku alebo pohybové hry vnútri. Potom okolo 11.00 obed a 11:30-11:45 idu všetky deti, aj tie čo spali doobeda do spálne spat. Do 13:30 sú v spalni, potom obliecť, olovrant a odchod domov od 14:30.

nikiki29
autor
24. jan 2023

@kate_cs áno robím, ale sú to pomerne nové jasle, sú tam skúsenejšie aj menej skúsené učiteľky a zatiaľ je to podľa mňa režimovo nedotiahnuté, jedna robí tak, jedna tak a deti vkuse len revú a každý deň vyzerá podľa toho, ktorá sme tam a to podľa mňa nie je vôbec dobré pre detičky. A tak vyzvedám aký návrh dať, aby sme to zorganizovali lepšie. Samozrejme, že to budem riešiť s riaditeľkou, ale tá nie je z odboru… preto potrebujem trochu nasmerovať. S kolegyňami sme tak na vážkach, že ako to bude najlepšie, lebo riaditeľka má predstavu, rodičia majú inú a my zas inú 🤷🏻‍♀️

kate_cs
24. jan 2023

@nikiki29 no u nás sú tri “triedy” V každej triede je maximálne 12 deti na dve učiteľky. Zvyčajne však okolo 10 deti na dve. To je ideál. Tie deti sú každý deň v tej istej herni s tou istou dvojicou učiteliek a majú daný režim. Deti to potrebuju, majú v tom istotu a vedia, čo bude nasledovať. Skúste sa takto dohodnúť. Aby ste všetky fungovali rovnako. Lebo potom majú chaos deti aj vy.
A určite malé deti nech spavaju dvakrát. U nás to tak je. Ten prvý spánok okolo 9.30 nechávame max pol hodinku, aby ten druhy spánok išli spat spolu s ostatnými deťmi na obed. A funguje to, cez obed spi všetky deti.

kiki68
25. jan 2023

@nikiki29 musite mat pre kazdu skupinu fixny rezim. To ma mat skolka/ jasle spisane a kazdy rodic to ma dostat do ruk na zaciatku roka. Tiez plany a vsetko, tam ma byt co presne a kedy robite s detmi. Inak budu len revat. Potrebuju svoj rezim a istotu. Ze kedy sa co deje a kedy sa mama/papa vrati