Režim štvormesačného bábätka

presnetak
11. jún 2015

Ahojte, chcem sa opytat, ako ste postupovali pri vytvarani rezimu vasim detickam. Maly bude mat coskoro 4 mesiace, mame sice nejake ritualy rano a vecer, ale nijako sa mi nedari trochu mu upravit rezim. On vstava a tym padom je aj unaveny kazdy den inak, niekedy pospi za den 3x, niekedy 4x, raz je to pol hod, inokedy 1,5 ci 2 hodiny.. Snazim sa ho ukladat, ked vidim, ze je unaveny, ale on od babatka nezaspi inak ako hupanim na rukach, co niekedy trva aj pol hodinu. Myslite, ze je na nejaky rezim este maly? Alebo sa mu prisposobovat a casom (prikrmy) sa to same upravi? Posledne dni som skusala ten rezim Giny Ford, ci ako sa vola, ale naozaj to ostalo iba pri snahe, kedze dietko na obed pospi cca 30 min a potom poobedny spanok niekedy aj 1,5 hod.. a po ulozeni na spanok sa po 30 min zobudi, niekedy ma este den a je hore este 2 hod, niekedy sa mi ho podari znova uspat... Dakujem za kazde rady a skusenosti 🙂

esterba
11. jún 2015

@presnetak nic v zlom, ale nechapem, co od toho dietata ocakavas (niezeby si bola jedina, takychto tem tu uz bolo). To, co davaju v porodnici detom na ruky, nie su digitalky. Upokoj sa, na rezim zabudni a uzivaj si matersku. Dieta si casom (ovela neskor) prirodzene zvykne na bezny chod vasej domacnosti.

mirka0677
11. jún 2015

My sa jednoducho prisposobujeme krpcovi, kedy ist na navstevu, kedy do obchodu, kedy jest a kedy spat urcuje on 🙂 . Neviem si predstavit, ze by som bola schopna mu v takomto veku - 5mesiacov- vytvorit hocijaky rezim. Moznoaz tak, ked uz sa mu bude dat vysvetlit, ze teraz je cas na papanie, teraz na spinkanie..

stastna
11. jún 2015

Ahoj, babo sa ti neprisposobi, budes sa musiet prisposobit ty 🙂 este je veľmi malinky, zbytočne stresuješ hlavne seba ked sa nedari podla predstav. Teš sa ze je zdravucky, spinkajte ako si pisala ked ste unavení a ono ten režim pride sam, mozno do roka, mozno aj neskor 🙂

seahorse27
11. jún 2015

Moj maly ma 7,5 mesiaca a tiež sa mu prispôsobujeme. Ked je hladný, ide papať skor ako po 3 hodinách....ked je unavený, ide spať skor, ako zvyčajne. Veľakrát sme sa snažili uložiť ho do postieľky v určitý rovnaký čas, ale zbytočne...kedže ešte nebol unavený, zaspal az po hodine...

kristinkahugo
11. jún 2015

... Moja😄😄 a to je iba začiatok, ochvilu budeš pisas ze ma obdobie vzdoru, neciká do nocnika, nechce rozptravat a pod. Vitaj v realite. To je MATERSTVO. Nebudeš spať, sama chodiť na wc, normálne jesť a zaspávať budeš skôr ako si umyjes zuby. Pokračovať nebudem lebo nechcem stresovat😉😉😉😉

drobcek26l
11. jún 2015

No tak napríklad náš syn mal režim už od troch mesiacov, nechcem tým povedať že by sme ho nejako týrali, alebo nútili kedy má jesť a kedy má spať. Začali sme hneď od narodenia tým, že proste každý večer sme ho o siedmej okúpali, dali mu mliečko (nekojila som) a išli sme spinkať. Dali sme ho do postieky, pustili kolotoč a boli sme pri ňom dokedy nezaspal. Zo začiatku sme tak sedávali niekedy aj viac ako hodinu, postupne si zvykol (asi v 2,5 mesiaci) že keď večer dostane mliečko tak má ísť spinkať. Keď sme ho uložili tak o 5 minút spal. teraz bude mať 3 roky a je tak zvyknutý, že pokiaľ sa večer o tej siedmej neokúpe a nejde spinkať, tak je strašne nervózny a uplakaný. Susedia sa mi čudujú že dávam 3 ročného chalana o siedmej cez leto spávať, ale ja ho nenútim on sa pýta sám a zase na druhej strane nieje nad to, že si o pol ôsmej vyložím nohy na stôl a mám chvíľku pre seba.
No a čo sa týka toho režimu cez deň, tým že malý pil iba umelé mliečko, od narodenia si zvykol tak, že proste treba papať tak každé 3 hodiny a podľa toho aj cez deň spinkal. Cez deň mi to bolo jedno kedy spinká, ale po piatej večer som sa vždy snažila vymyslieť mu nejakú zábavu, aby vydržal nespinkať do tej siedmej, potom sme z večerným uspávaním nemali problém. Inak sme iný režim nemali

presnetak
autor
12. jún 2015

Nechápte ma zle. Maly papa kedy chce, nosíme sa v nosiči, vela sme spolu. Iba som bola zvedava na Vaše skúsenosti, nemusíte ma tu sfukavat ako krkavciu mater, ktora svoje dieťa drezuruje na minútu presne. Len som tu čítala, že niektoré majú určitý režim od narodenia, tak som bola zvedava na skúsenosti iných. Mne nevadí vstávať k nemu a tak, ide o to, že ked ma taký rozhádzany den, ma takú aj noc a potom je chudák nevyspaty a zmateny, či je den, či noc. Verte, že ja sa nesťažujem, chcem len, aby bol spokojný malý. Kristankahugo, mna nevystresuješ, neboj, nevieš, čo sme si s malým už zažili 🙂 dakujem za relevantné príspevky. Uspavaniu zdar 🙂

siska53
12. jún 2015

@presnetak mam dve deti..rezim sa postupne zacal vytvarat zavedenim prikrmov a tym,ako babo rastlo a zacalo si upravovat spanky postupne na 2,neskor na 1poobedny.. Takze ja som sa vzdy prisposobila ich rezimu,kym boli uplne mini. Jedine malu som jemne smerovala k tomu,aby jeden zo spankov bol poobede v case,kedy by mal spat i maly,ale to aj tak zvacsa nevyslo,lebo bud nezaspal maly (hoci mal len 2r.)alebo mala zaspala az neskor...

Takze ja by som to na tvojom mieste nesilila..

brigelka
12. jún 2015

@presnetak ahoj, mne trochu pomohla aj kniha Kazde dieta sa vie naucit spat. Ak by si mala zaujem, napis mi a mozem ti ju poslat e-mailom. Pa

nanka3
12. jún 2015

@presnetak ahoj, dietatko je este malicke, moja dcera ma 10 mesiacov, a aky-taky rezim sa zacina ukazovat az teraz..... takze zbytocne sa stresujes vytvaranim nejakeho rezimu, dieta si aj tak vytvori vlastny.... ale az neskor 😉

timea7
12. jún 2015

@presnetak myslím že v jeho veku je to ešte v jeho réžii, možno by som len dodržovala pravidelný čas večerného kúpania a ukladania na spánok, časom si on začne vytvárať režim sám. Odbúrala by som ale to uspávanie na rukách, zaspí aj bez toho, možno to bude dlhšie trvať, ale zaspí. Budí sa ti možno práve preto, lebo po fáze tuhého spánku prejde do fázy plytšieho spánku a zistí, že sa už na rukách nehojdá a prebudí sa. Je totiž iná situácia, ako keď zaspával a to ho prebudí.

nanka3
12. jún 2015

@drobcek26l neviem ako mamicka, ktora polozila otazku, ci koji alebo nie, ale porovnavat kojene a nekojene deti sa neda..... to je cosi celkom ine, kamaratkin syn prespal od 4 mesiacov celu noc, tiez mal pravidelny rezim.... ale bol na UM, ale ziadne kojene dieta, ktore mam v okoli (a je ich dost, vratane mojej) este celu noc neprespali, a vacsinou su aj narocnejsie deticky ako tie na UM.... mozno je to naviazanie na mamku take silne, ze jednoducho neprespia noc, viac-x sa budia, napriek tomu, ze nie su hladne, a od tohto budenia zavisi aj rezim cez den....

jankamichelova
12. jún 2015

Ahoj, vôbec nič nerieš, všetko sa upraví samo, pomaly a postupne. Keď to budeš riešiť a tlačiť na pílu budeš z toho len nervózna, lebo sa nebude dariť, aspoň u mňa to tak bolo. Až keď som si povedala, že nech ako je, veď to dajako prežijem, prispôsobím sa, postupne si malý utvoril vlastný režim dňa. Teraz má 11 mesiacov a až teraz možno posledné 3 mesiace môžem povedať, že fungujeme ako hodinky. Takže len trpezlivosť, všetko príde kedy má.

timea7
12. jún 2015

@nanka3 moje kojené dieťa prespalo od štyroch týždňov celú noc, teda asi od 22,00 do 5-6 do rána. Písala som do inej témy, že prvé ráno šok - že už je ráno a ja som nekojila normálne sa mi srdce rozbúchalo, či dýcha. Od príchodu z pôrodnice sa budil na papanie okolo pol druhej v noci, od štyroch týždňov už v noci nejedol. Aj režim si vytvoril sám, ani obdobie vzdoru a puberta neboli nejaké výrazné, ideálne dieťa, škoda, že mu to nezostalo :D

nanka3
12. jún 2015

@timea7 fuuha, ticha zavist 😉 , si prva od ktorej pocujem takuto info 🙂, super, tesim sa s tebou... ironia je, ze moja dcera sa budila v 3-4 mesiacoch menej ako teraz, ked je 10-mesacna

alizabka
12. jún 2015

@presnetak Ahoj, nam rezim Giny Ford celkom pomohol ...maly sa podla neho nenutene nastavil na rezim uplne sam okolo 3 mesiaca ... zacali sme tak, ze sme si odsledovali cas kolko by asi malo take male dietatko vydrzat hore od ranneho spanku (podla toho kedy sa zobudil) a dali sme ho spinkat ... tusim pre take male deticky to su cca 2 hodinky ... a rovnako sme pokracovali s obednajsim a poobednym spankom a potom tiez s ukladanim na noc. Gina Ford tam uvadza presne casy kedy spat a kedy byt hore, ale my sme to dodrziavali len orientacne, sledovali sme hlavne cas po ktorom bol maly unaveny od zobudenia. Do nicoho sme ho nenutili, ak nechcel spinkat, zostal hore dlhsie. Ale pokial sa dobre pamatam, vacsinou zaspinkal hned.
Nas maly s tym nemal ziaden problem, velmi skoro si zvykol. Ked podrastol sam od seba plynule presiel z troch dennych spankov na dva.
Teraz je aj dost teplo, takze sa vas maly moze budit na to, ze je mu teplo. Mozno by vam pomohlo sa trosku narezimovat ak by ste v case ked uz ma spinkat sli na prechadzku a on by si pospal v kociku (mozno to uz robite, neviem 🙂 ) Nam to pomohlo, maly v kociku vzdy zaspinkal, ak uz bol cas.
Ja si inak rezim, aspon priblizny, nemusi byt vsetko hned striktne, neviem vynachvalit. Lepsie tak funujeme a vieme si den lepsie zadelit 🙂
Ono sa to cele casom podda aj same, kazde dietatko je ine. U nas rezim fungoval a je pravda, ze nasmu malému to pomohlo. Od kedy mame aky taky rezim, sam je kludnejsi.
My mame teraz 8 mesiacov a maly si uz urobil svoj rezim sam. Rano po zobudeni vydrzi hore 2 hodiny. Po tomto case je uz viditelne unaveny, tak mu dame mliecko a ideme spinkat. Niekedy spi hodinku, niekedy len pol hodinky a niekedy vydrzi aj 2. Na poobednajsi spanok sa uklada 3-4 hodinky po zobudeni od doobednejsieho spanku. Ukladame ho spat ked vidíme, ze je unaveny.
Drzim palce nech sa vam podari nastavit tak, aby to vyhovovalo vam vsetkym 🙂

leontttynka
12. jún 2015

@brigelka ahojky ja by som mala zaujem o tú knihu poslala by si mi ju prosim? dik moc 🙂

evka4
12. jún 2015

@presnetak rezim sa da v pohode vytvorit aj u mensich deti, nez je tvoje. Ja som vytvarala rezim u oboch deti uz od narodenia a neviem si to vynachvalit. Robila som to tak, ze som kazdy den robila tie iste veci v rovnaky cas. Pravidelne som 2x denne kocikovala v case najdlhsich spankov. Deti sa velmi rychlo prisposobili a fungujeme tak stale. Mne to maximalne vyhovuje, ked viem, kedy sa dieta cca zobudi, kedy pojde spat, aspon si mozem veci planovat podla toho. Na zaciatku to sice bolo narocne, ale stalo to za to.

erka2014
12. jún 2015

@presnetak ahoj, ja mam rovnaky "problem", ale nejako to neriešim, každy den je iny aj tym že je vonku bud strašne horuco alebo prši a už mam po "systeme" ale jedno som ti chcela poradiť..moja už 2 tyždne zaspava v posteli pri tom , ako jej rozpravam rozpravku, v podstate je jedno čo hovoriš, ale ukazujem jej vo vzduchu rôzne hračky, šuchrem s nimi a piskaju...velmi ju to zaujima a po cca 20 min vidim že ju to unavilo a stači ju už len pohladkať a dať je cumlik a zaspi...neverila som že jej to vydrži ale zatial klop klop...dovtedy len na rukach a nadhadzovať a buchať po zadočku..išli mi ruky odpadnuť lebo ma 7 kil :D velka ulava...skus, uvidiš či by nepomohlo 🙂

presnetak
autor
12. jún 2015

Dakujem vam, dievcata, za vase reakcie a skusenosti 🙂 Tiez samozrejme po nom nechcem nejaky striktny rezim, ale aspon priblizne, nech sa vieme zariadit aj my dospelaci 🙂 Este raz vrela vdaka, poskusame 🙂

brigelka
12. jún 2015

@leontttynka posli mi e-mail do IP

saskia24
12. jún 2015

Ja si myslím, že sa dá určitý režim u dieťatka dosiahnúť, avšak treba ho prispôsobiť krpcovi. Napríklad, moja 5mesačná dcérka sa vždy kúpe o siedmej aj keby čo bolo. Po okúpaní sa napapáme( kojenie), pri ktorom malá zvyčajne aj zaspí. Vždy o ôsmej bubká. Ale tento čas sme jej nestanovili my, ale ona sama. Časom sme zistili, že tento čas je pre ňu vhodný a tak sme si zvykli. Zo začiatku sme sa kúpali o piatej, potomo šiestej. Avšak zistila som, že našej vyhovuje rovnaký čas. A samozrejme rovnaký spánkový rituál. Nič nemeníme..S denným spánkom je to horšie, až teraz posledný mesiac chodieva spať doobedu od deviatej do desiatej. Lenže niekedy pospí hodinu, niekedy dve..čiže neskorší spánok už prispôsobujeme podľa únavy. Tiež som si myslela, že jej to nejak nastavím. Omyl. Nastavila ona mňa 😀 ..avšak ešte jednu vec dodržujeme, od piatej do siedmej teda do kúpania už nebubame. Aby sme nemali večer problém zaspať 🙂 a s papaním je to u nás tak, že papáme každé tri hodiny, avšak medzitým sa niekedy nakojíme aj mimo času, ked plačkáme tak na upokojenie

siska53
12. jún 2015

@nanka3 ja sa pridam-moji dojceni tiez vydrzali celu noc - maly od 3.m.,dovtedy sa budil tak raz za noc..a mala..ta od narodenia bud prespala celu noc alebo sa zobudila raz..len pocas kolik to bolo vzdy na hodinu az dve,ale zas mimo tych noci sa jej tiez zvacsa darilo prespat celu noc..po kokikach sa budila len raz,ale to len stylom,ze som dala prsnik a spalo sa dalej. Po roku sa aj ona sama.prestala budit v noci.. Takze aj dojcene deti vedia prespat celu noc ci sa budit velmi malo...tiez som to necakala...

nanka3
12. jún 2015

@siska53 super, a dokedy boli dojceni ?

siska53
12. jún 2015

@nanka3 maly 11m.a dcerka takmer 2r.
Maly bol inak taky,ze potom cez den papaval kazdu hodinu az dve,ale zas bol horsi denny spac (doteraz ma nizsiu potrebu spanku) a dcerka zas mavala bud 3-4. 20min spanky alebo tahala vkuse 3-4hodiny..ale to potom viac cez den nespala..
Mne celkom vyhovovalo,ze spali dobre v noci a zas nejak obaja sami sa nastavili na taky "rezim",ze o 21posledne dojcenie,jedine dcerka teda este 1v noci mala. Maly sa fakt vynimocne zobudil-tak raz za mesiac v noci a dokonca ak rano,tak malokedy pred 6..aj to som vlastne pocitala do nocneho dojcenia hoci pre mnohe deti je 5hodin cas na vstavanie a uvod no noveho dna..moji zas vedia dlhsie pospat,ale zas od babatka aj neskor zaspavali... Prosto su trosku viac nocni vtaci.🙂

esterba
12. jún 2015

@nanka3 moja je dojcena stale, ma 22 a od mala prespi v noci min. 7 hodin v kuse, a to pritom spime spolu. Vychadza to tak, ze pije o deviatej, potom o polnoci, co cca kazdy druhy den vynecha a budi sa okolo 7-7:30. S vynimkou obdobi, ked jej isli zuby a ked mala zvysenu teplotu.

timea7
12. jún 2015

@nanka3 neboj, bude lepšie. Syn môjho bratranca, ktorý sa narodil o dva týždne skôr ako môj, tiež tak spával. Ja som bola najlepšej kamarátke na svadbe, keď mal syn šesť týždňov .....som ho o deviatej večer nakojila, naši mali auto pred domom, aby mi ho v prípade potreby priviezli, je to asi km, ale on spal do ráno do deviatej! Asi pochopil, že mamina sa potrebuje vyspať, keď do noci tancovala.....spával dobre aj cez deň, ale ako otvoril oči, tak bol už na plný úväzok 😀, ale sama som si ho tak naučila, že som sa s ním stále hrala, potom sa nevedel sám zabaviť ani chvíľu. Ale keď dobre spal, tak som stihla všetko urobiť, kým spal, ta mi to nevadilo. Každé dieťa je iné, známa ani nechcela druhé dieťa, čo sa jej dcéra budila hádam každú hodinu - kojená, nekojená. Až po siedmych rokoch sa odvážili, ale syn bol našťastie spachtoš.

michaela1711
12. jún 2015

@presnetak my sme mali pri malom taký režim klasický a ja si myslím že neni dobre nasilu nejaký režim malému bábätku vnucovať lebo ono tomu ešte nerozumie my sme mali takýto režim v noci keď malý sa budieval vždy som na neho hovorila potichu aby vedel že je noc a vtedy sa spinká a ani som sa v noci moc s ním nehrala a naopak cez deň keď bol hore tak som sa sním čo najviac snažila rozprávať a hrať myslím že je to dobrá metóda ako dieťatko naučiť dobrému režimu základnému aby v noci spalo a cez deň sa hralo. Ráno aj v noci aj počas dňa som ho samozrejme kŕmila dojčila. Ale ja si myslím že to ako režim stačí, bábo aby hlavne pekne v noci buvalo a cez deň sa hralo a tiež aj to kŕmenie keď potreboval nakŕmiť a bol hladný tak som ho vždy nakŕmila potom kúpkanie a všetky ostatné veci ako sa patrí. A niektoré veci sa ani nedajú naprogramovať u jedných detí to funguje tak u iných ináč.

cailinevelyn
13. jún 2015

ahoj, nam sa rezim nepodaril (my mame aj s mm dost nepokojne povahy, aj pracu mame taku, ze sa stale nieco deje, uplne nepredvidatelne, nepravidelne). A vzdy, ked som sa tesila, ze uz dva dni ideme spat v tom istom case, alebo papat, alebo hocico, tak si to drobec zmenil sam, zasa na dva dni. viem, zle, ale teraz ma 6 je z neho uplne normalny, carovny, mily, spokojny predskolak...