Režim 3-mesačného dieťatka

sambli
27. dec 2023

Ahojte. Chcem sa opýtať aký máte režim s trojmesačným babom. My máme tri mesiace (je predčasne narodený, takže akoby len mesiac a pol a sme na umelom mlieku).
My začíname deň okolo 6-7-8. Ako kedy. Napapá sa, hráme sa, je v pohode vydrží tak tri hodinky, potom ideme do kocara okolo 10, tam vie pospať 3-4 hodiny. Do kocara musíme ísť či sneží prší fúka leje.. proste musíme lebo by inak nezaspal.., potom sa znova napapá a ešte zvykne tak hodinku- dve pospať doma v postieľke. Keď sa zobudí, tak je v pohode pol hodinu - hodinu.. a potom to začne. Cirkus jak hovado, také plače akoby sme ho týrali. Už neviem ako ho utíšiť. Pritom je prebaleny, vykakany, vyspinkany, čistý, najedeny... A stále plače. A chce byť len na rukách. Keď ho položím, tak plače až tak že sa zanáša. Ale plače aj na rukach. už som vyskúšala hádam všetko, no tento večerný plač nie a nie nejako utíšiť. Plače až dokým nejde spat okolo 8-9. V noci spí pekne, zobudí sa tak 1-2x na mlieko, ale to už na fľaši zaspáva.
Poraďte niečo ako prežiť tieto plače lebo už niekedy som zúfalá.

krkavcia_mater
27. dec 2023

@sambli Skusila by som skratit ranne bdele okno. Pride mi velmi dlhe. Ja mam 3 mesacne babo tiez a nenechavam dlhsie hore ako 90 min. Vychadzaju nam 4 spanky denne z toho obedny 3 hodinovy tiez v kociku

sims122
27. dec 2023

@sambli skuste pozrieť na nete Večerný nepokoj bábätka, všetky moje tri deti to mali, je to úplne šialený plač podvečer, z ktorého musia bábätká vyrásť, niekto to pripisuje kolike ale píše sa aj všeobecne o neklude v tom období... Môže to byť toto
https://www.lepsispanokbabatiek.sk/casty-vecern...

anavixy
27. dec 2023

Nijako, len zatnut zuby a preckat, prejde to.

pukina
27. dec 2023

Witching hour..
ach ako mi tieto place chybaju, oproti tomu, ake hysaky chyta teraz ked uz ma svoj rozum :D
Pamatam, ze nam pomahalo ist do uplnej tmy a ticha, pohupovat vo zvislej polohe ako na odgrgnutie

zorkahorka
27. dec 2023

Starsi syn mi to robil tiez. Hodinu som ho nosila po dome, chrbat šialene bolel, nervy na drans... po nejakom obdobi to prestalo

siska53
27. dec 2023

@sambli to byva... Ja som vraj plakavala vzdy medzi 19-21.. moja mladsia zas hocikedy, den, noc , nezalezalo.. su deti, co do urciteho veku len placu.. zvacsa ale po 3m.sa to zacina znizovat a casom vymizne, po roku take uz nebyva.. potom zacne neskor vzdor 🙂.

sambli
autor
27. dec 2023

@krkavcia_mater vždy keď ma bdele okno ho dávam spat po hodine a pol. Niekedy zaspí, niekedy nie. Väčšinou zaspí na Max 30minut..neviem či sa to ráta ako plnohodnotný spánok keď je taký krátky. Viacej nepospi ani za pána. Potom sme ešte hodinu hore a ide spať do kocara.
No a večer je od tej 5 hore až do 8-9. Ale to nepospi ani chvíľu kvôli tomu plaču.

ivangeline
28. dec 2023

Rezim mas nastaveny dost blbo,ked tak mini babo spi uz len 2x za den. Urcite neprospieva k vecernej pohode. A urcite vecer pomaha nosit a menej podnetov cez den. Masaze. Tlmene svetlo. Ticho alebo prijemna hudba. Ma 3m a nie 6..
Mala som take nepokojne dieta. Spala 3x za den v tomto obdoni s tym,ze pred velkym placom som to vystihla a uspala v nosici... 4/5 chodila spat..bol to 3ti kratky spanok alebo to trvalo dlho..to upokojovanie ale spala uz celu noc do 4/5 rano.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sambli
autor
28. dec 2023

@ivangeline ono to nie sú dva spánky za deň. Je to jeden 3-4 hodinový, potom jeden hodinový a dvakrát po pol hodine. Zaspáva okolo 8-9 zobudí sa v noci raz na jedlo a spí do +-7.
Neviem ako dlho by mali trvať tie spánky.
Večer máme kľudne aktivity, ako hovoríš tlmené svetlo, len sa rozprávame atď no len to ťažko keď vtedy už zvykne revat.

rurutiax
28. dec 2023

@sambli Ja mám doma 4 mesačnú tak poradím. Ráno skráť bdelé okno, 3 hodiny ráno sú neskutočne veľa, bdelé okná u 3. bábätka majú byť 90-120 minút max. Ráno má byť kratšie bdelé okno, napríklad 1-1,5hod. a večer pred spaním dlhšie napríklad 2,5hod. Takéto bábätko má mať 5-4 spánky denne. 4 hodiny spánku ráno mi príde extrémne veľa, celkovo majú mať za deň 3-4 hodiny spánku dokopy. V tejto dobe sú takzvane catnapping spánky, to znamená, že bábätko máva iba 30 minútové spánky a to mu stačí a áno ráta sa to ako plnohodnotný spánok. Na tvojom mieste by som kompletne zmenila režim, nastavila si predspánkovú rutinu a keď ani to nepomôže, tak hľadala príčinu čo mu vadí. Mali sme podobný problém a nakoniec, sme si ju raz vzali s nami do postele, kde sme boli s ňou a problém prešiel. Ono treba skúšať hocičo. Ak nič nepomôže, tak zrejme ide o witching hour a to treba len vydržať a časom to prejde.

sambli
autor
28. dec 2023

@rurutiax tak a čo ho mám zobudiť keď spinká v tom kocari tak dlho? Keď ho zobudím tak bude plakať a nude nervózny. Keď sa zobudí po Tom dlhšom spánku tak je úplne spokojný a stále sa smeje.
A ak sa ráta teda ten polhodinovy spánok ako plnohodnotný, tak potom ráno ma bdele okno nie 3 hodiny, ale tú hodinku a pol a potom 30 min spí.
Mne zas prípada že 3-4 hodiny dokopy za deň je extrémne malo.
Neviem ale mám prvé bábo,tak rada si nechám poradiť 🙂

sambli
autor
28. dec 2023

@rurutiax ja som na Instagrame na stránke "lepsispanokbabatiek" našla takéto info a to spĺňame.

sambli
autor
28. dec 2023

Samozrejme chápem že každé bábo je iné 🙂

rurutiax
28. dec 2023

@sambli No ja napríklad malú budím, keď príliš dlho spí, inak by nám to rozhádzalo celý režim. 3-4 hodiny denne sa zdá možno málo, ale tak to proste je a čím bude staršie, tým sa to bude len skracovať. Áno, každé bábätko je iné, ale skúsila by som menej toho spánku a radšej keby spinkal v noci.

ivangeline
28. dec 2023

@rurutiax ...ano tiez sa tym stale riadim. ;)

sambli
autor
28. dec 2023

@rurutiax fúha tak ďakujem za radu. Určite to vyskúšame takto. Ďakujem 🙂

ivangeline
28. dec 2023

@sambli ...ale dolezite je kolko bdie medzi spankami.. a kolko spi jeden spanok... sama si pisala,ze aky je asi kvalitny 30min spanok... ;)

rurutiax
28. dec 2023

@sambli Tieto spánky bábatiek je hotová alchýmia čo ti poviem. 🙂 Tiež mám teraz svoje prvé 4 mesačnú dcérku a trvalo mám pekne dlho kým sme sa ako tak zohrali a mali aspoň nejaký režim. Nie každé bábätko je tabuľkové, ale sledovať a riadiť sa odporúčanými tabuľkami tiež nie je na škodu. Dôležité je však dodržovať bdelé okná, sledovať príznaky únavy u bábätka a mať pravidelnú večierku. Nasilu bábätko nedržať zbytočne hore, keď už má červené očká, pretiera si ich, zíva, vtedy je treba dať spinkať aj keď bdelé okno bolo čo i len hodinu. Zase naopak, nebyť príliš dlho hore, inak budeš mať preunavené bábätko, ktoré len plače a nevie zaspinkať. Dôležité je aj prostredie v ktorom spinká, prítmie, ticho a pustený šum. Niektoré bábätká spia lepšie zviazané, niektoré nie. Moja sa vie zobudiť niekedy už po 20 minútach, vtedy sa ju ešte snažím douspať, niekedy sa podarí, niekedy nie, vtedy začíname zase ďalšie bdelé okno a potom ideme zase spinkať. Čo sa týka večera, bdelé okno má aj 2,5 hod., večierku máme o 19:30-20:30 ako kedy podľa spánkov, potom sa mi budí cca každých 20-30 minút, o 10 zvyčajne si pýta ešte mliečko a až potom tvrdo zaspí a spí až do rána.

sambli
autor
28. dec 2023

@rurutiax jasné, určite to vyskúšam. Menej spánku a viac bdelych okien.. a mávať častejšie tie krátke spánky namiesto jedného dlhého...a uvidím po pár dňoch ako to pôjde. Ešte raz ďakujem za radu 🙂

sims122
28. dec 2023

@sambli ja mam 3 deti, každé spalo uuuplne inak cez deň a všetky tri vrieskali 🙊 trochu pomohlo menej podnetov cez deň, hlavne ku večeru (myslím tým návštevy, hranie sa v hrazdicke, výlety atď...). Najviac pomohol čas, prejsť si tým obdobím a potom už bolo dobre 🙂

sambli
autor
1. jan 2024

Baby a ako uspavate deti na tie krátke polhodinove spánky? Ja mám pocit že polovicu dňa len uspavam, lebo proste nechce/nevie zaspať tak rýchlo. Väčšinou to trvá tak pol hodinu kým zaspí a večer ešte dlhšie

rurutiax
1. jan 2024

@sambli aké dlhé máš bdelé okná?

sambli
autor
2. jan 2024

@rurutiax 1 a pol hodiny.
Ale začínam ho uspavat už po hodine.

rurutiax
2. jan 2024

@sambli Tak ho predĺž. Keď dieťaťu trvá dlho zaspať, vtedy je čas predĺžiť bdelé okno a dávať ho spať, keď už vidíš, že je unavený. Mal by zaspať do 10 minút.