Režim 3-mesačného dieťaťa podľa Giny Ford

jassmin24578
1. nov 2022

Ahojte,

mam 3 mesačného syna, ktorý nám cca pred 3 týždňami zacal hrozne spat. Predtým dokázal po prvom uspati (kupeme o 19:30, uspavam pri kojeni do tej pol 9, az 9 spi) spat aj 4 az 5 hodin, potom som ho nakojila a spal ďalšie 3 az 4 hodiny. Teraz sa zobudza po 3 hodinách prvý spanok a následne niekedy kazdu hodinu az 2. Je to dosť vyčerpávajúce, lebo vždy vyžaduje kŕmenie, inak mrnci a nie a nie zaspať. Som z neho veľmi unavená. Hore je uz o 5, a to ho musím uz vziať k sebe, inak uz v postieľke nezaspí. Nasledne sa podarí uspat do 7, 8... potom ideme von o 10 a to dokáže spat aj 3 hodiny v kociari. Potom ho dávam spat okolo 4, to spi len 3/4 hodinky. Pride mi to, ze o tej 10 je unavený z toho budenia sa v noci a preto spi tak dlho. Niekedy je ráno taky unavený, ze ideme von aj skôr ako o 10. Naďabila som na rezim podla Giny Ford, ma to niekto preložené? Aké s tým mate skúsenosti? Ja som cez deň niekedy uz taka vyčerpaná, keby mi spal v noci lepšie, boli by to vykúpenie

bluemoon24
1. nov 2022

Napisu ti, co asi nechces slyset. Dite se vyviji a s tim i spanek, to co popisujes je uplne normalni. Nam se (uz tak blby spanek) v 3m dokaslal a do 8 m jsem v noci vstavala cca kazdou hodinu, byla jsem zombie, at jsem delala, co slo. Giny Ford je klasicky spankovy (vyplakavaci) trenink, tal zvaz, jestli je to to, co chces

majah212
1. nov 2022

Najnebezpečnejšie pri malých deťoch je to že rodičia si zvyknú a myslia si že dieťa už ma režim a je to rutina a potom sa niečo zmení a rodičia si myslia že je niečo zle. To čo opisuješ je úplne normálny vývin dieťaťa, dieťa rastie,menía sa jeho zvyky, režim . Stačí sledovať potreby dieťaťa, chce papať, chce byt pri tebe, spat s tebou tak mu to dopraj. Malé deti ešte nie si stavané na režim teda pokial nechceš skúšať nejaké “uzasne” metódy na to ako “naučiť” dieťa spat, byt hore a pod. Keď si cez deň vyčerpaná, skús si pospať vtedy keď spi babo, ak máš takú možnosť. domácnosť a zvyšok veci počkajú aj na niekoho iného)

chillibubble
1. nov 2022

namiesto roznych rezimov si radsej nastuduj vyvoj mozgu dietata, spankovych cyklov a rozne poruchy, co mu mozes sposobit nereagovanim na jeho potreby(a obzvlast nechanim vyplakat sa). bohuzial babatka a hlavne kojene deti sa v noci budia kazde 2 alebo aj 1,5 hodiny na kojenie. deti na um spia postupne lepsie a deti kojene vo vacsine pripadov spia v noci zle az do odstavenia. cez den ti spi pekne. nasa spala v takom veku okolo 1 hodiny a dokonca presla na 0,5 hodinove denne spanky. zlepsilo sa to az vekom.

miky132
1. nov 2022

Prepáč, nemyslím to zle ,ale dieťa nie je robot....je to živá bytosť vyžadujúca teba....niečo má rovnaké niečo sa vie zmeniť ale vždy ma na to aj nejaký dôvod ..mojkaj,nos, dojčí užívaj si jeho blízkosť ty si pre neho stred vesmíru ....zmeni sa to

hariet
1. nov 2022

Ja mam doma skoro 4 mesacnu ale o nejakom rezime sa hovorit neda. Popri starsom synovi to pravdupovediac nestiham ani sledovat. Ked je hore, tak kojim a pohra sa, ked uz zacina mrnkat, viem, ze je unavena a dam ju spat.. Prave teraz sa jej ten spanok trosku meni a namiesto kojenia raz v noci chce 2-3x. Daj skor na svoju intuiciu co babo prave potrebuje, ono sa to bude stale menit a len budes frustrovana, ked sa budes chciet drzat nejakeho svojho casoveho planu. Babo si to nastavi samo.

maggiba
1. nov 2022

Mat dieta, mat male dieta, dojca, babatko je unavne. Psychicky aj fyzicky. Chapeme to, viacere, vacsina. Aj teba chapem, preco sa na tento trening chces dat.

Ale, je potrebne, aby si si uvedomila, co to je. Hlavne, co to s velkou pravdepodobnostou spravi s dietatkom a aj dojcenim. Dietatko v podstate nutis jest podla toho planu velmi az zalostne malo. Navyse sa ho budes snazit odseparovat. Je otazne, ci to tebe za to stoji.

Ono spanok babatka sa meni v case a priestore, neustale. A ani tato striktna rutina to "nepresti".

Vies si zhodnotit pre a proti? Si mama, ktora neustupi a nebude s dojcenym dietatom spat v jednej posteli? Si si vedoma toho, ze moze mat o to tazsiu napr.separacnu uzkost, ine prejavy? Odpovedz si sama.

Jednoducho dva tabory: spankovy trening/striktne nastavenie alebo holisticky, respektujuci pristup, ktorym tiez sa da veci upravit.

dominidi
1. nov 2022

Bohuzial ako pisu baby, doslova kazdy mesiac je iny..najskor koliky, potom 3-mesacna spankova regresia a ked sa jej zbavis, zacnu zuby..aj ja som si iz od vycerpania poplakala, ale nic ine s tym nenarobim..

layla123321
1. nov 2022

@jassmin24578 ahoj, ako bolo spomenuté aj vyššie, spánok sa vyvíja. Väčšina týchto tréningov akože funguje, lebo na týždeň to vyrieši problém, potom však bábo sa naučí niečo nové, psychicky sa vyvíja, dozrieva....a "režim" bude fuč. V prvom rade, ten režim tam ani nikdy nebol.

Teraz čítam "Psychológia pre milujúcich rodičov" a tam je veľa vysvetlené na základe reálnych vedeckých skúmaní a pokusov. A ešte taká pomimo poznámka, ak potrebuješ uspavat 2-3 hodiny, tak ešte bolo na spánok zrejme skoro.

Jedine, čo striktne riešim je, že postieľka je na spanie. Čiže v postieľke ho nekrmim, ani sa tam s ním nehrám. Ak už vyzerá ospalo a dám ho tam a zrazu kope nohami a blázni sa, tak ho zas vyberiem a bláznime sa inde. Zároveň tým predidem plaču, lebo aj on vie, že ešte ho nenutim spať. Cez deň spí na mne, v kočíku, občas trošku sám v posteli.... V noci obvykle prvý spánok dá v postieľke, zvyšné už spí s mužom na matraci, občas prekvapí a v postieľke zvykne viac. Podľa výskumov, len polovica detí v 1 roku zvládne prespať celú noc. Väčšina našich domnienok sú len nesprávne nastavené očakávania. Odkedy som sa stotožnila s tým, že proste cez deň pospí na mne a nebudem ho trápiť, tak som oveľa kludnejsia a on tiež. Bude mať 4 mesiace.

Mám hojdacie kreslo, vedľa stolík, čaj, nabíjačku, knizku... A tak pekne trávim tento spánkový čas. Varím večer, aby som mala na ďalší deň jedlo na ohriatie. A podobne. A hoci predtým som to tiež nechcela počuť, musím uznať, že odkedy som sa ukludnila ja, je to lepšie aj s ním.

jassmin24578
autor
1. nov 2022

Ďakujem za rady, knihu psychologia milujúcich rodičov som čítala... e keď je matka vyčerpaná, ze sa mi zahmlieva ráno pred ocami a cely deň trávim kocikovanim a nosením na rukách, tak osobne si myslím, ze zdravie matky je rovnako dôležité ako zdravie dieťaťa... to, ze nemám dieta kazdu hodinu na prsníku ešte nemoze vyvolať "separacnu úzkosť ", keď je noseny, hram sa s nim a 95 % času je v mojej blízkosti. Sama najlepšie viem, ze moj syn vydrží cez deň v kľude aj 3 hodiny bez kojenia, niekedy chce skor, inokedy neskôr, to je podla mňa normálne. Chcela som sa dozvedieť skusenosti s týmto režimom od Giny práve preto, aby som to zažila, ci to skusat alebo nie... netvrdím, že to budem uz teraz hneď robiť, ale určite by som to vyskúšala, keďže mi to bolo poradene ako niečo co inej matke funguje od narodenia dieťaťa

layla123321
1. nov 2022

@jassmin24578 jasné, veď to určite vplýva, preto vravím, že odkedy som sa ukludnila, nám to pomohlo. Je síce pravda, že dieťa mám len jedno. Ale tým pádom kašlem na prádlo, prach a iné domáce práce, keď malý spí, občas si pospim aj ja, aj cez deň... Lebo pôvodne som stále len premýšľala, čo všetko ešte nestíham, keď teraz musím s ním kocikovat, s ním ležať, s ním chodiť a nosiť....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majah212
1. nov 2022

Áno cez deň ti vydrží aj 3 hodiny bez jedla a preto to doháňa v noci (ak by si to mala naopak tak v noci spi napr. 3 hodiny a cez deň je častejšie na prsníku) dieťatko vie čo potrebuje a jeho nočné kŕmenie je v poriadku, ono sa to zlepší časom , áno je to náročné skúste s partnerom vymyslieť ako ti dopriať viac oddychu. Skus v noci dojčiť poleziacky ak je taká možnosť. . Sú deti ktoré sú dojčené a prespia celu noc, sú deti ktoré sú na UM a budia sa často, kazde dieťa má svoj individuálny vývin. Väčšinou sú tieto spánkové režimy nerešpektujúce k dieťaťu :( ale je to na rozhodnutí každého rodiča

eska77
1. nov 2022

@jassmin24578
Ahoj ja Ti iba napisem ako sme to mali my 🤦🏽‍♀️. Prave sa na tu knizku pozeram 😂. Nam babatko tiez na zaciatku spalo relativne dobre ( dal mi cas si vydychnut po cisaraku 😆 ) a v dvoch mesiacoch to zacalo. V noci hore kazdu hodinu az dve. Co by nebol az taky problem, ale jeho bol problem znova uspat….to v klude trvalo aj 45 minut. Kojit sa doteraz nevieme po leziacky….Rano o piatej hore, matka aj dieta nevyspati. Cez den sme sa dostali do rezimu, ze spal iba v iducom kociku bola zima a dieta nechcelo cumel. Takze ked zacal plakat, tak som sprintovala domov aby neplakalo na tom studenom vzduchu, lebo vyberat ho vo fusaku z kocika a niest domov na rukach nebolo ani lahke ani bezpecne. Ked som ho obriadila a trochu aj seba tak uz som si mohla obliekat bundu a ist s nim na dalsi spanok.
Po par tyzdnoch som povedala partnerovi, ze uz je to neunosne a ze to nezvladam. Nechcel mi verit. Tak som mu na dva dni nechala kocik a pochopil 😂. A mne aj bolo luto ani nie tak mna ale toho, ze ked je hore, tak sa mu nedokazem tak venovat akoby som chcela, lebo som proste nevladala.
Tak sme si zadovazili knizku od Giny Ford. Partner ju nastudoval, a zacali sme trening trojmesacneho babatka v spankovej regresii 🙈. Jedini kto bol po tyzdni vycviceni sme boli my dvaja - rodicia a rozhodli sme sa tomu uplne podvolit. A dalsie tri mesiace sme nerobili nic ine iba riesili spanok nasho babatka. Potom som stretla kamaratku a ta mi poradila spankove poradenstvo. A to je aj tak odporucane az v 6 mesiacoch. Presli sme treningom - nebolo to lahke, nase dieta je tvrdohlave. Kamaratke pri treningu dieta neplakalo skoro vobec a mne plakal vela. Doteraz zaspava s placom ci tam som ci tam nie som. Proste je taky. A ani potom nespal ,, idealne ,, ale aspon sme to to dokazali dat pod kontrolu, tak ze som jeho spanok zvladala sama. A dostali sme ho z kocika a zaspavania na rukach do postielky a v noci bola nizsia frekvencia budeni. Co znamenalo, ze aj on sa lepsie vyspal. Mne to dost pomohlo pochopit spanok babatiek a zaroven aj synovu tvrdohlavu povahu. Az kym neprisla druha spankova regresia - trvala dva mesiace - a s nou aj druhe tehotenstvo 😂 tak som to zas brala ako prislo a uspavala ho na ,, ciciku ,, lebo sa zas budil kazdu hodinu a rano medzi 5-6 hore. Denne spanky sa po 20 minutach sa zobudil a som ho musela douspavat.
Teraz ma 13 mesiacov, spi skoro celu noc, ale ja som ho na noc z mlieka odstavila - u nas to vsak nebolo tazke on nie je zavisly na mlieku. Vstava stale medzi 5-6 rano a cez den dva spanky. Takze my sme momentalne po roku na tom uplne perfisne 😂
Ak bude mat takyto spanok aj zo druhe babo, tak neviem co budeme robit 😆. Lebo ja Ta uplne chapem, ze to je narocne byt dlhodobo nevyspata. Ja som sa casto bala, ze mi v noci vypadne z ruk a ked zacal byt vnimavy, bolo mi luto, ze sa mu nevladzem tak venovat.

jassmin24578
autor
1. nov 2022

@eska77 ďakujem za tvoj príspevok, uplne akoby si opisala nášho syna. Cez deň tiež len v kociari a cumel nám od začiatku odmietal. V noci keď sa zobudí je v priemere hore 40 minut, presne ako píšeš ty. Niekedy uz musi manzel vstať a uspať ho on, lebo ja uz nevládzem... ľahko sa to píše, urob všetko co dieta potrebuje, ja to chápem, ale ťažko sa mi to kona keď som vyčerpaná... niekedy keď s nim idem von, ja len cítim, ze si musím sadnúť, lebo nevládzem a maly sa po 10 minútach zobudi... spankove poradenstvo som si uz pozerala, ale všade sa píše, ze sa to ma riešiť až neskôr... dovtedy asi budem musieť iba vydržať...

eska77
1. nov 2022

@jassmin24578 Drzim palce. Malo by to byt cim dalej lepsie. Aspon u nas to tak bolo. Teraz sa uz smejeme na tom. Ako sme na Vianoce rychlo zjedli kapra a o osmej vecer isli kocikovat 😂 a tak. Ale partner mi vela pomahal, ked mohol. Babo nas riadne vytrapilo. 🤭

zorkahorka
1. nov 2022

Tvoje dieta sa sprava uplne normalne, nestresuj! Pri tak malych detoch sa spanok meni velmi casto. Pribluzne teraz by sa mohol dat nastavit pevny rezim. Moje dieta prve tri mesiace na obed spalo v kuse 4-5 hodin, o mesiac uz len pol hodinu a o mesiac sa mu to zacalo natahovat na dlhsie. A v noci ze sa budi 2x? Mooooja, ked pojdu zuby, aj 10x bude hore. Najma ak kojis a urobí si z teba dudel...

jassmin24578
autor
2. nov 2022

@zorkahorka v noci sa budil 2x, teraz sa budi kazdu hodinu ale dik za "radu"...

dominidi
2. nov 2022

@jassmin24578 toto obdobie presne rovnake sme mali aj my..ked sa narodil napapl sa v noci 2-3x a hned spal dalej..potom medzi 3-4mesiacom skoro kazda hodina hore..ukoncil 4m, tri dni na to vysli 2 zuby a odvtedy sa zase budi 2-3x napapa sa a spi..ja ta chapem, ved asi vsetky ta chapeme, ale naozaj je to len obdobie ktore rychlo prejde a zase bude lepsie🙏

dominidi
2. nov 2022

@jassmin24578 a teda este soplnim, ze si neviem predstavit co by som takym treningom pomohla..predstav si ze ho boleli zuby a ja som sa ho snazila trenovat..hladala som radaej moznosti ako si pomoct a zvladnut to lepsie, co u nas znamenalo ze spaval somnou. Hned ako sa zacal mrvit dostal prso, o hodinu zas, a zas, ale ja som nemusela vstavat a on neplakal lebo vedel ze som tam a hned ako bude potrebovat ulavit dostane co potrebuje..

jassmin24578
autor
2. nov 2022

@dominidi ďakujem za radu, určite vyskúšam to spolocne spanie v tomto období

zorkahorka
2. nov 2022

@jassmin24578 nechcela som, aby to znelo vysmesne... napisane slovo znie inak 🤷‍♀️ ked sa maly privelmi casto budil, vzala som si ho k sebe do postele. Ked mrnkal, vytasila som po leziacky prso a o chvilu sme spali obaja. Ked bol v noci dlhsie hore a uz som nevládala pri nom bdiet, otocila som sa chrbtom a spala. On akoby chcel len moju pozornost a takto pochopil,ze u mna neuspel a zaspal tuez. Pripadne zabralo,ak som ho chytila za ruku.potreboval ma len citit. Cumel pred 1. Rokom vyplul, nechcel ho

aliaray1
8. nov 2022

@jassmin24578 prosim bud v klude ako sa len da, toto je uplne normalne. Taketo Giny bambiny by som ja osobne hnala bakulou...trenuju sa psy, nie 3 mesacne babatka. Len balamutia hlavy unavenym ludom podla mna. My sme sa prisposobovali babu a nie ono nam alebo dajakym vydriduchom a od 3 mes spi od 20:30-21:00 s 1 prestavkou...sama od seba. Tazsie dni a noci su v case splnu alebo zubov. Ma 7 mes.