Rekonštrukcia domu a fungovanie s malým dieťaťom

callisia
27. júl 2023

Baby s malým cca 3 ročným dieťaťom, ako ste riešili rekonštrukciu vnútra domu? Chcem už novú kuchynskú linku, túto sme kúpili ešte na začiatku po kúpe domu ako dočasnú a už by ju trebalo vymeniť. Pri tejto príležitosti by som najradšej dala vytrhať všetku pôvodnú dlažbu z kuchyne, dolnej chodby, schodiska a chodby na hornom poschodí. Len si to neviem predstaviť logisticky. Postupne? Najprv vymeniť dlažbu v kuchyni, dať nazad starú linku, porobiť zvyšnú dlažbu, vymaľovať a potom riešiť novú kuchynskú linku? Koľko tak trvá vytrhanie starej dlažby a položenie novej? Ešte sme ani nezačali a už si to neviem predstaviť ako v tom bordeli fungovať. Preč s dieťaťom ísť nechcem na ten čas , pretože nemáme dobre skúsenosti s robotníkmi, treba nich občas dozrieť a nechcem až je na to priateľ sám. Je to asi posledná príležitosť to dať spraviť pretože keď začnem robiť aj ja, to sa k tomu už v živote nedokopeme.

janinah
27. júl 2023

Ked tam chceš ostať s 3r.dieťaťom,tak zjavne nemáš predstavu do čoho ideš.

eternity24
27. júl 2023

@callisia dcérka mala 1,5 roka keď sme prerabali kúpeľnu. Normálne sme to dali. Umývali sme sa v pivnici. Teraz plánujeme tiez prerábať kuchyňu. Keď musíš, zvládneš všetko. Dcérka bude mať na jeseň 4.

h2
27. júl 2023

My sme síce prerábali, keď ešte syn nebol na svete, ale všimla som si, že píšeš o dolnej chodbe, čiže máte poschodový dom. My máme tiež, kúpili sme ho v stave, že horné poschodie bolo úplne nové, nadstavené a celý spodok bolo treba prerobiť. Vyriešila som to tak, že z jednej izby na poschodí som urobila dočasnú kuchyňu. Bola tam dvojplatnička, chladnička, veľký stôl a všetky riady som mala vo veľkej policovej skrini. Riady som umývala v kúpeľni. Dalo sa to zvládnuť.

jaskolka
27. júl 2023

Dá sa sa to zvládnuť, ale priprav sa na neporiadok, chaos a provizórne riešenia. Ja osobne si neviem predstaviť v tom fungovať s dieťaťom, mňa by trafilo.
A robiť dozor chlapom, no co tam chceš kontrolovať? Stať nad nimi, ako robia? (čisto na okraj, trhá mi oči to spojenie "AŽ nie je na to sám - NECH nie je na to sám).
Čiže závisí od toho, aký si typ. Ak to nebude vadiť, že budeš pár dní až týždňov mat obmedzené podmienky, tak sa sa to
Ak si" komfortnejsia "tak je to dosť náročná prerábka a odporúčam na ten čas ísť inde.

vikusjk
27. júl 2023

@callisia taky optimistickejsi scenar, ak sa nic nepokazi a majster bude k dispozicii v podstate v pracovnom case (t.j. nie ze len po veceroch, vikendoch a pod.) : k dlzke prerabky mozes ratat urcite 1 den na odstranenie povodneho oblkladu a dlazby. Mala Hilti zbijacka, alebo zbijaci nastavec na vrtacku s priklepom a spravi to aj tvoja polovicka. Pri tomto sa bude dost prasit, preto by som kazde dvere a kazdy priestor, ktory sa prerabat nebude, uzavrela foliou a paskou. Foliu vies ulozit dva diely cez seba tak, aby si vedela prejst. Ale ten jemny stavebny poprasok najdes potom aj v skriniach, s tym rataj.
Ulozenie novej dlazby a obkladu zalezi od sikovnosti a casovych moznosti majstra, ako aj od m2 samozrejme. Moze to trvat 1-3 dni odhadom, ak sa bude majster zameriavat len na to.
Novu kuchynsku linku ti namontuju za 1 den, max. 2 ak je nejaka velka a zlozita (vysuvy, sufliky atd).
No a podla mna to bude chciet este pred montazou linky novu malovku, takze na to tiez rataj aspon dva dni, ak budete malovat 2x.