Ahojte vsetky maminky. Kedze cakame nase prve babo, prislo aj vela otazok ako sa co robi a postupuje, kedze je otazok vela skusim to nejako skratit.
1. Kedy a kde ste davali svojim princeznam prepichnut uska na nausnice?
2. Treba babatko kupat kazdy den?
3. Ako casto sa babo ma prebalovat? /ci ako casto kontrolovat kedy si ciklo a tak.../
4. Ked babo pri kojeni zaspi, mam ho nechat spinkat, alebo ho zobudit aby sa poriadne napapalo?
5. Ako sa zbavit prehnanej starostlivosti a neustaleho kontrolovania, ci babo dycha a je OK? hlavne nestresovat hned pri prvom zaplakani?
6. Mate skusenosti aj s antikoncepciou hned po porode? /odporucte nieco/
Dakujem za vsetky rady a nazory. Prijemny vecer prajem
@danusskaaa Tak ja by som skúsila odpovedať takto:
1.my sme dali prepichnúť ešte v pôrodnici, bola tam taká možnosť, prepichávala to detská lekárka, muž len musel rýchlo kúpiť zlaté náušničky a 24 hodín sme ich sterilizovali v liehu tuším. Bolo to super, bála som sa, že malá bude moc plakať, ale zobrali ju, doniesli o 3 minúty s prepichnutými uškami a ona spala! 😀 Vraj neskôr to už deti viac vnímajú a horšie znášajú...Takže ja doporučujem čo najskôr a u lekára 😉
2. nie, to už je zastaralá vec, bábatko má suchšiu pokožku a častým kúpaním sa ešte viac vysušuje. Nemá sa až tak kde zašpiniť aby sa muselo každý deň kúpať. My sme kúpali každý druhý deň, iba cez leto keď sa už potila tak častejšie a potom aj každý tretí.
3. Mňa v pôrodnici učili pred každým kojením najprv prebali, bo po kojení dieťa väčšinou zaspí, tak aby si ho znovu nebudila kvôli prebalovaniu a ono zas začne revať a ty zas musíš vytiahnuť prsník atď. proste môže vzniknúť začarovaný kruh. Tak ja som to tak robila, pred každým kojením prebalila. Veď ono to je zo začiatku aj 10x denne, takže to stačí 😉
4. Ja som zo začiatku jemne budila, lebo malá si cucla trochu a už zaspávala, ale to bolo tak tuším len prvý mesiac, potom už sa normálne najedla a až ku koncu zaspávala 🙂 Neviem ako to robia iní...
5. Ja som monitor dychu nemala, možno preto som sa vyhla aj zbytočným stresom, ale malá spávala cez deň v obyvačke, tak som ju mala pod kontrolou, až neskôr som ju už nechávala samú v spálni, no chodila som ju kontrolovať. Ale tomu sa asi nevyhneš, každá mama, hlavne prvorodička má na začiatku strach 😉 Inak keď zaplače, tak je to ok, skôr som sa bála dlhého ticha...
6. nemám, v tom neporadím
Držím palčeky, určite to zvládneš 😉 🙂
1. ja som prepichla v pôrodnici, lebo som počula že u pediatra škaredo prepichujú. Tak si zisti kde krajšie a uvidiš
2. nie každý druhý, tretí stačí
3. kedy treba. strčíš prst a uvidíš či je plienka mokrá alebo pokakaná
4. nasilu nebuď, len poštekli za uškom a uvidíš, neboj ak bude hladné ono sa ozve
5. neboj len si nenauč malé na ruky a bude dobre a kojeneckej smrti sa neboj ja som si vždy hovorila čo sa má stať sa stane radšej som sa pomodlila aby boli deti zdravé a bolo postarosti
1.my sme prepichli az v 7 mesiacoch u pediatricky
2. netreba kazdy den
3. staci pred kojenim
4. nasilu nebudit len jemne posteklit po licku
5. vhodny je monitor dychu ja ho mam
6. cerazzete
@danusskaaa
1. ja som dala prvej v styroch tyzdnoch, druhej v nejakych piatych a dalsia mala uz skoro 7tyzdnov.
2. deticky netreba kupat kazdy den, staci kazdy druhy. uplne v pohode. niekde som citala, ze aj tri. kvoli nejakemu mazivku, ci co to.... 😕
3. ja som prebalovala pred kojenim, aby potom mohli uz kludne spinkat a hlavne ked sa zobudili. ked su take malinke, tak len spinkaju, potom sa zobudia, najedia a vacsinou zaspia uz pri odgrgavani. neskor to uz uvidis. bud pojde za dietatkom aroma, vtedy rychlo prebalit pre vlastne bezpecie. 😀 alebo ucitis na plienocke. niektore deticky pri cikani strasie, ine zostanu stat ako primrznute. to uz uvidis na babatku sama. hlavne zistis kolko cika a ako casto treba.
4.ja by som povedala takto.... ked babatko zadrieme, jemne mu posuchaj lalocik na usku, alebo ho pohlad. vacsinou sa preberie a dopapa, ak to nezaberie, daj ho do postielky. pravdepodobne uz bude v "tuhsom" spanku, tak ho netreba budit. ved ono sa na papanie znovu zobudi.
5.ako nestresovat ti neporadim. lebo mam tri deti, pri prvej som sa ukludnila, ked sme v noci spali a ja som zo spanku zapocula ako potichucku grcka, ani neviem ako, ale v sekunde som bola pri postielke a drzala ju vo vzduchu. vtedy som sa presvedcila o tom, ze aj v noci zapocujem. a mozem ti povedat, ze deti spia vo vedlajsej izbe, ale ja uz som sa 6 rokov poriadne nevyspala, lebo kazde šuchnutie, zakaslanie, vsekto ma hned preberie. budes mat usi ako radar. tretia bola chora, ked sa narodila, bola po vaznej operacii a to si ma mala vidiet. v nemocnici som vypliestala oci na monitor dychu, ked zacal hukat, doma som ju chodila kontrolovat ci dycha, bala som sa ju nechat v izbe samu, no horor. ale casom sa ukludnis. aj ked je pravda, ze chodim kontrolovat dodnes aj tie starsie. s narodenim dietatka nedostanes do vienka len obrovsku radost ale aj neskutocny strach, ktory nikdy v zivote neskonci.
aby si sa ukludnila kup si monitor. niekedy zahuka bezdovodne ale radsej ist zbytocne 10krat do izbicky ako raz neist a cosi sa stane. nesuhlasim s tvrdenim, ze dieta treba odkladat. nevravim, ze ja som deti pestovala. ani jednu, ale je rozdiel ako dieta place. bud len z nudy, vtedy staci rozptylit, zabavit, ale nikto na svete by ma nezadrzal, ked moje dieta place a dozaduje sa mojej naruce, aby ja som stala a nechala tak. ine je to pri zaspavani, ked skusaju, ale aj to rozoznas, ked len mrnka a jeduje sa a kedy je ozaj "smutne". miesto modlenia, radsej kontroluj a kup monitor. 🙄
6.cerazzete, ale to ti uz viac poradi gynekologicka.
@danusskaaa ahoj, ja nie som mamina, ani budúca mamina /momentálne) ale na rada by som ti ason na niečo odpovedala.
1. ušká ti prepichne aj pediater, kedy je ten správny čas je v podstate na tebe. popýtaj sa potom lekára.
2. nie, netreba
6. ak máš na mysli hormonálnu atk tak potom jedine Cerazette, je to bezestrogénová antikoncepcia, ktorú môžu užívať aj dojčiace ženy. Ja osobne ale nie som za žiadne hormóny, môžem poradiť Pharmatex (vlastné skúsenosti) - chemická atk, dá sa kombinovať aj s kondómom, takže spoľahlivosti až až