Majú malé deti pud sebazáchovy? Syn často zaspáva s plienkou, dekou inokedy hračkou na tvári. Samozrejme keď mu ju vezmem zlosti sa, minule sa mu podarilo prikryť perinou a bojím sa, aby sa neudusil. Zase nechcem s neho robiť pokusného zajaca "veď uvidíme koľko vydržíš bez vzduchu a či si tu deku stiahneš naspať, tak aby si mohol dýchať" Aké sú vaše skúsenosti?
Moj maly sa tiez takto zakryva - taha na seba paplonik, niekedy vankusik, no takmer vzdy sa "zaryje" pod "hniezdo" okolo hlavicky. Chcela som mu ho zobrat, ale narieka. jemu sa dobre zaspava, ked si jednou ruckou drzi nad sebou ohnute "hniezdo" a prsteky druhej ruky cmula. Ach jaj...
Inak moja mama asi tiez nema pud sebazachovy, lebo cely zivot spava tvarou uplne zaborena do vankusa. Nevidno nic, ani kusok jej tvare, len vlasy ... uz je pomaly na dochodku, zatial sa nezadusila 😀 😀 a to este k tomu trpi aj na astmu 🙂 Sama nechapem, ako moze takto "pridusena" spokojne spat.
@ewisam pud sebazachovy je akasi "sila" ktora nas pohana dopredu v roznych krizovych situaciach, v ohrozeni a prejavuje sa v roznych situaciach, napr. pri strachu... male deti - babetka isto nemaju tuto schopnost este vyvynutu, niekedy ani 3-4 rocne deti nedokazu posudit nebezpecie, ani riziko, nedokazu reagovat na nebezpecne podnety prichadzajuce zvonka... nemaju nad tym vobec kontrolu (dieta neodtihane ruku od ohna, neuhne sa autu aby ho nezrazilo...), tato emocia - tento pud je zakoreneny v ludskom mozgu a riadi ho nervova sustava. Tu maju babetka este zvacsa nezrelu.
Babetko vsak potrebuje mat pocit bezpecia, ako v maternici, ma potrebu - akysi instinkt byt niecim obklopene, bud narucim matky, alebo plienkou, dekou, hrackou, pritulene, prinasa im to pocit bezpecia. Moj syn nikdy podobne nezaspaval, ale neterka naopak vzdy musela nieco pri sebe (na sebe) mat, ci uz plienocku, alebo decku, doteraz zaspava s deckou, pritisnutou na tvari, zuzle si ju prstikmi az kym nezapsi, upokojuje ju to az kym nezaspi. Pod plienockou, alebo tensou deckou sa urcite nezadusi, aj keby si ju prehodilo kompletne cez hlavu. Navyse malinke babo predpokladam ze treba pocas spanku kontrolovat, urcite ho nenechas bez dozoru 3 hodiny.
@ewisam nas zaspava tak,ze si duchnou zakryje tvar a telo a nohy ma hole....neviem,ci si robi vacsiu tmu alebo mu je tak prijemnejsie...ale podla mna nadychnut sa je tak prirodzene,ze by zacal kopcovat a mykat sa a hystercit,keby sa nemohol nadychnut. no monitor dychu sme mali do jedneho roka. ja vzdy ked zaspi,tak som prisla, dala som mu paplon z tvare dolu a prikryla som ho nim. vtedy mu to uz nevadilo.
My tiež zaspávame s plienkou, bez nej nezaspíme nikde, ani v postielke, ani v kočíku a raz som ho uspávala na rukách a tiež sme mali plienku. On si ju pekne žmolí v ručičkách, schová sa pod ňu a nejedenkrát mal plienkou zakrytú celú tváričku. jemu sa tak dobre zaspáva, tak prečo nie? keď zaspal, dala som mu ju opatrne z tváričky dole a položila mu ju vedľa hlavičky a nevadí mu to. tak je spokojný aj on aj ja 🙂
@ewisam to poznám, aj my sa tak hráme. a potom keď sa ja nehrám a malý si naťahuje plienku na tvár tak len vyvreskuje aby som sa s ním hrala. ale uspokojí sa s tým že napríklad z kuchyne naňho vyvreskujek "kuk" .
ale keď sa ide spať to je iné. to nevymýšľa. skúšala som mu plienku vymeniť za spinkáčika, alebo uteráčik alebo hračku ale neuspela som 🙂
z vlastnej skusenosti mozem povedat,
ze aj ja som mala uz odmala plienku cez tvar ked som spala, nikdy som sa nezadusila.
doteraz spim cela pod paplonom a nie je vidno nic, len vlasy 😉 lebo je mi tak prijemnejsie a nic ma nerusi.
@ewisam a kolko ma syn rockov?Podla mojho viem ze zacal mat pud sebazachovy tak okolo 2.narodenin,dovtedy by kludne aj do studne skocil 🤐 a tiez tak zaspaval-s plienkou na tvaricke.