Prvý nočník pre 14 mesačného chlapca

lenkacee
21. dec 2020

Ahojte maminy, kedy ste zacali s prvymi pokusmi davat chlapcov na nocnik? Nas ma coskoro 14 mesiacov a premyslala som skusit aspon na velku, ked vidim, ze tlaci. Citala som vsak ze ideal je 18 mesiacov, leto a ked sa zacne zaujimat o wc a dokaze si sam stiahnut nohavice a pod. Je to moje 1.dieta,takze som neznala, poradte. A potom este aky typ nocnika? Vraj motivujuce su hrajuce a este pre chlapcov so zvysenym predkom. Mate nejaky odskusany? Dakujem za kazdu radu 🙂

nikpa
21. dec 2020

@lenkacee čím skôr tym lepšie, uz si s tym mala začať. Aj ked možno do neho ešte nič nespravi, zvykne si a bude pre neho normalne tam sediet do budúcna ked bude pripravený tam nieco urobiť.

zuzkaa1991
21. dec 2020

@lenkacee mam dievča keďže je to prve dieťa tal občas radila svokra takze sme dávali malú sadnut ked zacala sedieť cca 9-10mes. Potom ked sme sa presťahovali som s tym prestala (ved ma.cas) po mesiaci som skusila a uz bol problém nechcela sedieť tak odvtedy sme vkuse pri každom prebaleni kus sedeli islo.oto aby si navykla sediet poprípade ak vycikala sa vykalala.pochvalili ju....a pri odplienkovani sme potom nemali problém keďže uz bola zvyknutá a to sme mali po 2.r.

nelca84
21. dec 2020

@lenkacee my sme zacali davat na nocnik asi v takom veku ako je teraz tvoj, v roku a pol uz bol bez plienky. Tiez sme mali hrajuci nocnik.

lenkacee
autor
21. dec 2020

@nelca84 vdaka 🙂 mas link na ten nocnik prosim?

yanni
21. dec 2020

My sme nikdy neposadzali a prvy dvaja chalanisa bez problemov a stresov odplienkovali do 2,5 roky, najmladsi presne na 3tie narodeniny (ale on ma problem, tak to sa nerata) a baby obe v 18tich mesiacoch. Dieta treba sledovat. Mozes ho tam posadit a pola toho ake dieta je, moza tam sediet aj 5 hodin a za ten cas jasne ze tam nievo urobi, ale nie vedome. No a su deti, ktore neobsedia a bude ti len utekat. A mozes sa aj na hövan psotavit. Dieta naznaci, key je pripravene. A vtedy jednoducho zobrat plienku a uz nedat. Nehody su jasné ale to netrvá dlho. MOja najmladsia nevysedavaLA nikdy na nocniku a ma necele dva roky a uz pol roka bez stresov bez plienok. A treraz uz chodi sama a vybera si poêla chuti, ci chce na nocnik a ci sa vysplna na WC (s redukciou). Gate hore/dole nie je problem, vsetko ovlada sama. Decka sme nic nasili nucili a uz vobec nekupovali blbe predrazene nosníky s hudbickou. Ked ti bud echciet utiec, tak ti utecie aj z pozlateneho.

biela_sova
21. dec 2020

@lenkacee Ahoj Lenka. Voobec nie je neskoro na odplienkovanie. Zavisi aj od dietatka, ci je zivsie a neobsedi (= na nocniku sediet a socializovat s nim nebude) alebo je take, co si rado posedi a pohras sa s nim posediacky na nom s nejakymi autickami.
Skopirujem nase odplienkovanir z inej temy, kdr som radila 1 mamine:
My sme ho nechali cele leto dole bez. Rychlo pochopil, ako funguje cikanie, len vzdy to hlasil uz ked cikal. Potrebovala mu dozriet nervova sustava. Pil vela a ja som pozorovala intervaly medzi cikaniami. V horucom lete sme boli doma v zahrade, na trave to bolo jednoduche. Kym cikal kazdych 15min po par kvapkach, odplienkovanie by nemalo zmysel. Takto to bolo v maji. V juli uz cikal 1x za hodinu, zvierave dozreli. Uz hlasil vopred, stihli sme ho dat na nocnik. Takto bol odplienkovany doma. V horucavach sme chodili do ZOO/do lesoparku az okolo 17.30-18.00. V auguste, mesiac od pytania sa domov a od suchej plienky vonku, sme isli 1x vecer von bez plienky. Pytal sa, ale aj som mu pripominala, tak 1x za pol.hod, ci by nechcel cikat. Nasiel si tam par miest, kde sa vycikal a odvtedy led okolo nich ideme, uz sa pyta sam seba v duchu, ci nepotrebuje a pyta sa uz uplne sam. Bez pripomenutia. Dobre, ze som pockala na jeho iniciativu s cikanim, odhodili sme plienku bezbolestne a bez nehod. Predtym ale som ho naucila zabavnou formou samoobluzne si dat dole nohavice a dat si ich naspat na seba.
Pisete, ze Vas maly sa zaujimal o nocnik uz ako rocny. Ale nenasadli ste na vlak. Netrapte sa. To, ze sa zaujima o nocnik nie je uplne naviazane na schopnost zadrzat moc a pytat sa na nocnik. Taketo male deticky stale cvrkaju do plienky, je velmi male %, co sa takto skoro odplienkuje. Aj nas sa hral s nocnikmi a detskymi pisoarikmi od roka, ale az po 9 mesiacoch chodil realne bez plienky. Vobec si vtedy nespojil nocnik a cikanie. Mate cas. Ako pisete, najprv sa prestahujte a majte klud, aby aj on z vas citil pokoj a vyrovnanie. Potom sa odplienkujete. Zarial cvicte stahovanie nohavic...u nas pomohlo, ze sme mu my dospeli ukazovali, ako na to. Hravou formou...mali sme nejaly popevok typu kukuuuu, a stiahli sme nohavice. Pre politicku korektnost, bolo leto a mali sme pod tym plavky 🙂 Ucili sme ho (toto radila mamina tu na MK), ze treba ucit dieta stahovat gate aj davat ich hore zozadu cez ritku. Svata pravda, aj nas sa jedoval, ze vpredu boli gate hore nad pupkovm, a vzadu ostala ritka hola 🙂 ked sa oblieka zozadu, ze ruckami taha gate zozadu, automaticky sa zodvihnu aj vpredu. Takze dakujem velmi pekne anonymnej radkyni a radu sirim dalej 🙂
To su asi vsetky moje postrehy k odplienkovaniu.
Co sa tyka nocnika, skusili sme 10 tipov a najviac sa nam osvedcil ten z IKEA s odnimatelnum dnom. Mali sme ajbspievajuce, v tvarr auticka atd a nepomohol ziaden. Resp ziadna aktrakcia neurychli dozretie nervocej sustavy dietata. Ked nie je pripravene, nevycika sa ani do pozlateneho nocnika. Ked je pripravebe, vycika a vykaka sa do kazdeho typu. Pozeraj skor na praktickost pre Teba a pre typ posedu pre neho. Ten IKEA sa lahko cisti (cez tu uzsiu zelenu cast obsah nocnika lahko vylejes, na rozdiel od inych typov sa Ti yo nerozleje kazde tade), je vpredu fajn vysoky a pti chlapcoch je aj ta vyhoda, ze ked na zaciatku cikaju postojacky, tak tu zelenu cast podrzis pred nimi a je to ako pisoarik. Je dost vtaoky aj pre vacsie dietatko, ergonomicky sa na nom sedi. Z tohoto druhu som dokupila este 2ks.

nelca84
21. dec 2020

@lenkacee syn uz taha na 15 😂 ale bolo to iba jednoduche kresielko, vyuzili sme na nacvik letne mesiace

biela_sova
21. dec 2020

@yanni Jej presne rovnake veci sme napisali 🙂 Aj s pozlatenym nocnikom :D

nini1010
21. dec 2020

Nuz,ja len tolko,se drzim palce.Mas prve dieta?Potom daj vediet ako to dopadlo 😉

yanni
21. dec 2020

@biela_sova haha aj nocnik mame rovnaky. Akurat, ze u nas bol zaujem u najmladsej tiez od ca roka, ale asi taky, ze dávat si to zelene na hlavu ano klobuk. potom triafali duplo kočky do toho, natrhali kvítky vonku a nahryzali tam atd. No baby povymyslali.haha

biela_sova
21. dec 2020

@yanni anoo, aj u nas. A nas este doteraz s nim jazdi ako s tatrovkou po parketach a vydava ta spodna protismykova guma taky smiesny zvuk 🙂

andreatytler
22. dec 2020

@biela_sova, @yanni Ako poznam ze dieta je pripravene na nocnik? Pisete ze dieta naznaci ked je pripravene. Ako? Zacne sa zaujimat o zachod? Nas sa zaujima uz dlho ale jeho zaujima uplne vsetko.
Tiez mi poradte prosim ako to funguje s tym hlasenim ze potrebuje cikat. Robi dieta urcite preslapovanie na mieste alebo nieco ine, co mozem spozorovat ze ide cikat a vtedy ho dat na ten nocnik?

Nas ma 1 rok a myslela som ze mame este kopu casu ale ako vidim, mozno ani nie.
Syn sa nikdy nezastavi... na nocniku urcite sediet nebude. Ako mam postupovat v takom pripade? On sa s nim bude iba hrat. Bude do neho davat vsetko mozne a potom to vyberat a bude to tlacit po dlazke ako auto.
Zatial ho len beriem so sebou na zachod ked idem ja cikat a vzdy mu poviem co robim a pocuvame ako cikam ale neviem ci chape, kedze nic nevidi. Mam povedat muzovi aby mu ukazal? Ale to bude postojacky a on by mal zacat cikat posediacky... nezmatie ho to?
Nechame ho behat dole bez tak 20 min. kazdy den aby sa mu vyvetrala ritka. V lete aj dlhsie a niekedy sa vycika na dlazku ale nikdy som nevidela ze by nieco hlasil pred tym alebo pocas toho... len proste spusti.

lucinka1988
22. dec 2020

@lenkacee mne tiež každý z rodiny vnucoval názor, že mám malého dávať na nočník pomaly od pol roka- keď mal cca rok, chvíľu mal z toho zábavu a posedel tam pár minút, lebo to bolo niečo nové. Tým, že som tlačila na pílu dostal voči celému nocniku averziu, nechala som to tak, o nocniku ani počuť ani vidieť nechcel, keď mal ale necelé 2 roky, bol odplienkovany zo dňa na deň, lebo sa zrazu rozhodol, že už ide cikat, ale nie na nočník, ale hneď na wc. Čiže my používame od 2 rokov len redukciu a žiadny nocnik, vonku sa od prvého momentu vycikal do trávy a mame po starosti. Pri druhom synčekovi tomu nechám voľnejší priebeh, lebo mne sa teda neosvedčilo dávať malého na nočník čo nasjkôr, len aby si zvykol. Asi si sa na toto nepýtala, Alw to je moja skúsenosť.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
biela_sova
22. dec 2020

@andreatytler Andrejka mas este kopec casu, naozaj, chlapci sa odplirnkovavaju az okolo 2 rokov. Skus este raz pozriet co som pisala... s tymi intervalmi cikania. Vtedy je prirpaveny ked necvrka kazdych 15 min, ale dokaze udrzat moc az 45 min...proste ako dospelak. Preto som ho mechala chodit dole bez, aby som odsledovala prave toto. Ked mas teplo v byte/doma, mozes ho nechat aj v zime. Ale pochybujem, ze v roku s aTi to podari. Skratka ten zvierac mocoveho mechura este nie ie zrely a nedrzi este ako ma. Akoby kvapkal kohutik. Stale po troske. 🙂 Nas doteraz nema vztah k nocniku, len ho berie ako nastroj, kde sa vycika a vykaka. Doteraz ked cika, stoji. Takze zahlasi, ze teraz cikat, v prirode mu otvorim overal a pomozem mu, doma mu podsuniem medzi nozky tu zelenu cast nocnika co com radila autorke (tou uzkou castou smerom k nozickam). Ked kaka, tak sedi na nocniku/uz teraz aj na wc redukcii. Ale taketo mrstne deti kakaju nakprv tiez po stojacky, aj na to sa prirpav. Tak zase podsunies zelenu cast nocnika uzkou castou medzi nozky odzadu 🙂 Toto moze trvat aj 2 mesiace, kym si sadne. Najprv dieta hlasi kakanie par sekund pred kakanim, vtedy mu len postojacky podsunies nocnik. Ked sa nauci rozpoznat znaky prichadzajuceho kakania minutu predtym, mozes mu navrhnut, aby si sadol. Ak nie, nenutis, aby nemal traumu. On si raz sadne s pochopi, ale je to fajn sediet a kakat v klude. My mame aj detske pisoariky zabka, mozno ked bude chciet cikat postojacky, bude sa mu pacit aj tam.
Ako som ja spoznavala, ze chce cikat. Chlapci a asi ak dievcatka si tak zacnu šmátrať okolo genitalii. Ale teda chlapci si smatraju aj len tak.. tak som radsej pila viac a podla seba som citila, ze by som uz cikala a pytala som sa aj jeho. Ked povedal, ze nechce (detsky vzdor), tak som sa ho miesto "chces cikat" spytala, ze "kde sa chce vycikat" a uz ukazal, kde cikat bude. Toto trvalo tak 2 tyzdne a uz sa takto naucil hlasit sam. Ale govorim, my sme zacalu s lozorovanim cikania az v 18 mesiacoch. Skor to nemalo zmysel 🙂

maximilie
22. dec 2020

@lenkacee my sme začali v 7mes , keď začala sedieť. Má 11mes, síce sa pýta len keď treba kakať, curat ešte nie, ale vie čo sa do nocnika robí. Dávam ju pri každom prebaľovani sadnúť, vycura sa a niekedy ju nechám pobehat bez plienky. Čakať, že sa dieťa začne zaujímať o nočník má rozosmialo. Na nočníku určite nezáleží. S tým kakanim ideš na to veľmi dobre. Posad ho vždy, keď pôjdeš prebalovat. Zaujať ho, nech tam posedí nejakú chvíľku, ale nikdy nie na silu.... Hračky, knihy,... Moja zásada je netlacit na pílu... Keď bude mať plienky do 2 rokov, nič sa nedeje.... Aj keď už nám plienka ostáva cez deň suchá. Hlavne pravidelnosť. Aj v Škôlke chodia na wc takmer každú pol hodinu. Držím prsty, super že to už riešiš .

maximilie
22. dec 2020

A to že sa niekde píše , že dieťa neovláda do nejakého veku zvierac , môžem kľudne vyvrátiť. Blbosť! Asi od 9mesiaca si dcéra sadne, zatlačí, vycura sa a nie sú to žiadne kvapky , ale normalne sa vycika. Nemám o učení na nočník absolútne nič naštudované. Všetko som robila intuitívne a krstného manželka.mi potvrdila, že to má zmysel. Môj bratranec nemal plienky už ani na noc ako 13 mesacny.

nelca84
22. dec 2020

@maximilie tiez si myslim, ze je to blbost, moja generacia, 30+ a starsie su potom zazrakom prirody, lebo uz my sme boli v roku, najneskor v roku a pol komplet vsetci bez plienok. Neboli totiz jednorazove plienky. A teda nemam z toho ziadnu psychicku ani fyzicku ujmu. Je to v podstate len o pohodlnosti a trpezlivosti. Bez urazky dievcata. Ale skuste sa opytat svojich rodicovv.

ladyvi
22. dec 2020

Tak ja ta povzbudim. Moj ma 18mesiacov a este som ani nezacala. Pri prvom dietati som tlacila na pilu,sice ano, mozem sa prezentovat ako snaziva mamina, ktora nutila dieta na nocnik, ale v konecnom dosledku som sa rok natrapila. Neriesim, sak nevadi, ale pocuvala som okolie. Musi. Vy uz ste predsa plienky davno nemali. Motivaciu som mala skor kvoli prirode, stvali ma tie kvanta odpadu. Ale nejak som to vydrzala a nakoniec pochopila. Celkovo to slo tazko aj s uplnym odplienkovanim. Polroka som prala a denne 5ks legin pocikanych. Takto to ist urcite nema.
Teraz mam druhe a ked som ho nechavala behat naholo a zacal cikat, absolutne sa nepozastavil nad tym. Proste ani len nemrkol, ze sa tam nieco deje, pritom mu tieklo dole nohami. Tak som si povedala, ved ten ani netusi ze cika. Vcera sa ale stalo z nicoho nic, ze mi ukazal ze kakal a ked bol naholo sledoval, ze cika. Okej, pre mna signal, ze uz to vnima a pomaly pojdeme nocnikovat. Odmietam pocuvat nazory, ze sme sa neskoro spamatali, ze som leniva a podobne.

liliana363
22. dec 2020

nám sa pokazila wc doska, a tak som kupila takuto. Je to samozrejme uz pre vacsie deti, ale za mna uplne super vec.

lenkacee
autor
22. dec 2020

@yanni ahoj vdaka za tvoje ppstrehy a skusenosti s detmi jasne, kazde dieta je ine a na kazdeho plati ine. Len pisem, co som cjtala alebo tiez ppcula ppdla skusenosti, ze vela deti a hlavne chlapci su neposedni a nemaju radi nudu, presne ako aj nas, takze hudba ich motivuje alebo bavi, aby tam chodili, netvrdim, ze to zaberie a mozno to naozaj ani nebude treba 🙂

lenkacee
autor
22. dec 2020

@liliana363 urcite hej, skusim ale ked bude uz trosku vacsi 🙂

lenkacee
autor
22. dec 2020

@ladyvi ahoj, vobec nesudim, ani netvrdim, ze si neskoro zacala, kazde dieta ma svoje tempo a cas na vsetko, ty si mama a vies najlepsie ci je pripraveny alebo nie 🙂

basska_b
22. dec 2020

Všetci su tu v roku bez plienok, len koľko bolo potom ešte pocikani? Moja bola pripravená v 2 rokoch 5 mesiacov, pripravenosť som zistila tak, že jej vadilo mokré, zostávala dlhšie suchá, keď išla kakat, tak sa schovala, sústredila sa, potom povedala, že kakala, dokonca si niekedy plienku dala sama dole. To už bol najvyšší čas zrušiť plienky. Tak zo dňa na deň som zobrala plienky, okamžite pochopila, rieši si to úplne sama, prakticky žiadne nehody, nemusím okolo toho robiť žiadne rituálne tance. Kakavala aj skôr, okolo 2 rokov mala taký návyk, ale potom dostala nejaký blok, ešte sa jej narodila sestrička, tak som to nechcela proste krátko po pôrode riešiť. Je to o psychike.

maximilie
22. dec 2020

@nelca84 nechcela som to tak narovinu povedať, ale presne taký mám názor... 😆
Dávanie na nočník trošku zaberie času aj trpezlivosti

ladyvi
22. dec 2020

@lenkacee ja som nenarazala na teba. Skor tie komentare, ze neskoro sme zacali a podobne.

janapeterjana
22. dec 2020

Maminy, môj drobec má 19 mesiacov a len sme začali. Aj to štýlom, že sa ho občas snažím dat na Nočník, ale oblečeného, len aby sa s tým zoznámil. On absolútne netuší, či ciká a podobne, nedáva najavo, že je mokrý, nevadí mu Kako v plienke, nevie si dať dole gate. Čiže je to výzva. A na Nočník nechce byť ani sekundu. Proste deti sú rôzne.

oli18
22. dec 2020

Viete, preco treba davat dieta sediet na nocnik akonahle zacne sediet? Aby si zvyklo na sedenie a kedze nevie este chodit, je malo pravdepodobne, ze z neho ujde. Len vynimocne do neho aj nieco urobi, ale o to teraz nejde. Akonahle vie dieta chodit, uz na nocniku neobsedi, lebo chodza je pre neho zaujimavejsia, ako sedenie. Pri tom mu treba hovorit jednoduchu hlasku, ktoru sa zapamata pre sedenie na nocniku. My sme hovorili eee, to vie dieta vyslovit, aj ked nevie este rozpravat. Touto metodou boli odpienkovane deti v 1,5 roku.

lenkacee
autor
22. dec 2020

@miriam11 ako vidis podla komentarov a skusenosti ani nie, ale ked chce clovek byt hned negativny a zvozit druheho cloveka, paci sa.. A pytala som sa na rady, ty si co poradila okrem tohto komentu? Pekny den maj

lenkacee
autor
22. dec 2020

@ladyvi vdaka 🙂