Prvé slová našich najmenších

marci1408
14. jan 2013

Zakladám túto tému nie pre vážnu diskusiu, tých je tu už veľa, ale pre pobavenie 🙂 Takže mamičky, ktoré sa chcete hádať, alebo za každú cenu presadzovať svoj názor, resp.dávať najavo, že práve VY ste supermama....radšej prelaďte na inú tému.
Moja 2 ročná dcérka začala rozprávať zhruba od roka a pol. Zo začiatku len pár slovíčok...vo veku 22 mesiacov jej slovná zásoba obsahovala asi 20-30 slov a pár dvojslovných viet. Po oslave svojich druhých narodenín sa jej jazýček krásne rozviazal a...a kecá a kecá....ale najviac ma obšťastňuje svojimi vlastnými rozkošnými pomenovaniami veci alebo činností...napr. vankúšik je vanťuik, ježiško je jejiko, sniežik je ňejik, raz zopakovala po mne nadávku :do riti, tak som jej povedala, že to nie je pekné a že ani ja tak už rozprávať nebudem a začala som radšej používať spojenie :do čerta....no a keď môj 15 roč.syn minule povedal to prvé spojenie, tak ho Danka napomenula a povedala: NIE DO ITI, ALE DO ČETA 🙂))...a občas pridá krásne reakcie....ale to tu pridám, ak si na nich spomeniem 🙂
Prosím pridajte slovíčka svojich ratolestí, alebo tie krásne detské vety, na ktoré sa nedá zabudnúť....spolu sa zasmejeme 🙂

asfodelka
14. jan 2013

nas drobec este nechce rozpravat ale sestrina dcera ked bola mala bola hrozne mila ked nevedela pochopit slovo "to" a slova ktore zacinali na to. preto hovorila aletny papier a myslela tym ze -to- je to-aletny papier, ale este lepsie bolo ked pozerala rozpravku madzery. a to bol tom a dzery.

eimuska09
14. jan 2013

milá oddychová téma, ktorá vždy vyvolá úsmev na tvári. Naša mimka začala štebotať tiež tak asi niečo cez 1 rôčik také niečo nesúvislé, že ani vlastná "mater" jej nerozumela. Chodili sme na dojčenské plávanie a keď sme boli pri vode, tak vždy kričala lilolilo. Dnes má tri rôčky a vždy zakričí lilolilo, keď ideme cez most ponad rieku ak keď už dnes chápe, že do vody sa chodíme pupať. Máme ale svoje slovíčka, ktoré ani neviem odkiaľ vzala, ale napríklad keď chce pustiť rozprávku povie že chce taku. Nechodíme sa sánkovať ale tajajať a syn keď ju naštve, tak je ťupák (namiesto šupák). Najviac som sa ale pobavila, keď som sa jej spýtala, či mi nedá okoštovať puding, lebo pohotovo zareagovala aje iba hednu(myslela jednu lyžičku) aby si mi šecko nešožaja. Tiež si už všetko nepamätám, lebo taký malý drobček je celá studnica krásnych breptov a často sa bavíme celá rodina keď si na niečo spomenieme. 🙂

boka79
14. jan 2013

som zvedava, co tu pride za skomoleniny. Moj maly este nekeca, a u velkej si to velmi nepamatam,ale bola to taka skomolena rec 🙂

kolinia
14. jan 2013

Moja mala ma 14 mesiacikov a stale dookola hovori len mama a tata, no pred 2 dnami povedala šaj ako čaj, bolo to zlatucke, inak strasne brble tou svojou "cinstinou", obcas sa jej podari povedat hento :D

majka1981
14. jan 2013

moj syn hovoril dobry pol rok na vsetko "kde?" bol strasne zlaty. potom nastalo obdobie "nie" a teraz uz hovori vela. Teraz je oblubene slovo "sam" 😀 , aj na to co vobec nemoze sam, ako na priklad otvorit a zatvorit okno.

marci1408
autor
15. jan 2013

pridávam jedno úžasné slovíčko "abukaka" resp. "abikaka"....ak by som to tu dala ako kvízovú otázku, tak by to určite nikto neuhádol 🙂 už som to skúšala na facebooku 🙂 Obe slovíčka moja Danka, dnes už skoro 26 mesačná, začala v lete používať na bicykel alebo trojkolku. No a pár dní sme potrebovali na to, aby sme zistili, čo to vlastne znamená. Dala nám ta potvorka teda zabrať. A už vôbec nechápeme, ako k takým pomenovaniam prišla 😀

...a Mikuláša pomenovala Mikulak, s veľkým dôrazom na prvú slabiku 😀
Najrozkošnejšia je však vtedy, keď sa ovešia svojimi vianočnými darčekmi - náramky, náhrdelník, čelenka....a vraví si "piceca"...princezna 🙂))

katrinka8
3. máj 2013

Jedno z prvych slov nasej dcerky (vtedy cca 11-12 mesacnej) bolo "bakaka" - baterka 🙂