Prvé dni s novorodencom

veron2811
10. jan 2023

Dobrý deň, maminy. 🙂 Som prvorodička, vo štvrtok idem na sekciu. Obávam sa, kedy nabehne mliečko, ak vôbec, čo pomohlo vám? Ako ste to zvládali potom doma? Ďalej, ako často ste kupkali bábätko, zatiaľ prvý mesiac-dva by som asi aj každý deň, potom každý druhý, je to ok? Bábätká sa vraj majú mastiť aspoň 2-3x denne? Ďakujem. ❤️❤️

thereisabear
10. jan 2023

Mlieko čo najviac ponúkaj a rozbehne sa. Ja som kúpala každý deň od narodenia a nemastila nikdy ničím.

hilda08
10. jan 2023

@veron2811 hlavne sa nezamyslaj, ze nenabehne..v klude prikladaj, aj ked budes mat pocit, ze nenabehlo, prikladaj - ono sa to rozbehne 🙂 ja som kúpala kazdy druhy den od zaciatku, kazdy vecer natierala olejom mandlovym, najviac mi pomohol klud…neodporúčam si k sebe zobrat mamu/svokru, ak bude aj muž doma nech navari, a ty si užívaj babatko, nech sa darí😊

tosomja
10. jan 2023

@veron2811 kúpať môžeš každý deň, ale podľa mňa stačí aj každý druhý. Nekremovala som, len češala vlásky.
Všetko zvládneš, ani nebudeš vedieť ako. My mamy máme takú zvláštnu vlastnosť, že sa bojíme a akonáhle nám dajú bábätko do náručia, vieme všetko správne. Nie je žiadna rada.
Kojenie neporadim, ja som sa snažila a ani jedno som nekojila.

petamich
10. jan 2023

treba len prikladat a vela vody pit 🙂 pripadne hroznova stava, ak by neslo nasadila som benedikt/senovku a o par dni uz bolo na rozdavanie, kupeme od narodenia kazdy den, obcas kazdy druhy, ked bol velmi unaveny alebo len rychlu sprchu ale ked bol babatko kazdy den pomahalo nam to vytvorit rutinu, maly mal chvilu ekzem, tak vtedy sme zacali kremovat inak podla mna netreba pouzivat nic len cistu vodu a mydlo detske na zadok, detska pokozka sa krasne regeneruje a premastuje sama, olej nam pediatricka vyslovene zakazala pouzivat, ze z dlhodobeho pohladu pokozku vysusuje, lebo sa prestane prirodzene premastovat sama 🙂

simona92101
10. jan 2023

@veron2811 nestresuj sa,v nemocnici prikladaj,pi vela tekutin.ak aj hned nenabehne,daj tomu cas.doma tak isto casto prikladaj,pre istotu nech si muz vezme na par dni volno,v pripade ze ti po sekcii nebude dobre aby ti pomohol.ja som mala pre istotu doma balenie UM,kedze ani pri prvej ani pri druhej dcerke sa mi mlieko v prvy tyzden nespustilo a deti boli velke a hladne.vzdy som najprv prilozila,a potom dokrmila UM.neskor sa mlieko spustilo,takze uz UM nebolo treba.
Ja som obe deti kupala kazdy den,hlavne zadocek treba kazdy den v cistej vode poumyvat,nech nevznikaju zapareniny a bolo to sucastou predspankovej rutiny,babatko takto vedelo,ze nasleduje mlieko a spanok.

moncacina
10. jan 2023

@veron2811 ja som rodila predčasne a dieťatko išlo na JISKu. Mliečko som rozbehla odsavackou bez bábätka. Takže sa neboj ze by sa to nepodarilo;). Ja som malinku kúpala každý druhý den iba v čistej vode. Následne som ju celú natrela HIPP olejcekom. Natierala som iba po kúpaní lebo chlór vo vode vysusa pokožku bábätka. A podotknem ze ritku som úmyvala po každom kakosovi🙂

evivb
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona92101
10. jan 2023

@veron2811 este dodam,ze kremovala (nepouzivaj olej ale krem)som vzdy vecer po kupani,obe dcerky mali velmi suchu pokozku a vodu mame velmi tvrdu

larazivago
10. jan 2023

@veron2811 aj keď to bude pre teba zniet teraz ako sci-fi, ale všetko budeš robiť úplne prirodzene. Veľa zdravia, no stres. 👍

zorkahorka
10. jan 2023

Vsetky instrukcie dostanes v nemicnici. Kupat kazdy den sa nema, nemastila som nicim. Novorodenec ma citlivu pokozku,voda ju zbyticne vysusuje

simona92101
10. jan 2023

@zorkahorka v nemocnici sme kupali kazdy den za asistencie novorodeneckej vrchnej sestry,rozumej v umyvadle asi v pol litre vody oplachnut zadocek,umyt tvaricku..tak isto robim aj doma,v mini vanicke oplachnut v cistej vode.

miska1701
10. jan 2023

@veron2811 mne v nemocnici nabehlo mlieko az ked som sla domov, museli sme dokrmovat, ale odsavacka a malu som prikladala a mlieko sa rozbehlo, uz sa 6,5mesiaca kojime
A ostatne budes vidiet sama co vam vyhovuje, jedna ti povie,ze nekupaj kazdy den,druha ,ze nekremuj,sprav si podla seba
Ja kupam kazdy den od narodenia,mame to ako rutinu,babtka miluju steretyp,takze ona vie,ze ked sa okupe,natre mliekom,najkoji,polozim do postielky a krasne zaspi
Hlavne nestresovat a byt v klude koli mlieku,ono sa spusti🙂

veron2811
autor
10. jan 2023

@thereisabear ďakujem, a do koľkej mesiaca ste každý deň kupkala?

thereisabear
10. jan 2023

@veron2811 stále každý deň, neskôr teda sprcha.

zorkahorka
10. jan 2023

@simona92101 no samozrejme, ritku som mu gabala v umyvadle aj niekolkokrat denne po kazdom kakani,kedze nie som uplnym fanusikom vlhcenych utierok. Ale cele telo nie, tak nas aj instruovali.

majlo1234
10. jan 2023

Aj ked nesuhlasim s nazorom, ze strostlivost o take mini je pre matku vrodena schopnost😃 nie je to nic, co sa nenaucis za par dni. Tak sa skus ukludnit, ak sa da, posledne dni si uvar napriklad vyvar, alebo ine oblubene jedlo a zamraz, padne ti velmi dobre po navrate domov( v pripade, ak manzel nevari lepsie 🙂 )

Mlieko nabieha rozne, mne napriklad az po tyzdni od sekcie, odsavala som kazdu chvilu, nakolko sa babo nechcelo prisavat, jeho som dovtedy normalne dokrmovala umelym mliekom a samozrejme stresovala😃 aj laktacnu som si zavolala, tiez to odporucam ako pripravu pred porodom, ak chces mat podporu zvonku.
Kupanie ukazu v porodnici, avsak ked si na to teraz spominam, ako z rychlika. Doma odporucam vyhriatu miestnost, my sme dokupovali maly ohrievac, nech je babu prijemne, tepla voda dostatocne hlboka a geif v manipulacii postupne chytis.
Pre zdravu pokozku uplne staci cista voda a nic. Na mliecnu chrastu hreben.

salamistka
10. jan 2023

Čaká ťa čarovné obdobie, kedy v jednu chvíľu nebudeš ešte vedieť čo a ako spraviť a v druhej už ti pôjde všetko pekne samé od seba, dostaneš sa do toho...ja som bola pár týždňov pred narodením dcéry v nemocnici, doma som nebola dokopy 3 týždne, to bolo pre mňa najťažšie, mlieko mi nabehlo viac menej až doma, malú dokrmovali v pôrodnici striekačkou, aby si nezvykla na fľašku, kojenie sa postupne rozbehlo, doma už nebolo treba dokrmovať...oddýchni si ešte teraz čo najviac, potom už to bude len všetko o bábätku, keď prídeš domov, pospi si čo najviac v rámci svojich možností, aby si sa zregenerovala, nech ti pomôže mamina alebo manžel, niekto blízky...ja mám už dospelú dcéru, ale na toto obdobie spomínam s láskou...aj keď boli aj ťažšie chvíle, ale tak učila som sa za pochodu a niekedy aj z vlastných chýb, aj tak to bolo najkrajšie obdobie môjho života.

svokrinjazykmonika
10. jan 2023

@veron2811 moja má tri mesiace a stále ju kúpem každý druhý deň, keď sa veľmi pokaká tak opláchnem riťku v umývadle. S mliekom je to individuálne ale skús sa spojiť s nejakou laktačnou poradkyňou, s tou to určite zvládneš. Mne najprv mlieko vôbec nešlo, potom sa mi aj naliali prsníky ale malá sa nevedela prisať. Tam je veľa faktorov kôli ktorým to nemusí ísť, ale možno vám to pôjde hneď, ako po masle. Ja som bola v nemocnici 6 dní, psychika v riti, kojenie nešlo, každý deň som plakala, celé zle. Ale prišla som domov, dala som si šlofíka pri mužovi a zobudila som sa celá mokrá ako mi tieklo mlieko. Tak reku skúsime dať malej ale že asi sa nepricucne a báác, na prvú šupu to doma išlo. Pomaly sme vysadili UM a už čisto len kojím. Psychika veľa spravila aj laktačná poradkyňa mi pomohla

veron2811
autor
10. jan 2023

Ďakujem vám krásne, baby, za vaše postrehy. 😇Verím, že to zvládneme a bude dobre. ❤️