Program 16 mesačného dieťaťa

domibed
4. feb 2022

Prosím o Vás nazor. Som osoba, ktorá keď má veľa voľného času nevie čo s ním. Som najradšej keď mám plný program, riešim, vybavujem, ponáhľam sa. Ak deň zaplnený nemám, vyslovene cítim akobysom bola nešťastná, akoby som čas nevyužila, otrávená, unudena. Odkedy sa mi narodila dcérka bola som nútená spomaliť. To ma viedlo samozrejme k pocitom nenaplnenia, keďže dcérka bola pomerne náročná a bralo mi veľmi veľa energie nás niekam nachystať s potom utekať s uplakanym babom domov, ktoré sa upokojilo len na rukách a na prse doma. Casom sa s ňou dalo viac. Teraz je to už fajn. Každé doobedie som nám vymyslela program. Ihrisko s jednou kamoškou, Montessori hernicky, baby balance. Teraz má dcérka veľmi rada ľudí aj deti. Len sa bojím, aby som na ňu nepreniesla nejaké moje nutkanie stále niekde byť. Neviete z čoho to môže vlastne pramenif? Z pocitu nenaplnenia? V Tom prípade ma napĺňa ale najviac pŕaca a som teda workoholik? aj vy detom vymýšľate takýto program alebo len čakáte kedy ubehne deň? Všimla som si, že aj dcérka je pokojnejšia keď sme niekde . Minimálne na ihrisku s dermi. Doplním dcérka má 16 mesiacov.

sona96
5. feb 2022

@domibed určite nie si workoholik, ľudský mozog je proste spokojnejší, keď je zaneprázdnený. Ak to tvoje dieťa nezahlcuje a nie je z toho nervózna, je skvelé že máte taký naplnený program. My musíme tiež stále niekam chodiť a niečo robiť.

marianarem
5. feb 2022

@domibed Ak sa bojis, ze to na dceru prenesies, tak mi to pride, ze to u seba citis ako problem. Ako si ty vyrastala, ake si mala vztahy s rodicmi?
Ale nemusi to byt problem, mozes mat proste vela energie a potrebu ju nejako vyuzit. Mozno si aj extrovert a tych nabija spolocnost a ubija samota.
Ja tiez pri malom necakam, kedy ubehne den. Ja rada objavujem a ucim sa nove veci. Do niektorych veci ho neviem zatial zapojit, napriklad do mojho zaujmu o cudzie jazyky, ale napriklad rada skusam nove zaujimave recepty, takze sme teraz dost v kuchyni a minimalne kazdy druhy den skusame nieco nove.

ivangeline
5. feb 2022

Ja teraz som v teme introvert a extrovert...ak ste obe extrovertne a naplna vas a dobije energiou akcia a ludia... tak nic na nu neprenesies. Zjavne je takto spokojna a je extrovertna. ;)

domibed
autor
5. feb 2022

@marianarem no v podstate aj áno. Niekedy sú dni keď sa mi nechce všetko to chystať napr jedlo pre malú na celý deň so sebou, no keď ostaneme doma tak som hrozne otrávená, mala podráždená. Každopádne áno. Som extrovert a mala je tiež ..

jaskolka
5. feb 2022

Pokiaľ to ju baví a nevyzera unavená, predrazdena, tak je to v poriadku. Uvidíš časom, či sa to možno zmení a alebo stále ostane taka spoločenská, extrovertna.
Povaha ako taká je daná, síce je možné iste veci ovplyvniť (prostredie výchova) ale určite z dieťaťa flegmatika neurobíš strelu, a naopak 😁