Problémy so zaspávaním dieťata

15. jan 2022

Dobrý večer dievčatá prosím vás poraďte mi čo mám robiť. Mám dcérku teraz 23.1 bude mať 3 roky. Do svojich dvoch rokoch to bol anjelik dobré dieťatko, no posledný rok je to veľmi zle. Napríklad ma trápi zaspávanie ona spí ešte poobede hodinku, ale nie každý deň. Večer mi nezaspí skôr ako o 22:00 alebo ešte neskôr máme 2 izbový byt takže spí pri nás, ale ma svoju posteľ. Problém je v tom že ona nechce spať na tej svojej postielke a spí pri mne a manželovi o spaní ani nehovorím je to veľmi zle nevyspím sa vôbec. Ale trápi ma to, že ideme spať o 21.00 a uspávam ju aj hodinu s tým že ona si spieva, reční, kričí, s nohami šermuje kope ma do brucha, do prsníkov, už aj do nosa či hlavy, nerobí to úmyselne ale proste neleží kľudne. Keď ju upozorním aby spinkala, alebo jej poviem že ma to bolí že ma kope, tak akoby nič nepočula a robí to potom už aj náročky. Poviem jej pekne, nezaberá to, prečítam rozprávku ale tiež nič. Nechcem ju biť, ale som zúfala, znechutená, neviem čo robím zle. Poraďte.

luccija
15. jan 2022

Nie je unavená aký to má význam tak dlho tam ležať?buď jej zrus poobedny spánok, alebo dobre zničiť vonku nech je unavena

denda007
15. jan 2022

Práve som presne s takým niečím skončila....posielam objatie 😀😀😀a 2 deci bieleho 🙂

autor
15. jan 2022

@denda007 Takže aj teba detí kopu kade tade pri zaspávaní ? Ach jaaj som abstinent :D

autor
15. jan 2022

@luccija Nie každý deň spí poobede, praveže aj keď nespí poobede tak večer som rozkopaná ako lopta 😢

denda007
15. jan 2022

Kopú, sklbu pri kojeni za vlasy, pichá palcom do nosa. 🙂 Samé wellness

autor
15. jan 2022

@denda007 no dobre ale moja bude mať 3 roky nie je už na také veľká?

sono2
15. jan 2022

Jeee klasika nie je unavená.
Moja prvá dcéra spala do 4 rokov lebo fakt potrebovala, ale už dlhšie veľmi zle zaspávala večer presne pre toto. A to jej stačila kľudne trištvrte hodina a to sme fakt veľa vonku 3 hodiny denne.
Mladšiu som prestala dávať 2,5 roka čerstvo ma lebo vydrží neni nejako extra mrzuta a mam o 8 mej do 5 minút pokoj.
Tiež ešte spí s nami staršia v malej posteli pri nás
Čiže spánok preč alebo veľmi skoro. Kedy chodí spať? A veľa vonku byť

amelie2017
16. jan 2022

Asi by potrebovala svoju izbu. Napisem nasu skuskenost. Do 2 r spavala s nami. Tiez hodinove niekedy aj dlhsie uspavanie. Ked mala 2, dali sme ju do jej izby a zaspala za 5 min. A tak to bolo kazdu noc. Ked mala 2r9m, prestahovali sme sa a docasne sme 4 mesiace byvali v 2izbaku, tiez mala svoju postel, ale opat katastrofa. Nechcela zaspat, kym sme neprisli aj my, stale nieco pytala, plakala. Ked sme isli uz aj my, tak vybehovala zo svojej postele ku nam, opat jej trvalo aj hodinu zaspat. A to bola velmi unavena, lebo u nas uz v skolke nespia. Ked sme sa prestahovali a mala opat svoju izbu, zas zacala spavat krasne. O 20. v posteli a 20:05 uz spala. Aj ked teraz uz ma 4 a opat s nou spava manzel, ale to bolo kvoli narodeniu babatka.

amelie2017
16. jan 2022

Ale spavat chodi uz sama. Precitame rozpravku, povie muzovi, ze ma prist do postele o 40 38, alebo 5 9 6 😂 a pekne zaspi.

elizabet173
16. jan 2022

no treba pritvrdiť. Robí to, čo jej je umožnené. Už je veľká, tak ide spať do svojej postele. Kúp jej nové obrázkové obliečky, nejakého nového plyšáka, alebo handrovú bábiku. Ty si k nej večer sadneš, ak sa dá, ľahneš, ale ona bude ticho. Ak začne vykrikovať, rozprávať, spievať, odchádzaš zo spálne. Ak vyjde aj ona, tak ju vrátiš, aj 38 x, pochopí. Neviem, o koľkej ráno vstáva, možno by bolo fajn jej posunúť celý denný režim, tak, že ju postupne budeš budiť ráno skôr a skôr a večer ukladať najneskôr o 20,00. Snaž sa, aby mala dostatok pohybu vonku doobeda aj poobede, žiadny mobil, tablet, minimum TV. Držím palce.

mabenn
16. jan 2022

3rocne dieta nevie normalne zaspavat este ako dospely, ze lahne a spi...sprava sa adekvatne svojmu veku, aj s tym, ze nechce spat sama vo svojej posteli

elizabet173
16. jan 2022

@mabenn to si kde zobrala? Každé dieťa je iné, niektoré dokáže zaspať tak, že si ľahne a spí aj keď ešte nemá ani rok. S tou posteľou je to to isté, ak je od narodenia zvyknuté spať vo svojej postieľke, nemá s ňou v troch rokoch problém

simsalabim
16. jan 2022

@elizabet173 suhlasim. Deti robia iba to, co im je dovolene. Raz by ma kopla - upozornim. Druhy krat - odchadzam. Ja nieekdy nevychdzam z uzasu, ekd tu citam, co vsetko zeny detom dovolia ako ich uspavaju aj 3 hodiny. A to som mala dceru nespavca od narodenia, ale taketo spankove cirksuy sme nikdy nemali.

elizabet173
16. jan 2022

@simsalabim ja som nemala nespavé dieťa, ale máme v rodine dvojčatá, keby toto stvárali, tak tá mamina by bola zrelá na psychiatriu, jej muž chodil na služobky, na všetko bola sama. Ja tiež nevychádzam z úžasu pri čítaní niektorých tém. Rešpektujem to, že dieťa môže mať menšiu potrebu spánku, tak ako aj dospelí sú každý iní, ale ono bude rešpektovať to, že v spálni bude ticho a nebude ma kopať. Ak nie, odchádzam. Prečo sa tí rodičia boja deťom určiť hranice, povedať nie? Nerozumiem.

taga
16. jan 2022

Ja naopak poviem, ze je preunavena. Skusila by som s nou ist do postele o 8, jedna rozpravka a zhasnut. Moj starsi takto neskutocne saskoval, ale teda v nizsom veku. Nam velmi pomaha spievat uspavanky, to vzdy stichne ked saskuje

autor
16. jan 2022

@elizabet173 No ako vravím zo začiatku to bolo také dobré dieťa, proste za 10 minut spala vo svojej postielke ale teraz začala vymýšlať, nikdy predtým taká nebola. Ani to kopanie nebolo bežné až teraz to začalo.

autor
16. jan 2022

@taga Ja jej prečítam rozprávku ale ona chce ďalšiu a ďalšiu až jej čítam 3-4 rozprávky...

simsalabim
16. jan 2022

Zakladom je naucit sa povedat dietatu nie. Dopredu povedat - precitam ti 2 rozpravky. Toto je prva. Teraz precitame druhu. Precitali sme obidve rozpravky. Pusa, objatie, dobru noc. Odchadzam.

sono2
16. jan 2022

To si ako môj muž, ten tiež donekonečna robí to čo deti chcú

elizabet173
16. jan 2022

je to úplne normálne, dieťa sa vyvíja, skúša, kam až môže zájsť, na to ste tu vy, aby ste jej stanovili hranice a naučili ju, že robiť môže čokoľvek, ale ak robí hlúposti, nasleduje trest. Robíš chybu, rozprávka bude len jedna, prečo ustupuješ? Preto že jačí? No ak sa naučí si stačí jačať, pýtať do nemoty a ty ustúpiš, tak si pletieš na seba bič. Ak neustúpiš dnes, zajtra, pozajtra a rozprávka bude len jedna, o týždeň si ani nespomenie.

mabenn
17. jan 2022

@elizabet173 "ak je od narodenia zvyknuté spať vo svojej postieľke" - ano, novorodeniatko chce samo od seba byt bez mamy, samozrejme...to je taky typ dietata...ci sa skryva vysvetlenie v tom pojme "zvyknute"?

elizabet173
17. jan 2022

@mabenn asi ťa to zaskočí, mala som taký typ dieťaťa, ktoré nechcelo byť ani v perinke a mrnčalo, kým nebolo rozvalené vo svojej postieľke. Nebolo bez mamy, mamu malo a postieľka bola prisunutá k maminej posteli, takže ho mama mohla hladiť, tľapkať po zadočku alebo držať za ruku, A dokonca sú deti, ktoré spinkajú od narodenia vo svojej izbe a spia tam lepšie, ako v spálni. To by som nedala ja, nie dieťa, ale rešpektujem, že to môže niektorej mamičke a jej dieťaťu vyhovovať, tak ako rešpektujem, že vyhovuje niekomu spanie v spoločnej posteli. A moje dieťa sa rado mojkalo, túlilo, ale na spanie mala zrejme rado svoj priestor, od štyroch týždňov tam spokojne spalo celú noc. Máme teraz v rodine bábätko, už bude mať rok, ktoré mamička tiež položí do postieľky, ono si tam chvíľku pobľaboce a spí, nie je to nič nezvyčajné. V škôlke takéto deti tiež z 95% ľahnú a spia. Píšem o trojročných.

ladyjuls
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ailiba
21. jan 2022

Môj syn zaspáva až po 22:00. Už som sa s tým zmierila a neukladám ho o 21:00, lebo to nemá vyznám, ale spi vo svojej postieľke (inak by som bola aj ja dobita). Takže uložím ho 21:30- 45 (a to mal teraz 2 roky). Takže tiež veľmi nenaspi.
Skôr je asi u vás problém, že nezaspí v postieľke... Skus ju tam dat, keď ta začne búchať a lež pri nej vo svojej posteli. My sme tak naučili našeho syna, len bol vtedy menší.

midori123
21. jan 2022

Mam 2 deti. Starsia bola maximalne pohodove dieta. Uz od malinkeho babatka mala rada svoj klud a priestor. Mala velku potrebu spanku a zaspala doslova aj postojacky🙂 Vecer sme mali svoj ritual, dietatko ulozili o osmej do jej vlastnej postele a spala az do rana. Dieta za odmenu.
Narodila sa mladsia a to uuuuuplne, ale ze uuuuplne ina kava toto!
Dieta funguje na neviem akom systeme dobijania si bateriek, ale spankom to nebude urcite! Nespavec od narodenia! Cista hroza. Prve mesiace som bola zufala, dieta neuspatelne nijakym sposobom. Pri zaspavani sme pri nej dodnes, lebo skratka nezaspi. A to ma prosim pekne uz 8 rokov!
Skusali sme vsetko mozne aj nemozne. Dodnes nezaspi skor ako o 22.00 aj keby som sa hned rozkrajala. Vstava rano do skoly o 6:30 hod. 3x do tyzdna ma trening. A to som zabudla podotknut, ze cez obed nespavala uz ako dojrocna. Dva este nemala ked s tym sekla. V skolke nespala nikdy, vzdy len ticho lezala.

midori123
21. jan 2022

Jaj, poslalo mi to skor🤦‍♀️
Takze len pre dokoncenie.
Kazde dieta je ine a jedinecne. A kazde ma inu potrebu spanku a inu potrebu citit vedla seba niekoho.
U nas moja starsia spala vzdy, vsade a za kazdych okolnosti. Jej bolo vsetko jedno, ked chcela spat, tak proste spala.
Mladsia bojuje proti spanku od sameho narodenia a bojuje s nim statocne uz 8 rokov. A my samozrejme s nou🤦‍♀️
Resp. ja uz som bojovat prestala, pretoze som pochopila ze to nema vyznam. Mladsia vnima spanok ako trest a nie ako dar.
Pri zaspavani ma potrebuje citit, tak ak jej to ma aspon trochu pomoct, tak to robim a jedinou mojou utechou je, ze v 18 ju uz uspavat hadam nebudem😅😅
Btw: doteraz spi v manzelskej posteli somnou😅

ailiba
21. jan 2022

@midori123 súhlasím, ved aj my dospelí sme rôzny. Niekto potrebuje viac spánku, niekto menej. Niekto zaspí aj postojačky a iný zas zaspáva aj hodinu, aj viac.... Nič nefunguje paušálne.

basska_b
21. jan 2022

Moja robila preeesne toto iste ako 2rocna. Poobede spala 14-17 a uspavanie sa natiahlo 14-15 trvalo skoro hodinu a to iste 22-23. Ked som jej v 2 a stvrt roku zrusila denny spanok, lebo to bolo neunosne, problem sa v podstate vyriesil... vecer je uz riadne unavena a zaspi rychlo. Dolezite je aj chodit von 2× denne. Teraz bude mat 4 roky a je to raketa - stale rozprava, stale musi cosi robit, v kolektive vyhladava podobne "akcne" deti - cize nie take, co stoja a kukaju ako hrom do duba... je velmi zive dieta, zivel, ktory treba krotit a davat mu ramec, naznacit jej, kedy uz dost... my s muzom sme tiez boli take deti... takze neboj. Viac ju vybehaj, obmedz media pred spanim a sladke jedla na veceru. V lete bude lepsie, viac sa vybeha...