Problémy so zaspávaním a spánkom 3 ročného dieťaťa

adka12
19. feb 2012

Baby prosím Vás neviete mi poradiť, pomôcť ak máte podobnú alebo rovnakú skúsenosť....
Dcéra bude mať v lete 3 roky a máme problém so zaspávaním. Ráno začíname cca o 5-tej, niekedy aj skôr (včera a predvčerom 4:20) 😖
Potom väčšinou chodí spávať cez obed o tej 12-tej. Tu nastáva prvý problém... zaspávami min. hodinu, dnes napr. ani nezaspala. Ak zaspí, tak ťahá tie 2 hodinky. Večer chodíme spávať o osmej a obedný scenár sa opakuje. Zaspávanie min. hodinu, ktoré skončí tak, že ja zaspím prvá 😀 (keďže už chodím do roboty, som večer strašne unavená). Keď som doma, s dcérou zaspávam vždy ja, sama spať odmieta, už sme skúšali min. 3x aby zaspávala sama a vždy to skončilo tak, že chytila taký hysák a revala, že sa až pozvracala. A takýto systém som vydržala 5 dní a potom som to vzdala. Nepomohlo ani opakovanie po nejakom čase. Proste vždy s ňou musím ísť spať ja, alebo starká cez obed ked býva u ních.
Už neviem čo robiť, jej stačí spať v noci cca 8-9 hodín a hotovo... To ranné vstávanie ma ubíja a hlavne cez víkend, ked si chcem oddýchnuť.
Neviem, či jej mám zrušiť úplne obedný spánok, lebo vtedy je to horor večer. Ale na druhej strane pôjde do škôlky a tam bude musieť spať....
Fakt už neviem, čo na ňu vyskúšať. Druhá vec je, že ked si ľahne, tak spí celú noc a nebudí sa, ale to ostatné....
Ďakujem za každú radu a skúsenosť.

miskax2
21. feb 2012

@adka12 ahoj aj moja Miska ma problem s zaspavanim hlavne tym na obed my mame takyto rezim :
naobeduje sa ulozim ju do postele precitam jej rozpravku a potom jej este pustim rozpravku alebo uspavanky z CD-cka vacsinou trva vyse hodiny kym zaspi aj to ju musim furt upazornivat aby si lahla lebo mi vylieza z postele velakrat pomoze az ked nakricim a dostane po riti ☹ zato ked ju dava buvat moj priatel tak zaspi bez problemov 🙂 tiez som uvazovala ci ju nedat spat ce ten obed parkrat sa stalo ze som to vzdala a mala nespala ale ako vravis aj ty vecer sa to nedalo vydrzat uz bola umrncana a mrzuta....takze som ostala pri tom ze obedny spanok jej este treba a aj ked s bojom tak zaspi a spolieham sa na to ze ked sa uz bude dat behat po vonku tak sa unavi a zaspi lepsie....mne nastastie rano tak skoro nevstava ale ked vstane skoro prezleciem ju dam jej pit a do mysky trebars piskoty alebo chrumky aby vydrzala kym budu ranajky a necham ju nech sa hra a ja lezim dalej taku hodku mi vydrzi a ja sa uz potom vykopem z postele a fungujem 😀 asi tsom ti moc neporadila 😒 ale aspon s tym ranom to skus vyriesit ako ja 😀

gaby21
25. feb 2012

Ahoj, ja by som obedny spanok urcite nerusila, dietatko potrebuje spinkat cez obed, dobit baterky, keby si ju nedala spinkat, jej organizmus sa automaticky prepne na adrenalinovy rezim, to znamena, vecer nezaspi vobec, a ak ano tak s cirkusom. Aj mu mame doma maleho nespavca, ja by som poradila davat na obedny spanok priblizne o hodinku skorej, pretoze byt na nohach od piatej rana, alebo skorej musi byt pre nu riadny zaberak, moze sa stat, ze uz takisto prepina na adrenalinovy rezim, potom ked sa vyspinka pekne na obed, vecer by uz nemal byt problem, ale zmena rezimu moze chvilku trvat, kym si nan zvykne, mozno budu este vacsie cirkusy, treba vydrzat. My sme to riesili takto a asi po mesiaci, sa vsetko krasne urovnalo, uz nevstava o piatej, ale priblizne o 6.30., potom presne na obed a vecer o 7.30

redangel32
26. feb 2012

@adka12 moj syn bude mat v aprili 3 roky. Od kedy sme zrusisli postielku a presli na postel mam podobny problem ☹ . Predtym v pohode zaspal sam. Teraz musime ist s nim. Rano mi nastastie vstava okolo 8h. Ale o 12h. sa uz sam pyta spat. Samozrejme ja s nim. Uz sa nam stalo asi 3x,ze sa isiel ulozit sam. To bol pre nas sok. Ale najhorsie to mame vecer. O 19h uz je uplne zrely na spanok. A je jedno ci pojde o 19h 20h spat....o hodinu a pol je hore a potom taha s nami hore az do 23h. Mna ide porazit,pretoze obednajsi spanok trva hodinu,max. hodinu a pol. A ten vecer to uz je konecna.

lujza123
2. mar 2012

Tak ma tesi ze aspon niesom sama kto sa trapi s uspavanim...Lucka ma dva a pol , rano vstava okolo 8 ..cez obed horko tazko zaspi o 12.30 to spi tak pohodku - max 45 min..s tym ze s nou lezim v tej posteli aj hodinu kym zaspi no a vecer horor....davam ju spavat o 9 ale kolkokrat realne zaspi az o 23,00...samozrejme musi tomu predchadzat histericky zachvat inac by asi ani nezaspala........na porazku..ja neviem co budem robit v lete ked sa posunie cas to ako budem ju nahanat do polnoci? Vsak ja som tiez len clovek uz teraz nevladzem. Ked ju nedam spat poobede tak mi uz o 9 tej vecer spi a vstane aj o 8.30 -9 tej rano Ja by som ju najradsej poobede nedala spat vobec, sice je potom trochu nervoznejsia navecer ale aspon tak prespi 12 hodin ...ked spi poobede tak a vecer az tak neskoro tak je to dokopy 9 -10 hod co mi pride strasne malo na dieta co este ani tie tri roky nema. Lenze pri akomkolvek pokuse zrusit poobedny spanok sa okamzite spoji cela rodina, malej otec a vsetci zacnu vystrajat ze ako strasne to dieta spanok potrebuje. Priznam sa fakt radsej zniest vecer polhodku nervoznu malu ako 3 hodinove usilie uspavania

xlucia
2. mar 2012

@lujza123 mas robit ako tebe a malej vyovuje. NIE rodine. moj mladsi pred casom cez obed tiez skoro 3 mesiace nespaval. teraz sa k tomu zasa vratil

jana776
2. mar 2012

Ahoj, neviem ci je to realna rada, ale u nas zda za ze zabera. Mala vacsinou tiez zaspala az po mne, tak posledne tyzdne skusam hrat ze spim. Teda sa prichystame do postele, lahneme, to svieti este mala lampa a precitame nejaku tu rozpravku. Potom si od nej vypytam ano na to ze uz staci a ideme spinkat, vypnem svetlo, malej poviem ze nech zavrie ocka a spinka, a hram ze spim. Teda hram "mrtveho brouka", nehybem sa a snazim sa nahlas a pravidelne dychat. A zda sa ze zabera, ked si mysli ze spim tak zalomi aj ona, vacsinou do par minut. A to sme bezne uspavali minimalne hodinu. To hlasne dychanie nejako na nu zabera...

mily7
19. máj 2014

@adka12 ahoj, adi ako ste prosim ta dopadli??? mam 2 rocneho synceka ma 2r. 1 mesiac a rano vstal 8.00, siel spat ze zaspal 13.30 - 15.00. potom o 21.00 zaspal. o.k. som to akceptovala, lebo sme posunuli neskor ranne vstavanie, mne sa nechcelo skoro vstavat bola som unavena. teraz je stale to iste, na obed zaspi, vstali sme aj o 7.30 spat siel 13.00 zaspal do 14,30 tu hod a pol spava na obed ale vecer ze o osmej v posteli ano buvat a 2 hodky sa tam mechlil potom aj kludny uz je ale neda sa mu zaspat! cisla hroza des. normalne rozmyslam, ze vynecham denny spanok ked sme cestovali alebo nieco vynimocne sa dialo a nespal cez den tak vecer o 19 k.o do 5 minut bol samozrejme asistovat musi maminka byt tam s nim prikryt, pritulit a stale nieco riesit ja neznasam uspavanie uz!!!!!