Ahojte, prosim poradte ako na problemy so spankom u novorodenca. Od stvrteho tyzdna mame problemy s uspavanim a spanim. Uspavanie u nas niekedy trva v noci aj hodinu a pol az dve a cez den tiez aspon pol hodiny a to aj tak ostane maly spat 20 min. max. Spi jedine na prechadzke v kociku alebo v nosici. Pred kazdym spanim je to s vreskom a nekonecnim ukludnovanim. Nepomaha, ani ked ho necham spat na mne alebo na rukach. Aj v kociku sa budi, ale tam aspon hned zaspi. Uz dalej nevladzem. V kociku a v nosici cele dni nemoze byt. Uz som skusala vsetko, spanie v rovnaku hodinu, rovnaku rutinu,unavit ho, hned ulozit po prvom zyvnuti... vsetko, chrbat mam uz odstaveny a trpnu mi ruky a uz ani nevirm niekedy v lakti vystriet ruku...prosim poradte
Ak nič nebolí , tak biely šum. Nám zachranil život aj nervy 😀 plus balim ručky vedľa tela do perinky a zaviažem , vydrži v pohode spať aj tri h , aspoň sa ručkami nebudí a krasne spinka. Skús !!
Tiež tak ako mackove som robila, zabalila ruky do perinky, dala do kočíka, alebo do postieľky, pustila biely šum a dieťa spalo aj par hodín
@pato88 co s nim robievas medzi spankami? myslim cez den... nasa tiez dost revavala a nonstop som skakala na fitke, kym sa mi ju podarilo uspat, nanasala na rukach do zblaznenia, krize mi odchadzaju....kazdopadne tu je par tipov co zvyklo u nas fungovat:
1: neuspavaj nasilu, ked neziva, nepretiera si oci a nechyta sa za uska asi nie je unaveny, je jedno ze by uz “mal” spat, ak nezaspi do 20 min pocas uspavania a zjavne sa mu neda, neunavuj sa uspavanim, rozbal ho, nechaj ho pokopkat s holou ritkou, pusti mu pesnicku, ukazuj hracku, rozpravaj mu, ked zacne byt viditelne unaveny zase zacni s uspavanim...
2: u nas celkom fungovalo ked som menila sposob uspavania, najlepsie to islo na fitke, ale aj to sem tam nevyslo, tak som hodila malu do kocika a pred zapnutym digestorom hojdala v kociku, potom dala v kociku na balkon, nosila na rukach, uspavala na prse, isla von s kocikom...
3: co jeden tyzden plati, druhy uz nemusi, u nas napriklad nadherne spavala v kociari asi do 7-8 tyzdnov, teraz ma uz skoro 11 a v kociku vydrzi polhodinu, to iste fitka uz nie je taky pomocnik ako bola na zaciatku, teraz uspavame vylucne na prse....
4: ja sa snazim malu medzi spankami maximalne vystavit, stale jej rozpravam, cosi ukazujem, supnem ju do vibracneho kresielka ked varim nech sa na mna diva a nonstop ju zapajam do svojich aktivit, beriem si ju aj do sprchy, ukazujem leporelko, spievame si, cvicime na brusku, ukazujem byt, aby som unavila jej zmysly, nesmie sa nudit lebo vtedy mi reve a je k nezastaveniu....ked je unavena tak aj lepsie spi to plati aj pre noc... ked je cez den vytazena a slusne si pospala bude spat dobre aj v noci...
5: si si ista, ze je dosyta napapany, ked su deti hladne zvyknu mat plytky spanok.....?
6: skus pozriet na youtube, najdes tam vela videi ako upokojit placuce deti, ako uspat atd., niekedy ked som bola ozaj zufala tak som hladala inspiraciu aj tam
7: kazde dieta je ine a funguju na neho ine tahy, v skupine Septembrovky kam patrime aj my radili kocky dat babatku na oci plienocku, dalsie pustaju vysavac, fen, ine si kupili svietiaceho macka co vyhrava uspavanky, kazdy hlada vlastne sposoby ako zvladnut tie svoje poklady 🤗 ja uz ked som maximalne zufala tak idem na vylet k nasim a moja mama ma na par dni odbremeni a pomoze s tou mojou malou uplakanou babulou 😉
@pato88 este ma napadla jedna vec ak mas v blizkosti nejake rodinne centrum skus tam vybehnut, zoznam sa a porozpravaj s inymi maminkami, mozno ti cosi poradia, v tom nasom som bola na kurze Masaze babatiek kde nas naucili masirovat babatka, pravidelna masaz totiz funguje ako prevencia - ukludni babatka, vytvorite si medzi sebou puto plus ak ma naozaj koliky poriesite aj tento problem....
ťažko povedať a poradiť, jednému zaberá to, druhému ono, my sme zvykli namiesto natriasania na rukách uspávať v postieľke na boku s tým, že sme našu za riťku hojdali z boka na bok, alebo hladkali po chrbátiku, prípadne ešte pomáhalo prechádzať po čele smerom k nosu, vtedy je dieťatko nútené zatvárať oči a postupne ich už ani neotvorí..... tiež kým sme vychytali muchy to boli muky a putovala z rúk do rúk, ešte že nás je doma toľko :D
@pato88 v pohode je... Smeje sa a hra sa pekne... Vieš my máme taký režim istý lebo ja chodím s velkačkami ráno do škôlky... Cize ráno budime o cca 7:10... Dávam do kočíka o 8 a ideme... Doma sme tak za hodinku a v koči pospi... Niekedy aj doma ešte ťahá... No a potom nejak ten deň do druhej prizivame keď ne pospi ráno dlhšie... Tak uspavam na 2 krát po 30 minút a o druhej padame z domu a ona potom v koči spi až do cca pol 5-5 ale to už budím... No a potom je ok až do večerného uspavania..🙄
@martina1201 ahoj dakujem za radu to hladkanie cela funguje 🙂
@pato88 Jaj, jasne, to je ešte skoro na uspávanie na prse, keďže odgrckava... Aj u mojej tak bolo prvé mesiace. Ale potom neskôr by ti to už mohlo zafungovať. Odporúčam knižku S láskou o detskom spánku... prvé dva roky sú veľmi ťažké čo sa tohto týka... niektoré deti nechápu, že majú spať , všetko sa musia naučit
@pato88 super teším sa tomu. 🙂
@nickpick Ahoj, vdaka za radu 🙂 nakoniec som nasla sleep coacha a jej rady troska zaberaju, buduci tyzden ma k nam prist 🙂 a kurzy masaze nam detska este zatrhla, vraj mam pockat aspon na prvu vakcinaciu, ked uz nechcem cakat do jari, lebo su chripky :( no tak v januari pojdeme snad 🙂
@pato88 ahoj, sice je tvoj prispevok starsi ale mam doma to iste.. Zabralo nakoniec nieco? Ja si neviem rady.
@orchidea1986 Ahoj, no, nezabralo nic... postupne z toho vyrastol, pomaly velmi pomaly, trapili sme sa do 13 mesiacov, kedy zacal davat jeden dlhy spanok cez den a zacal sa budit uz len 2-3 krat v noci...sama neviem ako som ten prvy rok prezila :D uspavanie v noci je na dlho este aj teraz a to ma uz 2 a pol roka, ale tak uz je to o niecom inom a budi sa v noci stale, ale cez den zaspi do par minut... z mojej skusenosti, tisic knih o spani precitanych, dokonca sedenia ci ako nazvat so sleeping couchom pre babatka, kurzy masazi na podporu spanku babatka... pri druhom dietati sa nebudem o nic pokusat a minat energiu, len cakat kym sa to upravi... svokra mala rovnake boje s mojim muzom, asi to je dedicne :( drzim palce, nech Vam to rychlo prejde a vela sil 🙂
@pato88 dakujem🙂 u nas teraz denny spanok 2x v nosici a to ja co som nosit nechcela, ale inak nespi, hodinu uspavania s placom a max pol hodinka spania, no horor. Najhorsie su noci.. Prvy spanok ma tie 2-3 hodinky ale potom kazdu hodinu hore.. A nieze by sa najedla a spala dalej.. Co som citala, je zle ze zaspava na prsniku pri kojeni.. Ze potom ked sa zobudi chce hned prsnik, nebudi sa isto kazdu hodinu na hlad. Najprv aspon noci boli ok, teraz uz nic.
@orchidea1986 aj mne sa budil asi 6-9 x v noci trvalo to takmer 10 mesiacov… myslim, ze je bolo kvoli tomu, ze sa uspaval, nevedela som ho to odnaucit a uprimne ani som na to nemala sil, ale zrazu sa prestal budit tak casto az nakoniec iba 3x a teraz vacsinu noci 1x a tiez pyta mlieko (flasku uz)… ale neviem ako ho to odnaucit 🙂 treba to len vydrzat, raz ti zacne spat 2 hodiny v kociku na balkone a ty budes mat zrazu pocit, ze mas tolkooo casu, ze nebudes vediet, co s nim a to myslim vazne a po iba 3 nocnych prebudeniach budes zrazu oddychnuta 🙂 nas sa stale budi v noci, ale rano cez vikendy potiahne aj do 10:00 niekedy. kamoskin prespava cele noci a spaval jej ako anjelik, ale je o piatej hore kazdy den, mozno aj tvoja bude vacsia spavat dlhsie, aspon budete mat s muzom rana pre seba 🙂
Ahoj, tu tazko radit - jedine vydrzat. Viem ze to velmi nepomoze, ale ono sa to zlepsi, naozaj! Neboli ho brusko? lebo to co popisujes mozu byt aj koliky. Kazdopadne skus pupik gel a jemne hladkanie bruska, mozno ho to troska upokoji. A biely sum.