Problémy s uspávaním 13 mesačnej dcérky

hviezdulienka16
20. mar 2017

Ahojte maminy, viem, ze podobnych tem je tu hned niekolko, ale nikde som nenasla konkretne takuto.
Malicka uz od porodnice zaspala iba na rukach, fitlopte, v aute a od 10teho mesiaca aj v kociku. Inak sa proste nedalo.
Pred niekolkymi dnami som ju zacala ucit zaspavat bez lopty, nosenia na rukach. Prve tri dni to s mensim mrnkanim islo. Vecer dokonca lahsie ako cez den. Lezala, spievala som jej, suchala jej chrbatik a zaspala.
Ale posledne dva dni to uz zrazu nefunguje. Uz ked ideme do spalne zacne plakat, lebo vie, ze treba spat. To iste pri uspavani v obyvacke. Dnes dokonca po sediacky zaspavala, ocka klipkali a hlavka padala, ale akoby sa prekonavala, aby nezaspala. A potom nasledoval 20 minutovy plac. Zaspala az, ked som ju vzala na ruky, comu som sa chcela vyhnut.
Mate, maminy, nejake tipy ako to zvladnut bez tolkeho placu?
Dakujem za pomoc 🙂

yanni
20. mar 2017

To je vecna tema. U nasej od ca. roka takmer bojove podmienky. Sice vzdy bola zvyknuta len na svoju postel a svoju izbu, ziadne nosenie, fitlopta, uspavanie len koejenim: A predsa od ca. roka ako keby zatalo. Nasa (20 mesiacov) zaspi vo svojej posteli, vo svojej izbe ale vzdy musi ist niekto s nou (ja, muz alebo aj mojich rodicov este akceptuje) ale trva jej to vecnost pokym zaspi, hlavne vecer. Na obed ako keby utal, zaspi hned. Musim pri nej lezat pokym zaspi a este aj trosku dlhsie aby spala uz "tvrdo", inak staci such a uz ja "na nohach". Tiez musis (ona sama) hladkat moju roky, alebo skrabkat moj chrbat atd.
ale potom, ekd uz zaspi, tak väcsinou prespi celu noc. Nadranom, o ca. 5, pride ku nam do spalni a a spi dalej.

Skus si s nou lahnut a byt len tak pri nej. Viem, ze aj toto je o drzku, kolkokrat zaspim tak, ze potom aj celu noc spim s nou (este, ze ma normalnu velku postel) ale mozno ci tvoja takto odvykne na skackanie a nosenie a vozenie a po case zaspi takto aj rychlo. My mame raz do 10 minut, raz aj hodinu a stale neviem preco. Hlavne cez tyzden su tie dni stale rovnake, rezim nemenim, cez viekend ako kedy, ale snazim sa nerobit velke vychylky.

hviezdulienka16
autor
20. mar 2017

@yanni dakujem za radu. Ja s nou aj lezim, ale ona sa posadi a durdi sa tak, ze az hlas ide stratit. Dnes som jej aj divadlo s babkami hrala. Uz padala na bok od unavy a potom sa akoby premohla a spustila taky plac ze az hroza. Hadam to uz nejako zvladneme.

yanni
20. mar 2017

@hviezdulienka16 ja si vzdy vravim, aj ked uz nevladzem, nekedy som rano totalne grogy, vyrastie z toho. Najstarsi bol podobny, ma 11 rokov a drichme sam😂 Akurat, ze je stale ranne vtaca. Buntosi uz medtzi 5 a 6. Taka ista je aj copana.
A ti poviem, ako zacala byt od 18. mesiacov cez den bez plienky, vymysla aj vecer. Na noc ma este plienku ale po ulozeni este 5 krat chce "pipi", aj ked nemusis. POtom musis vybozkavat, vsetky zvery v izbe, potom zase pit, este raz zuby umyt, potom sa postavi, zapne svetlo a "rozmysla". Ked uz konecne zase lezi, musi rozpravat do nemoty ale spat ani za svet. A vyzyvuje az az.
Ono po rom roku ej to asi take obdobie. Zacinaju si uvedomovat den a noc. Vsetko chapat , co sa okolo nicht deje. Tiez zacinaju byt tvrdohlave. Vymyslaju a skusaju, co si mozu dovolit. Netreba povolit. Ja lezi, popripade dookola zhasinam svetlo, znova ju ulozim, "hnusne" na nu pozriem, robim sa, ze spim, "chrapem" atd.
Ono je ale zaujimave, ze casto je to sekunda a je "mrtva". Prave este vykladala ako co, rozpravala nejake romamy a zrazu uz len "dycha". Z minuty na minutu. Hm.
Neboj prejde to. Ostan s nou v posteli. Nevstavaj, nehraj sa, vypni svetlo, nespievaj. Lez. Viem, ze ten rev cloveka moze znicict, ale v tom veku su deti uz velmi mudre. Ona pochopi casom, ze to enma zmysel. Toto nie je vyplakanie. Nie je to male babo, ty si tam, len nepovolis vymyslacky. Po case ju to prestane bavit.

hviezdulienka16
autor
20. mar 2017

@yanni dakujem za povzbudenie. Ani nevies, ako dobre mi to padlo. Synator je teda ozaj ranne vtaca. Mal by si spanie uzit. Ked bude prace povinny dospelak, bude mu to vyspavanie chybat 😀

sikynovae
20. mar 2017

ahoj aj ja som mala podobnu skusenost ako ty , dcerka nie a nie zaspat. Plac velmi dlhy, u nas to neslo ani na rukach ani v manzelskej posteli ani v postielke. Potom som otehotnela. 5 dietatko a do roka od poslednej spominanej dcerky . S rastucim bruskom som bola coraz viac unavena a nevladala som ju ani nosit. Zacali sme uspavat tak, ze som si ju dala do manzelskej, ona po mne lozila ... asi hodinu, potom do postielky. neskutocny plac. dve hodiny vkuse. Nakoniec zaspala. Nie som zla mama, nechcela som ju takto trapit, ale mala som 36 rokov a tehotenstvo mi davalo tak zabrat, ze som naozaj nevladala. Tri tyzdne takto revala v postielke, aj ked som bola v tej istej izbe , iba vo svojej posteli. Po troch tyzdnoch sa to zacalo upravovat, a po styroch tyzdnoch mala zaspala sama. Potom aj na obed to iste. Kazde dietatko je ine, neviem ci by si tvoje zvyklo na tento postup. Zelam ti vela trpezlivosti pri hladani tej najvhodnejsej metody pre tvoje dietatko.

hviezdulienka16
autor
21. mar 2017

@sikynovae obdivujem, ze si to zvladla. Ja som akasi makka a po 20 minutach placu ju vezmem na ruky, lebo uz aj manzel za nu oroduje. Je to hrozne tazke. Vcera zaspala bez nosenia. Dnes zase plac. Kto sa v tom ma vyznat, vsak? 😔