Problémy s kúpaním mesačného bábätka

jarmilka83
4. máj 2015

Ahoj baby, poraďťe prosím, čo robiť prípadne nerobiť pri kúpaní môjho mesačného synčeka. Chcela by som ho kúpať každý večer, aj keď sa to už tak často teraz neodporúča. Chcela by som, abysme si vytorili taký režim, že okúpať, napapať a spať. Problém je vtom, že môj chlapček kúpanie zle znáša. Keď je vo vode je v jednom kŕči a drží sa ma ako kliešť a keď ho vyberiem a chcem ho osušiť a ponatierať poobliekať.. No to už ričí ako tur väčšinou.. Miestnosť kde ho kúpem sa snažím vykúriť, aby tam bolo teplúčko a obliekať sa ho snažím čo najšetrnejšie.. Aj tak mu to vôbec nie je po vôli. Čo robiť?

gretocka
4. máj 2015

ahoj, no ja som obe deti kupala kazdy den a planujem aj tretie kupat kazdy vecer. Presne taky ritual sme mali ako opisujes. Okupat, obliect do pyzamka nadojcit a spinkat. Dcerka mala jednu specialitku, v cca mesiaci sme kupali - teda v nasom pripade sprchovali kazdy vecer niekolkokrat, lebo ked som ju osusila a snazila sa uspat, kricala a upokojila sa az ked som ju vyzliekla a polozila ju do vane 🙂
Ale spominam si, ze syncek mal tiez obdobie, kedy krical vo vode.
Neviem ci mas aj kupacie lehatko, my sme fungovali s nim, lezali na lehatku a zvrchu som ich hladkala a drzala.
Skus pripadne jemny prud sprchy, mozno ho to zaujme. A inak odporucam len trpezlivost a pokoj - cely cas sa s nim rozpravaj, upokojuj ho a uvidis, ze sa to casom zlepsi.

nanka3
4. máj 2015

@jarmilka83 ahoj, aj moja dcera tak revala, akoby sme ju z koze drali, neboj, zvykne si.... aj nasa si zvykla, uz ma 8 mesiacov a kupe sa rada 😉

tinqua
4. máj 2015

@jarmilka83 ...moja Mel tiez prve razy plakala a teraz kupanie miluje...hlavne sa ty ukludni, vydrz ten krik a vytrvaj v tom co chces dosiahnut...Nebude to dlho trvat a maly si zvykne ze nieco take sa deje a nic sa mu pri tom nestane...zatial skuste kupaciu podlozku, skus ho utierat plienkou nie osuskou, je jemnejsia a po kupani ho hned neobliekaj, staci plienka a nejaka kosielka, ked sa ukludni doobliekas...tu izbu by som ale tiez nejak extra nevykurovala...nie je to na prospech imunite

kiki68
4. máj 2015

skus jemny prud sprchy, menej vody vo vanicke, nie vsetky deti su nadsene kupanim, nemusia tu vodu hoci v tej vode plavali dlhe mesiace. Mozno nebude vobec nadsenec vody, su aj taki ludia. Mam kamosov co neznasaju takto vodu od deti, proste nikdy ani kupanie vo vanicke nebolo ok, ani detsky bazenik nemuseli. Potom su taki ako ja, co by prijali ziabre a hrali to na morsku pannu 😀 Ale casom si zvykne. Moja sesternica, ako uz maly vedel stat na nozickach tak iba sprchovala, to nereval vobec.

sharlotta
4. máj 2015

Dietatko nesmie ist do vane unavene a hladne. Kuludne ho nadojci, ak dojcis, alebo mu daj jest predtym, nez ho budes chciet kupat. Nekup ho nasilu pred spanim, uz je mozno prilis unaveny. Mesacne babatko je ako radar a velmi vnima aj tvoju naladu, takze ak si ty stresovana, je aj on, ani nevie preco. To su mozne priciny. Spievaj mu, usmievaj sa nanho, bud v pohode a mal by byt v pohode aj on. Zvol pripadne iny cas na kupanie a ako ritual na zaspavanie si zvolte nieco ine.

jarmilka83
autor
4. máj 2015

Ďakujem moc. Uvidíme, čo bude dobre.

rose32
4. máj 2015

Nedrziz ho zle pri kupaNi?

sharlotta
4. máj 2015

Ako pise @rose32 to je tiez jedna z moznych pricin. Dietatko by sme nemali drzat za krk, ten je velmi citlivy a pre dietatko je to velmi neprijemne.

evelynm
4. máj 2015

ja by som to urcite nesilila. Tvoje dietatko sa z nejakého dovodu citi pri kupani v nepohode, tak by som ho nevystavovala stresu. Urcite nesuhlasim s názorom, ze ma vydrzat, ved si zvykne. Mozno mu je prilis teplo, mozno mu nevyhovuje teplota vody, tych mozno je vela. Na par dni by som s kupanim prestala, len by som ho poutierala vlhkou plienkou. Nic sa mu nestane, neboj. A postupne by som ho zacala osmelovat - len tolko, aby neplakal. Usmievaj sa nanho, nieco mu tichucko spievaj, hladkaj ho...
Pre babatko je najdolezitejsie, aby sa dobre citilo, aby malo pocit bezpecia, aby nebolo zbytocne stresovane. Na vytvarani rezimu ma este casu a casu 🙂

cicamica1980
4. máj 2015
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

mali sme to podobne. jednak som nekupala kazdy den, ale napr. 2x tyzdenne, a koli vecernemu nekomfortu pri kupani som nekupala vecer, ale hocikedy cez den, ked bola dcera kludna.
potom sme mali obdobie 18 - 25 mesiacov, ze nevliezla do vane, ani sprchy, tak som ju kupala na stojaka v lavori v kuchyni. a v 26 mes sa to zlomilo - ako vzdy som sa jej opytala, ci ide do vane a ona povedala ano a vec vybavena🙂)) takze ja odporucam nesilit, ved o nic nejde, pocuvaj svioje dieta... cim menej stresu v prvych 3 rokoch zivota dietatka, tym spokojnejsi a sebavedomy dospelak

nanka3
4. máj 2015

@jarmilka83 este mi nadlo hodit sem video, skus kuk,

https://www.youtube.com/watch?v=asrKC421bgU
25daniela
4. máj 2015

Male dieta sa boji, aj mne vsetky deti plakali, kym mi mama neporadila, ze treba do teplej vody namocit plienku a dieta zabalit, na plienke lezi a rucicky a nozicky ma zabalene a oblievat teplou vodou, toto mi zabralo na kazde moje dieta.. a potom sa uz kupali radi...

lubka2461
4. máj 2015

Naša malá zo začiatku tiež plakala ale raz dal partner do vaničky viac vody,aj sme sa smiali či sa ideme učiť plávať a malej sa viac vody páčilo. Musela byť aj trošku teplejšia lebo ľúbi teplo.

xevulax
4. máj 2015

Je to normalne u babatiek. Mne tak rucali vsetky 3 do 3 mesiacov potom ako keby utalo. Teraz miluju kupanie. Starsia sa akurat maca vo vani a ja sedim pri nej 🙂

lucinkab
4. máj 2015

rezim u 1 mesacneho dietata???? to zaspi ale isto sa na to nenauci, take deti co sa takto nutia do rezimu podla hodin ze napr o 19tej kupat a spat do roka su mrzutejsie.... ja som rezim zacala teraz, malinka si sice zaviedla sama zaspava o 22hej ale spi celu noc do 6-7mej,....

mamina2388
4. máj 2015

Pridam moju skusenost a nas rezim.
Malinku kupkavam kazdy druhy max treti den (v pripade ak sa pokaka nepouzivam vlhcene rovno umyjem pod teplou tecucou vodou+lanolinova mydlo)
My sme po prichode z nemocnice domov plakali tiez ale len prve dve kupkania, pokym uz neviem kde som si neprecitala jeden clanok a u nas to teda zabralo na prvy krat!
Takze v skratke pred samotnym kupanim (ked bola malinka) som podla toho clanku postupovala nasledovne;
Nachystala som si do flasky cca 50ml mliecko vypyla polovicku,
dala som odgrgnut, pocas toho som si nachystala vodu vo vanicke cca 5-10cm na vysku(mnozstvo vody) teplota na ruku musela byt prijemna a nie moc tepla! tych max 37-39 stupnou,
nasledne som povyzliekala a kym som skoncila teplota bola idealna ku kupaniu, pred vlozenim do vanicky som jej pretrela tvaricku a az potom vlozila do vodicky, takto som to nikdy nemyslela ze bude malinka za celu dobu ani nepipla! A pri obliekani tiez nie kupkala som ju vzdy max caa10minut, osusila a obliekla uplne lahucko cize dupacky a ciapka a zavinovacka a dorobila som mlicko a niekolko krat sa stalo ze ani nedopila a uz hajala, ...spinkava od malinka od 19,30 do rana do 7,30 bez jedineho zobudenia.
Neodporucam denne kupkanie koly imunite a ani parfemovane mydielka a co ja viem co, bud iba obycajne lanolinove, alebo iba cistu vodu.

mirkava
4. máj 2015

@jarmilka83 este su aj tie vedierka na kupanie miesto vanicky. Mozno by bola takato poloha pre male prirodzenejšia 😊

ukulela
4. máj 2015

tiez mi napadlo skusit vedierko pre zmenu polohy. tiez teplota vody - kamoske sa maly patil vo vode, plakal - a skusila teplejsiu vodu a bolo zrazu OK.
... ja inac tiez kupem kazde dva/tri dni. a do rezimu nam kazdodenne kupanie nechyba. pred poslednym krmenim vzdy prezleciem pyzamo, dam vitamin d, potom uz stlmim svetlo na minimum a posledne krmenie je uz za sera. po krmeni uz len grg a adios, smer postielka. ked kupem, tak kupanie absolvujeme pred tym vsetkym.

hikokk
4. máj 2015

@jarmilka83 u nás to bolo tak isto, každý večer iba rev a rev a rev. nič nepomáhalo. Po šiestich mesiacoch to prešlo. Teraz mame 17 mesiacov a sa radi kúpeme.asi 2x sa stalo, že sme ho nevedeli okúpať, ale to sa mu nepáčilo. takže mi sa kúpeme každý večer potom mliečko a do postele.

jarmilka83
autor
5. máj 2015

@sharlotta Držím ho tak ako mi ukázali v pôrodnici. Teda určite nie za krk, alehlãvku apliecka má opreté o moje predlaktie jaho držím popod pazušku za ramienko. Umývsm hodruhou rukou. Potom si ho pretočím a umyjem mu chrbátik a zadoček. Snažím sa nerobiť prudké pohyby.

25daniela
5. máj 2015

A kupili sme taku sikmu podlozku, bol to iba silny drot a na nom potiahnuta latka, dalo sa to vyzlict a vyprat. Dieta do toho polozis, zabalis do plienky a je klud. Postpne umyvas a ma radost z toho dieta a potom aj ty- a neskutocnu, pretoze sa dietatku zacne kupanie pacit 😎

lorela
5. máj 2015

@jarmilka83 Snažila by som sa bábätku vytvoriť príjemnú atmosféru a zvoliť taký čas, kedy je aj ono samé v kľude, nie príliš unavené, mrzuté ani hladné. Pri samotnom kúpaní sa mu prihovárať, prípadne niečo spievať, rozprávať niečo na čo pozitívne reaguje. Tesne pred kúpaním by som dieťatko nekŕmila, pretože plný žalúdok môže pri kúpaní navodiť akurát diskonfort, v horšom prípade zvrackanie (myslím, že nikomu nie je príjemné, ani nám dospelým, najesť sa a s plným žalúdkom ľahnúť do teplého kúpeľa).
Zvoľ optimálnu teplotu vody pre svoje dieťatko, možno len o kúsoček menej teplú ako dávaš obvykle a hneď sa bude cítiť príjemnejšie. Vody radšej menej ako viac, nech mu nejde do tváričky a uší, jednou rukou ho pomaličky oplachuj.

sharlotta
5. máj 2015

@jarmilka83 tak to robis spravne.