Ahojte
Mam problem so spankom 8 tyzdnovej dcery. Asi do konca 6. tyzdna spala dobre, tri spanky okolo 2 h denne, v noci od osmej, deviatej priblizne do siedmej rana s dvomi prestavkami na kojenie.
Teraz sa to zmenilo tak, ze cez den spi minimalne. Ked vidim, ze je unavena, zacnem ju uspavat. Vacsinou zaspi rychlo, ale ked ju dam do postielky, do 10 minut vstava s placom. Skusam ju uspat znova a zopakuje sa to. Drzim ju na rukach 20 minut a viac aby presla do hlbokeho spanku, ale nepomaha to. Jedina moznost ako spi dlhsie je ked je polozena na brusku na mne, vtedy vydrzi aj dve hodiny. Toto ale nechcem robit casto, nechcem aby si na to zvykla, chcem aby spavala v postielke. Takisto v satke vydrzi trosku dlhsie.
Kedze cely den poriadne nespi, vecer byva uz okolo siedmej unavena a podrazdena, tak som ju zacala davat spat skor. Aj to sa po uspati hned zobudi, musim ju uspavat znova a okolo 21. zaspi uplne. V noci sa mi budi priblizne kazde dve, tri hodiny a okolo stvrtej, piatej sa budi uz uplne a nechce dalej spat.
Teda dokopy mi za den prespi okolo 8-9 hodin, co sa mi zda velmi malo.
Takisto sa v poslednom case chce velmi casto kojit, aj kazdu hodinu, hodinu a pol, co mi az tak nevadi.
Vacsinu dna stravim tym, ze ju uspavam, aby bola aspon trochu vyspata. Posledne dni je uz takmer cely den unavena, podrazdena a od unavy place. Takisto ja cely den nic neurobim, kedze ju stale nosim a som konstantne unavena a nevyspata, pretoze vstava tak skoro.
Mala ma reflux, takze ju asi moze budit aj to, aj ked ma klin v postielke a po nakrmeni ju drzim vo vzpriamenej polohe. Ale reflux mala aj predtym a teraz sa mi zda, ze ho ma dokonca menej ako predtym.
Nemate na to nejaky trik, aby spala dlhsie a lepsie?
Dakujem za rady.
@nykkushka hladna by nemala byt, kedze jej ponukam prsnik a nechce alebo sa napije raz, dvakrat a dost. V kociku mi nespi vobec, to som skusala. Bravala som ju von kazdy den tak na hodinku, cely cas mi prerevala, potom som ju musela este hodinu ukludnovat a uspavat, aby trosku spala. V tej satke alebo na bruchu to celkom ide, len ja by som si obcas chcela pospat s nou, kedze tak skoro vstava a tak to nejde. Uz totiz zacinam byt celkom mimo z nedostatku spanku.
@laurar1 no ono je to dosť na nervy, nespat cez noc ani cez deň 😒. Poznám to, mne v tomto dosť pomohol muž, ked videl že už nevládzem staral sa on a mna nechal cez deň spať, tvrdo v posteli. Alebo mamina mi pomohla.
A nejaké bolenie bruška mať nemôže? To je najhoršie keď sú už tie deti nervne z toho ako chcú spať a nespia. Asi nezostáva nič iné, len vydržať toto obdobie a nosiť 😒
A dávaš ju spať na bruško aj mimo teba? Skús. Prípadne, možno je citlivé babo na všetko okolo neho už viac. Dávaš spať bábo vždy rovnako? Máš prítmie? Ticho? Moja je tiež strašná v spánku. Doteraz. Neviem, či zle trávenie to ospravedlňuje.... Ja vidím, že chce spať ale ona nie a nie zaspať, alebo sa bráni alebo chce sa vtedy, keď je preunavena a to potom dieťa nespí dlho...aspoň večerný čas je stale rovnaký. Keď nespí cez deň skoro vôbec, dávaj ju spať veľmi skoro večer. Ja som už o pol5tej davala, keď bola mini a spala do 6 až 7... A to aj vtedy, keď šla spať na 8 večer...vyskúšaj, či aspoň nočný spánok nevieš predĺžiť. Niektorým deťom tiež pomôže ísť vonku pred spaním alebo počas neho, tu v kociariku v čase spánku a zaspia rýchlo. 🤷 Akože ja sa trápim už 8m..Konečne spala aspoň doobeda a niekedy aj na obed...a teraz zasa nie a nie, spí zvyčajne len 2x 30min poobede a potom ide na 18 do cca 6tej. Pri mojej nemá zmysel dávať spať v rovnaký čas... 🙈 Len ten nočný spánok nám krásne vydržal, troška som to poposuvala v rámci toho ako rástla. A keď sa nenaučí spať 2x cez den, tak to na 18tu aj ostane. ( Sú dni, kedy spí 3h cez deň, a dní kedy 45min cez deň... 😕)
@laurar1 Citala som vela prispevkov od mamiciek co kojili deti ze oni sa casto budia len preto lebo potrebuju mat mamu. Ze na to ziadny liek nie je, iba spat s nimi v posteli. Hlavne to ako sa budi o 4:00 rano a uz velmi tazko zaspi... toto je velmi bezne u kojenych babatiek a mamicky si ich beru do postele od tej 4:00. Viem ze toto nie je to co by si chcela pocut, prepac ☹
Ze sa to zlepsilo ked sa skoncilo s kojenim... tak len cakali ☹
Mala je ešte malinka a spí sa jej lepšie na tebe,pretože tá citi, je istejšia a pokojnejšia. Vyrastie z toho (obe deti spávali na mne 😂). Mliečko sa lepšie trávi, preto sa môže budiť častejšie aj v noci na jedenie. UM je ťažšie stráviteľné a dlhšie "záťaži" trávenie preto deti dlhšie vydržia. Moja rada bud bábätku na blízku. Dovoľ mu byť s tebou, spinkať s tebou i na tebe, je to obdobie a každé dieťa z toho vyrastie. 9mesiacov bolo s tebou a nemôžeš chcieť aby sa za pár týždňov naučilo byť samé na tomto svete. 🙂
@ivangeline Nedavam ju inak na brusko, skusala som to a nechce na nom byt, snazi sa dvihat hlavu a hneva sa. Na mbe zaspava najprv na takom poloboku a potom sa presunie na brusko.
Mava v spalni pritmie a relativne ticho. Ja som ju od zaciatku nechavala spat pri normalnom chode domacnosti a nikdy jej to nevadilo. Dokonca aj zaspi pri normalnom rozhovore a kym ju drzim tak jej nevadi. Teraz ked ju polozim do postielky tak ani nedychame poriadne aby sme ju nepebudili, aj tak je do 10 minut hore.
Ked ju dam spat skor, tak je hore. Vcera som ju davala o siedmej, zaspala az o deviatej. Zobudila sa o jedenastej a nechcela spat az do jednej. Potom vstala o stvrtej, hned po nakojeni zaspala a zobudila sa o 5.30. A odvtedy nechce spat. Takze spala dokopy 5 a pol hodiny, co jek nemoze stacit, takze je nervozna, ale aj tak nespi. Neciem co jej moze vadit.
@andreatytler Problem je v tom, ze nespi ani vedla.mna na posteli. Uspim ju na rukach a ked ju polozim po akomkolvek case, do 10 minut je hore. Cez den proste spi iba na mne a to zase nespim ja. A kedze spim 3 az 5 hodin denne, naozaj by som potrebovala aby spala aj niekde inde.
@majah212
skusila si zavinovacku? ja som malu cez den skoro vzdy na spanok nosila a na noc som ju zavinovala. Teraz ma 15m a este ju obcas tiez nosim na spanok
@laurar1 ahoj,nema nahodou reflux?my sme si tym presli,nieco podobne..
@luciakovacova0603 Ma reflux, ale oproti 6. tyzdnu sa jej to dost zlepsilo ked som vysadila mliecne vyrobky. Teda aspon sa mi zdalo, ze to ju nebudi. Zvyknem ju po kojeni drzat 20-30 minut vo vzpriamenej polohe a mam aj klin v postielke, ale mozno to nestaci.
@laurar1 my sme mali aj klin,aj sme drzali na rukach,aj papali specialne mliecka(ABKM),aj sme boli v nemocnici a nic nepomahalo,preslo to cca v 15mesiacoch.kazdy mi vravel ze sa to do par mesiacov upravi,ale my sme ho mali dlho.este aj teraz ma maly obcas problem ze sa mu vrati jedlo naspät,ale uz je to fakt len obcas.a presne to ho budilo pocas spanku,presne po par minutach vstaval,ked zaspal.a s placom.uzili sme si🙄
@luciakovacova0603 a ako ste potom dosiahli aby aspon trosku spal?
@laurar1 ono postupne to nejako prichadzalo samo,ale velmi pomalicky,sa ten spanok predlzoval.ale vela krat zaspaval maly na mne,ja som sedela aj 2h na gauci(si pamätam ako dnes keby to bolo,ako mi trebalo curat),ale ani som sa nehla,len aby sa maly trocha vyspal..a este som aj podlozila postielku knihami(v casti kde mal hlavu),aby bol este vyssie.a takisto v takom kresielku vibracnom casto zdriemol,viem ze to nebolo idealne riesenie,ale bola som rada ked zaspal.
@laurar1 drzim Vam palce,je to narocne,ale prejde to.ano,teraz sa mi to uz lahko hovori,viem cim si prechadzate,ale zlepsi sa to.
Zažila som podobné, syn reflux plus koliky... Trvalo to do konca šiesteho mesiaca. Cele dni som pre kojila a spal viac menej na mne. Kočík nehrozil, ten začal akceptovať po roku. Neporadím nič, iba vydržať. Ú nás bolo fajn, že o chod domácnosti sa staral manžel. Ja som sa starala iba o babo, vždy keď spal snažila som sa spať aj ja...
má 8 týždňov a bábo spáva zle? tak to je ešte málo, bábo bude mať aj 8 mesiacov a aj v tomto mesiaci ešte stále väčšina detí spáva mizerne...samozrejme mamky sú poriadne unavené... chce to len trpezlivosť...😉
@laurar1 No vidim ze to mas tazke a ze dietatko bez toho telesneho kontaktu nechce spat. Ja som brala syna na gauc ked sa o 4:00 rano zobudil a tam som driemal v polosede a on na mne. Mne velmi pomahal, a aj stale pomaha muz. Snaz sa zapojit toho svojho aj keby to bolo len na 2 hodinny denne... vyspis sa pohodlne aspon na taku kratku chvilu.
Skusili ste nieco ine ako postielku? Nas velmi rad spaval na gauci. Podlozila som jednu epedu tak aby bola nasikmo a on mal hlavku vyzsie a zaroven sa nemohol zosmiknut z toho gauca dole. Tiez vedel zaspat v autosedacke ale nie v aute... tam mal vzdy jeden denny spanok.
A este skuste biely sum.
To su podla mna take typy deti. Ja som mala obe take deti. Okolo roka sa to zlepsilo. Tato mladsia ma 1,5r a uz mi posledny tyzden konecne prespi na obed 2hodiny v kuse a dokonca v postielke! Dovtedy sa striedali fazy, spanky v nosici, na rukach, v kociku hybajucom, stojacom... treba asi len vydrzat pokial si skusila vsetko...
@laurar1 a nemôže byť hladna? Že jej uz nestačí mliecko? Keď sa chce tak často kŕmiť.
Naš maly bol tiež ideálne bábätko prvé mesiace. Cez den spal dve hodiny potom hodinu hore a tak dokola , v noci každé 2-3 hod hore. Celkom fajin režim, ale poslednych par mesiacov je to take iste ako u vás, cez den mi spi maximálne 3 hodiny, treba sa mu stále venovať, vymýšľať aktivity. Asi je to "vekom". Ale keď vidím, že je už nervózny z únavy a nespi, dam do kocika a ideme von alebo do nosiča a tam mi prespi aj hodinu vkuse. Doma sice nic porobené ale dieťa spokojne a to mi stačí 😊🤭