Problém s kakaním - skúsenosti

katariinam
24. apr 2018

Ahojte
viem ze problem s kakanim je uplne bezny zial.
Nas syncek obcasne zadrzi na 2 dni stolicu robi mu to problem vytlacit ju , ma stale plienky.
myslime si ,ze mu vadi prebalovanie, a to ze to ma po celej ritke.
Chcem sa spytat, ci tie mamicky, ktore ste prekonali tento problem pocas obdobia plienok, nemate skusenost ze by pomohlo odplienkovanie?
sam uz hovori ze chce autickovy nocnik a slipky, ale bojim sa ze problem s kakanim sa len zhorsi..
za akekolvek rady dakujem.

abriela
24. apr 2018

Koľko ma synček rokov? Problém sa odplienkovaním neodstráni. Je za tým strava, pitný režim, psychika a až v poslednom rade vrodené zdravotne problémy. Od 6 mesiacov do 4,5 roka som to doma riešila. Konečne je to ok.

katariinam
autor
24. apr 2018

dva roky ma presne.
Stravu ma az prilis vlaknitu, skoro zije len na ovoci, zelenine, musli... pije vela ,vodu aj dzusy.
Ma neskoro zistenu alergiu na BKM, tym to zacalo ze ho bolelo brusko + vadi mu hovienko (aj na pohlad) + ma surodenca,ktoreho ale miluje a absolutne neziarli (je mi jasne ze toto moze byt sposob ziarlenia) ... neviem co robit.

katariinam
autor
24. apr 2018
abriela
24. apr 2018

@katariinam u nas to zacalo v 6 mesiacoch po ockovani -2 davky hexy. syn mi odmietal stravu, bol kojeny ale ovsene vlocky s ovocim jedaval. Po vysadeni ovsenych vlociak sa to malinko zlepšilo. Pomahala nam surova mrkva, inulil - rozpustna vlaknina, kratke obdobie susene slivky, slivkova stava. U nas sa kakalo 2x do tyzdna, resp. 1x za tyzden bolo to aj bolesti. Takže syn umyselne zdrziaval, kedže to bolo zvycajne bolestive. Absolvoval jeden klistir, resp. na 2x v nemocnici, doma máme tiež sadu na klistir - robili sme ho 2x. Syn zacal chodit na WC na povel, cez vyhražky, ze dostane klistir. Bola aj forma odmien, ale ... Ma 5 rokov a ked sa ho neopýtam, či nejde na WC - povie okamzite ok idem. Bez opytania, sam od seba ide malokedy. Umyselne stale zadrziava.
Skuste napr. hladat co pomoze- stava, odmeny, aj ked tiez to moze byt tiez psychicke. Držím palce, nech sa to čím skor poriesi.

katariinam
autor
24. apr 2018

díky. dufam ze to bude ok.. myslis ze sa mame pustat do odplienkovania? dakujem.
drzim palce aj vam.

lucylka25
24. apr 2018

Na zadrziavanie stolice su aj homeopatika. Treba vsak zistit vsetko o tom kakani, ako sa sprava, co pri tom, predtym, potom robi, odkedy ma problem. Aka je ta stolica, ci je normalna potom, alebo tvrda, atd. Idealne to prebrat s homeopatom - da sa aj telefonicka konzultacia, aby vam doporucil vhodne homeo presne na mieru dietatku.

heni79
24. apr 2018

@lucylka25 Homeopatiká? Naozaj? To môže podať aj vodu so sirupom. Najlepšie so slivkovým.

lucylka25
24. apr 2018

@heni79 to povedzte tým mamičkám, ktorým detičky začali po homeopatikách pekne kakat ;)

gebeente77
24. apr 2018

Nas ma 2,5 a este ma plienky, snazime sa ho nechavat cez den bez, u nas je ten problem, ze tiez mava obcas tvrdsiu stolicu a ked mu treba kakat, doslova zamrzne, zacne plakat a kaka doslova na kusky. Vidim to, dam ho rychlo na serblik alebo zachod, ale kusok je uz vonku, dalej uz nevie vytlacit, utriem ho, o 10 minut zase a toto niekedy aj na 5x ☹ vcera sa konecne podarilo pekne cele do nocnika, tak dufam, ze sa nebude bat a pekne pride na to, ze kakanie neboli ☹

heni79
24. apr 2018

@lucylka25 Poviem, pokojne. ☺️

abriela
24. apr 2018

@katariinam odplenkovanie s tym nemusi mat ziadny suvis. Moj sa od plienok oducil sam. Prislo to zo dna na den asi v 2,2 roka. Neblo ziadne skusanie, ziadne nehody. Aj ked v noci nemal plienku mokru ovela skor. Na nocniku sedel cca 3 tyzdne. Mali sme doma detsky pisuar tak cikal po stojacky. Na velku si stale pytal plienku, vykonaval ju postojacky. Odisiel sa skryt vedla do izby, a tlacil do plienky asi az do 4 rokov. Sedenie pri vykonavani potrieb mu proste nesedelo, aj ked mozno za to mozem ja, kedze som sa snazila o bezplienkovu metodu.

chrumka44
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katariinam
autor
24. apr 2018

@abriela aha, chapem... dik za radu, tak asi pojdeme do toho. no my sme ho tiez skoro posadzali na nocnik na kakanie...

@chrumka44 prave toto, ze my sme ho od 10 mes. posadzovali na nocnik, ked som videla ze ide kakat a aj kakal, az kym 22 mesacny nedostal blok a prestal chciet nocnik pouzivat, tak sme ho odlozili a uz kakal len do plienky, a zrazu sa mu ani to nepacilo,tak teraz sa velmi tazko vykaka.. nocnik chceme skusit uz znovu ako odplienkovanie, lebo sa na to uz tesi,ako dostane novy nocnik tvar auto :D a tam vraj bude kakat,cikat..
zatial kazde 2 tyzdne zadrzi na den a dalsi uz robim cokolvek len aby kakal,tak kusok vytlaci - urcite nie celu.
potom sa to postupne zlepsi,snazim sa mu hovorit, raz za den ze sa zbiera hovienko v crevach a on to len vytlaci,tak to sa mu paci, aj ked idesomnou na zachod,tak mi zatlieska a tak, sa mi zda ze by uz aj mohol ist na nocnik naozaj..

teta1
24. apr 2018

ahoj,ja som kakanie riesila asi pred pol rokom ked som dceru odplienkovala ( na 2 roky a 3 mesiace ).ona mala psychicky blok...zadrziavala viac dni,a ked uz to malo ist tak s placom a opakovanym vstavanim z nocnika hore dole a obcas s hodinovym sedenim. Pediatricka hovorila, ze len treba vela chvalit, povzbudzovat, nekricat a zmakcovat stolicu.Kedze obycajne babske recepty tipu rano nalacno voda, ci slivkova stava atd. nepomahali zacala som davat 3x denne pol lyzicky Psyllia (PSYLLIUM - kupis v lekarni, je to vlaknina ) malo by sa to zamiesat s vodou, vypit, zmakcuje to stolicu, a zabera vyborne.Mne to pomohlo v tehotenstve, ja by som bez toho asi cele tehotenstvo neprezila 😀 mala som zapchy.Je to prirodne, nie je to laxativum. No ale kedze je to na chut hnusne, teda mala to nechcela, vyriesila som to podavanim s detskou vyzivou ( pol lyzicky psyllia a 4 ci 5 lyziciek vyzivy ) a zapit co najviac vodou. Asi by som neodplienkovala na vasom mieste, pokial sa toto nezlepsi....Drzim palce 👍

katariinam
autor
24. apr 2018

@teta1 dakujem za skusenost. ja som mala tiez tendenciu neodplienkovat lenze mame s muzom pocit ze mu prave vadi ta okakana ritka, lebo ked sa aj vykaka, zatlieska si a pri prebalovani obrovsky plac. co myslis? a uz kaka tvoja mala?
psyllium urcite nasadim, to ma ani nenapadlo zatial, vdaka.

barborabrisakova
24. apr 2018

My sme mali taktiež problém s kakanim. Dcérka už od 5.mesiaca kaka na nočnik. Nekakala natvrdo no mala problém sa vykakat do plienky. Teraz je to omnoho ľahšie určiť ju odplienkovat lebo nočník pozná že sa tam robí Bee 😂 takže nám určite nočník pomohol 😉

teta1
24. apr 2018

@katariinam mala je uz ok, trvalo to cca mesiac.Tak skuste odplienkovat, pokial je maly ochotny si sadnut na nocnik, vydrzte aspon 3 dni, pokial sa nepocika tak uz ste odplienkovany, samozrejme obcas sa nehoda moze pritrafit, a s kakanim to moze trvat aj viac dni...napr. moj 2syn sa nepocikaval po 3 dnoch vobec ale kakal cca tyzden len do gati, aj povedal ze kaka, ale uz bolo po...😀 kazde dieta je individualne. Ale pokial by sa pocikaval, vratte sa k plienkam a po case skuste zase odplienkovat.

bielamacka3
26. apr 2018

Odkedy sa zmenil modrý koník, tak neviem pridať novú diskusnú tému, ale mám podobný problém. Preto píšem sem. Ja som nešťastná z môjho syna zase. Máva problémy so stolicou, nekaká aj tri dni a pritom odmietas ovocie a zeleninu. Okrem jablka a banánov - ktoré zapekajú - nezje žiadne. A zo zeleniny iba mrkvu - tá ale takisto zapeká - a cvikly takisto nič. Pred rokom jedával aj cukinu, brokolicu, hrozno, jahody...Čo mám robiť?
Aj dnes som kupila čočoriedky a hrozno, bolo dobre sladké, zjedlo polovicu guličky!!!! Aj som mu dala včera koliesko uhorky na tanier , či si vezme, uhorka ostala nedotknutá, som už zúfalá Alebo som krájala paprika, dieťa sa opoýtalo, čo to je, dala som mu kúsok do ruky a vrátilo mi ju naspäť so slovami - "toto nie", tak je to aj s reďkovkou a podobne. Má dva a pol roka.

gabikula
26. apr 2018

Tak my to máme tak isto s naším tretím synom 2r8m. Asi pol roka kakáme 1-2 krát v týždni a v poslednej dobe len s glycerínovým čapíkom. Aj ten dokáže v riťke držať vyše hodiny. Stolicu tvrdú nemá, je veľa, viac ako jeho starší bratia, aj pije dosť. Len to proste nechce vypustiť. Keď to z neho nakoniec vypadne je celý blažený, každého volá, nech sa ide pozrieť, čo vykakal, vznáša sa ako obláčik. Do momentu vypadnutia je však ako čert. Všetkých odháňa, kope, vrieska, uteká zo záchodu, z nočníka, škrečí, ....myslím, že susedia v dome si musia myslieť, že ho týrame. Neviem , čo si to vymyslel. Začalo to ešte pred narodením jeho najmladšej sestry, takže žiarlivosť to asi nebude. Mal však občas lepšie obdobia, keď sa bez problémov vykakal aj dva dni po sebe, ale tých bolo veľmi málo. Je to dosť psycho, keď si každé 4 dni ešte musíte do denného programu naplánovať kakanie, pri ktorom strávite pol dňa (doslova) ukľudňovaním a držaním na záchode vrešťiace dieťa a všetko ostatné ide bokom.

bielamacka3
26. apr 2018

Dostala som takúto odpoveď - "Urobiť z nich veci, (z ovocia a zeleniny) ktoré má rado. Ochutiť tak, aby chutili ako mäso, puding, plnka či niečo iné, čo má rado. Skúšať a vymýšľať. U nás v rodine to vzdali a je to veľmi negatívne pre zdravie." - to akože mám hrozno okoreniť a trochu posoliť,aby chutilo ako mäso?

lenkalll
7. máj 2018

Ahojte, moj maly ma dnes 4 mesiace a je to uz druhy den co nekakal. Je iba kojeny. Je to bezne alebo nie? Ake mate skusenosti vy?

shee11
7. máj 2018

@lenkalll uplne normalne pri kojenom dietatku. dva dni to je este nic. moze byt aj 10 aj 14 a este je to ok.

lenkalll
7. máj 2018

@shee11 ďakujem prvé moje dieťa tak sa radšej opýtam 😊

bielamacka3
28. máj 2018

Tak moj dva a pol ročný konečne ciká do nočníka, dnes aj kakal ale tak, že polovicu hovna mal v nohaviciach, aj kobercu sa ušlo, takže pol hodina v prdeli, kým som to spratala - ale spomenula som si vtedy na jednu scenku z Kameňákova, ako sa starký Uzlíček chválil, že má každé ráno, v šest hodin, pravidelnou stolici a sestrička podotkla, že budí se ale v pul sedmí...:_D

rajna
4. jún 2018

nasa mala mala strasne koliky ked bola mala. A prave nocik pomohol nemala ani dva uz bola kompletne odplienkovana. Myslim ze to moze pomoct. Nech si nocnik vyberie sam a samozrejme ked sa podari riadny potlesk hikanie mojkanie pusinkovanie. Urcite to zaberie drzim prsty. Odkedy bola odlienkovana nebol problem so stolicou

janka2509
18. jún 2019

@lucylka25 prosím ťa aké sú to homeopatiká? Moja malá 3,5 roka kaká 1 - 2 krát do týždňa. Už nevieme čo skúsiť. Ovocie, zelenina, veľa vody, polievky.... nič. Doktorka mi odporúčila slivkový sirup Symbiolac, ale akosi nezaberá.

jankaga
18. jún 2019

@janka2509 ahoj my budeme mat 3roky a mame tiež tento problém, ja skúšam fructolax sirup, minulý týždeň na susna zabralo, že dom mu dala vypiť jablkový hroznovu stavu od hippky. Ho prehnala

janka2509
18. jún 2019

@jankaga musím vyskúšať

mechurik
18. jún 2019

Ja som to riesila do 4rokov kym nezistili ze ma laktozovu intoleranciu a s tym suvisiace rychle pokakania alebo tvrde zacpy.

jankaga
18. jún 2019

@mechurik nám to začalo teraz. Myslíš, že sa take niečo môže prejaviť až neskôr? Mliečne papa od roka, nikdy nebol problem