Problém s dennými spánkami

henriett11
22. aug 2022

Ahojte,
Prosím poraďte,lebo som uz fakt zúfalá a na konci so silami.mame dcerku 13 mes, doposial spavala pekne dva spánky pravidelne jeden v case od 9:30 a deuhy okolo 15-tej , dokopy trvali 3 hodky.no v poslednej dobe to vyzerá,ze chce prejst na jeden a tak niektore dni spi este dvakrat a v niektoré jeden..no co je problém, ze ju uz niekolko týždňov neviem vobec uspať 😭 nech to robim akokolvek, jednoducho to nejde, uz som skusala prerušiť a ulozit ju neskôr, alebo "pritlačiť" a uspavat ju stoj co stoj/(spievay,rozpravky hovoriť,tvarit sa ze spim, hladkať, nechat ju poliezt ,pripadne teda uz aj poplakat...). No ona krici, place akoby sme ju z koze drali.. ci už v postieľke alebo v posteli s nami, ona furt beha,stavia sa ,blaboce a nie a nie sa uložiť.ked ju xacnem sťahovať tak rev a záchvat..
večerné uspavanie nieje problem, dokonca večer ju vie uspať aj muz a to je kojena.uspavala som kojenim, no nakolko to chcem menit, vecer sa mi to už podarilo a cez den je to totálne jedno, lebo mi už nezaspava ani pri kojeni. Mali ste niektora nieco podobne? Je to normálne, je to len nejaka faza? A nejake tipy ako ju mam teda uspať,resp prečo mi teraz odmieta tie denne spanky? Väčšinou zaspi az po tom, co ju dve hodky uspavam ( uz na začiatku je totalne unanevenaa),a kvoli nehoraznemu plaču prerusim a na to ju viem ulozit znova az o hodinu....
Ďakujem za odpovede

doriiis
22. aug 2022

Nikdy som nechapala naco je toto nasilne uspavanie dobre...proste ked nechce spat,tak asi neni unavena,ked bude unavena,zaspi aj sama.Deti nie su stroje.Miesto neustaleho uspavania chodte von a unavi sa aj sama.

terezia1105
22. aug 2022

@doriiis presne súhlasím.

darijja
22. aug 2022

@doriiis presne. Ja som pocula vetu ze: moje dieta bdie uz 5hodin, tak teraz musi ist spat, lebo v knizke pisali ze v jej veku sa moze bdieť len 5 hodin :D ... A realita?? decko sa vozilo v kociku 2 hodiny po ulicke, vrieskalo na pol doliny, sople mu tiekli az popod pazuchy a nakoniec padlo od unavy, ale az po tych 2hodinach.... zial, je to tu na dennom poriadku u jednej mamicky u nas .. ked som sa jej spytala, preco ju neda spat neskor, povedala, ze to uz by bola "preunavená" a nezaspala by vobec :D

danieladugard
22. aug 2022

Uspavate ju len doma alebo aj vonku v kociku?

ls56
22. aug 2022

A odmieta oba spánky alebo len ten jeden?

doriiis
22. aug 2022

@darijja ...psycho zenske taketo

elizabet173
22. aug 2022

@doriiis tiež to nechápem, moje si v 11 mesiacoch zmyslelo, že bude už spávať len raz za deň a to asi hodinu a pol a? Zbytočne by som nervačila dieťa aj seba, takto pospalo poobede a večer o 19,30 tvrdé a bol pokoj

patka06
22. aug 2022

@henriett11 dala si málo informácii: o koľkej vstáva? aký má denný režim? o koľkej sa snažíš uspávať?
Moja dcéra už ako 6 mesačná prešla na 1 spánok -sama od seba, / vonku už sedela v kočíku, bola zvedavá a teda nezaspala / poobede doma v postieľke, bez stresov a uspávania, zjedla obed, chvíľu sa pohrala a šup do postieľky do 5 minút spala, zozačiatku potiahla 2,5 -3 hodiny. Asi po mesiaci už spávala "len" 2 hodiny.
Chce to hlavne kľud. Na poobedňajší spánok musíš nájsť ten správny čas - vytvoríte si nový denný režim, podľa toho kedy ráno vstáva, ideálne predtým obed.

nevenka
22. aug 2022

@doriiis vies co, mam 3 deti a toto neplatilo. Napriklad dnes, maly ma 20 mesiacov uz, ale nechtiac som prebehla jeho bezny cas a bol ako zmyslov zbaveny, proste hysak. Vidis, ze je unaveny, ale ako keby strela do neho a ide si svoje. Tak po 45 minut vrieskania sa mi ho podarilo ukludnit, aby sa proste prestal hybat a vrestat a potom uz zaspal a keby aom ho potom nebudila, spal by ako sipkova ruzenka do vecera. A taketo sme mali vsetky 3 deti, musela som ich "znehybnit" v spravnom case v kociku a uhojdat, proste nie, nezaapali by same ani nahodou. A potom upiatane, umeaucane cely zvysok dna, ze sa ani brat, ani nic s nimi.

nevenka
22. aug 2022

@darijja Ty sa smejes, ale asi si dieta pozna, aice toto nerobim, co popiaujes, ale niektore deti su proste ako na baterky. Niektore typy zaspia aj nad jedlom a hlava v tanieri padnuta, toto ja vobec nepoznam. A este, to, ze dieta po 1 kratkom spanku potom vecer o 19:30 zalomi, to tiez u nas neplati. Cim horsi spanok cez den, tym neskor a horsie zaspava vecer. Musela by si to zazit.
K autorke len tolko, ze musite si to zladit - okolo 12-16 mesiacov nasim detom sli aj stolicky a tusim ocne zuby, plus sa menili tie spanky, takze to bol boj, ci cez den, ci v noci, potom sa to zlepsilo. Jeden den Ti bude spavat 1x, iny 2x, musis len skusat a vydrzat. Ak Ti este dobre vecer zaspi, tak to mas stastie, my sme to mali teraz s tretim naopak. Cez den ako tak, ale vecer cirkusy aj do 22. To uz bol hore tych 6-7 hodin, vybehany a aj tak nic. Ale oci si suchal, klipkal ocami, ale stale kopal nohami, vrtel sa, odbehoval, rotoval mi po posteli. No zazitok, fakt...🤔

ivangeline
22. aug 2022

Od roka sa bude predlzovat bdenie a skracovat spanok,najma budr tazsie s druhym spankom. To neznamena,ze uz by si mala prejst na jeden...len teda posunut bdenie a viac ju unavit.. ak chodi,tak chodit,viac podnetov,nove miesta,hry,hracky,vonku..

henriett11
autor
22. aug 2022

Ďakujem každemu za radu a poznatky..k prvym komentárom:
urcite niesom z tých nejakych psycho mamičiek že nasilu nasilu musí spať,no ked vidim že je unavena, tak ju ulozim, ale jednoducho nezaspi.vravim vám, doteraz sme nali ako taky rezim,twraz nevien najst ziadny cas kedy by to bolo pre ňu vyhovujúce...
U nas neni pravidlo, že ked je unavena tak zaspi hocikedy a hocikde, bohužiaľ...ak ju neulozim, ona proste nezaspí,ale kumuluje sa jej nervozita a uz sa s ňou nedá celý deň a presne ako pisu niektoré mamicky - je ako na baterky ...a chodime s ňou aj von, nemajte obavy,nesedim doma pred telkou 😁😄
v kociku mi odmieta spavat uz od apríla....od malickeho baba nebola bohvie aky spac,ale uz ma dennodenné vacsie kruhy pod pcami, začína byt agresivnejsia, bucha mna aj seba, vidim ze je unavena.
Ráno posunula vstávanie na medzi 7:30-8:30. V noci ojolo druhej ma hodinove bdenie a diskutuje 😄😂🤷ale to je ok, len cez ten den, si myslim,ze by taketo babo malo aspoň raz spať

henriett11
autor
22. aug 2022

@nevenka myslela som ze idú zuby,ale to by asi netrvalo 3-4 týždne

henriett11
autor
22. aug 2022

@ivangeline ďakujem❤️

darijja
22. aug 2022

@nevenka ano smejem sa. Lebo ked vidim, ze nieco evidentne dlhodobo nefunguje, nebudem to tak nasilu robit a vyskusam inak... a nie sa tvrdohlavo drzat toho, co som sa docitala v odbornej literature, lebo takto to renomovani doktori napisali. Niekedy staci pouzit viac sedliackeho rozumu, aj pri vychove dietata. Tod moj nazor.

juliet86
22. aug 2022

@henriett11 ako si ju uspavala na dva denne spanky kym to fungovalo?

henriett11
autor
22. aug 2022

@danieladugard v kočíku už nespí

henriett11
autor
22. aug 2022

@juliet86 v postieľke alebo v posteli..niekedy som nakpjila, rozpracka,a polozila hladkala a zaspala..a ked to nefungovalo, musela som zostať pri nej pocas spánku ,krasne spala

henriett11
autor
22. aug 2022

@darijja ak narazate na mna,ze ked nieco dlhodobo nefunguje atď...nerobim tu istu vec dokola, snazim sa menit veci, a preto som sa sem prisla poradit o ďalšie nápady ako na to, lebo moj sedliacky rozum a kreativita skoncilaa ....nieje to o tom,ze drzim nejakej odbornej literatúry...

henriett11
autor
22. aug 2022

@juliet86 vecer nakojim, rozpravka,pysa a drzim za rucicku v postieľke a spi

henriett11
autor
22. aug 2022

@ls56 odmieta oba spánky

henriett11
autor
22. aug 2022

@elizabet173 len mne nechce zaspať cely den

henriett11
autor
22. aug 2022

@patka06 dakujem 😉

darijja
22. aug 2022

@henriett11 nie, na vas som nenarazala. Ale na ten prispevok co som pisala na zaciatku...

juliet86
22. aug 2022

@henriett11 skus par dni len jeden spanok. v okne cca 5.5hodiny. odsleduj. skus flasu s mliekom a citat knizku o zaspavani s nou. jedna konkretna zaspavacia knizka. skus pridat biely sum. skus urobit pritmie. vela stastia chapem ze to je narocne. utrasie sa to. len prezit dovtedy

mia__b
22. aug 2022

Mam presne 13mes dcerku a tiez zrovna prichadza asi obdobie,kedy prejde uz len na 1spanok. Su dni,kedy v case 1.spanku skratka nezaspi. Chvilu sa ukludni,no potom zacne lozit kade tade,vypluje dudel a to uz viem ze spat nebude. Vtedy uspavanie prerusim a skúsim znova cca za 1,5-2h. Na uspavanie cez den som zistila ze je fajn dat trochu mlieka vo flasi. Je teple,to upokojuje. Kazdy ma iny uspavaci ritual,tak len za nas,ze ja aj cez den co najviac zatemnim okna,zastriem,flasu dam v posteli uz prichystana ako na spanie,ked ju vypije,dam dudel,priviniem si malu chrbtom k sebe a uplne bez rozpravania a akýchkoľvek podnetov s nou lezim. Aha a velmi si oblubila spinkacika,zmoli si ho,sucha si s nim po tvaricke a tym sa ukludni a po cca 15-20minutach zaspi. Ja potom odidem.Inak s nou teda spavam v manzelskej posteli,postielka nefungovala vobec. Drzim palce a pevné nervy!

henriett11
autor
22. aug 2022

@juliet86 flasku odmieta, všetko ostatné máme zavedené,aj knižku aj šum 🙂

henriett11
autor
22. aug 2022

@mia__b fľašky mi odmieta, dudel tiež nemáme,kojim ju... nedovoli mi si ju ani privinut,max si ku mne na chvíľu sadne,ale inac furt lozi ,chodi , váľa sa...davala som jej uz aj moje tricko, rôznych mojkacov,plienku - no zo všetkého je nervózna,vyhadzuje to z postele/ z postieľky... skúsala som to od narodenia, jednoducho nic nechce

domiklik
22. aug 2022

@doriiis nikdy si to nechápala, lebo si to asi nikdy nezažila... U niektorých deti platí čím horší spánok cez deň tým horšie večerné uspavanie... Každé dieťa je iné, netreba zovseobecnovat...

mia__b
Autor odpoveď zmazal
Zobraz