Problém dostať dieťa z ihriska

zuzana_1
4. sep 2013

Maminy ja som uz v koncoch. Moj maly normalne z ihriska nevie ist. Iba s revom,aj to pod mojou pazuchou nasilu,alebo ho musim vlacit ako maca za ruku,kedze v druhej trepem odrazadlo a este mam aj tasku. Ani po dobrom,ani po zlom. Vysvetlovanie nepomaha,"po riti" nepomaha,nepomaha ani "dohoda",ked reve a chce velmi ostat,tK poviem ok,ale iba 5 min a ideme,nepomaha nic. Ja uz som zufala. Uz neviem ako na neho. Celou cestou domov reve ako by som ho z koze drala,taham ho za sebou,prip na sebe,mam pocit ze vsetci na mna pozeraju ako na psychopata...poradte prosim...dakujem

ketrinka17
4. sep 2013

@zuzana_1 Myslim si, ze takyto problem ma viacero mamiciek 🙂 a aj my , maly placeee ale on pojeda kamienky a ked mu poviem nejedz lebo ideme prec, napcha si ich plnu pusu a potom place.. To dieta prejde, kazde ma svoje obdobie, treba vyckat a on bude rozumnejsi a pochopi ide sa domov zajtra pridem zas 🙂 prajem vela sil a malo slziciek

lovula
4. sep 2013

@zuzana_1 nepíšeš, že koľko má malý rokov.
V jednej ,,múdrej knihe" som čítala, že pred odchodom je dobré zavolať dieťa sa napiť, džús, mlieko, hocičo čo má strašne rado. Zavolať ho trošku bokom, on sa pri pití trochu ukľudní a potom mu povedať, že ideme domov, lebo ho čakajú hračky, lebo si napustíme vaňu s penou, lebo .... niečo aby sa domov tešilo.
Neviem či to funguje, lebo mne starší keď bol malý necurkosoval a teraz už aj keď robí drahoty, tak vie, že s mamou nepohne 😀

zuzana_1
autor
4. sep 2013

@lovula zajtra bude mat 2 roky. Ked ho zavolam napit sa tak to ide ken z donutenia,napije sa "v behu" 1 glg a uteka sa zasa hrat. Ked poviem ze ideme domkov,tak povie ze nechce,hadze sa na zem,odidem (ked sme vonku niekedy to funguje ze sa za mnou rozbehne,ale velakrat mi este zakyva a robi si svoje. Dnes som sa mu aj z dohladu stratila (ale kontrolovala som ho) a mal "na haku"...neviem ci to je len take obdobie,alebo co,lebo mna to velmi ubija ked ho vlecem nasilu a on reve ako o zivot ☹

ladywitch26
4. sep 2013

ach jaaaaj, toto ja poznam velmi dobre. maly mal akurat tri roky pred tyzdnom a tiez nanho nezabera nic. este ihrisko je ok, to ho len rychlo supnem do auta, ale najhorsie su nakupy. vo vsetkych nakupnych centrach maju tie sproste hracie auticka a on je do nich uplne zblazneny. nestaci mu sediet tam pol hodinu, on by tam sedel aj cely den, takze vonku len nasilim a vleciem ho fakt ako keby som ho unasala. a to este nehrozi dat mu po zadku, tu sa to proste nesmie. dohovaranie neplati ziadne. ked cosi potrebujem surne kupit a musim ist s nim, tak uz mam dopredu zaludocne vredy z toho 😖 drzi ho to uz vyse roka, tak fakt neviem, dokedy este

evelynm
4. sep 2013

skusila by som sa s nim vopred, pred prichodom na ihrisko dohodnut, ze ked bude cas odchodu, tak bez cirkusov pojde. Ak to zvladne, pochvalit. Ak nie, dat pocitit, ze sa ti to nepaci. Urcite by som to nepodporovala, nevyjednavala, nenechala dietatu urcovat pravidla. Bitim to tiez nevyriesis, ak je dieta v odpore, tak ho bitka urcite neupokoji, skor naopak.
Tiez povazujem za dobry napad zavolat dieta, nech sa napije, nedovolit mu napit sa v letku, ale trvat na jeho pozornosti. Povedat mu, ze sa blizi cas odchodu, dohodnut sa s nim, ze este napr. 10 minut a potom sa ide domov. Dat mu moznost ukoncit hru, pripravit sa na odchod.
Toto je schopne pochopit aj male dieta, isteze, povies mu to pre jeho vek prijatelnou formou.
Osobnu skusenost nemam, moje deti toto nerobili. Ale ja som dost prisna mama 🙂

briketa
4. sep 2013

@zuzana_1 Dieta upozornujes - o desat minut ideme, o pat minut ideme, o tri, o jednu. Tesne pred odchodom ho nenechaj zacat novu cinnost s tym, ze o chvilu odchadzate. ked je cas odist, tak sa odchadza, nikdy nedavaj este chvilku.
To je vsetko co mozes urobit. Aj ked bude cirkusovat nevadi, postupom casu si zvykne, ze to su pevne pravidla. Robis to aj do buducnosti, lebo dvojrocny rozum je uplne s inymi prioritami ako tie nase. Len nech si na to zvykne, ked bude starsi, bude mu to viac dochadzat.

alabama0011
4. sep 2013

@zuzana_1 🙂 nasa robila presne to iste, to je asi vekom, teraz bude mat 2,5 a uz je to trochu lepsie, je rozumnejsia, da si uz viac povedat a chape.. Obcas sa to este stane, ale vacsinou ked ju mam uz na rukach, tak sa ju snazim zabavit niecim inym, aj ked reve .. napriklad si ju dam na ramena, alebo sa rychlo rozbehnrme spolu alebo ju otocim na chvilku ako lietadlo, to potom chce ist aj dole hlavou a je po revani, uz je vtedy vyrehotana.. Na kazde plati asi nieco ine, tak pevne nervy, viem presne o com pises.. 🙂

zuzana030
4. sep 2013

@lovula
na nás toto platilo, naša bola taký cirkusant malý na preliezkach, keď mala cca 2 roky, aj celý deń by behala

bubka35
4. sep 2013

nas drobec robi presne to iste, bude mat 2,5 roka ale doteraz sme normalne odisli z ihriska mozno jeden-dvakrat, inak rev, hadzanie o zem , kopanie do vsetkeho a pod. aj ked sa dopredu dohodneme na ihrisku je vsetko zabudnute a domov sa tahame ako opice 🙂 najhorsie je ze ani na obycajnej prechadzke sa nechce drzat za ruku, len niekedy,ked vidi velku krizovatku ale inak by lietal kade tade.kedysi boli pre mna prechadzky relaxom teraz adrenalin.

zuzana_1
autor
4. sep 2013

Kocky dakujem. Skusim zajtra urobit hlavne so sebou nieco. Lebo ja hned vybuchnem a vytocim sa ☹ musim sa naucit trochu dychat...a skusim nejake odputavaďla. Asi budem nosit so sebou cumel,aby sa aj on ukludnǐl a potom v klude mu vysvetlit,ze uz je cas odchodu a preto sme isli prec. Lebo ked reve,nepocuva ma. Mozem vysvetlovat aj po mongolsky. Ach,no dnes to na mna dolahlo nejak. Citim sa ako najhorsia mama na svete ze na nehe kricim a sem tam dostane po riti. Ja by som bola najstastnejsia na svete keby to fungovalo aj bez toho a po dobrom. Len to ne asi len moje zbozne prianie. ☹

sany90
4. sep 2013

muj maly ma 2r a 2 mesice a pro nas to je konec sveta taky si nevim rady co mam delat place huci kdyz ho vezmu za ruku tak si klekne na zem nebo si sedne a potom mam jenom same nervy ale posledni dobou mi pomohlo cukriky jakoze nebudu lhat vim ze to neni zrave atd ale jinak ho s tama nedostanu takze cukriky a nebo mu reknu ze ideme za tatinkem a nebo za babkou atd proste nekoho koho ma strasne rad a rad k nim jde 🙂

dendy1
4. sep 2013

@zuzana_1 mne ak nechce malá odísť z ihriska, namotám ju na niečo také, že už je veľa hodín a Murko ( náš kocúr) je už hladný a treba mu ísť dať jesť. ona je taký starostlivý typ 🙂
Skús si dať na telefón budík a povedz mu, že volá ocko, že mu treba ísť napr dať obed, odomknúť byt prípadne niečo podobné reálne, aby to bola pre neho zaujímavá úloha a pomohla mu ľahšie sa odpútať od hry. Potom ho doma pochváliš, že ste to stihli urobiť, zapoj do hry aj muža / babku / dedka niekoho kto ho tiež pochváli, že pomohol. Toto v rôznych obmenách - poštárka, kocúr, nákup pre dedka, a pod. úlohy pomáhajú u nás. Aj keď moja nerobí cirkus ako pri únose, je zasa vytrvalá vo vlastnom programe a myšlienkovom pochode, takže tiež je svojím spôsobom problém dostať ju tam kam chcem ja 😀
Držím palce. A pevné nervy.

h2
4. sep 2013

@zuzana_1 Ahoj, aj môj syn má čerstvé 2 roky a mne sa osvedčilo jedine to, že nepoviem, že ideme domov. Poviem, že odchádzame z ihriska, lebo musíme ísť do obchodu, alebo ísť sa pozrieť na vláčik (máme kúsok stanicu a malý sa chodí pozerať na vláčiky strašne rád), alebo si vymysli hocičo iné, čo má malý rád. Potom cestou z ihriska na to buď zabudne (treba odviesť reč inam) a keď nezabudne, tak to nejak obkecám. Neviem, či je to dobrý spôsob, nemám dobrý pocit z toho, keď ho takto klamem, bojím sa aby nezískal dojem, že mame sa nedá veriť, tak to až tak často nerobím, len keď je fakt cirkus. No a niekedy sa cestou z ihriska na stanici predsa len zastavíme, tak ho skús nalákať na niečo, čo je v prípade núdze ľahko zrealizovateľné.
Ďalšou možnosťou je využiť na odchod čas, keď odchádza aj nejaké iné dieťa, najlepšie také, s ktorým sa hral.
Podľa mňa dvojročnému dieťaťu je zbytočné hovoriť dopredu, že "pôjdeme na ihrisko, len ak sľúbiš, že pôjdeš potom domov bez problémov." To by sa dalo uplatniť tak u 4-5 ročného, 2-ročný nemá šancu to pochopiť.

evelynm
5. sep 2013

@h2 , sama citis, ze klamat dieta nie je dobre... ak nieco slubis, dodrz to. Ak sa to neda dodrzat, neslubuj. Dieta si mozno nezapamata konkretnu situaciu, ale zapamata si ten pocit, ze bolo oklamane, podvedene, zapamata si sklamanie. Dovera deti - rodicia sa pestuje od narodenia.
"Podľa mňa dvojročnému dieťaťu je zbytočné hovoriť dopredu, že "pôjdeme na ihrisko, len ak sľúbiš, že pôjdeš potom domov bez problémov." To by sa dalo uplatniť tak u 4-5 ročného, 2-ročný nemá šancu to pochopiť. " - ma sancu to pochopit. Ver, ze ano. Zalezi od sposobu, akym je to dietatu podane. Nepodcenujme nase deti, su vnimavejsie a rozumnejsie, ako si myslime 🙂

h2
5. sep 2013

@evelynm Myslím, že keby som to tam sama nenapísala, že mám zlý pocit a nepoužila to strašné a tvrdé slovo "klamať", tak sa nad tým ani nepozastavíš. Vôbec to nie je tak, že malému nasľubujem hory-doly a potom mu poviem: Tak! A nikam neideme! Ako som už napísala, urobila som to len párkrát a v prípade, že by mal malý pocit, že bol oklamaný, sme vždy išli tam, kam som sľúbila! Možno raz, keď som povedala, že pôjdeme nakúpiť a zvolila som trasu okolo obchodu, som to s ním pred obchodom prekonzultovala, že radšej nepoďme, sám chcel už ísť radšej domov. Snažila som sa len pomôcť zúfalej mamičke, pretože násilím vliecť dieťa z ihriska v ňom tiež nezanechá práve dobrý pocit. Zrejme som sa vyjadrila horšie, než to v skutočnosti je. Ináč svoje sľuby dodržiavam, minule som napríklad sľúbila synovi niekoľko dní dopredu, že pôjdeme na výlet a išli sme, aj keď on by na to možno zabudol.
Ja svojho syna nepodceňujem, od roku a pol rozpráva a všetko rozumie, určite je na svoj vek veľmi rozumný, napísala som to z mojej vlastnej skúsenosti. Keď povieš dvojročnému, že nepôjdeme, ak nesľúbi, že potom pôjde bez cirkusu, tak to sľúbi, to je jasné. No a keď je potom čas odchodu, sľuby sú dávno zabudnuté, prípadne má pocit, že ten čas prišiel rýchlejšie, než by chcel. Zažívame to každý večer, keď chce, aby som mu čítala stále ďalšiu a ďalšiu knižku, hoci predtým už 5x sľúbil, že táto je posledná a pôjde pekne spinkať. 🙂
Vidím, že Tvoje deti sú už staršie, možno si už zabudla, aké to bolo, keď mali 2 roky.

evelynm
5. sep 2013

@h2 , ved ja na teba neutocim 🙂 , len debatujeme, ci?
Nie veru, nezabudla som na to, ake to bolo, ked boli moje deti malicke a s obrovskou laskou na to spominam.
Verim, ze vacsina z nas robi tak, ako najlepsie vie a ak mame rozdielne nazory, je to v poriadku. Mame na to plne pravo. Ak si o tych rozdielnych nazoroch napiseme, mozno si navzajom pomozeme, mozno nie. Ale aj to je ok. Pekny den ti prajem 🙂

iva87
5. sep 2013

My sme mali to iste ked mal maly 2 roky, a byvali sme na 4tom poschodi (bez vytahu), tahala som ho domov s revom x-krat, susedia otvarali dvere, ze co sa robi, casom ho to preslo, asi to je len nejake blbe obdobie 😉

snopkulka
5. sep 2013

súhlasím s briketou a lovulou - pevné pravidlá a skúšať nalákať ho na niečo iné domov 😀 u nás to funguje bez problémov...

kristiii
5. sep 2013

@zuzana_1 aj moj krpec mal také obdobie okolo 2 rokov, to sme chodili z ihriska s revom pravidelne. Teraz sa to už stane len zriedkavo, ale ak, tak viem že malý sa hrozne rád naháňa, tak mu poviem že ho budem cestou domov naháňať a potom ide. Skús ho nalákať na niečo podobné čo má rád, že si budete cestou domov spievať alebo niečo iné. Moj malý v tej dobe strašne rád ukazoval autá a aké majú značky tak som ho zvykla brať okolo parkoviska že mi bude ukazovať aké autíčka stretneme..

h2
5. sep 2013

@evelynm Jasné, že len debatujeme, som rada, že to berieš takto, lebo tu na MK je to tak, že ak napíšeš názor, hneď sa do Teba niekto "obuje". Keď som si prečítala Tvoju predošlú odpoveď, uvedomila som si, ako to, čo som napísala, vyznelo, tak som to chcela trochu vysvetliť, lebo prvé, čo mi prišlo na um bolo, že teraz sa tu na mňa zosype vlna kritiky, že KLAMEM vlastné dieťa a čo som to za matku a tak podobne, ako je to tu "dobrým" zvykom. 🙂
(Pritom tu boli viaceré názory také isté, ako môj, že treba dieťa na niečo nalákať.)

evelynm
5. sep 2013

@h2 , verim, ze pri osobnom kontakte by sme si porozumeli na prvy sup 🙂 . Takto, cez pismenka, je to narocnejsie 🙂 .
Na MK sice nie som velmi dlho, ale tie komunikacne nedostatky vnimam aj ja. "Obuvanie sa" a podobne, nemiesto snahy pochopit sa 🙂

mariuskaa
5. sep 2013

@zuzana_1

Čo funguje u nás; (maly ma 4, ale funguje to od "vždy")
1. Poviem: "Ok ked chces ostať ale Maminka už ide. A poviem ahoj už idem.
Môj sa hneď rozbehne za mnou (každé dieťa je ine a si spomínala, ze tebe aj maly zakýva 😝 )
2. Ideme domov spolu s nejakým novým alebo starým Kamosom. Ked oni odchádzajú využijem to na to, ze aj my.
3. Čo kočík? Dost nam pomahal. Ked beries kočík a reve a musíš ho držať okrem tašky a hraciek. Toto je super. Všetko do zloženého priestora on reve v kociku a len tlačis
4. Vysvetlovacia Metoda zaposobi až trosku neskôr ked bude starší.

lilke
6. sep 2013

@zuzana_1 male dieta este nechape cas, zbytocne povies o 5 minut. ked potrebujes ist, oznam to malemu, pozbierajte hracky, rozlucte sa s detmi a chod. nepresviedcaj ho, neopakuj, nevysvetluj, neobracaj sa, ty jednoducho pomalicky chod. a hlavne sa pri odchode, ked este len toto budete nacvicovat, nezakecaj s inou mamickou, aj ty musis ist! maly za tebou pojde, ked mu budes miznut z dohladu, bez mamy male dieta je stratene, ty si jeho zona bezpecia. bude to spociatku s revom, s amokmi, ale ved na to si uz zvyknuta. 😉 len vytrvaj, na prvy sup odchadzaj... napisala si, ze maly ti zakyva. lebo vie, ze ty sa zastavis a presviecas ho nadalej. ma ta precitanu. 🙂

jumama
6. sep 2013

Ja som ju vzdy lakala na jej zabavky po ceste. Ta cesta domov potom trva dva razy tak dlho aj tak, ale predsa.. Napriklad rada pozerala malovane okna na skolke, potom zase na farebnom plote sme si farby hovorili,... Skratka pozoruj, co ma rad cestou na vase ihrisko a potom ho aj cestou spat lakaj na to, kusok po kusku na dalsiu a dalsiu zabavku. Ale ked je tvrdohlave, tak je tvrdohlave 🙂) alebo si zober nejaku hracku co ma rad, ale nedaj mu ju na ihrisko, az cestou domov 🙂) napriklad nejake auticko uviaz na snurku, nech si ho cestou domov taha. A este metoda mojho muza: nasa mala sa bala vysavaca a on aby ju dostal domov, hravali sa, ze ich nahana vysavac a musia pred nim bezat domov🙂))