Maminy, mne je uz do placu. Mam 2-mesacneho syna, ktory vazi uz 7,2kg. Porodna vaha bola 4400g.
Pribera strasne rychlo a vobec nevyzera ze by to uz islo spomalit, bojim sa ze v 3m bude mat 9kg 🫣
Ja ho kojim a dpkrmujem lebo mlieka mam malicko. Po kojeni ho dokrmim 90-120ml UM, aj ked snazim sa to drzat na tych 90. Vyjde mi to na 6-7 davok denne (castejsie 7). Mimo toho kojim na poziadanie, ale toho mliecka je malo, iba v noci viac.
Neviem co robit aby sa priberanie spomalilo. Uz premyslam ze prestanem kojit a budem mu davat odsate mlieko vo flasi aby som nahradilq to UM ciastocne. Neviem co ine robit...
Strasne si vycitam ze sa mi nepodarilo uplne kojit, a ze mu tymto davam uplne zly start do zivota 😪
Neviem tiez kto vy mi s tym pomohol. Pediatricka vravi ze mu davam velke davky mlieka. Lenze menej sa neda, on place ked dam menej. Boze poradte co robit...
Grcka ti po jedeni? Alebo vidis, aby mal kvoli tomu pitiu nejake problemy? Ak nie, tak neries. Moj sa narodil s vahou 4660, cize cca ako tvoj a pozrela som karticku a tiez mal 2mesacny 7,2 kg. Ale nikdy mi negrcal a vobec nemal ani faldiky 😃 Proste aj dlhy bol. Pediatricka nikdy nic neriesila, ona bola spokojna, ze dobre prospieva. Ked zacal chodit, tak sa priberanie spomalilo, ale on je stale vyssi a vacsi ako rovesnici, nie je vobec tucny, len vyzera starsie.
Neboj sa, akonáhle sa začne viac hýbať, tam už tá váha nepôjde tak rapídne hore.
Male bábätka vždy najviac priberaju v prvých mesiacoch, to je normálne. A veľa záleží aj na pôrodnej váhe, keď už také "väčšie" sa narodilo, tak logicky musí vážiť viac ako bábätko, ktoré malo necelé 3 kila pri narodení. Určite teraz ho nemáš nechať hladovať.
Moja dcéra 4,6 kg mala presne 6,90kg v mesiaci a pol. Bola čisto dojčena.
Akurát som sa pozrela do knižky.
Ale spomalí už o mesiac. Každým mesiacom to priberanie bude pomalšie.
Moji všetci v 6 týždňoch dvojnásobná pôrodná hmotnosť a čisto dojčení...v osem mesiacoch trojnasobna... nevidím dôvod obmedzovať malému dieťaťu mlieko... sú to drobce dodnes od obezity na kilometre a aktívne športujú....
moja mala v 3m 7.5kg, cisto dojcena..v 4.5m zacala pomalicky stvornozkovat, priberanie sa spomalilo a teraz nema ani 8m, stoji, posuva sa povedla nabytku a ma cca 10kg...
mozem sa len zo zaujimavosti opytat, ako vies, ze mas malo mlieka? place pri dojceni, ze mu to nejde?
@julia_h ano, presne. Place a nervaci, ze mu to nejde.
Vecer, ked si obcas odsajem po celom dni mlieko, tak mi ide ledva 20ml.
@sono2 a kolko mala v roku a aka je teraz? Moj mal okolo 6400g v mesiaci a pol.
Akoze keby bol cisto dojceny tak by som to neriesila ale tajto mam povit ze robim nieco zasadne zle ale neviem co...
Este dodam ze toto je moje druhe dieta. To prve malo podobnu porodnu hmotnost, ale priberanie sa zmiernovalo uz po 6 tyzdnoch. Vtedy som iba kojila. A teda to prva malo 7kil az ako 3-mesacne. A tento ma tu vahu uz v 2 mesiacoch 🙊
Ale to zas nemozes tak brat, ze "po celom dni odsajem len 20 ml", toto vies, ze je blud? Netvrdim, ze nemas malo, ale urcite nie 20 ml.
A co sa bojis? Vsak mu davaj normalne jest, bude tazky a co? My zas mame opacny problem, kazdy mi tvrdil, ze mam zle mlieko, ze maly je hladny a chudy. Ma 3 roky a ma 13 kg. No a bratranec, o pol roka mladsi ma cez 20 kg a vysku na 4 rocne dieta. Obaja su zdravi. Nic im nechyba.
2 deti mam priemerne, 2 malicke. Manzel je z vysokej rodiny, ja z nizkej. No tak sa geny pomiesali takto. Nie vzdy je to len o jedle.
Normalne ho krm aby bol spokojny, nebude priberat exponencialne furt. Teraz naberie a potom vies, ze sa to spomali a ked zacne chodit, tak spali viac a nebude uz tak priberat. Nemalo by sa porovnavat. Ale mamicky to robia. Ja si porovnavam tiez deti, s tym tretim idem aj na endokrinologiu, ale vies, ja som mala hypertyreozu a pocas dojcenia som brala tyreostatika, tak kvoli tomu. Ci nema problem so stitnou zlazou kvoli tomu, ze tie lieky spomaluju cinnost. Hoci som ich brala az od jeho roka a nizku povolenu davku pri dojceni. Dcerka zase ma tieto lieky od narodenia v mlieku, priberala podobne ako tretie dieta a teraz ako zacala jest "vsetko", tak za necely mesiac 700g 😵💫. Za chvilku dobehne trojrocneho takymto tempom 🤣. Proste, hlavne, ze su zdravi, neboj.
Aj nas v takomto veku strasne vela priberal a aj kazdu hodinu som mu zarabala mliecko, co plakal, ze je hladny. Potom som sa docitala o rastovom spurte. Ked tak vela papa, tak sa priprav, ze budes menit satnik na dalsiu velkost 😊 a ako baby pisu, davaj mu tolko kolko chce.
Každé dieťa je iné, ale tvoje sa nevymyká nejako výrazne. Nestresuj a neobmedzuje seba ani dieťa, určite nie v tejto fáze... Dcéra mala 4430g pri pôrode, bola iba dojčená a ja som bola šťastná, že priberá. Deti majú niekedy také rastové skoky a práve pred týmto skokom musia urobiť dostatočné zásoby stavebného materiálu.
ja mam skusenost (mam 4deti), ze deticky najviac priberaju prve dva-tri mesiace, potom sa to spomaluje a priberaju stale menej, aspon teda vsetky moje deti to tak mali, ale teda ja som iba kojila, mala som vela mlieka. No v tom asi nebude zasadny rozdiel.
@nevenka co sa tyka mnozstva mlieka ide hlavne o to ze on je po dojceni vzdy hladny. Jedine v noci byva aj 2-3x hore, ale mlieko zarabam len raz. Tie ostatne zobudenia trosku pocucka a spi dalej. Ale v noci mam viac mlieka.
Cez den ale vzdy place alebo je uplne nespokojny po dpjceni... takto je to uz od narodenia.
Baby, ja neviem, chapem, ze su aj vacsie deti, ale toto mi pride uplny extrem. Fajt sa bojim ze v 3m budeme na 9 kilach...
Najhorsie je ze neviem kto by mi s tym poradil, pomohol, citim sa v tom strasne sama.
Niekyo sa pytal na grckanie - ano, maly pogrckava v malych mnozstvach. Mozno je prekrmeny ale neviem ako ho neprekrmovat.
Fakt premyslam ze prestanem kojit, lebo zrejme ma tej stravy az az...
Ono sa da aj prekrmovat.
Prekrmuje sa vtedy ked napr pri placi pije mlieko namiesto hojdania , masaze bruska atd….
Ale ked papa v normalnych casovych odstupoch tak by som si starosti nerobila😊
Toto je taky kolotoc. Zaklad, ukludni sa, vystresovanej ti vsetko pojde horsie. Nic nerobis zle, nemaj z hmotnosti take obavy. Bude vazit viac, no bude, nenechas ho hladneho. Musis zmenit zmyslanie.
Mlieko sa tvori podla dopytu. Ked ho nahradzas UM, tak telo má signál, ze nie je viac množstva treba. Takze ujasni si, ze co chces dalej. U nas sa pocuckavalo kazdu hodinu, na trafenie, ale co narobis, ze? Tak mozno skus castejsie prikladat, ak chces pokračovať v kojeni. Množstvo odsateho mlieka neurcuje kolko ho mas, dieta vytiahne ovela viac. ALE, z flase tecie rychlejsie, lahsie, takze jasne, ze sa mu nechce tahat a namahat sa. Preto sa rozculuje.
Ak sa rozhodnes pre cisto UM, tie su dnes velmi kvalitné, ziadne strachy, ze nevies mu dat viac ako tvoje MM. Raz aj o tom rozpravali v mama gang
https://podmaz.sk/podcast/mama-gang/4007963726-...
A ak sa potrebujes vyrozpravat alebo ze ti to prerasta cez hlavu, mozes si dat z domu online sedenie so psychológom
https://www.ksebe.sk/
Drzim palce
Kľud. Moja neterka mala v roku 11,5 kila. Teraz je z jej stihla pubertacka, fakt kocka. Keď bola malička tak bola taka gulička, ale v škôlke odrazu prestala naberať na váhe a len sa ťahala hore
Proste tiež sa narodila ako veľké bábätko, otec má pomaly 2 metre, takze veľa robí aj genetika
Tvoje bábätko mali pri narodení váhu, ktoré niekedy nemajú ani 3 mesačne deti, takze on proste bude veľký