Ahojte mamičky. Chcem vás poprosiť či máte niekto skúsenosti s nosením prilbičky na zležanú hlavičku. Má nám ju vyrobiť Protetika na Bojnickej ulici v Bratislave. Aké máte s danou firmou skúsenosť čo sa odbornosti a prístupu týka atď. Poprípade viete mi niekoho odporučiť. Ďakujem.
@alexandrap7 Je to len ďalší biznis pre výrobcov a ťahanie peňazí zo zdravotných poisťovní. Hlavička sa dieťaťu časom vyrovná. Hádam by si nedala dieťaťu na hlavičku nejaký plast 😒
@oli18 somarina jak hrom. samé by sa to nevyrovnalo, jedine že by to bolo mierne zležané a rodičom by to bolo jedno. 😒
@alexandrap7 chodili sme do BA približne pol roka. spravili sken podľa toho sa vyrobí helma a potom prídete znovu aby ju podľa potrieb obrúsili. tam pekne povysvetľuje ako treba nasádzať, na koľko,... treba pravidelné kontroly aj kvôli tomu že hlavička rastie aj sa napraví a upravujú helmu. ak je hlavička veľmi zležaná treba čo najskôr aby sa to dalo napraviť kým ešte dieťaťu nestvrdli kosti.
@oli18 na zene to take nevidiet. Ale muzi, tak Tam je to riadne vidiet. A predpokladam, ze zlezanu just ma dietatko dist, ked uz bola odporucena helma
Určite nemáme všetci pravidelné glóbusy, ale tak krivé, aby to niekomu /okrem kaderníčok a holičov/ vadilo, bolo to evidentné, som nevidela, ani sa s tým nestretla. Za tým, že je to biznis výrobcov, si stojím. Svojmu dieťaťu by som to nikdy nedala.
Mne detska doktorka povedala aby ma ani nenapadlo dat prilbu malemu, ze u nich v rodine to dali babatku a potom zaostavalo v reci a malo problemy. Vraj to obmedzuje normalny rast lebky.. Ci to spolu suvisi tazko povedat. Mojmu malemu sa to krasne zagulatilo same. Kolko ludi tolko rieseni. Drzim palce nech sa hlavicka napravi.
Biznisova hovadina ako traky
Napíšem Ti trošku iný pohľad ako baby tu vyššie. Drobec sa narodil s výraznou deformitou hlavičky. Po pôrode to nikto neriešil, že sa to časom zrovná. Polohovali sme, ale namiesto zlepšovania sa to zhoršovalo, pretože hlávka mu ďalej rástla nesprávnym smerom. Doktorka ma neustále odbíjala, že to riešiť netreba, že je ešte malý. Až v 4 a pol mesiacoch zrazu skonštatovala, že to sa už nezrovná, že treba helmičku. Týždeň som preplakala, potom som sa odhodlala, že to zvládneme, len nech je v poriadku. Šli sme do firmy Protea v BA, tam sa nás opýtali, kde sme boli doteraz, že čím neskôr prídeme, tým menšie sú šance na nápravu. Helmičku sme nosili poctivo takmer 5 mesiacov. Bolo to ťažké, v lete sa v nej strašne potil, plakal, ťahal si ju dole, v jednom kuse sa budil na to, ako helmou naráža do postieľky, nevedel sa nakojiť, ľudia na ulici na nás pozerali ako na zjavenie... Ale všetko sme zvládli, dokonca bol s helmičkou pri mori - okúpal sa bez nej a hneď šup nazad na hlavinku. Keď sme helmičku odovzdávali a z protetiky nám zaslali mailom porovnávací sken, ako vyzerala jeho hlavička pred liečbou a po nej, neľutujem ani jediný deň. Hlavička sa mu krásne napravila, posledné meranie už bolo v pásme normy. Aj teraz mu cítim isté nerovnosti, pretože viem, kde sú, keby mal hlavičku bez vlasov, bolo by to asi aj vidno. Ale na to, akú deformitu mal na začiatku, je to parádne. Veľa ľudí sa mi čudovalo, že dieťa takto "trápim". Ja mám však čisté svedomie - v puberte mi nebude vyčítať, že sa mu spolužiaci smejú a nebude sa pýtať, prečo som to neriešila, kým sa dalo. Spravili sme maximum a stálo to za to. A o firme, kde nám helmu vyrábali, nemôžem povedať jediné krivé slovo. Objednali nás vždy na presný čas, helmičku pravidelne upravovali, ak niekde tlačila, dizajn sme si mohli vybrať zo vzorkovníka, všetci boli veľmi milí.
@fliacik ďakujem za povzbudivé slová,človeku to padne veľmi dobre, obzvlášť keď už má s tým skúsenosti
@alexandrap7 Nemáš za čo, ak sama cítiš, že je to dobrá voľba, neboj sa toho, pár týždňov/mesiacov zbehne, ani nevieš ako a budeš rada, že ste sa na to podujali. Ak Ťa to povzbudí, ukážem Ti, ako vyzerala hlavička môjho syna pred a po:
@fliacik neuveriteľné, my ideme na meranie zajtra. Po pravde ešte to musím spracovať, ale zvládli iní zvládneme aj my. Deti sa s tým popasuju vždy lepšie ako dospelí. Ďakujem pekne.
@anita6666 To zase nemusí byť automaticky pravda, veľakrát ma v súkromných ambulanciách (tiež pracovníci na úradoch, v obchodoch, v mhd...) sestričky oziapali, alebo boli nepríjemné. A bežnému zamestnancovi môže byť šumafuk, či je majiteľ zariadenia ziskový alebo nie - toto je o ľuďoch.
@anita6666 A, druhá vec, odpovedz si sama. Ak by Tvoje dieťa malo nejaký problém - zdravotný alebo estetický - a bola by reálna šanca mu pomôcť, uvažovala by si na tom, či je to pre niekoho biznis? Každý sa nejako živí, niekto má e-shop, niekto robí finančného poradcu, no a niekto vyrába kraniálne ortézy ("helmičky"). Ak z 10 detí pomôžu hoci len štyrom (som si istá, že je to vyššie číslo), sú to 4 šťastné rodiny. Pozri si moje obrázky o 3 príspevky vyššie, stále máš pocit, že je to "hovadina"?
@alexandrap7 ahoj. Tak ja si myslim, ze biznis to nie je, vsak za to neplatis, preplati poisrovna. Maly bol zlezany, isli sme do protey, zial maly tu helmu vobec netoleroval, velmi sa potil a robili sa z toho skarede ekzemy. Ma 15mesiacov a dost vidno ze je zlezany, vobec sa to "same" nespravilo.
@alexandrap7 ahoj, mojej sesternici, jej syncek mal zlezanu hlavičku, a boli tiež v BA, neviem ale kde presne, každopádne boli spokojni, a malému to veľmi pomohlo.