Ahojte, naša malá ma dnes 19 dni. Na bruško ju dávam max 2x denne až dnes som zistila že to treba oveľa viac krát 🥲 ide ale o to že jej sa tam vôbec nepaci, rýchlo zacne plakať a je rozrušená pripadne si ľahne a len leží a pozerá, len pár krát sa stalo že hlavicku podvihla.
Ako ju motivovať k dvíhaniu hlavičky ? A teda môžem napríklad každé prebaľovanie venovať aj chvíli na brušku ? Zase aby som to nepreháňala 😃
Vopred ďakujem za odpovede
Preboha, prečo? Nikdy som také malé dieťa nedávala na bruško. Veď ho nechaj pokojne ležať v perinke, nech oddychuje a zvyká si na svet, má necelé 3 týždne. Nič mu nejde, žiadny vývoj ani nič nezanedbáš, ani nebude pomalšie. Časom začne reagovať a samé sa bude dvíhať a otáčať za hlasom a dianím okolo seba.
Od 19 dňového bábätka nemôžeš čakať zázraky 😊 aj keď len na pár sekúnd dvihne hlavičku je to posun, ešte má na to kopu času. Ja som malého dávala na bruško 2-3x denne až od mesiaca nakoľko skôr som sa bala take malinké dávať a všetko bolo v poriadku 😊 kúp jej čierno biele leporelá, knižky a tak okolo mesiaca jej začni ukazovať na brušku 😊
@heleninamama nam napr. pediatricka tiez kazala davat ho na brusko na chvilu (1-2 minuty) zoparkrat denne takmer od narodenia 🙂 aby si zvykal a to svalstvo sa rovnomerne vyvijalo, takze som sa nezacudovala, len teda necakala som, ze by par tyzdnove dieta udrzalo hlavicko (a nase obzvlast, kedze ju mal riadnu, vsak aj jej vdacim za zazitkovy porod 😂)
Niekde som citala ze do mesiaca max 10 minut denne na brusku, v druhom 20, atd atd, az pokial sa nezacne same pretacat. Takze v pohode, minutku dve kazdy krat, par razy za den a je to tak akurat.
Urcite si nic nezameskala, klud a nohy v teple ;)
Prostredná dcéra mala po pôrode zlomenú kľúčnu kosť ,na bruško som ju 6 týždňov nemohla dávať vôbec a nič jej neušlo ,tak nestresuj .Všetko dobehne a 19 daňové bábätko naozaj nemusí držať hlavičku desiatky sekúnd .Kľudne môžeš aj pri prebaľovanie má chvíľku pretočiť na bruško ..ale nikam sa netreba ponáhľať 😊
Staci ze sa pokusa, davaj len na 2-3 minutky par krat za den. Moje dvihali zadocek az potom hlavicku🤣🤣
Taketo malinke este nevie drzat hlavicku, okrem niektorych prirodnych ukazov. Moj polohu na brusku neznasal, este v 3 mesiacoch sa mi ho podarilo dat na brusko len 2-3× denne na par minut. Dalsie dieta by som uz asi ani nedavala, keby to tak nemalo rado. Moj maly sa posilnil inac, drzanim/nosenm v polohe tigrika a klokana. To mal rad. V 3.5m sa sam pretocil na brusko a odvtedy to uz rad mal a vydrzal t hocikolko. Ale proste musel k tomu dospiet sam po vlastnej osi. Takto je to unho doteraz so vsetkym 🙂
Ďakujem vam za upokojenie, stresujem sa pretože na prvej poradni u pediatričky (vtedy mala 6dni) sa doktorka pýtala či davame na brusko a keď som jej povedala že ešte vôbec tak na mna dosť zle pozrela a že musím začať polohovat na brusko ale ja som sa bála kvôli pupčeku, zacala som až keď odpadol a teraz som tak myslela či niečo nerobím zle 😃 očividne len doktorka ma vystrašila a netreba z toho robiť vedu
Jasne moje uz robi kotrmelce a ked mal 25 dni, tak uz bezne atletiku. 🤣🤣🤣 neblazni je to ok
Tvoje dieťa nedrží hlavu 🙄 môj v tom veku už stojky robil. Ženy nebláznite, všetko má svoj čas.
pozerám podľa foto, že náš mladší tak dlhšie hlavičku udržal (aby som to aj stihla odfotiť) prvý raz 7 týždňový, takže všetko ok a doktorke len povedz, že polohujete, nech je spokojná aj ona 🙂
Kľud nestresuj. Je to úplne normálne ze 19 dňový novorodenec ešte nie je schopný udržať hlavičku. Veď tá je oproti jeho mini telíčku veľká a hlavne ťažká 😊
Dávaj ju na bruško na par minút viackrát denne, ale nebuď otrokom toho, nič sa nestane keď to nebude presne podľa tabuľky. Alebo si ju daj na hruď, vtedy detičky ľahšie to zvládajú. Daj tomu čas ona bude postupne silnejšia a aj zvedavejsia na svet okolo. Sama zisti, že v polohe na brušku toho uvidí oveľa viac, ako na chrbte.
Ja som na brusko nedavala, lebo sa povracala. A teraz ked ma 15mes, tak sama sa dava pri spani na brusko. Nerieste pediatricky, ako to tu citam, tak vzdy len vystresuju mamicky a tie potom uz hadam nasobilku ucia par tyzdnove deti.
Prosím ťa veď ma 19 dni. Nepreháňaj. Môžeš ju dávať na bruško ale nečakaj, že tam bude vysmiata držať hlavu 10min. hore. Dvakrát denne jej zatiaľ úplne stačí, postupne môžeš pridávať a časom si aj zvykne a prestaň tak plakať.
Ahoj,
vobec som davanie na brusko neruesila v 19 dnoch. Mal mal koliky, takze neexist. Ale nisilibsne ho v nosici a tam sa tu hlavicku pekne drzal. Vlastne tam sa tovaj naucil. Zacala som ho davat na brucho zaciatkom 4teho mesiaca, ked mu koliky presli. Nic nezmeskal, nechyba mu ani slak bol a je sikovny. Skus fakt ten nisic, tam tie deturence drzia hlavku cadom automaticky 🙂
@petamich Boze, presne...ja som toto nase stvrte popozila zo zufalstva uz, co nechcela nijak spat, na brusko a odvtedy ako zaba spavala aj niekolko hodin denne na brusku. Bola som rada, ze ju nevie zdvihnut, spali mi asi 3 tyzdne vsetky deti ako zabite, ziadne aktivity, nic. Ked zacala dvihat hlavicku, asi 3 mesacna uz vydrzala tolko, ze uz na bruchu nezaspi, len kuka.
Ja neviem, od 2 tyzdnoveho dietata chciet pomaly raketovu vedu...🙃.
@heleninamama vies co, ja som nase stvrte dala zo zufalstva na brusko a ona mi takto konecne spala. Vygrckala, co bolo navyse, aj koliky sa zmiernili a takto sme prrsili cca 4 mesiace. Teraz uz spava aj na chrbatiku a boku. Najlepsie, ak ma monitor dychu, my sme ho sice mali, ale v postielke mi nechcela spat, len v kociku...
Na prvej poradni sa doktorka tiež pýtala, povedala som, že ešte nie. Až keď mu odpadol pahyl som začala dávať. Tiež som sa bala, aby si ho náhodou sám neodtrhol, nakoľko sa na bruchu jedoval a plakal. A do tretieho mesiaca bol na bruchu ako placka, len reval, nepáčilo sa mu. Potom akoby utalo a sám sa na bruško pýta, aj sa pretočí. Nesilila som to, keď sa jedoval a plakal. Nemalo to zmysel. Iba na chvíľku na pár krát denne som dávala. Bol deň keď vôbec, keďže boli koliky, vracanie atd…
ma 19 dni, 19 DNI absolutne este nema vediet udrzat hlavicku, ved vidis aka je ta hlava v porovnani s telom 🥴 a ano je normalne, ze tam nechce byt, je normalne, ze hlavicku neudrzi a je normalne, ze si ju polozi, lebo je skratka tazka a nema este vyvinute svalstvo a staci ju pokladat parkrat denne, netreba z toho robit exaktnu vedu, proste ako sa ti podari
nech sa paci napr. tento clanok https://najmama.aktuality.sk/clanok/4yzygrc/drz....