ahojte, je tu uz par tychto tem, no vacsinou na otazku kedy zacat pretahovat, ja sa chcem spytat, ci to davate robit lekarke, u nas je bezne ze kazdy lekar uz aj v 4. mesiaci dietatka to nasilim pretiahne, vraj ide z toho strasne vela krvi, maminy potom musia macat v repiku aj niekolko tyzdnov co sa babo nedokaze bezbolestne vycikat. preto sa pytam, ci je to vobec potrebne robit a ci je tu niekto, kto to nedal doktorovi pretiahnut vobec ? dakujem
my sme nerobili nič a ani doktorka, teraz to ide úplne v pohode, nemáme s tým problém
@bettya zastavam nazor, ze priroda stvorila nase telo dokonale, cize nie je potrebne vykonavat podobne procedury este v babatkovskom veku. pokial nie je problem s cikanim (nerobi sa balon, alebo nebyvaju caste infekcie) tak nevidim dovod na pretahovanie.
tento nazor zdiela aj moja pediatricka.
stahovanie predkozky do krvava je podla mna barbarske a keby to lekar skusil urobit mojmu dietatu, tak by som nevahala sa tiez zachovat barbarsky 😀
@bettya mne naša doktorka tiež povedala, že netreba nič robiť, skôr ma upozornila, aby som mu predkožku v žiadnom prípade nesťahovala, že to má čas do 3 rokov a potom sa to zvykne samo uvolniť, dokonca mi povedala, že v niektorých literatúrach odborníci hovoria aj o veku 4-5 rokov.
takže ja osobne by som nič násilne nerobila, treba tomu nechať voľný priebeh 😉
@bettya tento clanok je o stahovani predkozky, zda sa mi velmi dobre a zrozumitelne napisany
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/hajanka/clan...
osobne si myslim, ze lekar, ktory bez vazneho dovody stiahne babatku predkozku si zasluzi nielen polamat obe ruky, ale aj zobrat diplom a s hanbou vyhnat z mesta
ahoj, keď bol malý bábenko boli sme sledovaný u viacerých lekárov, kvôli zložitému pôrodu. v rámci toho sme išli aj k urológovi a ten chcel násilím preťahovať, nedovolila som. časom, ako malý rástol to postupne išlo samo. treba to nechať na prírodu a jasne lekárovi povedať, že si neželáš násilím sťahovať predkožku. 😉
Dakujem za rady, este otazocka, ak vy to nepovolilo, je nutne robit obriezku alebo to strhnut potom ked bude starsi?
@bettya
no my sme veru museli ist k urologovi v 4 rokoch... vraj uz je neskoro a uz to malo byt a bla bla bla... nikto sa nic nepytal a malemu to stiahol... barbarske, ale ja by som to sama nezvladla... ani by som to nevedela, lebo to chcelo fakt silu, odvahu a vediet presne co robit... ale sam si to nerobi a vravi, ze nikdy ani nebude 🙂 ostala mu trauma... myslim, ze ho to v puberte prejde 😀
my mame 5 rokov a nerobime nic. doktorka na 3 rocnej prehliadke tiez povedala, ze nic netreba robit. ja som citala, ze sa to spravi samo, ale urcite nie do 4 roku. skor do puberty. telo pomaly zacne vylucovat nejake sekret, ktory napomaha oddeleniu. tiez som citala , ze prave tymto pretahovanim vznika vela problemov.
@ingrid16 ,same sa to urcite nespravi,s mojim starsim synom sme skoncili v nemocnici,kde mu to pod narkozou museli obrezavat a to som mu ho od malicka pretahovala,a druheho syna ma pod dohladom od narodenia chirurg,lebo mal vo vajkach vodu a hrozila mu operacia,chvalabohu sa voda vstrebala a operacia nutna nebola.kozku mu stahoval od narodenia,pekne pomaly a mne kazal tak 3 krat do tyzdna stahovat pri kupani aby sa precistil,a chodime k nemu raz za rok na kontrolu .teraz ma 5 rokov ,kozka sa pekne stahuje a zatial nemame ziadny problem 🙂
@bettya silou sa to nesmie robit,ale mozes to robit sama,pekne pomaly pri kupani a len kolko ti ide,so starsim synom som bola u chirurgicky lebo sa mi to nezdalo,urobila mu to nasilu,tyzden sme macali v repiku a vysledok ??? rok po tomto super zakroku skoncil pod narkozou a operacne mu to obrezavali....chvalabohu nebola treba obriezka lebo mal dost kozky 🙂
no, kazdy nech si vyberie, co si mysli, ze je pre dietatko lepsie. ja som prestudovala toho o tom dost, kedze maly sa narodil v UK , kde sa to vobec nerobi , ale na SK to hlavne ti starsi odporucaju robit. po mojom uvazeni a na ziadost manzela sme sa rozhodli nechat to na prirodu. 🙂
My to tiež necháme na prirodu a ked bude nejaký problém a pediater odporuči ist pod nože tak pojdeme.Zlepená predkožka chlačeka chrani pred zápalom pokial má plienočky neviem prečo by som ho mala vystavovat riziku zápalu.
riadila som sa tymto
http://www.rodina.cz/clanek5274.htm
http://www.solen.cz/pdfs/ped/2002/03/03.pdf
syn ma 5 rokov, predkozku su prvykrat stiahol sam, pediatricke som povedala, ze si nezelam aby mu s nou manipulovala a doniesla som jej vytlaceny clanok. syn mal 2x maly zapal na predkozke, kym sa to uvolnilo, ktory presiel po kupeli v repiku. inak vsetko ok, ziadne traumy z nasilnych procedur ap.
@bettya, my sme tiez presli viacerymi krajinami a nikde sa nestahuje. Kym ma chlapcek plienky, je velke riziko zanesenia infekcie a ak nie su problemy ako zapaly, odporuca sa vobec nic nerobit. Ja som pred par dnami (maly ma skoro 3roky) len tak jemne vyskusala po kupani, a v pohode sa dala pretiahnut.
ja mam dvojmesacneho krasavca a vzdy vecer pri kupani mu tu predkozku lahucko chytim a trosicka, uplne naznakovo potiahnem. obcas sa mu tam urobi smegma, tak to pekne ide prec. ale ziadne nasilne veci to ee. kedze pracujem na urologii detskej 😀 😀 😀 tak mi to potom kuknu kolegovci,ked bude treba. obvodnej by som urcite pindulaka riesit v ziadnom pripade nenechala
ahojte, my mame starsiu pediatricku a ona nam odporucila, ze pomaly stahovat v ramci kupela. Ze je to lepsie ako potom riesit operativne a pod narkozou. Moj syn ma 2 masiace a vo vanicke sme mu to stale pomaly stahovali. Zapalov z plienok sa nebojim-snazime sa pouzivat bezplienkovu metodu, cize cas v popisanej plienke je minimalny.
Nám zakázala čokoľvek robiť a ani ona neskusala. Kamarátkynmu synovi lekár tiež s tým spekuloval a odvtedy chodí k urologovi pravidelne. Má len rok. Naši chalani s tým nemajú žiadny problém