Ahojte, syn preskočil vo vývoji štvornoškovanie. Plazil sa a potom sa postavil a začal chodiť. Dočítala som sa, že to nie je dobré, že sa to prejaví neskoršie napr. ako ťažkosti s čítaním, či rôzne poruchy učenia. Akurát som sa už nedočítala, čo robiť aby k tomu nedošlo.. Neviete poradiť?
@molu12 ale prosím ťa, cca 20 percent detí to preskočí. Hovoril mi to aj náš pediater. Ja som tiež nestvornozkovala a je to mňa doktorka, učím sa doteraz 🙂
@dzulli1980 ja som tiež nestvornozkovala , začala som rovno chodiť a žiadne poruchy učenia a ani čítania som nemala. Som tu živá a zdravá už skoro 4 dekády
Dcéra nikdy neštvornožkovala a čítať vie už v 5tich rokoch 🤷♀️
tiez sa pridam, ziadny problem a s citanim absolutne.. prave naopak :D
@molu12 kedysi (15-20r) sa vravelo, že ak dieťa prirodzene a samé od seba preskočí nejaký stupienok v motorike, tak to nevadí. Určite sa poznatky vyvíjajú a vieme viac, ale už sa to aj preháňa a my mamy sme až prehnane úzkostné. Najstarší syn preskočil štvornožkovanie, resp.sa k nemu vrátil, keď už dávno chodil. V roku robil kotrmelce vpred aj vzad, bol veľmi pohybovo nadaný. Teraz by som ho podľa toho čo tu čítam mala nechať vyšetriť u fyzioterapeuta, lebo to robí mimo tabuliek...
Syn má 22r a chodí na vysokú.
@molu12 ahoj, stvornozkovanie este pride.chodi len okolo nabytku alebo priamo sam v priestore? Dolezite je nevodit ho za ruky.
@molu12 moja najatarsia nestvornozkovala. Rovno sa postavila a sla. A tohto roku skoncila vs s cervenym diplomom ako najlepsia v rocniku
@janetinka27 On už má 15 mesiacov, chodí sám už od 11 mesiaca, práve neviem ako ho presvedčiť už teraz na štvornoškovanie...
Moje obe deti nechceli byť na štyroch vôbec, ani neskôr keď už chodili. S učením nikdy žiadny problém ani nič podobné. Máme skôr v rodine opačnú situáciu, dieťa stvornozkovalo o dušu a ma takmer vsetky dys poruchy. Takze si myslim, ze stvornozkovanie s tym nema ziadny súvis.
Práve syn tak nejak všetk, tieto pohybové věci začal skôr, ako sú tabulky, ale po 4 takmer vôbec nechodil...
@molu12 A prečo ho chceš "presvedčiť na štvornožkovanie"? ... nie si kus premotivovaná? ... viac zla ako osohu urobíš, len bude mať zmätok v hlave ... nechaj ho prirodzene ísť vlastnou cestou, mrte detí neštvornožkovali a problémy s učením nemali a nemajú.
My sme preskocili tiez. Syn je predcasne narodeny, cvicil aj vojtovku, okolo nabytku zacal chodit ako 7 mesacny. Bolo to divne a vraj nezvycajne na to ze bol narodeny predcasne. Hned sme prestali cvicit vojtovku a ze vsetko ok...dnes po 2 rokoch je na tom pohybovo veelmi dobre, je obratny, pohotovy, energicky, tancuje beha, skace na trampoline a kadeco ale nerozprava. Respektive rozprava vela ale nerozumieme mu. Uz nam bolo povedane ze to je aj mozno pre to. Neviem mne to nejak nedava logiku.
Tie problemy s ucenim atd su skor len okrajovo spojene… stvornozkovanie je naozaj velmi dolezite vo vyvoji, takmer najdolezitejsie… ale hlavne z hladiska posilennia svlastva, drzania tela a celkoveho PMV. Dieta co nestvornozkuje moze (a vacsinou aj ma) mat oslabene brusne svaly, s tym velmi uzko suvisia valgozne clenky (zamienane za ploche nohy), uvidis neskor, ako na tom bude. Ucenie neries, najdi si ako sa daju inak spajat hemisfery (lebo o tom je to), ale motivovat k stvornozkovaniu JE spravny postup. Nutit nie, motivovat ano. No nemusi mat problem s nicim, skus kompenzovat to posilnovanie bruska cvicenim (hrou), preliezanim atd.. idealne sa porad a dobrym detskym fyzioterapeutom (tj taky co ti nepovie ze to nevadi).
@molu12 ani moje dieťa nestvornozkovalo ma 10r a je to úplne normálne dieťa žiadne problémy ani pohybové ani mentálne nemá (až na začínajúcu pubertu a veci s tým súvisiace 🫣🤣)
Nestresuj bude to ok ni každé dieta spĺňa tabuľky 🤷
Pri lození po štyroch sa prepájajú hemisféry, koordinuje sa ruka – noha. Spevňuje sa chrbát, naďalej sa aktivuje sa bruško. Navyše štvornožkovanie je dôležité pre správny vývin bedrových a ramenných kĺbov. Vo svalovom aparáte spolu všetko súvisí. Ak povedzme dieťa neprejde dostatočne obdobím lozenia po štyroch, neaktivuje a nefixuje si dostatočne skrížený vzor, neposilní si dostatočne ramenné kĺby a pletence ramena a pod. Môže sa to neskôr odraziť napríklad aj v podobe tlačenia ceruzkami do zošita, ťažkosťami s písaním.Preskočenie obdobia štvornožkovania alebo prejdenie ním veľmi rýchlo môže mať negatívny dopad svalstvo. Pri rôznorodom pohybe sa aj trup učí stabilizovať sa, byť v rovnováhe skôr než sa dieťa postaví na nohy. Pevné bruško, ktoré sa ešte aktivuje počas lozenia, je jeden z predpokladov správneho držania tela v živote.
toto som nasla na nete🤷♀️
Dcéra preskočila stvornozkovanie, má 17 rokov, je úspešná v učení, športe, má pekné držanie tela, tak neviem...
@anavixy pozri mam 2 deti prvé nikdy nestvornozkovalo a nohy ma úplne v poriadku ukážkovu klenbu... Druhé dieťa mi prestvornozkovalo asi desiatky km a ma presne problém s vagoznymi členkami takže neviem ci sa to dá takto zhrnúť do jedného celku ci to nejako súvisí spolu 🤷
@kulumulu123 suvisi to (valgozne clenky) s celkovym drzanim tela a to suvisi AJ so stvornozkovanim. Myslim, ze nikde nepisem ze striktne musi jedno viest k druhemu. Ja som si to nevymyslela (to ze to ma suvis, to ti povie kazdy fyzioterapeut), ale ako som uz pisala, nemusi to vobec robit problem. Len teda si to treba odsledovat a pripadne vcas kompenzovat, to radim autorke.
@anavixy
Dieta co nestvornozkuje moze (a vacsinou aj ma) mat oslabene brusne svaly, s tym velmi uzko suvisia valgozne clenky (zamienane za ploche nohy
Ja som k tomu iba napísala ze jedine dieťa ktoré s týmtoa problém je práve to dieťa ktoré prestvornozkovalo celé kilometre kým sa postavilo na nohy 🤷
Ďakujem za odpovede. Práve som čítala aj o tom prepojení pravej a lavej hemisféry a ked píšete o tých členkoch tak môže byť že už sa to začína u syna aj prejavovať. Skúšam ho motivovať k štvornožkovaniu, ale on to vydrží len chvílku a hneď sa stavia na nohy. Neviem kolko času denne by bolo potreba, alebo aké iné cviky. Neviete mi poradiť viac, ev. nejakú internetovú stránku, alebo knížku, čokolvek o tom? Naša pediatrička také veci nerieši, ale obávam sa, že štvornoškovanie je práve dosť dôležité na celkový správny vývoj. Jasné nie u každého sa musí niečo prejaviť, ale ja nechcem čakať, ako to bude, ale radšej sa snažiť tomu predísť už teraz ak sa to nejak dá.
@kulumulu123 Áno, určite valgózne členky môžu byť aj z iných príčin. Práve môj starší syn to má a ten štvornožkoval strašne dlho, a aj keď už začal chodiť po 2, tak sa často rád hodil na 4.
@molu12 Okrem uz problemov co sa tu popisali je tiez mozne ze bude mat problemy rozoznat pravu a lavu stranu prave koli tomu ze tie hemisfery sa neprepoja tak kvalitne ako ked dieta stvornozkuje. Chodit po 4 je totizto ovela komplexnejsi pohyb ako po 2. Musis sa naucit perfektne koordinovat 4 koncatiny na opacnej strane tela. Lava noha spolu s pravou rukou. Mozno je
Je to zaujimave ze ho nebavi stvornoskovanie. Ved je tolko vela hier pri ktorych sa stvornozkuje, ako chodit cez tunel, zi uz z latky, prazdnej krabice, alebo pod stolom. Alebo sa hrat na zvieratka, kone, psov. Mozno ho to nebavi preto, lebo je to dost komplikovany pohyb a nema ho natolko kvladnuty aby sa citil pri nom komfortne.
Ale ak nechce, netrap sa, nenut.
@molu12 nijako ho uz nepresvedcis, vobec sa nic nedeje
Ani moja neštvornožkovala ... išla rovno do stoja ... je tretiačka, žiadne problémy s učením nemá.
@molu12