Ahojte, potrebovala by som poradit (skor, nez zacnem hladat odpoved mozno aj u neurologicky), ci mate skusenost, ze vam deticky nespia v noci vkuse aspon 4 hodiny. Tato tema NIE JE o tom, ze sa v noci nevyspim, je o tom, ze sa obavam, ci ma moje dieta dostatok KVALITNEHO spanku. V spanku si musi mozog a cele telo odpocinut a to sa predsa neda, ked je neustale v bdelom stave... Do 5.mes prespala aj 5-6 hodin vkuse bez prestavky, potom krmenie a potom este hodku-dve potiahla. Cez den spi 2x (po max 1,5 hod)
Od 5.mes sa zacala budit v noci po 1-2 hodinach - to predsa nemoze byt v poriadku... Bude mat 9 mes., stale sa kojime. Poprosim vas o rady, ak ste mali podobnu situaciu. Dakujem.
@matul ahoj, ja mam rovnaku skusenost ako ty 😉 aj moj starsi mi neprespal vkuse celu noc kym bol kojeny... celu noc mi prespal az ked mal 1,5 roka, ked som ho prestala kojit... a teraz mam to iste aj s mladsim, v noci sa kojime kazde dve hodiny 😕 je to sice unavne, pre mna teda urcite, ale maly vyzera byt spokojny, vyspaty a stastny 🙂 takze si myslim, ze je to v poriadku 😵
ako sa sprava tvoja mala? je kludna, spokojna? ci byva nervozna, nekludna a myslis si ze to z nevyspatia? lebo denny spanok (2x1,5 hod.) je myslim super na jej vek... takze v noci sa ti mozno budi preto, ze sa chce trosku "potulkat" a citit ta 😉 neboj, skor ci neskor ti prespi celu noc 🙂
@svenka ahoj, vdaka za odpoved. Vies, mne neide o to, aby prespala celu noc, este je na to mala a viem, ze pokial je kojena, tak je to utopia, takze toto si velmi jasne uvedomujem. Ale ako je mozne, ze po olovrante, veceri a este sa dokoji, ide spat o 19h, sa zabudi uz o 2 hodky na to? Ved nech mi nikto nevravi, ze to je v poriadku, ze si neoddychne na dlhsie? A ked za nou prideme po tych 2 hodinach, dame jej napit, len otoci hlavku a spi dalej... Mala je cez den spokojna a stastna, ale v noci sa prebudza s mrncanim kazde dve hodky... A tulit sa nechce ku mne, ani spat so mnou v posteli...
@matul máme presne to isté, vek 7a pol mesiaca plus cez deň nespí ani zďaleka tak dobre ako tebe... idú zubiska a tiež je este kojena, takže don't worry. Už to len dako prežiť.. 🙄
Ahojte, asi je to normálne, lebo ja mám momentálne tento istý "problém". Malá má 5 mesiacov, doteraz spávala od cca 19.30 aj do štvrtej ráno, stalo sa aj do 6.30, a až vtedy papala. Teraz asi 2 týždne sa mi budí už okolo 23.hod., a potom ešte zo dva, tri krát do rána. NIekto si možno povie -super na ten vek, ale ona spávala fakt takmer celú noc. Teraz si začne gagotať, ako keby sa nič nedialo, a ked ju dlhšie necháme, prejde to do zlosti a plaču. Hladná nie je, lebo len trochu potiahne (dojčím) a dosť, skôr smädná. Tiež ma trochu mrzí že predtým spinkala oveľa lepšie. Neviem či to nie je zo zúbkov, alebo prečo, a dúfala som, že ked začnem dávať príkrmy, zlepší sa to, ale ako čítam vyššie, asi ani nie🙂
Ony to dětičky opravdu dělají. Pamatuju, že dceru jsem v tom věku krmila i 11x za noc, budila se snad co půl hodiny....Syn zatím dobrý 🙂 I když taky prospal celou noc a teď se začíná po půlnoci budit....
A ještě typ-vzhledem k změně počasí-nezměnilo se u vás něco? Teplota nebo vlhkost vzduchu v ložnici? Hlavně ta vlhkost je důležitá, zvlášť pokud @ tinka9000 píše, že má žízeň....
já v noci vstávám k malému klidně i co 20 minut 😝 😀 😀 a za tu dobu už jsem si i zvakla 😅 špatně spinká od narození 😝
@matul V tomhle období je špatný spánek a problematické usínání celkem běžná věc - děti se začínají plazit, lézt, stoupat si, sedat, mluvit, rostou jin zoubky a spoustu dalšího a jejich mozek tolik nových vjemů nestíhá pobírat. U nás se top zlepšilo až před necelým měsícem, pořád se budí asi tak 2x za noc, ale není to co 2h apod.
no u nás sa nezmenilo nič, pokiaľ ide po podmienky v spálni, skôr to budú fakt asi tie zúbky alebo jednoducho obdobie..snáď sa to časom zase upraví. Viem že vstávať trikrát za noc pre niekoho nie je veľa,ja som ale bola zvyknutá že spinkala spokojne ako drievko. Teraz spím aj ja strašne zle, lebo som stále v strehu, či spí, alebo nie, tak mám strašne plytký spánok.
ahoj, pozname, nam sa takto zhorsil spanok asi pred 2 tyzdnami, je pravda, ze mu vysiel zub, ale zub je tu a spanok neni lepsie, mne sa prvy krat zobudi uz 40 min. po zaspati a pritom sa poriadne pri zaspavani napapa... a takto to ide celu noc. To predsa vidis, ci dieta ma dost. spanku, na tom, ako sa chova, ci je nervozne, unavene Moj maly sa po takejto noci na mna usmeje ako slniecko na hnoji a je mu fajn, takze kvalit. spanok uricite ma. Oni sa vacsinou ani poriadne nezobudia, len sa pomrvia a v polospanku sa nakrmia, ududlaju, a tento povrchny spanok je prave ten, kedy sa im vyvija mozog a zapajaju synapsy. Takze si nerob starosti, je to uplne normalne.
@matul nasa prvorodena spavala v priblizne v takomto veku 2x denne 30 min a v noci kazdu hodku- 2 hodky hore....tiez kojena....tiez som mala take myslienky ci je to vporiadku, ked za 24 hodin, nespi ani 2 hodiny v kuse, ale asi je....lepsie spavat cez den zacala az po prvom roku, noc prespi az od dvoch rokov, aj to je len obcas...vacsinou sa este 1x zobudi...pevne nervy prajem.... 😉
@matul je dobre si uvedomit, ze spanok dietata je uplne iny ako spanook dospeleho. Dospely by si neoddychol, dieta napriek castemu budeniu ano.
Skus su precitat aj ine pohlady na tuto temu, napriklad z tohto linku, odkial vyberam nasledovne:
"Je veľmi dôležité si uvedomiť aj to, že bábätko spí v porovnaní s dospelým „zle“ – v skutočnosti by bolo vhodnejšie povedať, že spí inak ako dospelý, rovnako ako sa nedá s dospelým porovnávať v iných oblastiach – napr. mu rýchlejšie bije srdiečko, rýchlejšie dýcha, či má iný pomer hlavy k telu. Spánkový cyklus dieťaťa je kratší než pri dospelom človeku, dieťa spí viac v ľahkej spánkovej fáze a mnohé deti pri prechode z hlbokého spánku do ľahkého potrebujú pomoc rodiča, aby znova prešli do hlbokej spánkovej fázy. Väčšina bábätiek máva po 6. mesiaci spánok čoraz viac prerušovaný, v noci sa precitajú čoraz častejšie, občas sa dokonca stane, že sa im ani nepodarí znova zaspať a sú nejakú dobu hore. Príčiny môžu byť rôzne – intenzívny vývoj mozgu, rast zúbkov, potreba ubezpečenia sa, že matka je nablízku… Každopádne je to stav, ktorý vidíme pri väčšine detí, obyčajne vrcholí okolo 9. mesiaca a potom sa postupne pomaly zlepšuje. Druhý polrok života bábätka je preto pre mnohé mamičky v tomto smere veľmi náročný – po celodennej starostlivosti o dieťatko si potrebujú oddýchnuť, ale bábätko sa začína v noci čoraz častejšie budiť, čo mnohé mamičky nesmierne vyčerpáva, najmä, ak sa cez deň starajú ešte o staršie dieťa."
viac tu https://dojcenie.wordpress.com/2010/10/22/nepre...
Ale ak mas pochybnosti je samozrejme namieste opytat sa lekarov. Ale zo skusenosti mamiciek, ktorych je tu plne forum, vyplyva, ze si mozno robis zbytocne starosti.
@hradnapani dakujem za vycerpavajucu odpoved, idem studovat.
@hradnapani ten link mi neotvori ten clanok, pise page not found...
@matul aha, ani mne to nejde takto otvorit, ale mam to ulozene, tak ti to skopirujem do IP, lebo je to pomerne dlhe
@matul ahoj. no neviem ci to sem patri ale skusim...moj maly ma teraz 5 mesiacov...od 3 mesiaca mi pekne spinkal ked som ho po okupkani a napapani dala do postielky o tej 8 alebo 9 vecer tak mi pospal do 12 alebo aj 2 rana...teraz sa mi zo spanku strahava skoro kazdu hodku hoc aj ma cumel,ak mu vypadne tak mrnci ale dam mu ho a spinkame predtym mi to nerobi..no a noc je kapitola sama o sebe, po napapani zaspinka, dam ho do postielky a tak za dve hodky vstane ale ked ho dam znova do postielky tak sa mrvi, mrnci...dobre je mu len pri mne ale tiez to neni taky super spanok ako byval....a cez den tak to ani nevravi to je jedna veeelka katastrofa,spi mi maximalne za cely den 1,5 hod. ked motyka vystreli tak aj 3 hodky za cely den ale podotykam to vsetko su polhodinove spanky zratane dokopy a spinka len vtedy ked ho kolisem v koliske alebo ked s nim chodim po vonku v kociku inac ako ani nahodou...akurat vceras sme spolu spali vynimocne hodinu obidvaja na posteli, som sa az divila.....takze ja som unavena lebo sa mu musim cely cas venovat, ked nieco robim a sa s nim nehram a nie som pri nom uz je nespokojni....a on je unaveny tiez lebo sa nevyspi... :( ale tak nam idu zubky tak to je zrejme z toho predpokladam
..Tak o spánku bych snad raděj ani nemluvila. U nás je to masakr..a taky asi od konce čtvrtého měsíce častější buzení v noci a rovnou s hlasitým pláčem, někdy i po hodině, ale stačí nakrmit, pochovat,přebalit..většinou jen něco z toho..a můžem spát dál.
Jinak spánek přes den buď jedině u prsu s tím, že je od něj odejdu, je vzhůru... takže jsem sice odpočatá, bo ležím s ním, čtu si, koukám na film a nebo usnu.. zato domácnost jaksi vázne, není šance nic udělat, když mu zdrhnu, mám max. 10min., než se probere. Jinak vydrží třeba dvě hod.v kuse vždy po dvou hodinách bdělosti, občas i dýl. ..a nebo v kočárku, ten ale nesnáší a odpláče si před usnutím svoje a po probuzení taky.... kolik už jsem si vyslechla rad v tramvaji, ve městě... že mám nakrmit, přebalit a bla bla... já přitom vím, že jsem to udělala před pěti minutama. Pro mě je "kočárkování" noční můra, nikdy si nezvyknu..je mi ho líto, ale ne vždy počasí přeje nošen v náručí..jo a nosítko taky nerad..
Jo a v noci spí se mnou taky... nijak schválně jsem ho to neučila..ale najednou to tak prostě bylo.
Když si vzpomenu, jak jsem ho v prvním měsíci obšlapovala, když se nevzbudil po dvou hodinách na jídlo.. jééé, jak ráda bych ho teď nechala v postýlce spát, třeba čtyři hoďky😀.
...toto všechno beru jako jakousi specifitu, zřejmě následek mých problémů s kojením, kdy jsem s ním trávila celý den v posteli a jen kojila a chovala, nic jiného... jinak je to mazlík, když je člověk s ním a věnuje se mu, je usměvavý, milučký a prospívá hezky..
Pridavam sa... od narodenia do piatich mesiacov spinkal celu noc s maximalne jednym prebudenim nadrano. Ale posledne tyzdne je to katastrofa. Budi sa mrncanim uz hodinku dve po tom, co zaspinka a do rana ss budi kazdu polhodinku. Ocka ma zavrete, upokoji sa hned po napiti sa zlebo po cumliku. Skusala som snad uz vsetko.. moj spanok je uplne na prd, pretoze kym zaspim on je zasa hore. Cize prakticky spim dve hodiny denne ☹
@babulka82 ahoj, znova som si precitala vsetky odpovede, bozinku, to uz bolo tak davno... no a aby som Ti odpovedala: toto som pisala, ked mala mala 5 mesiacov a v 8. mesiaci sme si povedali dost a zacali sme odstavovat od nocneho dojcenia. Potom sa noci stabilizovali, zhruba od roka, kedy sme odstavili kojenie uplne uz zacala spat aj cele noci, ale doteraz je zhruba raz hore za noc, napije sa vodicky a spi dalej. Pevne nervy prajem, a hlavne dostatok odpocinku.. Unavena a vystavena matka podla mna nie je takym prinosom pre svoje dieta, ako jedna vyspata a pozitivne naladena... 🙂
@matul, je to uplne normalne, precitaj si nieco o separacnej uzkosti, nas nato pedina upozornila a predne den pred poradnou to zacalo. Tiez ked idu detom zuby, zvyknu sa budit. Nam sa jeden mesiac budila 3x za hodinu kazducku noc cely mesiac. Detom sa spanok vyvija. Nasa ani nejedla, spavala uz sama, uspavala sa sama a ajtak celu noc neprespala a neprespi ju ani do dnes, lebo ide cikat, niekedy ma aj zly sen..... vsetko chce cas a trpezlivost.
@matul je to uplne v poriadku. Mojmu synovi sa takto velmi zhorsil spanok okolo osmeho mesiaca, budil sa aj kazdu polhodinu, hodinu... (dovtedy sa budil kazde dve-tri hodiny, takze o 5-6 hodinach som mohla snivat)... bolo to narocne. V tomto veku je to normalne. mozno aj separacna uzkost, klasika su zuby. Neboj sa, skor ci neskor to prejde.