Máme 9 mesačnů dcérku, neviem si dať rady s jej spánkom, nikdy nespinkávala ako detičky spáči, ale to čo sa s ňou deje posledný mesiac je hrozné, som kůsok od fyzického aj psychického zrůtenia a ak to neprestane možno aj pred rozvodom! 😉 Na nočný spánok ju ukladám o 19:00 - 19:30 pravidelne uspávanie máme spojené s rituálmi ako je kůpanie, spoločné hranie sa v posteli, jedenie kašičky ( spapá cca 210 ml kaše), samotné zaspávanie je celkom v pohode, niekedy s troškou odmietania a neustáleho vstávania vo vlastnej postielke, ale to celkom zvládam. Peklo nastáva asi tak po dvoch hodinách spánku, začne sa neustále budiť mrnkať a plakať, na čo ja prídem, dám jej dudku, alebo vodičku, opakuje sa to asi po 15 minutách, ak by som to nespravila nastane neutíšitelný plač a krik. Tak toto robíme do cca 23:00, kedy jej dám 120ml mliečka a potom sa ukľudní, no pohodinke spánku (čo ja nestihnem ani zaspať) sa scénar opakuje dookola až keď jej dám okolo 03:00 znova mliečko, ona sa ukľudní a pokračuje to isté, na to sa ráno zobudí o 05:00 až 05:30 už akože vyspinkaná, tak treba ísť rýchlo hore! Cez deň je tiež na nič, prvý krát ide spinkať asi okolo 08:00 až 08:30 pospí si dlhých 30 min na čo si ja stihnem dať niečo do úst umyť zuby a ona je už hore plná energie!asi o dve hodiny ju ukladám znova v kočiariku to asi 11:00, ľahko zaspí a ja ju odstavím vonku na terase v tichom prostredí, no ona je už za 30 min. hore v plnej zbroji zničiť ma a toto sa tiež opakuje celučký deň, takže ako 8 mesačná spáva asi 3 až 4 krát za deň po 30 min, skůšala som to skĺbiť do dvoch spánkov no nešlo to, keď som ju nedala spať vtedy keď ona chcela tak strašne vyvádzala, skůšala som ju aj po tej polhodinke uspať znovu, niekedy sa mi to podarí ale to nesmie potom zastať kočík! Pripisovala som toto celé rastu zůbov, lebo ešte nemá ani jeden, no ale už to trvá príliš dlho. Ten denný spánok mala taký od 5 mesiacov , ale aspom v noci spala len s dvomi jedeniami! Je veľmi čula a šikovná, chodí po štyroch ako rýchlik, na nožičky sa už sama postaví a s malým pridržiavaním stojí! Prosím poradte mi čo mám robiť aby sa to aspom v noci ukľudnilo, lebo sa zbláznim! Ďakujem
@jarmila123 Ja Ta nepotesim. U nas to bolo presne takto isto. Ja som schudla na 45 kg, maly sa budil v priemere 10 - 16 X za noc. Skoncili sme na neurologii, kde mu diagnostikovali hyperaktivitu a predbezne ADHD. Ja som vtedy mlela z posledneho - fyzicky aj psychicky. Ked som videla kamosky, ake su oddychnute, ako opekneli, ako si MD uzivaju......no naplakala som sa veru bozehnane zo zufalstva. Trvalo to zhruba do 3 rokov. Teraz ma maly 4,5 roka a spime vseobecne malo - staci mu 6 - 7 hodin v noci. Aj to sa budi v priemere 2 x kazdu noc! Ak nemate nejaky zdravotny problem - uz len vydrzat !!!!!!!
Ani nasa mala nebola velky spac a tiez okolo 9 mesiacov vyvadzala, metala sa po postielke, vzdychala, pila vodicku, 1x za noc aj mlieko. Vraj horsie spia deti, ked maju nove pohybove vzorce- naucia sa stvronozkovat alebo chodit. Chodila aj neskor spat, aj chodi, skusali sme ju ukladat aj skor, vsetky metody zlyhali a dieta zaspi najskor okolo 21-22ej hod.
Co nam dost pomahalo na lepsi spanok, bol pohyb vonku, 2x do tyzdna cvicenie s detmi a 2x do tyzdna plavanie. Po plavani bola taka vycerpana, ze spala 2-3 hodiny v kuse! Kamaratky, ktore mali take aktivne deti, tiez tvrdia, ze najma plavanie im pomohlo ich unavit 🙂
Drzim prsty, pripadne, nech niekto pomoze po vonku s dietatom aspon, nech si oddychnes, lebo je to fakt na psychiatriu niekedy.
@2712sasenka u nas to iste a to máme všetky zuby vonku,tiež nechápem prečo,začo,presne si opisala našu situáciu aj s tou babkou a dedkom,svokovcov nemám,naši robia by sa nevyspali,kamošku nemám taku žiadnu čo by pomohla a muž chodi na 12tky na nočne,takže od pol6h do rána sme sami aj v noci a ked pride muž musim fungovat s malym vyspana-nevyspana,lebo on sa musi vyspat kedže večer ide do dalšej nočnej ☹
@2712sasenka a ešte som zabudla dodat,že ked vstane o 6h ráno a nechce sa mu poobede spat,vydrži do 20h byt hore vkuse !
@jarmila123 nam pomohlo len dozriet a vyrast cca v roku sa to zlepšilo.Inak prvy rok bol des presne to čo popisuješ.Neplatilo nič! Teraz ma 17 mesiacov jeden denny spanok a v noci sa nebudi ak aj tak trošku pomrnči a spi dalej.Nevšimam si ho.Až nad ranom dostane flašku s mliekom.
@babulka82 ďakujem, trošku si ma posmelila, asi naozaj mi nezostáva nič iné len důfať , že to po tom prvom roku ustane a nie až po treťom, lebo muž chcel ešte chlapca no teraz sme obaja v štádiu, že nikdy viac! 😵
@jarmila123 ver mi že viem čo preživaš a to nehovorim o kojeni kedy bol na mne nacucnuty asi každu pol hodinu v noci asi každe dve .Bolo to otras . Naozaj velmi naročne obdobie. Ale určite sa to upravi ako začne behat ,viac sa unaví a nabehnete na 2 spanky potom na jeden a bude to super.Nam idu aj zubky aj tak spi ovela lepšie. Ten prvy rok bol naozaj strašne naročny,nikdy viac. Je to moje druhe dieta keby je prve asi bol jedinačik. Hlavne sa neobvinuj ty že niečo robiš zle ,vobec to neni tvoja chyba pretože ja som mala prve dieta uplne v pohode aj ked mal svoje dni a robila som veci tak isto. Proste tento druhy je naročny velmi od narodenia. Ale ako pišem teraz je to ovela lepšie aj ked musim byt stale v pozore . 🙂
@jarmila123 - ahoj, skús si pozrieť nejaké rady ohľadne aspoň toho denného spánku tuto: https://www.modrykonik.sk/spanok-deti/ U nás mnohé zabrali pri staršej dcérke. Tiež mi dlho spávala cez deň "dlhých" 30 minút. A potom, keď sme sa naučili ju uložiť na spánok v správnej dobe, začala spávať vyše hodiny a pol - najprv tie 3 spánky, potom už aj tie 2.. proste sa to upravilo k lepšiemu, oveľa lepšiemu. Dcérka si "vyžadovala", alebo ako to povedať, uložiť sa na spánok spočiatku presne po hodine a 50 minútach bdenia (uff, ale mi trvalo, ký som prišla na TO číslo). Kto nezažil, nepochopil by - proste keď som ju uložila o 5 minút skôr, nedajboh zaspať. Keď o 5 minút neskôr, už bola taká nervózna od únavy, že nemohla zaspať. Vekom sa jej to potom menilo (ten počet minút bdenia sa zvyšoval, samozrejme), ale chcelo to vždy vysledovať.
Synček je v tomto iný, on to nemá také striktné, že by mu už tých 5 minút vadilo. Ale zase som sa oveľa skôr naučila vysledovať ten okamih, kedy je unavený, a približne vtedy ho dávať spať.
Vraj sa spanok zhorsi ked sa naucia lozit a chodit ci sediet.. a upravi sa zhruba okolo roka..Taktiez to moze byt reflux, ci zuby.. tolko moznosti co je - neskutocne.. uz len badat a skusat co zaberie.. 🙂
Aj my nejako znova zazivame zle spankove obdobie.. ale to je nic v porovnani co opisujes.. mala nam takto vyvadzala ked mala 3 mesiace, a ked som sa spytala nasej doktorky tak ta mi po malom rozhovore povedala ze to bude asi tym ze ju kojim az kym nezaspi v noci a ze by bolo dobre s tym prestat... co sme samozrejme neprestali az kym sme nemali krizove obdobie ktore zhruba trvalo mesiac, kde som nemohla ani z izby vyjst co mi hned srdcervuco plakala a ja som bola na nervy, lebo ani na WC-ko som nemohla ked som musela bez toho aby nebol rev... doktorka nam poradila ako na nu a videla som rozdiel hned na druhy den, ale trvalo nam i mesiac kym sa vsetko ustalilo.. mala prespala 12 hodin v noci.. len neviem ze ci to bude kojenim i u vas..
moje prvé dieťa som mala ešte ako študentka. syn sa v noci budil každé 2 hodiny na kojenie. A ráno som išla do školy. Po pol roku som bola hotová. tiež som bola zrelá na psychiatra. Vychudla som na kosť. Teraz sa na tom už len smejem, syn má 19 rokov.
Aj ďalšie moje deti boli čo sa týka spánku na tom zle. Vytrpela som si svoje. Ale všetko zlé sa raz skončí.
no, moje obe deti spali po 1/2h, prveho to preslo v 9-10m, ale druheho nie. Pokial nespim s nim, ze mu hned dam prsnik, tak ako dnes, tak spal 2x1/2h. Pri prvom som riesila, pri druhom uz nie. Vela deti jednoducho spi len 1/2h...ta starsi mi potiahne viac ako drobec 🙂
a ta noc...to mozu byt zubky, aj ked ich nevidno.
@jarmila123 - ešte mi napadlo, ona spinká v postieľke? Neskúsila si si ju dať k sebe do postele? Možno by ju to ukľudnilo a mala by pokojnejší spánok, keby Ťa cítila pri sebe. Je to síce také trochu riskantné riešenie možno. Musíš počítať s tým, že asi by si ju potom tak skoro z tej postele nedostala, ale ber to tak, že určite tam nebude večne, a tá doba toho bábätkovania, kedy sme pre detičky ešte dokonalými, je tak neuveriteľne krátka... Potom nás už budú vyhadzovať (obrazne povedané) nieže z postele, ale z vlastnej izby 😀 V záujme zachovania vlastných síl, či už fyzických alebo aj psychických, by som aj toto asi vyskúšala. Mimochodom, staršia spávala od prvého nočného prebudenia na dojčenie s nami (zaspávala vo svojej postieľke), sama odišla do svojej veľkáckej postele vo svojej izbe, keď mala 2 roky 😉 Mladší spával v postieľke asi 2 týždne, potom zrazu začal robiť taký cirkus, že som si povedala, že trápiť novorodenca je barbarstvo a že nebudem dávať pre susedov podnety na volanie sociálky (pokusy o preloženie tuho spiaceho dieťaťa do postieľky sa tiež končili doslova jačaním, sťaby sme ho z kože drali, hoci javil všetky známky tuhého spánku - dvíhanie rúk, nôh v pohode...). Tak spáva s nami a všetci sú spokojní - ja si to vychutnávam teraz už bez výčitok, pretože viem, že ani sa nenazdám a pôjdem s ním do škôlky a neviem či ešte niekedy v budúcnosti budem mať príležitosť zažiť pocit, keď sa ku mne v spánku túli bábätko 🙂
@katrinka8 ďakujem za rady, skůšala som si ju dať aj k sebe do postele, bolo to o trošku lepšie, nechcela som aby sa na to naučila, tak som to vyriešila tak, že som si postielku pritlačila pri seba tak ju mozem hocikedy v noci pohladiť či držať za růčku a ráno asi tak o 4:00 si ju pravidelne prekladám k sebe, tvrdili mi, že bude o trošku dlhšie spinkať no nepomáha. Prečítala som si aj ten link čo si mi poslala, skoro všetko som spravila podla toho čo tam je písané, no úspech je minimálny. Snažím sa vychutnávať tůto MD, lebo som už trošku staršia a rozdiel medzi dcérami mám 14 rokov, pri tej prvej už ani neviem či som musela niečo takéto absolvovať, ale bola som veľmi mladučká a asi aj lahostajnejšia 😉 To časové rozmädzie medzi dennými spánkami dodržujem cca 2 hodinky, skůšala som aj skor aj neskor no malá spinká stále len 30 až 40 min. No teraz neviem čo sa deje lebo dnes rano vstala o 6:00 tak som ju uložila o 8:00 po chvílke zaspala ale za 15 min sa zobudila, skůšala som ju uspať no nedalo sa teraz je hore a celkom pokojná (zatiaľ) 🙂 možno sa jej to začína sklbovať ,, důfam" 😀
A mirka 15235, áno máš pravdu malinka nikdy nespávala dobre, no od vtedy čo sa stavia a lozí je to o moc horšie. Stále trénuje aj v noci, aby niečo nezameškala. Asi z nej bude športovkyňa! 😀
No má to aj výhody aspom som schudla na 50 kg čo som naposledy mala na strednej, len ta tvár nevyzerá dobre, strhaná a tie flaky pod očami, no krása pozrieť do zrkadla 🙂
Mam po 13rokoch syna (skoro 9 mes.)a prezivam presne to iste. Tiez cakam co sa to zmeni a hovorim si ze je to len dalsie obdobie v jeho veku.Pri prvej dcerke som taketo nieco asi neriesila ,lebo si to nepamatam. Ako tak citam ,pomoze nam len cakat a navzajom si drzat palce. 😉
môj mladší má od narodenia problém so spánkom. Ako bábätko mal otočený režim, v noci nám nespal vôbec. Potom sa to začalo "upravovať" tak, že si do cca 4-tého mesiaca pospal v noci 2-3 hodiny. V nejakom ôsmom mesiaci sa to zlomilo a začal v noci relatívne spávať, s tým, že sa budí aj 5-6x na dojčenie, ale mám ho pri sebe, nacucá sa a spí/spal ďalej.
Teraz má 13m a cca posledné dva týždne nám opäť v noci nespí. Zaspáva okolo 19,30 a presne ako píšeš, spí "kľudne" cca 1,5-2 hodiny, potom sa okolo 23.00 preberie a ruka hore, paža holá do druhej, tretej ráno.... Minule sa prebral o dvanástej a nechrápal (áno, nechrápal, lebo my s mužom sme už takí vyčerpaní fyzicky, psychicky, že keď v noci nespí, tak pre mňa už nechrápe....) do pol piatej ráno.... Nedá sa to niekedy zvládať a čakám ako na zmilovanie, kedy toto konečne skončí, pretože ja a môj chlap sme sa seriózne nevyspali už 13 mesiacov.... dopujeme sa magnéziom, ináč by sme už boli na JISke... začali sa mi robiť ekzémy, verím, že zo stresu a z vyčerpania... to kto nezažil, neuverí a nepochopí....
Manželovi napr. teraz hrozí služobka na dva týždne, takže seriózne uvažujeme nad tým, že ma spakuje a odvezie k mame cez celé Slovensko na opačný koniec zeme, pretože tu, kde bývame niet pomoci na noc a ja by som dva týždne nespánku nezvládla....
Držím palce, prajem pevné nervy (vám aj nám 😀 ) budete to ešte dlho potrebovať, pretože podľa môjho malého prieskumu tu na MK v rôznych podobných témach som dospela k názoru, že dieťa nespáč je nespáčom dlhé roky a len veľmi ťažko a pomaly sa to mení.....
Zato môj starší by zaspal aj v strede diaľnice medzi autami.... čo už....
@jarmila123 Moj syn do skoro 3 rokov nespaval a v noci aj 6-8x hore kazdu noc po dobu skoro celych tych 3 rokov..podotykam,ze som na neho sama ani ziadna babka ani dedko ani kamoska nepomohli...ver tomu,ze som bola zrela na psychiatriu,kym som zaspala,on znova hore,to uz mi ani psychika nedovolila zaspat lebo som vedela,ze zachvilu bude znova hore..rano vstal,cely vyspaty a ja som musela fungovat,ci som chcela alebo nechcela,nemala som ho kde ani komu nechat ani na 5 min....2 mesiace pred 3 narodeninami ako keby seklo,z noci do rana prespal celu noc,ale ti poviem,ze som si fakt vytrpela...a toto ma uplne dostalo od myslienky mat dalsie dieta 😒