Prejavy lásky k rodičom

3. jan 2023

Tie, ktoré ste mali deti, ktoré sa radi objímali, dokedy trvalo také obdobie? Kedy vaše deti prestali chodiť ráno k vám do postele, aby sa pritúlili? Kedy vás prestali objímať len tak počas dňa? Bolo to postupné, že si vyžadovali fyzický kontakt čoraz menej, alebo puberta nastúpila náhle zo dňa na deň? Týkalo sa to len kontaktu pred kamarátmi a na verejnosti, alebo aj doma? A keď puberta prešla, došlo k nejakej ďalšej zmene?

Prečo ma to zaujíma? Mam dieťa, ktoré začalo chodiť do školy, od malička mal rado fyzický kontakt. Vždy som vedela, že nebude večne trvať, že každé ráno príde ku mne do postele a ešte pol hodinku ma v polospánku drží za ruku, hladká ma a vraví mi, ako veľmi ma ľúbi. Samozrejme tiež viem, že mi to bude chýbať, ale rodičovstvo je aj o tom, vedieť dieťa pustiť na vlastnú cestu. Ja so svojimi rodičmi si neviem predstaviť objať sa - neviem prečo, je to divné a vôbec si nespomínam, či pred pubertou som ich objímala. Ale vidím, že vnúčatá nemajú problém pritúliť si. Pochopiteľne viem, že očakávať, že za mnou príde do postele 15 ročný pubertiak je asi dosť úchylné. Ale môžem dúfať, že niečo z toho nám ostane? Že doma v súkromí ma krátko objíme aj keď bude mať 15? A že aj v dospelosti nebude mať problém povedať rodičom, že ich ľúbi? Chcela by som s dieťaťom mať trocha menej vlažný vzťah ako mám k rodičom.

elia9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elia9
3. jan 2023

Nechtiac som zmazala komentár, tak ešte raz🙂môj syn je veľký maznáčik, teraz má ešte len 6 rokov..je to čarovné obdobie, ktoré mi určite bude veľmi chýbať..viem, že v takejto intenzite tie prejavy už nebudú, ale verím, že ak budeme mať pevné základy - pekný vzťah mama a syn, tak mi lásku prejaví aj v puberte a dospelosti.. či už pekným slovom alebo ma objíme aspoň z času na čas doma v súkromí, keď ho nikto neuvidí 😅🙂viem, že časom tú lásku bude dávať svojej priateľke, neskôr žene, ale tak verím že ani na mňa nezabudne a že budeme mať pekný vzťah aj naďalej, nielen v detskom veku..podľa mňa dosť závisí aj od povahy, od výchovy a od toho, či je tá láska vzájomná, či vidí lásku aj u rodičov, atď..

slapina
3. jan 2023

môj syn má momentálne 7🙂 a stále je, našťastie taký prítulný mojkáčik. rád sa mazná. objíma. no a popravde, desím sa dňa, keď to prestane, keď si uvedomí, že už to nepotrebuje. už teraz mi to chýba.

jumama
3. jan 2023

Moja dcera ma 12 a presne nastalo to obdobie, ze sme vykazani z jej izby.Sice sa s nami porozprava, ale najradsej je s kamoskami 🙂 Ci uz vonku alebo aj doma, cetuju si. Na vylety s nami uz moc nechce, este ked su prazdniny, niekam spolu ideme, ale aj to sa uz tento rok nechcela s nami hrat ani doskove hry a pod. No a teda mne to veru luto bolo, aj je. Ja ju sem tam pohladim, a vecer ju sem tam vystiskam, ked ide spat, este sa mi da. No podla mna, aj to ju o chvilku prejde 🙂 No ak bude dospela, mojim objatiam sa pri navstevach nevyhne, postiskam si ju poriadne.

Ja som sa s rodicmi objimala, uz ich nemam mama nezije uz 13 rokov a otec asi 8. Mam taky silny zazitok, ked mi mama zomrela, a pozerala som si fotky, fyzicky som zacitila jej objatie. A navzdy si to viem pripomenut, ake to bolo objat sa s mojou mamou. Nemyslim na nejake nieco nadpozemske, mozno skor len telo si naozaj zapamata aj dotyk, aj to objatie a ono sa mi v spravnu chvilu pripomenulo, ked som to potrebovala. Dokazala saom sa s mamou rozlucit, lebo akoby som pocitila, ze navzdy tu bude cosi z nej, co nik nevezme.

A inak muzova rodina su presne taki studeni cumaci, ze sa medzi sebou vobec neobjimaju. Ani ich rodicia medzi sebou, ani surodenci, ani si ruku nepodaju, ani nic. Ja aj moju sestru postiskam, aj dospelych synovcov, ked ich stretnem a oni ten stisk vratia. Svokrovcov ale nestiskam, neziada sa mi, este by sok dostali a aj ja 🙂 Ja som mala chut muzovu staru mamu kym este zila stale hladkat, stiskat, ked uz bola taka osamena. Vzdy mi to prislo take chladne, ze len sa zvitaju pozdravom, ale ze sa nedotykaju. Ze ten starucky clovek by rad pohladenie. To som tak cez seba vnimala, ze ja som taka dotykova a by som si to zelala, ved uz mala len deti a vnucata a vela bola aj sama. A tam som ju vzdy hladkala po ruke, ked som sedela blizko nej. Raz mi to spontanne opatovala, e ma tak vystiskala, ked sme sli prec, velmi som sa tomu potesila. Mozno preto maju niektori stari ludia zvieratka, ze ich mozu vyhladkat.

Iniciativa moze byt vzdy aj na tebe, ze sem tam si to dietatko postiskaj aj ako dospele, kludne aj ty sama iniciuj to objatie, voci hocikomu, ak to tak citis, uvidis, ze ci bude opatovane, mozno aj ano, mozno ten druhy bude tiez rad 🙂

mimikarol
3. jan 2023

Moja bude mať čoskoro 8. Už nie sme na sebe nalepené toľko ako keď bola menšia. Ale aj tak máme za deň viac objatí, pusiniek. Aj na verejnosti jej nevadí dať mi pusu. Jasné že príde obdobie keď jej to bude vadiť, bude mi to chýbať ale dúfam že keď prejde puberta tak sa bude chcieť objímať aj ako veľká/dospelá. My sa s mužom pobozkame viac x za deň aj sa všetci traja spolu obimeme. Keď som bola dieťa u nás doma to neexistovalo, jediný fyzicky kontakt ktorý mám s rodičmi a ktorý si pamätám je keď si gratulujeme pri narodeninách/meninach. Ale s mojou dcérou sa obimaju. Ona je taký mojkacik od narodenia ♥️

luccija
3. jan 2023

Asi sme uchylne, ale mne aj tá 15 r ešte vlezie do postele v sobotu ráno a pozeráme TV.Aj sa postiskame aj pohádame🙂od 13 r je vidieť, že chce mať svoj kľud, ale stále tam ten kontakt fyzicky je.Aj voči mužovi nemá problém sa nechať objať.

andrea78
3. jan 2023

@luccija nie ste uchylne, moji su starsi a pridu doteraz . Lahnu, pritulia sa. Najlepsie rozhovory vtedy👍, milujem tie chvile.

Mladsie dieta (15) ma kedykolvek, ked ide okolo mna pohladi, dotkne sa ma, narychlo objime. Starsie to takto pocas dna uz nerobi. Pred spanim ma pridu vzdy objat , ze na dobru noc. No ale na verejnosti ziadne tuliace sa ani fyzicky kontaktne prejavy, tam je teenager maximalne cool 😂 To ani chytit pod pazuchu ledva iducu matku ako fyzicky podporu 😀, to povie - nerooob, ale nakup ( tasky) mi berie okamzite a automaticky.

zadarmo1
3. jan 2023

Ja som vždy videla ako si moja mama so svojou mamou dávali na rozlúčku/privítanie krížik na čelo a pusu na líce 🤷🏼‍♀️ 🤦‍♀️ v puberte som tak babku vítala len u nej doma a neskôr aj na ulici 😂 teraz skoro v 30 sa tak lúčim s mamou, babkou a aj chlapa s dcérou som to naučila 😂 a to my s chlapom sme v kostole neboli roky len je to náš zvyk

janinamojka
4. jan 2023

Deťom treba ukázať ako sa láska prejavuje a oni to potom robia tiež.. a môj syn má 14 a vôbec mi nepríde,,uchylne,,že príde za mnou a každý deň ma objíme..je to prejav lásky,vďačnosti, slušnosti.. tiez objimem a pobozkam svoju mamu a to mam uz 41 rokov.

galioska
4. jan 2023

za mnou aj keby prisiel 50 rocny syn a prituli sa nevadilo by mi to, som tu pre neho na vzdy a nepride mi to uchylne ale smutne ked niekto toto nevie prijat🫤

michmich
4. jan 2023

Dcéra ma 19 a syn 4 roky. Syn s nami este spava. Je to maznosko. A dcera tiez bola taka a nikdy sa nejako neodpojila odo mna. Stale sa pride aj do postele potulit, porozpravat, objime ma... Dúfam, ze aj syn bude taky aj v dospelosti. Pre mna je to to najkrajšie co moze byt.
Ja si nepamätám na nejake fyzicke prejavy lásky mojej maminy. Mala nas rada ale proste absolutne si na objatia nepamätám. Iba na ten pocit, ze by som sa rada pritulila ale ona nebola nejaka otvorená tomu. Pamätám si ako ma raz odtlacila aby som sa nepritulila k nej. Teraz ju v dospelosti aspon objimam a objatie mi uz opetuje 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz