Preferovanie jednej strany u štvortýždňového bábätka

sisi2212
19. apr 2020

Čaute maminky, mam 4 týždňové babatko, a teda trosku problém, malý strasne preferuje jednu stranu, asi ako bol v maternici, stále hlavičku aj telo točí do pravej strany, snazim sa ho polohovat aj na druhu, ale aj tak sa aj z tej krúti do tej druhej.... Uz sa bojim, aby nemal nejaký problém časom.... Ako ste to riešili, tie co ste mali taky problém? Ďakujem

simca06022011
19. apr 2020

Riešila som to iba polohovanim, používali sme zavinovačku, čiže nebol problém. A neskôr budetr cvičiť, na brušku atď... Ja som si malú dala na brucho na posteľ, ja som si sadla vedľa postele a ukazovala jjej hračky na jednu aj druhú stranu, rovnako na chrbte (aby sa musela otáčať, neskôr naťahovať za tým...)... Nájdete si tiež nieco 🙂 okrem iného ju to unavilo a spala za chvíľu 😂

nikpa
19. apr 2020

@sisi2212 pokračuj v tom co robis, ukladaj ho hlavne na tu opačnú stranu, aj počas spánku, skus ho niečím podopierat aby si mu znemožnila otáčať sa kde on chce. No a hlavne ho davaj na bruško, posilňuje tym chrbtové aj krčné svaly, v tejto polohe sa dá dobre motivovať hračkami aby sa otáčal tam kam ty chceš. Na posilnenie svalstva u bábätiek su dobré aj cviky na fit lopte, pozri na YouTube, my sme to s nim cvičili na rehabilitáciach. Mali sme so synom toto iste co vy, nakoniec sme museli začať cvičiť vojtovku a upravilo sa to.

11iva11
19. apr 2020

@nikpa 4-týždňové bábo na brušku asi moc nebude chcieť byť... podľa mňa každý novorodenec má nejakú preferovanú stranu. Určite je dobré ho otáčať, dávať do zavinovačky, ale zas to netreba nejako siliť, lebo ako bude rásť, tak sa sám rozhýbe na hocijaké strany. Napríklad moje dvojičky mali tiež svoje strany a teraz majú rok a sedia, stoja, ležia kadejako a tá preferencia strany sa stratila. A na rehabilitácie sme nechodili. Skôr by som dosledovala polohovanie hlavičky, aby nebola zležaná.

nikpa
19. apr 2020

@11iva11 na bruchu nechce byť väčšina detí, aj starších. Čím skôr sa začne dávať tym skôr a ľahšie si zvykne. No a názory ze moje mali tiež svoje strany a teraz je vsetko ok, toho by som sa nedrzala ale je to na kazdej mame. Moja skúsenosť je ze cím neskôr sa zacne niečo v takýchto prípadoch robiť tym sa to ťažšie odstraňuje, so starším sa ťažšie cvičí, viac protestuje, brani sa. Ja by som radsej zacala skôr aj ked mozno zbytočne, neublíži to, ako potom neskor banovat co som mohla urobiť a neurobila som

ivangeline
19. apr 2020

Neriesila som to a je v poriadku.

znikol97
19. apr 2020

Určite začať polohovať... Alebo nejako dieťa motivovať aby otočilo hlavičku ajna druhú stranu. Ja som napríklad zavesila hračku na druhú stranu, alebo som k nemu do postieľky pristupoval z tej druhej strany, aby sa otočil... Tiež som to riešila aj pomocou ergonomického vankúša, ktorý výrazne pomohol... Nenechala by som to len tak, môže dôjsť k zležaniu hlavičky alebo aj dokonca skrátenie svalov na krku a to sa tuším rieši rehabilitačne...