Predčasné prerezávanie trvalých zubov u skoro 5 ročnej dcérky

dinky21
27. máj 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či ste sa niektorá stretla s tým, že sa vašim deťom veľmi skoro začali prerezávať trvalé zuby. Moja dcérka nemá ešte ani 5. rokov a už je štrbaňa. Vypadlo jej už 6. mliečnych zubov, narástli jej zatial 3. trvalé vpredu dole. A aj trvalé šestky má už všetky 4. viac ako pol roka. Boli sme pri zubárke, vravela že je to dosť skoro, odporučila nám endokrino. vyšetrenie. To sme absolvovali, keď mala cca. 2 roky a nezistili nič. Hladala som niečo o tom na nete aj v odborných článkoch ale nenašla som nič. Tak skúšam tu 🙂

majamat
27. máj 2020

no urcite je to skoro.

ide o to, ze kazdy sa urcitym sposobom vyvijal a podla toho sa vytvoril statisticky priemer. tym ymslim hlavne dlzku vyvoja cloveka ( je to rozdielne podla pohlavia ).
no nie je to take jednoduche, su ludia, ktori maju vyvoj posunuty dopredu a ini naopak zaostavaju. nemusi to byt nic chorobne, ale teda urcite je to vhodne preverit na endokrinologii. tento posunuty vyvoj moze byt fyziologicky a znamena to, ze ak ma dieta vyvoj dopredu, bude mat aj skor pubertu a skor dospeje. vdaka tomu sa celkovy fyzicky vyvij a rast ukonci skor, ako je priemer. spomenula som aj oneskoreny vyvoj a pre ten plati zas opak. o kolko, to je individualne. u niekoho je to 1r, u ineho aj 2r.

takze aj toto moze u vas prebiehat a moze byt zdrava, no ako som pisala, je dobre to preverit, ci nie je niekde problem. ak je vyvoj moc urychleny, dochadza aj k predasnej puberte ( co je u dievcat pred 8r ).
tiez neviem isto,a le je mozne, ze aj pri zvysenej funkcii stitnej zazy moze byt cely organzmus urychleny, lebo zvysena funkcia zrychluje metabolizmus.
toto vsetko dokaze overit endokrinolog.

ozaj,a ka je vysoka?

pininka1
28. máj 2020

Aj môj najstarší tak mal. Nemala ona skoro aj mliečne zuby? Moj mal už v troch mesiacoch. Vraj keď skoro nárastu tak aj skoro vypadnú.

katenka2
28. máj 2020

@dinky21 ahoj, mam 60 rokov a neviem, kedy mi narástli mliečne zúbky, ale ako 6-7 ročná prváčka som mala už skoro všetky zuby trvalé. A náš školský zubár sa ani veľmi nečudoval, tak myslím, že podobných deti musel vidieť už viac 🙂

katenka2
28. máj 2020

A aby som upresnila, vývoj ostatných telesných znakov bol úplne v poriadku a v správnom čase...

martinka13
28. máj 2020

Dcéra má 5 a spodné 2 jednotky už trvalé. Ostatné zatiaľ držia mliečne. Čo si pamätám synovi začali vypadávať o 1,5 roka neskôr.

jachin
28. máj 2020

V pohode, syn bude mať v lete päť a už ma dva spodné trvalé. Mliečne mu narástli keď mal štyri mesiace.

ruzasipova
28. máj 2020

Tiez som citala, ze cim skor narastu mliecne, tym skor trvale. U nas tiez zacali rast trvale pred 5. rokom.

rozovykon
28. máj 2020

@dinky21 je to individualne poznam deticky kamosiek co im zacali padat mliecne v 4 rokoch vsetko ok.

5katarina7
28. máj 2020

Mojej začali vypadávať v 4 rokoch,zubná to neriešila.Pritom mliečne jej začali rásť až v 10 mesiaci.V septembri bude mať 8 rokov a ešte nemá všetky zuby trvalé.

kacena4
28. máj 2020

ahojko aj u nas to tak bolo dcéra mala do roka celý mliečny chrup a do 6r. mala celý trvalý chrup okrem 4 zubkov tie jej idu teraz v 9r. t.j. uz ma aj stoličky od 6r. dr. tiez bola prekvapena zapecatila jej ich aby jej co najdlhsie vydrzali zdrave a davame si pozor aby nechytila kazy 🙂 (ja mam napr. 1 jeden raz zubov za zubmi mudrosti naviac, teda mam zuby mudrosti a za nimi este jeden rad zubov, mozno to ma po mne 😀 )

eliska13
28. máj 2020

@dinky21 je to úplne bezne

ava11
28. máj 2020

Dcéra má 5 rokov a trvalé predné zúbky má už 5kusov, stoličky má už tiež nejaké. Spodné jednotky mala chvíľu súbežne kývajúce sa mliečne a za nimi už rastúce trvalé. Mliečne vypadli a trvalé sa posunuli na správne miesto. Ako bábo mala prvé zúbky skoro, už 3-mesačnej jej začali rásť.

kofolala
28. máj 2020

Je to v poriadku .Ma asi skorsi vyvoj.uz aj 4rocne deti maju takto zuby.Niektorym ledva zas v 7 rokoch zacinaju trvale.Vsetko je v poriadku

katulienkax
28. máj 2020

skoro neskoro - doktori sa drzia len tych svojich tabuliek ale pre istotu daj zopakovat to endokrino ...

dinky21
autor
28. máj 2020

@pininka1 áno mala sokoro aj mliečne zuby, už v 3. mesiacoch sa jej prerezali prvé spodné jednotky a do 3. týždňov aj dvojky. Aj sme z toho boli dosť v šoku, velmi si dávala všetko do úst ale nechcelo sa nám veriť, že by to boli zuby tak skoro, až keď sme ich uvideli sme uverili 🙂

dinky21
autor
28. máj 2020

@majamat
@katulienkax to endokrino ešte zvažujem, stále sme v kontakte s detskou klinikou na Kramároch tak by som sa na to opýtala pre istotu aby sa niečo nezanedbalo. Výšku má len tak tak na hranici, teraz meria 105cm takže na svoj vek skorej nižšia. V 4. rokoch sme absolvovali aj antropometriu - výška, hmotnosť aj kostný vek bol v norme, ale to vtedy mala ešte všetky mliečne zúbky, tak som to neriešila.

majamat
28. máj 2020

@dinky21 tak zrejme to nemusi nic znamenat. je fakt, ze kazdemu rastu zubky v inom veku, je to trochu individualna zalezitost. podla vysky naozaj nevyzera, ze by mala urychleny vyvoj, lebo take deti su obycajne aj vyssie. vyskovo je trochu pod priemernou ( strednou ) vyskou, ale nie vela. priemer je medzi 25-75% a podla grafu RustCZ ( zda sa mi najvhodnejsi a je robeny na ceskej populacii, ktora ma k nam velmi blizko ) je na 15%. no normalna vyska je individulana podla genetickej predispozicie.

romco3
8. nov 2024

je tu niekto, kto zazil ze v 4.rokoch sa ako prvy zacal kyvat horny predny zub? Dcera ma 4 roky a 8 mesiacov a boli ju a kyve sa jej horny predny zub

majamat
8. nov 2024

@romco3 v skupine sme mali dieta, ktore bolo v nasej skupine namladsie. teda mali sme v skupine jeho maminu. a toto dieta malo prve trvale zubky ako prve a prave tiez rpiblizne v tomto veku.

5katarina7
8. nov 2024

@romco3 Mojej vypadol v 4 rokoch predný horný zub.